NBA playoff, 16. nap: vége az első körnek, a Nets és a Spurs jutott tovább

Tegnap este zárult az NBA első köre: a Spurs nagyon összekapta magát, az első félidőben eldöntötték a fáradt Dallas elleni texasi csatát – a Netsnek már jóval nehezebb dolga volt, mert hiába vezettek végig, az utolsó másodpercben egyik rutinos veteránjuk nagy védekezésére volt szükség, hogy továbbjussanak a Raptors ellenében. 

 

Toronto Raptors – Brooklyn Nets 103-104

Majdnem elszórakozta a Nets. Végig sokkal koncentráltabban és tudatosabban játszottak a vendégek, a Toronto kulcspillanatokban (amikor zárkózhattak volna) rendre rosszul döntött, megremegtek a kezek és borzalmas dobások vagy eladott labdák születtek. Ellenben a Nets játéka rém egyszerűen működött: használd ki az ellenfeled hibáit. Ez pedig elég volt egészen az utolsó percekig, amikor elkezdett buta hibákat véteni Jason Kidd csapata is és feljött a Raptors egy pontra. Sőt, 6,2 mp-cel a vége előtt az utolsó percben két büntetőt is elrontó ill. faultjával (bár Garnettre fújták valamiért) a hazaiakat két ponthoz juttató Williams mellett az addig jól teljesítő Livingston eladta a labdát (bedobásból…), de Casey nem tudott érdemi figurát felrajzolni és egy elképzelés nélküli támadás végén Pierce blokkjával ért véget a találkozó.

Kevés volt még a Raptors. Az első félidőben csak Amir Johnson lesipuskás kosaraival maradtak meccsben, de az erőcsatár előbb szinte a teljes harmadik negyedet kihagyta faultgondok miatt, majd a negyedik elején kipontozódott. A sorozat kezdetén még masszív dupla-duplákat gyártó Valanciunast teljesen kivették a játékból, így pedig a Nets small-ballja adta előnyöket nem tudták kihasználni – a hátrányait viszont erősen érezték. A 10-12 pontos különbségbe azonban erősen kapaszkodtak, így Lowry és DeRozan magára találásával feljöttek a végére – de az utolsó játéknál megint előjött a rutintalanság, ez pedig most a továbbjutásba került.

D-Will megint eltűnt. A hatodik meccs előtt a Brooklyn arénája előtt „Wanted” feliratú plakátok jelentek meg Williams arcképével, jelezve, hogy keveset mutat eddig. Ezek után agresszíven és jól játszott, ma viszont ismét teljesen elveszett. Minden Nets-támadás Joe Johnsontól indult (ennek köszönhetően neki volt 25 rádobása, rajta kívül csak Pierce érte el a tízet), az irányító úgy játszott, mint egy kiegészítő – ráadásul kulcspillanatokban több hibát is vétett. Most megmentette Johnson, Pierce (nagyon nehéz és fontos kosarak, meccsnyerő blokk) és Garnett, utóbbi 25 perc alatt dupla-duplázott. Ráadásul Thornton is előkerült, a padról beszállva beszórt 17 pontot, de Williams jó játéka nélkül a Heat ellen már bajban lehet a Nets.

A Raptors legjobb dobói: Lowry 28/6, Johnson 20, DeRozan 18/3
A Nets legjobb dobói: Johnson 26/3, Thornton 17/12, Williams 13

San Antonio Spurs – Dallas Mavericks 119-96

A Spurs másik dimenzióban játszott. Szavakkal nem lehet eléggé érzékeltetni, hogy mennyire más szintet képviselt ma a San Antonio, mint a Dallas – de ezen az estén talán nem csak a Mavs járt volna így. Egyszerűen tökéletes döntések után tökéletesen hajtották végre a játékokat és be is dobták a helyzeteket, ennek eredménye egy egészen brutális 68 pontos első félidő lett 68%-os mezőnymutatóval – bődületes számok. Tony Parker extázisban játszott, a szünetre már beszórt 24 pontot, végül 32-vel zárt, de Ginobili, Duncan és Green is villogott, amikor kellett. Ez mellett aktívan és jól védekeztek, eladott labdákba és reménytelen dobásokba hajszolták a vendégeket, nem meglepő, hogy a második negyed közepétől szinte végig húsz felett járt a különbség.

Teljesen megfordult a világ Dallasban. A sorozat első négy meccsén Nowitzki szenvedett, Carter és a többiek pedig remekeltek, így nyert kétszer is a Mavs. Aztán a német klasszis elkapta a fonalat, de fokozatosan eltűntek mellőle a többiek – ma már szinte teljesen egyedül maradt, csak Harris jelentett támogatást. Sem Ellis, sem Carter, sem Calderon nem tudott hasznos lenni, főleg nem Blair vagy Marion. A nagyszünet után ráadásul Nowitzki is elhalkult, félidőben 17 pontnál járt, de ezután csak ötöt tudott hozzárakni, a Dallas pedig csak a garbage time-ban húzta 40% fölé a mezőnymutatóját.

Így sem érheti szó a ház elejét. Azok után, hogy épphogy bejutottak a playoffba, nem sok esélyt adtak a Mavsnek a szakértők az alapszakaszt sétagaloppban megnyerő San Antonio ellen – különösen úgy, hogy mind a négy meccsüket Parkerék nyerték. Ennek ellenére vezettek is a párharcban és hét meccsen maradtak csak alul. Később kiderül, mekkora szó ez a Spurs ellen, akik nem akármilyen győzelem után várhatják a Portland elleni csatát.

A Spurs legjobb dobói: Parker 32, Ginobili 20/6, Green 16/12
A Mavericks legjobb dobói: Nowitzki 22, Harris 17/9, Ellis 12/6

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus