Nagyon mélyen az OKC: Dallasban is kikaptak Westbrookék

81 pont és sima vereség a Thundertől - lassan kezdett, majd belendült Curry és a GSW - a harmadik negyedben nyert a Boston és a Houston.

Mindössze 81 dobott ponttal és nagyon gyenge játékkal szenvedett újabb vereséget a Thunder az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszában, ezúttal a Dallas győzte le simán Russell Westbrookékat. Gyengén kezdett, de végül legyűrte a New Orleanst a Warriors, a harmadik negyedben nyert a Boston és a Houston, szoros végjátékot húzott be a Portland és a Clippers, gálázott a Sixers és a Raptors - nézzük, hogy mi történt!

Visszajátszás c. videós rovatunk ide kattintva elérhető!

Charlotte Hornets - San Antonio Spurs 86-106

A back-to-back hatása. Nagyon érződött a Charlotte-on, hogy előző este még Clevelandben küzdött a győzelemért, nagyon fáradtan és tompán kosárlabdázott a társaság - Gregg Popovich is erről beszélt a meccs után, szerinte nekik most szerencséjük volt ezzel. A Hornets 22%-kal dobott az első félidőben, mindössze 29 pontnál tartott a nagyszünetben és nem volt igazán esélye ezt követően sem, a San Antonio kézben tartotta a meccset, hiába találta meg később a gyűrűt a hazai alakulat. A dolgukat tovább nehezítette, hogy Kemba Walker elsőre súlyosnak tűnő vállsérülést szenvedett, ami megint csak megfogta őket és bár szerencsére az irányító mégis vissza tudott térni, akkora volt már a hátrányuk, hogy nem tudtak érdemben változtatni a találkozón. 

Kihasználta a lehetőséget a Spurs. Az első negyedben a vendégek is lesüllyedtek a Charlotte szintjére és 15-14-re elveszítették ezt a tizenkét percet, de a kisszünet elég volt ahhoz, hogy összeszedjék magukat és tíz pont feletti előnyt építsenek ki. Támadásban ugyan ők sem brillíroztak, de többen is nagyon sokoldalú játékot nyújtottak, kiosztottak hét blokkot és legalább a festékben ők uralkodtak, ami most elégnek bizonyult a sikerhez - Popovich mellett Gasol is sportszerűen megvédte a nehéz helyzetben lévő hazaiakat, persze egy húszpontos idegenbeli győzelem után mindenről könnyebb beszélni...

A Hornets legjobb dobói: Walker 18/3, Kaminsky 12/6, Lamb 12
A Spurs legjobb dobói: Gasol 17/6, Aldridge 17, Gay 15

Philadelphia 76ers - Orlando Magic 130-111

Gálázott a Philly. Ben Simmons nem játszott, Joel Embiid betegséggel küzdött egész nap, mégsem okozott gondot a Sixersnek az Orlando, a társaságnak látványos, szórakoztató játékkal sikerült megszereznie tizenegyedik győzelmét. TJ McConnell (15 pont, 7 lepattanó, 13 gólpassz, 3 szerzett, 1 eladott labda) kiválóan mozgatta a csapatot és mindig megtalálta a jó megoldást, JJ Redick fantasztikusan dobálta be a kiosztásokat (8/12 tripla), de az említett Embiid (18 pont, 14 lepattanó, 6 gólpassz, 29 perc) és Dario Saric (21 pont, 7 lepattanó, 4 gólpassz) is alaposan megtöltötte a statisztikai lapot. A Philly végül csak az utolsó negyedben maradt harminc pont alatt, félidőben tizenöttel vezetett és a szünet után végig uralta az összecsapást, 50%-kal dobott és kiosztott 35 gólpasszt is - kiszolgálta közönségét a hazai csapat.

Nyolcnál jár a számláló. Sorozatban nyolcadik vereségét könyvelhette el a Magic, a gond pedig megint ugyanaz volt: a védekezés. Frank Vogel szerint egyetlen meccset sem fognak nyerni, amíg ezen nem tudnak változtatni, hiába járt tripla-dupla közelében (22 pont, 8 lepattanó, 9 gólpassz, 29 perc) Elfrid Payton, hiába süllyesztettek el 12 triplát, képtelenek voltak akár kicsit is megnehezíteni a Sixers dolgát, túldobni pedig nem lehetett a hazaiakat. A második negyed végén bemutatott Redick-show után tetemes hátrányból követték ellenfelüket a vendégek és nem tudtak érdemben közelíteni, most pedig elutaznak Indianába, ami Vogel számára minden bizonnyal különleges esemény lesz.

A 76ers legjobb dobói: Redick 29/24, Saric 21/3, Embiid 18/3
A Magic legjobb dobói: Payton 22/9, Gordon 16/6, Vucsevics 14, Augustin 14/9

Washington Wizards - Portland Trail Blazers 105-108

McCollum megnyerte. Több kritika is érte idén a Portland hátvédjét, hogy nem clutch játékos és hogy a szoros végjátékokban túl sokat hibázik, de ezen az estén csattanós választ adott kritikusainak. A negyedik negyed elején 17 pontos hátrányban voltak a vendégek, ám McCollum felszívta magát, beszórt 13 egységet úgy, hogy az utolsó kilenc percet már öt faulttal játszotta végig és ő zárta le a találkozót: az utolsó másfél percben hét pontot szerzett, egymás után három támadást fejezett be kosárral és 21 másodperccel a vége előtt az ő egyik nehéz duplájával át is vette a vezetést a Blazers. Ez végül győzelmet eredményezett Terry Stotts csapatának, McCollum pedig clutch helyzetben "leváltotta" az addig remeklő (29 pont, 6-6 lepattanó és gólpassz) Damian Lillardot, így az együttes két nap alatt két nagy idegenbeli sikert húzott be és 12-8-ra áll.

Wall hiányzott, Beal hibázott. John Wall nélkül vívta meg ezt a csatát a Washington és bár nagyon közel állt a győzelemhez, nem bírta ki a végéig. Gyakorlatilag a teljes meccs során vezettek a vendégek és a negyedik negyed elején úgy tűnt, hogy el is dönthetik a találkozót, ám védekezésben ekkor már komoly gondokkal küszködtek, támadásban pedig egyre kevesebb volt az ötlet - hiába szórt be ötven pontot a Beal-Porter kettős, elkezdett apadni az előny. A végjátékban aztán sorra követték el a hibákat, ütöttek be kulcshelyzetben flagrant faultot, Beal az utolsó bő egy percben négy, az utolsó hat másodpercben pedig két dobást hagyott ki, ezeken elúszott a mérkőzés - amíg McCollum megoldotta a helyzeteket, a Wizards vezére mindent elhibázott. A fővárosiak így 10-9-cel folytathatják nehéz szériájukat, amelyben tizenkét meccsből tíz idegenbeli fellépés szerepel.

A Wizards legjobb dobói: Beal 26/9, Porter 24/3, Oubre Jr. 13/6
A Trail Blazers legjobb dobói: Lillard 29/6, McCollum 26/12, Nurkic 17

Atlanta Hawks - Toronto Raptors 78-112

Edzőmeccs. Csak az első negyedet kellett igazán komolyan venniük a vendégeknek ezen az estén, a folytatásban könnyedén, erőlködés nélkül gázoltak át ellenfelükön - olyannyira, hogy a nagyszünetben már 28 pont volt a torontói előny, így a második félidőben kedvére pihentethette a kezdőt Dwane Casey. Kellett már ez a siker az előző két vereség után, az is belefért, hogy a térdét jegelő DeRozan megálljon két pontnál, így 113 meccs után először ne érje el a tízet, a záró etapban így is járt már negyven egység felett a különbség - ez maximum egy laza edzőmeccsnek volt jó számukra, de ez a győzelem is ugyanannyit ér, mint bármelyik másik.

Szétesett az Atlanta. Az utóbbi találkozókon nem az volt a jellemző Dennis Schröderékre, hogy ennyire megborulnak, ezúttal viszont Mike Budenholzer szerint nem érték el ez NBA szintjét. Valóban, a 28-25-re elvesztett első negyedben még nem volt komoly gond, utána viszont lekapcsolták a villanyt és még edzőpartnernek is kevesek voltak a ráérősen játszó Raptors számára - 4-16-ra állnak és a Clevelandet fogadják, gyorsan el kell felejteniük ezt az estét.

A Hawks legjobb dobói: Schröder 14, Prince 10/3, Belinelli 10/6
A Raptors legjobb dobói: Powell 17/9, Valanciunas 16, Lowry 15/12

Indiana Pacers - Boston Celtics 98-108

A harmadik negyedben fordult a kocka. Az első félidőben még inkább a Pacers akarata érvényesült és vezettek is kilenc ponttal a nagyszünetben a hazaiak, a pihenő után azonban teljesen mást láttunk, mint addig. Védekezésben darabjaira esett az Indiana, a Celtics pedig ezt kihasználva 13 támadásból 11-et is ponttal fejezett be, amivel megfordította az összecsapást és a harmadik negyedet végül 37-16-ra nyerte meg - a hazaiak képtelenek voltak váltani és lelassítani ellenfelüket. Itt kellett volna a térdsérülés miatt hiányzó Oladipo, ráadásul a 19 ponttal záró Myles Turner is faultproblémákkal küzdött, Bogdanovic és Collison sem dobott jól, a padról pedig csak Sabonis tudott hozzátenni - újabb fordulat már nem jött, egy negyed alatt elvesztette a meccset a Pacers.

Smart jól szállt be. Jaylen Brown ezúttal nem volt ott a Bostonban, a helyén pedig Marcus Smart kezdett, aki rögtön csapata egyik legjobbjává vált - újabb bizonyíték arra, hogy milyen mély ez a Celtics, 7/8-as mezőnymutatója mellett hat lepattanóval, öt gólpasszal és két labdaszerzéssel segítette a vendégeket. Szintén ott volt a kezdőben és szintén hasznosan kosárlabdázott Daniel Theis, a támadójátékot mindenesetre főleg Kyrie Irving (25 pont, 11/20 mezőnyből, 6 gólpassz) és Al Horford (21 pont, 3/4 tripla, 6 gólpassz) intézte, ők voltak a vezérek, de ha már szóba került a mélység, említsük meg, hogy Rozier és Baynes 25 ponttal, 11/14-es mezőnymutatóval segített be a padról, volt kihez nyúlnia Brad Stevensnek. A listavezető így 18-3-ról folytathatja, méghozzá a Detroit elleni rangadóval. 

A Pacers legjobb dobói: Turner 19/6, Sabonis 17/3, Stephenson 16/6
A Celtics legjobb dobói: Irving 25/3, Horford 21/9, Rozier 17/6

Houston Rockets - New York Knicks 117-102

Volt egy kis zavar a Houstonnál. Mike D'Antoni annyit kevert a rotáción, hogy Ryan Anderson most a kispadról érkezett és PJ Tucker kezdett helyette, de ez a lépés nem igazán jött be, borzalmas volt a gárda védekezése a meccs elején és tíz ponttal el is veszítette az első negyedet. A folytatásban azért rendezték a sorokat a hazaiak és a harmadik negyedben ugyanezzel a kezdővel már sikerült robbantani: egy 22-6-os futással és elképesztő védekezéssel döntő fölénybe került a nyugati listavezető és ezt a játékrészt végül 24 ponttal nyerte meg, itt el is dőltek az érdemi kérdések. James Harden és Chris Paul végül együtt kiosztott 23 gólpasszt és csak két labdát adott el, ez nagyon fontos volt a Rockets szemszögéből és mivel Harden beszórt 37 pontot, az is belefért, hogy Paul megálljon hatnál - most kevésbé működött olajozottan a gépezet, de az a harmadik negyed így is elégnek bizonyult a győzelemhez.

Feledésbe merült a parádés kezdés. Kristaps Porzingis és Enes Kanter nélkül is rárúgta az ajtót a Houstonra a Knicks, 29-7-re vezettek a vendégek az első negyed során, támadásban szenzációs dolgokat műveltek és ezzel nagyon megfogták a hazaiakat. Ez a tűzerő azonban a harmadik negyedben teljesen eltűnt, ekkor borzasztóan dobtak Jackék, a Rockets energiája és agresszivitása ellen már nem tudtak mit kezdeni, kicsúszott a lábuk alól a talaj - ilyenkor jött volna jól Porzingis, bár Michael Beasley (30 pont, 14/23 mezőnyből) és Kyle O'Quinn (20 pont, 15 lepattanó, 7/9 mezőnyből) is extrát hozott támadásban. A bravúr végül nem sikerült, így 1-6-ra állnak idegenben, de szerencséjükre most hazai pályán fogadják a Portlandet.  

A Rockets legjobb dobói: Harden 37/15, Anderson 17/12, Ariza 16/12
A Knicks legjobb dobói: Beasley 30, O'Quinn 20, Lee 17/9

Dallas Mavericks - Oklahoma City Thunder 97-81

Tanácstalanul. Egyszerűen nem találják a megoldást a Thundernél, a Warriors elleni nagy győzelem csak szépségtapasz volt a botrányos időszakukon és továbbra sem felfelé haladnak, sőt, egyre mélyebbre süllyednek. Az, hogy a nyugati utolsó helyeken harcoló Dallas otthonában 81 dobott ponttal kikapjon valaki ennyire simán, az egyszerűen nem férhet bele egy olyan csapatnál, amely a Golden State kihívója akar lenni, mert beszélhetünk itt nyugati döntőről, de előbb a rájátszásba se lenne baj bejutni, a jelenlegi 8-11 és a mutatott játék viszont erősen kérdésessé teszi ezt így november végén. Egyedül Russell Westbrook (28 pont, 12 lepattanó, 9 gólpassz) dicsérhető, de az első negyed után ő is ütemet vesztett, Paul George a mezőnymunkája ellenére gyalázatosan dobott (1/12 mezőnyből, 2 pont, 6 lepattanó, 10 gólpassz, 4 labdaszerzés), Carmelo Anthony rendkívül passzív volt, a többiek pedig vártak a csodára - esélyük sem volt ezen a meccsen, de most már azonnali változásokra van szükség, mert decemberben mindenképpen el kell kezdeniük felzárkózni.

Győzelmi sorozat. Idén először nyert két meccset egymás után a Dallas és bár ezzel is csak 5-15-re áll, náluk most ilyen dolgoknak kell örülni. A kezdőben ott volt Max Kleber, Dirk Nowitzki 22 perce alatt is oktatott (19 pont, 7/10 mezőnyből, 4/7 tripla), a hátvédek pedig hozták a szükséges dobóteljesítményt kintről - végül 42,9%-kal szórtak be 15 hármast Matthewsék és fegyelmezett védekezéssel uralták a találkozót. Az első negyedben még nem nagyon tudták megfogni Westbrookot, de utána már nem adtak esélyt a Thundernek, félidőben tizenöt, a harmadik negyed végén huszonhárom ponttal vezettek, még pihenni is volt lehetőségük a végén.

A Mavericks legjobb dobói: Nowitzki 19/12, Smith 15/9, Barnes 12, Matthews 12/12
A Thunder legjobb dobók: Westbrook 28/12, Anthony 16/12, Grant 9/3

Golden State Warriors - New Orleans Pelicans 110-95

Lassan kezdett, aztán belendült Curry és a Warriors is. A kétszeres MVP 0/10-zel kezdett mezőnyből, csapata negatív szezoncsúcsot jelentő 17 pontot szerzett az első negyedben és tíz egység feleti hátrányba került, majd a második játékrész közepétől kezdett felpörögni. Curry innentől 9/15-öt dobott és végül eljutott 27 pontig, nagy szerepe volt abban, hogy a GSW a nagyszünetre kiegyenlített, majd a fordulás után meg is lépett - mellette Klay Thompsont és a rendkívül mély cserepadot is ki kell emelnünk, mindenki hozzátette a magáét. A záró etapban már 16 pont is volt a Golden State előnye és bár a Pelicans még egyszer közelített, Curry vezetésével lezárta a meccset és két nap alatt a második győzelmét húzta be a címvédő Kevin Durant nélkül.

Eltért a tervtől a Pelicans. Alvin Gentry szerint nem tudták végig azt csinálni, amit megbeszéltek és amely miatt nagy előnybe kerültek a találkozó elején, a Curryvel szembeni védekezést nem tudták megoldani, ráadásul a Warriors kispadja is óriási károkat okozott nekik. Anthony Davisre (30 pont, 15 lepattanó) nem lehetett panasz, DeMarcus Cousins viszont már frusztráltan és sok hibával játszott, ezt tetézte, hogy Rajon Rondo pont nélkül jött le a parkettről és az is, hogy a kispad vállalhatatlan teljesítményt hozott - a második sorok csatájában 24 ponttal maradtak alul a vendégek, ráadásul nyolccal több labdát adtak el. A végjátékban már tisztes távolból figyelték a GSW-t, így nem tudtak meglepetést okozni és 11-9-cel látogatnak Minnesotába.

A Warriors legjobb dobói: Curry 27/9, Thompson 24/12, Iguodala 14/6
A Pelicans legjobb dobói: Davis 30, Holiday 24/9, Moore 16/12

Utah Jazz - Milwaukee Bucks 121-108

Nagynak tűnt a gyűrű. Egészen extra dobóformát mutatott a Jazz, amely most megint a jobbik arcát vette elő erre az estére: 18 hárompontost süllyesztettek el a hazaiak 56,3%-os hatékonysággal, kérdés nélkül szitává lőtték a Bucks védekezését. Gyorsan járatták a labdát a periméteren, megvolt a ritmus és a nehéz, gyakorlatilag levédekezett helyzetekből is betaláltak, az újonc Mitchell 6/10, Ingles pedig 5/8 triplával zárt. Érdemes kiemelni az ismét parádézó cserepadot, amely ezúttal 53 pontot tett hozzá és az utóbbi négy meccsből háromszor is elérte az ötvenet, nagyon mélynek tűnik mostanában a Utah. A bőven 50% feletti mezőnymutatónak köszönhetően végig előnyben is volt az együttes, hol meglépett, hol leadott valamennyit ebből a fórból, de nem remegett meg és végül hozta a győzelmet - szerda hajnalban a Denvert fogadja a társaság.

Védekezés, védekezés. Sokszor volt gondja már idén hátul a Milwaukee-nak, majd Eric Bledsoe érkezése után egy időre összeszedték magukat, az utóbbi meccseken viszont ebből megint nem nagyon látszik semmi. Hiába villogtak (53,2% mezőnyből) elöl, nem tudták tartani a lépést, nem volt olyan kinti tűzerejük, hogy dobóversenyt nyerjenek, a Jazz ritmusát pedig nem tudták megtörni - Antetokounmpo (27 pont, 13 lepattanó, 5 gólpassz) elég frusztráltnak tűnt a második félidőben, Jason Kiddnek valamit ki kell találnia, mert ismét csak 50%-on állnak. 

A Jazz legjobb dobói: Mitchell 24/18, Hood 21/9, Favors 16
A Bucks legjobb dobói: Antetokounmpo 27, Brogdon 19/12, Bledsoe 18/3, Snell 18/6

Sacramento Kings - Los Angeles Clippers 95-97

Blake Griffin döntött. A Clippers erőcsatára igyekezett hátára venni csapatát, nagyon sokat vállalt magára támadásban és végül meg is nyerte a mérkőzést: 33 pontos szezoncsúcsát egy három másodperccel a vége előtt szerzett kettessel állította be, amely a győzelmet jelentette a vendégeknek. Nem jött könnyen ez a siker számukra, mert a nagyszünetben még 14 ponttal égett az együttes Sacramentóban, de egy 29-10-es harmadik negyeddel és Griffin extrájával végül mégis sikerült megoldani a helyzetet és zsinórban második meccsüket is megnyerni - kilenc vereség után nagy dolgok ezek, van minek örülni most Los Angelesben. Griffin mellé egyébként most fel tudott nőni Lou Williams (18 pont, 8 gólpassz) és a második félidőre (nyilván főleg a harmadik negyedre) a védekezést is összeszedték Doc Riversék, ez okozta a fordulatot, így jó szájízzel készülhetnek a kedd hajnali városi derbire.

Hield extrája ment a kukába. A Kings dobógépe 27 ponttal, közte 7/9 triplával szállt be a padról, parádés teljesítményt nyújtott és vezetésével az első félidőben kiválóan működött a hazaiak támadójátéka, amellyel 18 pontos előnyt építettek ki. A fordulás után azonban volt egy 0-17-es lefagyás az ő szemszögükből, amelyet követően hátrányba kerültek és bár Hield két clutch triplájával ledolgozták a hátrányukat és tizenöt másodperccel a meccs vége előtt kiegyenlítettek, Griffin dobása után nem maradt idejük válaszolni. 

A Kings legjobb dobói: Hield 27/21, Randolph 17/3, Hill 10/3, Bogdanovic 10/3
A Clippers legjobb dobói: Griffin 33/6, Williams 18/12, Rivers 14/3

A tabella ide kattintva elérhető!

 

 

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus