Nagy végjáték Texasban, súlyos sérülés Los Angelesben

A címvédő nagy meccset nyert Nowitzkiék ellen, a Lakersnél viszont lábtörést szenvedett az újonc Julius Randle.

 

Az első játéknap legfontosabb jeleneteivel foglalkozó videós cikkünket itt találjátok!

Megkezdődött az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság 2014-2015-ös idénye, az első játéknapon három összecsapást rendeztek. A címvédő San Antonio Spurs nagy végjátékban, egy ponttal gyűrte le a Dallas Maverickst, a New Orleans viszont brutális palánk alatti párosának köszönhetően könnyedén átlépett az Orlandón. Los Angelesben nagy a baj, az újonc Julius Randle első NBA-meccsén lábtörést szenvedett, a csapat simán kikapott a Houstontól.

New Orleans Pelicans – Orlando Magic 101-84

Félelmetes teljesítmények a palánkok alatt. A Davis-Asik duóról lehetett sejteni, hogy nagyot fog szólni, de azt azért nem, hogy ekkorát. A fiatal erőcsatár tarthatatlannak bizonyult ismét, 26 ponttal, 17 lepattanóval és 9 (!) blokkal nyitotta a szezont, ráadásul három labdát is megszerzett. A center sem maradt el tőle sokkal, 14 pontja mellé ő is 17 lepattanót szedett össze és öt sapkát osztott ki. Ketten együtt 16 támadópattanót jegyeztek, de ha nem ők, akkor Nik Vucsevics kaparintotta meg a lecsorgókat, a Magic centere ugyanis 23 (!) lepattanóba kapaszkodott bele négy blokk és 15 pont mellett.

Mezőnyben és a vonalról akadtak gondok. Mindkét csapat alig 40% környékén célzott mezőnyből, a triplák egyáltalán nem mentek, négy-négy hármast értékesítettek a felek. A Pelicans 101 mezőnykísérlete brutális, amiben nyilván nagy szerepe volt a rengeteg támadópattanónak is,  de hatékonyan senki nem tudott dolgozni, egyedül Asik, a túloldalon pedig Harris és A. Gordon érte el az ötven százalékot érdemi dobásból. A büntetővonalról sem ment a hazaiaknak, az első 14 dobásukból 11-et elrontottak (!), végül 15/31-gyel zártak, ennek ellenére nyerték simán a meccset.

Anderson visszatért. A Pelicans kiscsatára súlyos sérülése után lépett pályára, sok dobást vállalt, de nem kezdett jól, 4/13 volt a mutatója, mielőtt a harmadik negyedben egy 2+1-es játékkal áttörte a gátat. Davis tempója után zsinórban három triplát pörkölt be, végül 9/22-vel zárt mezőnyből.

A Pelicans legjobb dobói: Davis 26, Anderson 22/9, Asik 14
A Magic legjobb dobói: Harris 25/3, Vucsevics 15, Fournier 11/6, A. Gordon 11/3

San Antonio Spurs – Dallas Mavericks 101-100

Parker-triplával nyert a Spurs. Nem ez a legjobb figurája a címvédőnek, de a francia irányító ma 3/3 hármasnál tartott, amikor Nowitzki nagy kettese után, egy perccel a vége előtt, kétpontos hátrányban kiosztotta neki Diaw – természetesen bevágta, Parsons dobása lejött a legvégén, így pazar meccsen nyert a San Antonio.

A rendszer tökéletes. Hiába hiányzott Leonard és Splitter, a Spurs játéka mit sem változott, Parker volt a vezető pontszerző, Ginobili a padról hozta a nagy játékokat, zseniális passzokat és húsz pontot, Tim Duncan szimplán dupla-duplázott, Green és Belinelli beszórta kintről, amit be kellett – egyszerű játék ez a kosárlabda… 23 gólpasszal zártak, 52%-kal tüzeltek mezőnyből és 50%-kal a triplavonalon túlról, igaz, húsz labdát is elszórtak.

Ellisnek nagyon ment, Parsonsnak nem. A Dallas kettese húzta csapatát, főleg zárások utáni betörésekből és tempókból operált, 21 dobásából 11 célt ért, így 26 pontig jutott négy lepattanó és hat gólpassz mellett. Ehhez hátvédtársa, Nelson három triplát tett hozzá, jól kiegészítették egymást. Nowitzki nem volt igazán agresszív, de amit vállalt, azt bedobta (többet között másfél perccel a vége előtt), az új kiscsatár, Chandler Parsons viszont egy szép kosár után leeresztett, végül öt ponttal és 2/10-es mezőnymutatóval zárt.

A Spurs legjobb dobói: Parker 23/12, Ginobili 20/6, Belinelli 15/9
A Mavericks legjobb dobói: Ellis 26/3, Nowitzki 18, D. Harris 17/6

Los Angeles Lakers – Houston Rockets 90-108

Randle karrierje nem indulhatna rosszabbul. A nagyreményű erőcsatár élete első NBA-meccsét játszotta és a negyedik negyedben lábtörést szenvedett – egy betörés és felugrás után rosszul ért talajt. Kerekes hordágyon hagyta el a parkettet, edzője, Byron Scott szerint ezután nem nagyon tudtak a kosárlabdára gondolni a többiek.

Nem működik még a Lakers. A borzalmas sérülés mellett a játék sem okozott túl sok örömet a hazaiaknak, Kobe Bryantnek sem ment igazán (6/17), de összességében is csupán 35%-kal tüzeltek mezőnyből és Scott utasítása szerint nem dobálták a hármasokat – ennek az lett az eredménye, hogy mindössze három triplát értékesítettek. Linnek nem ment volt csapata ellen, Patrick Beverley szinte tökéletesen vette ki a játékból, a Nash sérülése miatt kezdővé avanzsáló irányító hét pontig jutott 1/5-ös mezőnymutatóval, bár kiosztott hat gólpasszt.

A Houston felfogása ide tökéletes volt. A Rockets „büntetőt dobunk vagy triplát” felfogása aratott győzelmet, hiszen 50 (!) alkalommal állhattak a vonalra (igaz, a Lakers is 39-szer), illetve 12 triplát süllyesztettek el – ebből Ariza ötöt, Harden hármat. Utóbbi nagyon élt, 32 pontot rámolt be 15/16-os büntetőzéssel, mellé Howard 7/16-os mutatója a vonalról siralmas, de a center így is dupla-duplázott.

Howard és Bryant összekapott. Egy lepattanó után a center adott egy könyököst a Lakers legendájának, aki ezt nem tűrte szótlanul, mire Howard a pontjelző táblára mutatott – a könyökösért flagrant faultot fújtak rá, de a trash-talkot folytatták még hosszú ideig.

A Lakers legjobb dobói: Bryant 19, Boozer 17, Davis 11
A Rockets legjobb dobói: Harden 32/9, Jones 16, Ariza 16/15

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus