Most volt segítsége LeBron Jamesnek, simán nyert a Cleveland

Larry Nance Jr. villogott, nyerni tudott a Cavs - Lillard 39 pontjával győzött a Portland Los Angelesben - kiizzadta a sikert a Spurs.

Ezúttal érkezett még egy jó egyéni teljesítmény LeBron James mellett a Cavsnél, a keleti címvédő pedig erre építve végül 22 pontos győzelmet aratott a Detroittal szemben az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszában. Zsinórban hetedszer nyert a Portland, Damian Lillardék most a Lakers otthonában tudtak győzni, kiszenvedte a sikert a Spurs, Kyrie Irving nélkül is oktatott a Boston, nem hibázott a Jazz és a Heat, míg a Pacers egy újabb ki-ki meccset húzott be. 

Visszajátszás c. videós rovatunk ezen a linken megtekinthető!

Cleveland Cavaliers - Detroit Pistons 112-90

Larry Nance Jr. megoldotta. Kevin Love és Jeff Green után Tristan Thompson is kidőlt a Cavsnél, így magas posztokon nehéz helyzetbe került az együttes, de a nemrég megszerzett Larry Nance Jr. elhomályosította ezeket a problémákat és parádés teljesítményt nyújtott. Most került be először a Cleveland kezdőcsapatába, amit rögtön 22 ponttal és 15 lepattanóval hálált meg (mindkettő karriercsúcs), emellett pedig kiválóan védekezett és megállította Andre Drummondot is, ami legalább ilyen fontos segítség volt - az energiája, lelkesedése óriási pluszt adott csapatának. Mellette LeBron James (29 perc, 31 pont, 11/17 mezőnyből, 5/7 tripla, 7-7 lepattanó és gólpassz) is remekelt és most a hátvédsorból is tíz pont fölé jutottak négyen is, ennek köszönhetően a harmadik negyed végére eldőlt a találkozó - ekkor húsz egység volt a Cavs előnye, így Jamesék pihenőt kaphattak Tyronn Lue-tól. A gárda szép győzelemmel zárta viszontagságos hazai szériáját, most viszont egy hatmeccses idegenbeli túra következik számára. 

Nem működik a Detroit. Blake Griffin megérkezése ugyan az első meccseken még pozitív változást hozott a Pistonshoz, de február 9-e óta már csak 2-9-re állnak, idegenben közel két hónapja (!) nem nyertek mérkőzést és ezekben a napokban valószínűleg elúszik számukra az idei rájátszás. Stan Van Gundy szerint csapata frusztráltan játszik és ezzel magától veszi el az esélyt, felhúzzák magukat a játékvezetőkön, a kimaradt dobásokon, gyakorlatilag mindenen, így pedig egyszerűen nem lehet jól kosárlabdázni. Ezúttal sem sikerült, ugyan Griffin (25 pont, 8 lepattanó, 5 gólpassz) hozta magát, de Drummond összesen öt dobást vállalt és 19 meccs után először maradt tíz lepattanó alatt, rajtuk kívül pedig egyedül Bullock érte el a tízpontos határt, a harmadik negyedben már teljesen esélytelennek bizonyultak.

A Cavaliers legjobb dobói: James 31/15, Nance 22, Hood 13
A Pistons legjobb dobói: Griffin 25/9, Drummond 15, Bullock 11/9

Indiana Pacers - Milwaukee Bucks 92-89

Bogdanovic döntött. Összességében mindkét csapat gyenge támadójátékot mutatott be, rengeteg volt a hiba, ezt jól jelzi például Victor Oladipo statisztikája is, aki 14 pontját 19 mezőnykísérletből szenvedte össze és eladott tíz labdát is - az agresszív védekezés dominált leginkább ezen az estén. A mezőnyből azonban kiemelkedett Bojan Bogdanovic, aki egyébként is kiváló formában érkezett meg a találkozóra, most pedig 29 ponttal beállította karriercsúcsát és parádésan dobott, 9/13-at hajított mezőnyből, közte 5/7 triplával. A döntő játékot aztán öt másodperccel a vége előtt mutatta be, amikor rendkívül agresszíven megszerezte a labdát egy feldobás után, faultot harcolt ki és hidegvérrel értékesítette mindkét büntetőjét, ezzel beállítva a végeredményt - Antetokounmpo dobhatott még egyet az egyenlítésért, de kimaradt a triplája. A Pacers így két nap alatt a második közvetlen riválisát gyűrte le, méghozzá kiváló védekezéssel, így megszilárdította negyedik helyét a keleti tabellán. 

Joe Prunty nem volt elégedetlen. A Bucks vezeőedzője szerint ugyan ők is a back-to-back második felén léptek pályára, de keményen és harcosan játszottak 48 percen keresztül, a végén pedig meg is volt a jó dobóhelyzetük az egyenlítéshez, csak kimaradt a dobás, ennyi a történet. Náluk egyébként több jó egyéni teljesítmény akadt, Bledsoe 26 pontja mellett Antetokounmpo (18 pont, 12 lepattanó, 5 blokk) és a padról 15 ponttal beszálló Parker is dicsérhető, sőt, Terry és Snell is hozzátette a magáét, összességében mégsem működött hatékonyan a gépezet, az első és az utolsó negyedben a húsz pontot sem lépték túl, a végén pedig két elrontott játék megpecsételte a sorsukat. Az újabb vereséggel viszont visszacsúsztak már a keleti nyolcadik helyre, igaz, a Pistonsszal szemben így is van öt meccs előnyük 18 mérkőzéssel az alapszakasz vége előtt. 

A Pacers legjobb dobói: Bogdanovic 29/15, Oladipo 14/3, Sabonis 11, Stephenson 11/6
A Bucks legjobb dobói: Bledsoe 26/6, Antetokounmpo 18, Parker 15/3

Miami Heat - Phoenix Suns 125-103

Ez most könnyen jött. Az utóbbi hetek erőlködései, kiizzadt győzelmei és főleg elszenvedett vereségei után ezúttal sima meccset játszott a Miami, a floridaiak könnyedén szerezték a kosarakat és végül úgy arattak magabiztos, 22 pontos győzelmet, hogy a negyedik negyed nagy részét már kiülhette a kezdőötös. Hassan Whiteside-on látszott leginkább a változás, a centernek nem igazán ment mostanában, ezúttal viszont dominált a palánk alatt, 25 perce alatt 24 pontot szórt 10/13-as mezőnymutatóval, leszedett 14 lepattanót és kiosztott három blokkot, rá nem volt ellenszere a Sunsnak. Mellette még hatan jutottak tíz pont fölé és Erik Spoelstra csapata összességében 50% feletti dobóteljesítménnyel, valamint 33 gólpasszal zárt, ezzel a sikerrel utolérte a Milwaukee-t és újabb lépést tett a rájátszás felé - az utóbbi hét hét során ez volt a második (!) kétszámjegyű különbséggel behúzott győzelme a társaságnak.

Gyenge volt a Phoenix. Talán a back-to-back miatt, de eléggé erőtlen és figyelmetlen volt most a vendégcsapat, az első kilenc eladott labdájából 19 (!) pontot engedett a társaság, a kilenc labdabirtoklásból nyolcat ponttal, hármat triplával fejezett be a Miami, ez is mutatja, hogy nem álltak a helyzet magaslatán Chrissék. A nagyszünetben már tíz pont felett járt a különbség és összességében nem sok közük volt a találkozóhoz, ugyan Devin Booker (31 pont, 12/22 mezőnyből, 4/9 tripla) hozta a számait, de ennek semmilyen hatása nem volt az eredmény alakulására - ezzel a vereséggel egyébként matematikailag is biztossá vált, hogy sorozatban nyolcadszor sem lesz ott a rájátszásban az együttes, ez idő alatt 88 játékost és öt edzőt fogyasztottak el. 

A Heat legjobb dobói: Whiteside 24, Dragic 17/3, Olynyk 15/6
A Suns legjobb dobói: Booker 31/12, Warren 19/3, Chriss 12/6

Chicago Bulls - Boston Celtics 89-105

Irving sem kellett. Térdsérülés miatt kihagyta ezt a találkozót a Celtics vezére, de ezúttal nem hiányzott csapatának, félgőzzel is simán hozta a kötelezőt a keleti trónkövetelő. Már az első negyedet 19 ponttal nyerte a vendégcsapat, itt el is dőlt a küzdelem, de később már harminc pont felett is járt a különbség, innen jött vissza a végén vállalható távolságra a Bulls. Brad Stevens így bőven forgathatta csapatát és a kezdőből csak Jaylen Brown játszott 22 percnél többet, összesen tizenkét játékost küldött pályára a tréner és ebből Ojeleyét leszámítva mindenki legalább 12 percet ott is töltött. A sima győzelem után viszont nem nyugodhatnak meg, mert most utaznak tovább Minnesotába és Irving jó eséllyel még ott sem játszhat, így pedig az egy jóval keményebb összecsapásnak ígérkezik. 

Becsődölt a hátvédpár. A Bulls kiütéses vereségének fő okát a periméteren kell keresnünk, ugyanis Zach LaVine és Kris Dunn is botrányos napot fogott ki, márpedig ha a gárda mindkét playmakere több kárt csinál, mint hasznot, úgy nem remélhetnek sok jót. Ez a duó végül 11 pontot tett hozzá 4/21-es mezőnymutatóval, így pedig értelemszerűen az általában "belőlük élő" többiek sem villogtak, egyedül Denzel Valentine (20 pont, 4/6 tripla) emelhető ki, de egy közel 40 pontos verés (amelyet 16-ra faragtak le a negyedik negyedben) után inkább ne emeljünk ki senkit...

A Bulls legjobb dobói: Valentine 20/12, Markkanen 12/6, Nwaba 10/3, Payne 10/6
A Celtics legjobb dobói: Brown 21/3, Tatum 14/6, Horford 13/3, Rozier 13/9

San Antonio Spurs - Memphis Grizzlies 100-98

Meg kellett érte harcolni. Papíron ez abszolút kötelező győzelem volt a Spurs számára a liga jelenlegi leggyengébb formában lévő csapatával szemben, de egészen az utolsó másodpercekig küzdeniük kellett érte Ginobiliéknek. Az első félidőben volt már nyolc pontos hátrányban is a társaság, de Tony Parker (23 pont, 10/14 mezőnyből) és az általa húzott kispad segíteni tudott az ismét nagyon gyengén játszó kezdőnek (csak Anderson érte el a tíz pontot az első ötösből) és kisebb előnyt tudtak kialakítani a texasiak. Eldönteni azonban nem tudták a küzdelmet, ráadásul az utolsó húsz másodpercben két büntetőt is elhibáztak, de a Grizzlies ezzel nem tudott élni, sőt, Marc Gasol 0,3 másodperccel az órán állította be a végeredményt, tehát a vendégeknek nem volt dobásuk az egyenlítésért, vagy a győzelemért. Összességében hiába tért vissza LaMarcus Aldridge, nem nagyon látszott meg a Spurs játékán, de úgy kellett már ez a győzelem a Popovich-legénységnek, mint egy falat kenyér, főleg hogy a következő három ellenfél a Warriors, a Thunder és a Rockets lesz, egyaránt idegenben. Sőt, Pau Gasol beszedett egy kisebb sérülést a meccs hajrájában és Popovich szerint ő nem játszhat a GSW ellen...

14. Sorozatban tizennegyedik vereségét is kipipálhatta a Grizzlies, de most nem játszott rosszul az együttes: védekezésben fegyelmezettek voltak a vendégek, támadásban pedig Marc Gasol (23 pont, 8/13 mezőnyből, 10 lepattanó, 4 gólpassz) és az újonc Dillon Brooks (21 pont, 2/5 tripla) vezetésével megvoltak a veszélyes fegyvereik is. A negyedik negyedben volt egy gyengébb időszakuk, amikor a San Antonio jobban védekezett, de a végén még visszakapaszkodtak és szorossá tették az eredményt, igaz, a húsz eladott labda végül megbosszulta magát - hiába dobtak 50% felett, túl sokat hibáztak, így nem tudták megtörni negatív szériájukat. 

A Spurs legjobb dobói: Parker 23, Bertans 17/3, D. Green 14/3
A Grizzlies legjobb dobói: M. Gasol 23/9, Brooks 21/6, J. Green 14/6

Utah Jazz - Orlando Magic 94-80

Playoff-védekezés. Szenzációsan dolgoztak hátul a hazaiak, Rudy Gobert korlátlan úr volt ezen az estén és vezérletével ízekre szedték a Magic támadójátékát - a francia center szerint elég jók ahhoz, hogy bejussanak a playoffba, sőt, ezzel a védekezéssel ott is kezdhetnek valamit. Az első negyedben még voltak gondjaik, de aztán átvették az irányítást, Gobert leszedte a pályáról Vucsevicset (a vendégek centere 15 pontjából kilencet a triplavonalon túlról szerzett, belül nem volt esélye), összességében pedig 21 ponttal és 17 lepattanóval zárt úgy, hogy tíz dobásából kilencet értékesített. Támadásban ők sem villogtak, de egy-egy jobb periódus (Ingles kinti dobásaival futottak például egy 12-0-t a második negyedben) elég volt a sikerhez, így az utóbbi 17 meccsükből 15-öt megnyertek és továbbra is nyomás alatt tartják az előttük lévő playoff-csapatokat.

Nem működött a játék. A Magic általában akkor tud eredményes lenni, ha hatékony a támadójátéka és csak akkor hatékony az a támadójáték, ha jár a labda, megvannak az előnyök, meg tudják bontani a védekezést. A Jazz ellen viszont ebből nagyjából semmi nem valósult meg, Frank Vogel szerint semmilyen lehetőségük nem volt az extra passzokra, az érdemi labdajáratásra, mert minden esélyt elvettek tőlük a hazaiak, így egész este csak szenvedtek - alig 34,1%-kal dobtak, ez is mutatja, hogy mennyire nem találták a ritmust. A játéknap után így teljesen egyforma mérleggel áll Kelet legvégén a Nets-Magic-Hawks trió, ugyanúgy 20-44-et hozott eddig ez a három csapat. 

A Jazz legjobb dobói: Gobert 21, Mitchell 19/3, Ingles 18/12
A Magic legjobb dobói: Vucsevics 15/9, Gordon 13/3, Fournier 12/6

Los Angeles Lakers - Portland Trail Blazers 103-108

A Blazers szériája maradt életben. Két óriási formában lévő csapat találkozott Los Angelesben, de végül a Portlandnek sikerült megőriznie a lendületét és életben tartani a győzelmi sorozatát - óriási részben Damian Lillardnak köszönhetően. A szoros találkozó már inkább a Lakers felé billent volna, amikor a vendégek irányítója úgy döntött, hogy ezt nem hagyja és a negyedik negyedben végül egymaga 19 pontot szórt, ebből 15-öt (!) zsinórban - a 12 egységnyi hátrányt ezzel eltüntette a társaság és alig másfél perccel a vége előtt fordítani tudott. A hajrában nagyon kellett a kiváló védekezés is portlandi részről, az utolsó játéknál például Shabazz Napier vette el az egyenlítési lehetőséget Isaiah Thomastól, de összességében Lillard (39 pont, 6/11 tripla) volt az, aki a különbséget jelentette - ezzel zsinórban hetedszer nyert Terry Stotts alakulata és őrzi nyugati harmadik helyét. 

Egy vezér kellene a Lakersnek. Brandon Ingram nem léphetett pályára, Lonzo Ball ezúttal nem játszott jól, Isaiah Thomas pedig kritikán aluli (5/21 mezőnyből, 1/9 tripla) dobóteljesítményt nyújtott, így egyszerűen nem volt egy olyan vezér a Los Angelesnél, aki tarthatta volna a lépést Lillarddal, vagy aki a hajrában néhány megnyugtató játékkal hozta volna a győzelmet a hazaiaknak. Hiába játszottak összességében remekül és voltak végig partiban a liga (a mérlegek alapján) TOP5 csapatával, a negyedik negyedben és főleg az utolsó két percben egyértelműen jobb volt a Portland, így sorozatban öt győzelem után vereséget szenvedtek - gond persze nincs, csütörtök hajnalban a Magic ellen lehet javítani. 

A Lakers legjobb dobói: Randle 21, Thomas 19/3, Caldwell-Pope 16/9
A Blazers legjobb dobói: Lillard 39/18, McCollum 22/6, Nurkic 16

A tabella ezen a linken megtekinthető!

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus