Mumusa otthonában kapitulált a Clippers

Az NBA-ben ma hajnalban a sorozatokról szóltak a meccsek. Kevin Durant újabb remeklése győzelmet hozott a Thundernek, a Philadelphia 76ers új (negatív) franchise rekordot állított fel, míg a Clippers sorozata ugyanott szakadt meg, mint az előző évadban. A Pacers tartalékolva is győzött, a Rockets nagy hiányzója nélkül is tovább nyújtotta hazai veretlenségi szériáját, a Hawks meglepő sikert aratott közvetlen riválisa otthonában, míg a Brooklynban elszenvedett vereség nem jött a legjobbkor a Sunsnak. Bár a Celtics felszívta magát Szent Patrik napján, a Dallas nehezen, de megverte őket. 

 

A játéknap legszebb, legérdekesebb jeleneteit állandó rovatunkban (Amiről a Festékben beszélnek) tekinthetitek meg. 

Charlotte Bobcats - Atlanta Hawks 83-97

Nem tört meg az átok. A két csapat idén már harmadszor találkozott, mindhárom meccset a Hawks nyerte, ráadásul ez már zsinórban a 11. találkozó volt, amit az Atlanta húzott be - a Charlotte három éve képtelen meccset nyerni ebben a párosításban.

A harmadik negyedben lefagyott a Bobcats. A félidőben még vezettek Jeffersonék, ám a nagyszünet utáni 12 percben 30-16-ra kaptak ki az Atlantától, ráadásul mindössze 4/21-es mezőnymutatót sikerült produkálniuk. A második félidőben kerek húsz ponttal volt jobb a Hawks.

Mindenki betalált kintről. A vendégek 13 triplát értékesítettek 38%-kal, még a 28 pontig jutó Paul Millsap (2) és a dupla-duplázó Pero Antic (3) is dobálta a hármasokat, a Hawks egyébként az utolsó öt meccsen 42%-kal tüzel a vonalon túlról. Ezzel összecseng, hogy ők vezetik a ligát gólpasszokban, 25-öt átlagolnak meccsenként, ezúttal 27-et osztottak ki.

A Bobcats legjobb dobói: Walker 20/12, Jefferson-Henderson 16-16/6
A Hawks legjobb dobói: Millsap 28/6, Antic-Teague 11/9

Indiana Pacers - Philadalphia 76ers 99-90

Mindkét együttes szenvedett. A Pacers 58-50-re vezetett félidőben, de kicsit ellazázták a folytatást, a harmadik negyedben zsinórban tíz dobást rontottak és 6/27-es hatékonysággal fejezték be a játékrészt, de mivel  a 76ers sem tudott pontokat szerezni, a hazaiak 38%-os mezőnymutatójuk ellenére is különösebb gond nélkül nyerték meg a találkozót.

Történelmi mélyponton a Sixers. A Philadelphia 21. vereségét gyűjtötte be zsinórban, ami még soha nem fordult elő a franchise történetében. Carter-Williamsék, bár nagyon igyekeznek, de még mindig nem tudták letankolni a Milwaukee-t, két meccsel továbbra is jobb a mérlegük, mint a Bucksnak.

Helyreállt az Indiana? A 24 pontos George és a 25-ig jutó Stephenson (ketten együtt 23/25 büntetőt értékesítettek) húzta Pacers a korábbi hullámvölgy után zsinórban negyedik találkozóját nyerte meg és ismét stabilan vezet a Miami Heat előtt. Ám azt is hozzá kell tenni, hogy a négy győzelem alatt az ellenfeleik győzelmi mutatója 28,6% volt, pozitív mérlegű csapatot pedig utoljára február 7-én győztek le.

A Pacers legjobb dobói: Stephenson 25/3, George 24/3, Hill 11/9
A 76ers legjobb dobói: Young 23/12, Thompson-Wroten 17/12-17

Brooklyn Nets – Phoenix Suns 108-95

Nagyszerűen pörgött a Nets kezdőötöse. Noha Kevin Garnett továbbra sem bevethető, a Brooklyn nem lassít. Az alacsonyabb szerkezetben játszó hazaiak minden kezdője elérte legalább a 10 pontot, ráadásul mindegyikük 50 százalék felett dobott mezőnyből. A dupla-duplázó center, a testvére, Miles Plumlee (3 pont, 6 lepattanó) ellen játszó Mason Plumlee (14 pont, 11 pattanó) egy mezőnydobást rontott, Deron Williams 11/13-as mutatóval jutott 28 pontig, és összesen 8 triplát szórt be az első sor. Ennek köszönhetően a 3. negyed végén 18 ponttal vezettek, és simán győztek. 

Nem volt ritmusa a Sunsnak. Hiába dobtak 46 százalék felett, a triplákat nagyon rosszul (6/22) értékesítették a fáradt vendégek, ráadásul 18 gólpasszukra 17 labdaeladás jutott. Egykori csapata ellen az ezúttal már a padról jövő Gerald Green, valamint Markieff Morris nagyon jól teljesített, de a kezdők roppant haloványak voltak. Mindez nem jó hír a Sunsnak, amely most már 2 vereséggel számlál többet, mint a nyugati 7-8. helyen álló Mavericks-Grizzlies duó. 

A Nets legjobb dobói: Williams 28/9, Johnson 19/9, Plumlee 14.
A Suns legjobb dobói: Mark. Morris 18, Green 17/9, Dragic 13.

Chicago Bulls - Oklahoma City Thunder 85-97

A negyedik negyedben kikapcsolt a Bulls. Szoros volt a találkozó az utolsó játékrész közepéig, ám ekkor a Chicago egy 0/11-es dobósorozatot "futott", a Thunder előnye pedig 14 pontra hízott. A Bikák egyébként az egész találkozó során szenvedtek támadóoldalon, 35%-kal céloztak mezőnyből és csupán 22%-kal a triplavonalon túlról.

Most leosztották a szerepeket. A vendégeknél Kevin Durant felelt a pontokért, 35-ig jutott (11/21 mezőnyből, 3/4 tripla, 10/12 büntető), ráadásul 12 lepattanót is leszedett, Russell Westbrooknak egy lepattanó és egy gólpassz hiányzott a tripla-duplához, harmadik opcióként Serge Ibaka hozzátett 15 pontot, a kispadról pedig Caron Butler és Reggie Jackson jutott tíz fölé. Durant ezzel sorozatban 32. meccsén is elérte a legalább 25 dobott pontot, és tovább üldözi Michael Jordant, akinek ez a bravúr 1986-87-ben 40 alkalommal sikerült. 

Kemény sorozaton van túl a Chicago. Az ezúttal is kis híján tripla-duplázó, de a dobásával szenvedő Noah vezette csapat ugyan hat meccset játszhatott otthon, de ezek között szerepelt a Miami, a Houston, a San Antonio, a Memphis és az Oklahoma is, így 3-3-mal zárták ezt a periódust.

A Bulls legjobb dobói: Gibson 16, Butler 13/3, Boozer 12
A Thunder legjobb dobói: Durant 35/9, Westbrook 17/9, Ibaka 15/3

Houston Rockets - Utah Jazz 124-86

Otthon remek a Rockets. Bár három vereséggel a tarsolyában lépett fel a Houston a Jazz ellen, ezeket idegenben szedték össze – otthon viszont ez volt a kilencedik győztes meccsük sorozatban. Már az első félidőben 60-41-re vezettek, és a második félidőben sem lassítottak: 64 pontot raktak fel a táblára. Terrence Jones kerek 30 ponttal és 4 blokkal vitte a prímet, de az inkább kemény védekezéséről ismert Patrick Beverley is odatette magát. 

Dwight Howard nélkül is megy. A Houston centerének bal bokája rakoncátlankodik, így ő nem volt ott a társakkal – helyén a török Ömer Asik dupla-duplával (12 pont, 11 lepattanó) jelentkezett. James Hardent mindössze 27 percig vetette be Kevin McHale vezetőedző, így a kiegészítő emberek villoghattak: Lin 17 pontja mellé 9 gólpasszt osztott ki, Jordan Hamilton 15 pontot termelt, Donatas Motiejunas pedig 11 pattanót szedett le. 

Az alacsony szerkezet nem nyerő. A török Enes Kanter néhány meccs után megint visszakerült a cserepadra, így ismét négy alacsonyabb emberrel és Derrick Favorsszal kezdett a Jazz. Ez nem bizonyult jó húzásnak, a Utah a periméterről gyakorlatilag veszélytelen volt (4/18 tripla), a két csatár, Marvin Williams és Richard Jefferson pedig összességében nagyon rossz estén van túl. Hiába dobott mind a 13 pályára lépő játékosuk mezőnykosarat, a Utah ma képtelen volt felvenni a Rockets ritmusát. 

A Rockets legjobb dobói: Jones 30/9, Beverley 19/6, Lin 17/3.
A Jazz legjobb dobói: Burks, Favors 15-15, Hayward 11.

Dallas Mavericks - Boston Celtics 94-89

Majdnem rosszul indult a hazai meccsdömping. Sorozatban nyolc hazai mérkőzést játszik le a Dallas, amire korábban még nem volt példa – de az elsőt majdnem elrontották. Nem igazán ment a dobás a Mavs játékosainak, így a Celtics végig a nyomukban tudott maradni annak ellenére, hogy back-to-back játszottak, ami automatikusan azt jelenti, hogy Rajon Rondo nem lépett pályára. A Bradley-Bayless páros támadásban és védekezésben is extrát hozott, és a négyfős kispadról is 44 pont érkezett, főleg Olynyk és Sullinger volt elemében. 21.6 másodperccel a vége előtt Bayless kosara után csak 90-89-re vezetett a Mavs, ám ezt követően a Boston négy dobást is kihagyott. 

Vince Carter volt a megmentő. Az egykori All-Starnak ma nagyon nem ment a dobás (4/13 mezőnyből, 0/5 a triplavonal mögül), viszont 92-89-nél, 8 másodperccel a vége előtt sikerült leblokkolnia Jerryd Bayless dobását, és ez döntő momentumnak bizonyult. 

A Mavs kezdőötöse nem csillogott. A támadásban minimálisan foglalkoztatott Samuel Dalemberten kívül mind a négy veterán (Nowitzki, Marion, Calderon, Ellis) bőven 50 százalék alatt dobott, Monta Ellis 5 labdát is elszórt, egyszerűen nem tudtak felpörögni a jóval fiatalabb bostoniak ellen. A kispadról viszont jött a segítség: a már említett Carteren kívül Devin Harris próbálta gyorsítani a gárdát (12 pont, 6 gólpassz, 2 labdalopás), míg Brandan Wright nem hibázott dobást (5/5), így szállított 10 egységet. 

A Mavericks legjobb dobói: Nowitzki 19/12, Ellis 17/3, Harris 12/3.
A Celtics legjobb dobói: Bayless 19/9, Olynyk 16/3, Sullinger 13.

Denver Nuggets - Los Angeles Clippers 110-100

Vége a szériának. 11 győztes meccs után elszenvedte első vereségét a Clippers, Denverben kapituláltak Doc Rivers fiai – ez azért érdekes, mert tavaly ugyanitt sirathattak el egy 17 meccses nyerő sorozatot. Chris Paul (29 pont, 7 gólpassz, 3 labdaszerzés, 6 labdaeladás) nem volt rossz, de elég sok nehéz döntésbe kényszerítették a Denver hátvédjei, míg Blake Griffin 26 pontos, 12 pattanós, 2-2 labdaszerzéses és blokkos estéje akár kiemelkedő is lehetne – csak éppen 7/25-tel dobott mezőnyből. Huzamosabb ideig senki nem tudott előrelépni a csapatból, így a végjátékban a Nuggetsnak elég volt Chris Paulra figyelnie. 

A Nuggets a végén remekelt. Ty Lawson és az egykori csapata ellen pályára lépő Randy Foye egyaránt 4-4 labdát szerzett, ketten összesen 33 pontot dobtak és 10 gólpasszt osztottak ki, ezzel adva tartást a hazaiaknak. Ezt a lendületet aztán átvette a két erőcsatár, JJ Hickson (21 pont, 11 pattanó) és Kenneth Faried (18 pont, 16 pattanó), akik felváltva gyötörték Blake Griffint. A kemény munka a végjátékban hozta meg gyümölcsét: 102-100 után az utolsó 3 és fél percet 8-0-ra nyerte a Denver, addigra sikerült teljesen leegyszerűsíteni az ellenfél játékát. 

A Nuggets legjobb dobói: Hickson 21, Lawson 19/9, Faried 18.
A Clippers legjobb dobói: Paul 29, Griffin 26, Granger 11/3.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus