NBA playoff, 14. nap: Lillard és az év dobása, továbbjutott a Portland!

Mára virradóra történelmi pillanatok tanúi lehettünk, ami az észak-amerikai profi kosárlabdaliga rájátszásának első fordulóját illeti, hiszen a Brooklyn Nets Toronto elleni diadala, illetve a Dallas Mavericks San Antonio-verése azt jelenti, hogy az NBA históriájában először öt hetedik meccset is rendeznek az adott év Konferencia-negyeddöntőiben. Az est fénypontja mégis Damian Lillardé, aki fantasztikus dudaszós triplával ejtette ki a Houstont és juttatta tovább a Portlandet. Jöjjenek a részletek!

Brooklyn Nets(6.) – Toronto Raptors(3.) 97-83

A koncentráltság győzelmet hozott. Nem volt kérdés ezen a találkozón, a Brooklyn összeszedettebben és jobban játszott az első perctől fogva. Már az első negyedet 34-19-re hozták, de volt közte 26 is – amikor a negyedik negyedben látótávolságon belülre ért a Raptors, azt is menedzselni tudták. Elöl elosztották a labdákat, mindenki hozzátette a maga helyzeteit, hátul pedig lezárták a gyűrűt, a Toronto mindössze 39%-kal célzott. Egyébként ez a találkozó sem a gólpasszoktól volt hangos (ahogy a sorozat többi meccse sem), egyik csapat sem érte el a húszat ebben a kategóriában.

Vedd ki Lowryt, simán nyersz. Az irányítóra legutóbb nem volt ellenszer, ma viszont nem jöttek a bravúrkosarai – mást pedig nem engedett neki a Nets. Lowry 11 ponttal zárt 16 rádobásból és mivel DeRozan 28 pontján kívül senki nem tudott előlépni a helyére, nem lehetett esélye a Torontónak.

A festékben kell nyerni. Valanciunas mellett nem sokszor tudott eddig igazán érvényesülni a gyűrű alatt a Brooklyn, most viszont 48-32-re hozták ezt a különcsatát – az első félidőben még nagyobb volt a kontraszt, 34-10 volt az állás. Ráadásul a lepattanózást is szűken, de a hazaiak nyerték, így mivel a Toronto kintről sem volt hatékony (29%), a támadásaik halottak voltak.

Williams bokája fáj. Az irányító bal bokája egy betörésnél aláfordult, lesántikált, de visszatért és újra a csapat élére állt – annak ellenére, hogy húzta a lábát. A hetedik meccsre pedig 100%-os D-Will kell, hogy Torontóban nyerni tudjon a Nets…

A Nets legjobb dobói: Deron Williams 23/12, Joe Johnson 17, Garnett 13
A Raptors legjobb dobói: DeRozan 28/6, Lowry 11/6, Valanciunas-Vasquez 9-9/3

Az egyik fél negyedik győzelméig tartó párharc állása: 3-3.

 

Dallas Mavericks(8.) – San Antonio Spurs(1.) 113-111

Ellis úgy döntött, hogy nyer. A dobóhátvédnek egyébként is jó napja volt, hiszen 29 pontot szórt 50%-kal, de ebből 12-t az utolsó negyedre tartogatott. Ráadásul öt perccel a vége előtt még a Spurs vezetett, Ellis azonban két perc alatt nyolc pontot termelt be, ezzel simán átvette a vezetést a Mavs. Tony Parker még válaszolt, de 28 mp-cel a lefújás előtt eladta a labdát és bár Patty Mills egy futtából eleresztett triplával még szépített, utolérni már nem lehetett a Dallast.

Nem a mennyiség, hanem a minőség számít. A Spurs padjáról hat játékos szállt be, a Dallaséról csak négy, mégis a hazaiak cseréi vitték a pálmát, 37-25-re túldobták, 20-8-ra túlpattanózták Ginobiliéket. Ha már Ginobili, ő ma nagyon nem találta magát, 1/8-as mezőnymutatója jelentősen hozzájárult a fenti adatokhoz – eközben a Dallasnál Carter, Harris és az eltiltásból visszajövő Blair is megtette a magáét, utóbbi pl egy 10 pontos, 14 lepattanós (5 támadó) dupla-duplával.

Pedig a támadójáték a helyén volt. Danny Green 7/7-es mezőnymutatóval szerzett 17 pontot, Splitter 19-et szórt be 11/12-es büntetőzéssel, Duncan csak két dobást hibázott, Parker húsz, Leonard pedig tíz fölé jutott – mind hiába, ha a védekezés nem működött a Spursnél. Popovich ki is kelt magából az első negyed végén, ahol 34 pontot kaptak. Az Ellis-Nowitzki páros húzta Dallas végül 52%-kal dobott mezőnyből, 44%-kal a triplavonalon túlról és még a gyengébb büntetőzés is belefért.

A Mavericks legjobb dobói: Ellis 29/9, Nowitzki 22, Carter 13/6
A Spurs legjobb dobói: Parker 22/3, Splitter 19, Green 17/6

Az egyik fél negyedik győzelméig tartó párharc állása: 3-3.

 

Portland Trail Blazers(5.) - Houston Rockets(4.) 99 - 98

Damian Lillard megidézte Brandon Roy "szellemét". A két gárda nem akarta elengedni egymás kezét, hihetetlenül feszült meccset játszott egymással a nyugati ötödik, illetve negyedik kiemelt. Törvényszerű volt talán, hogy a döntő szót az mondja ki, aki már a legtöbbször bizonyította, hogy nincsenek idegei. 0,9 másodperc volt már csak a végső dudaszóig, amikor a két egységnyi hátrányban lévő Portland jöhetett oldalbedobással, miután Chandler Parsons (16 pont, 12 lepattanó) egy szerencsés szituáció után szerzett kettessel úgy festett, megnyeri a meccset a vendégeknek és életben tartja a Rockets reményeit. Ám a tavalyi szezon legjobb újonca (25 pont, 6 lepattanó, 3 szerzett labda, 10-ből 6 tripla) tisztán megkaphatta a sorsdöntő dobásnál a labdát, igaz nagyon távolról kellett vállalkoznia, de mint a szezon során többször, most is bevágta a győztes kosarat, ezzel továbbment a Blazers és várhatja, hogy a Spurs vagy a Mavs lesz-e az ellenfele a következő körben.

Mindent megtett a Houston - 47 percig és 59,1 másodpercig. James Harden 34 ponttal jelentkezett úgy, hogy csak 15 mezőnydobása volt, a hajrá előtt nagyot játszó Dwight Howard pedig 26 pontos, 11 lepattanós dupla duplájával nevéhez méltóan teljesített. Igen ám, de amikor jött az utolsó jelenet, akkor talán nem kellett komolyabb jóstehetség ahhoz, hogy látni lehessen, mi következik a Blazersnél - de Damian Lillard, a hazaiak "leghalálosabb fegyvere" mégis üresen kaphatta meg a labdát, illetve vállalkozhatott dobásra, ami jól keretbe foglalja az idei Rockets gyengeségét, a periméter védekezést. A derbit előtte majdnem megnyerő Parsons és a Lillardra "rá se bagózó" Harden is óriásit hibázott, de egy ilyen helyzetnél, ahol csak azt kell elkerülni, nehogy hármast dobjon az ellenfél, az is jó kérdés, miért nem olyan védekezési formát választott Kevin McHale, ahol egy magasember tornyosult volna Lillard előtt. A válaszokat most nem kapjuk meg, viszont a Rockets elég hamar elbúcsúzott a Dwight Howard megszerzése után nagy reményekkel indított szezontól. 

A Blazers legjobb dobói: Aldridge 30, Lillard 25/18, Matthews 12/6, R. Lopez 12
A Rockets legjobb dobói: Harden 34/12, D. Howard 26, Parsons 16/6

Az egyik fél negyedik győzelméig tartó párharc végeredmény: 4-2 a Blazers javára.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus