NBA playoff, 12. nap: 22 pontos hátrányból is majdnem nyert a Brooklyn Nets

Az NBA ma hajnali játéknapja három hazai győzelmet hozott, de egyik sem volt egyszerű történet. A Spurs egy pillanatig sem dőlhetett hátra a magára találó Nowitzki vezette Dallas ellen, a Houston pedig az utolsó percekben tudta csak végleg lerázni a Portlandet és elkerülni a kiesést. Ez a két összecsapás azonban babazsúrnak tűnt a Nets torontói kirándulásához képest, ahol a vendégek 22 pontos hátrányt dolgoztak le – az utolsó negyedben. 

 

San Antonio Spurs – Dallas Mavericks 109-103

Majdnem elengedte a Spurs. Nagyjából végig vezettek a hazaiak, de Nowitzki vezérletével az utolsó negyedben nagyon jött a Mavs. A német erőcsatár 26 pontig jutott, ebből 14-et szerzett a záró etapban – ám egyetlen rontott tiszta dobását megbüntette Parker. Kettőre zárkózhatott volna a Dallas, de ehelyett a francia egyes triplájával észhez tért a San Antonio és egy 7-2-es rohanással visszaállította a különbséget, erre pedig már nem volt idő válaszolni.

Az elzárás-leválásra nem volt ellenszer. Művészien csinálja ezt a Spurs, de ebben a párharcban eddig jól fogta meg a Dallas. Most viszont a Parker-Splitter duó ebből élt, utóbbi 17 pontot, 12 lepattanót és 5 gólpasszt adott hozzá – 9 pont és 4 gólpassz az utolsó negyedben született. Mellette Duncan is dupla-duplázott, de Ginobili és Leonard is hozta magát, így bár Parker 23 pontjához 23 dobás kellett, összességében tökéletesen működött a rendszer.

Hiába talált magára Nowitzki. A német erőcsatár a legjobb meccsét játszotta a sorozatban és fontos kosarakat szerzett, ráadásul Vince Carter is megint fenomenális volt (28 pont, 7/9 tripla), sőt Ellis is húsz fölé jutott – de a többiek ezúttal nem tudtak hozzátenni. Márpedig nélkülük nem lehetett kompenzálni azt, hogy most nagyon vigyázott a labdára Popovich csapata, mindössze hatszor adták el, ill. ahogy feljebb is írtuk, a Mavs védekezését is szétszedték. Mindenesetre közel sincs lefutva a párharc, egy jó Nowitzkivel még bármi lehet Dallasban.

A párharc állása: 3-2 a Spursnek. 

A Spurs legjobb dobói: Parker 23/3, Ginobili 19/9, Splitter 17
A Mavericks legjobb dobói: Carter 28/21, Nowitzki 26, Ellis 21/3

Toronto Raptors – Brooklyn Nets 115-113

Gálameccsből dráma. A parádézó Kyle Lowry vezetésével lesimázta a Brooklynt a Toronto, már 26 ponttal is vezettek, de a Nets nem adta fel. Egy óriási (32-8) rohanást produkáltak az utolsó negyedben és 101-101-nél kiegyenlítettek. Lowry erre már tudott válaszolni, gyors öt pontjával megint ellépett a Raptors, de tíz másodperccel a vége előtt Alan Anderson egy 3+1-es játékkal ismét egyre hozta fel övéit. Viszont DeRozan nem hibázott a vonalról, míg Blatche igen, a lepattanót pedig a saját pályájára dobta vissza, így a hazaiak kapták a labdát.

Lowry megőrült. Az irányítót bárki és bárhogyan foghatta ma, senki nem volt akadály, azt csinált, amit akart. 36 pontjával beállította karriercsúcsát, ráadásul nagyon hatékonyan tette mindezt (11/19 mezőnyből, 6/9 tripla, 1 eladott labda). Már félidőben 21-nél járt több hihetetlen kosárral, majd a nehéz utolsó negyedben is beszórt nyolcat – ebből ötöt az utolsó bő egy percben. Lowry mellett DeRozan is hozta magát, de Vasquez és Valanciunas is hozzátette, amit kellett.

Joe Johnsont egyedül hagyták. A dobógép a legutóbbi találkozót leszámítva nagyjából egyedül nyújt stabil teljesítményt a Netsből, most is beszórt 30 pontot 56%-kal, közte több embertelenül nehéz kosárral. Az ő vezetésével produkált a Brooklyn egy 44 pontos utolsó negyedet és egyenlített ki, de a többiekre nem igazán számíthatott. Sem Williams, sem Pierce nem tudott faktor lenni (Garnettről nem is beszélve) és bár az Anderson-Teletovic páros megszórta magát kintről, erre nem lehetett konzisztensen építeni.

Egy lépésre a Miamitól a Raptors. Az első három negyedben látott Toronto simán jut tovább és küzd meg a Miamival –de az utolsó negyedbeli Brooklyn nemkülönben. 3-2-re elhúztak Lowryék és így az biztos, hogy a hazai pályájukat megtartják végig a sorozatban, de ha Kidd tud válaszolni, egy végletekig kiélezett hetedik meccset is láthatunk.

A párharc állása: 3-2 a Raptorsnak.

A Raptors legjobb dobói: Lowry 36/18, DeRozan 23/3, Valanciunas 16
A Nets legjobb dobói: Johnson 30/9, Teletovic 17/12, Williams-Anderson 13-13/9

Houston Rockets – Portland Trail Blazers 108-98

Ezt most jobban akarta a Houston. Harmadik hazai meccsét már behúzta a párharcban a Rockets, bár nem volt egyszerű, a negyedik negyed elején még csak ötpontos előnyben voltak. Sőt, nyolc perccel a vége előtt a Portland 90-91-re feljött, itt megcsapta a hazaiakat a kiesés szele. Ekkor azonban Howard és Parsons állt a sereg élére, majd a végjátékban az egész meccsen nagyon szürke Harden szórt be nyolc pontot, amire már nem érkezett válasz. 

Először fogták meg Aldridge-ot. A Trail Blazers erőcsatára 40 pontos meccsekkel kezdte a szériát, utána kicsit lejjebb adott a pontmennyiségből, de továbbra is meghatározó maradt a játéka. Az ötödik mérkőzésen viszont a Rockets nagyemberei eltüntették a pályáról, mindössze 12 mezőnydobással és 4 büntetővel próbálkozhatott, ebből jött össze a 8 pont. Bár védekezésben az ő vezetésével osztott ki 14 (!) blokkot a Portland, a túloldalról nagyon hiányoztak a pontjai. A vendégek többi kezdőjátékosa nagyon jól játszott, egyikük sem dobott 50 százalék alatt – de Aldridge mellett a kispad is nagyon gyenge volt ma, összesen 5 pont érkezett tőlük, ezt már nem bírták el. 

Jeremy Lin volt a nyerőember. A kezdőirányító Patrick Beverley betegség miatt csak 21 percet tudott vállalni, így jóval nagyobb teher hárult Linre, aki nem roppant össze a súly alatt: 21 pontját 60 százalékos hatékonysággal szerezte, gólpasszokat adott, labdákat szerzett, és még egy blokk is belefért tőle. A nagyembereket is maximális dicséret illeti, mert nem csak védekezésben, hanem támadásban is hasznosak voltak, a kezdőben helyet kapó Howard és Asik 32 pontot és 29 pattanót tett a közösbe, Terrence Jones pedig a padról beszállva 5 mezőnykísérletéből négyet pontokra váltva adott lendületet. 

A párharc állása: 3-2 a Trail Blazersnek.

A Rockets legjobb dobói: Howard 22, Lin 21/6, Parsons 20/9.
A Trail Blazers legjobb dobói: Matthews 27/15, Lillard 26/9, Lopez 17.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus