NBA playoff, 25. nap: Hazai közönség előtt égett a Pacers, egylabdás meccsen győzött a Thunder

Ma hajnalban az Indianának hiába nyílt lehetősége hazai pályán lezárni a Wizards elleni párharcot, ettől nagyon messze (előfordult, hogy 30 pontnyira…) voltak George-ék. A Thunder és a Clippers 2-2-ről kezdte az ötödik meccset, amelyen végig a Clippersnek állt a zászló – kivéve az utolsó percet. 

 

Indiana Pacers - Washington Wizards 79-102

Most nem szórakozta el a Wizards. A párharc előző, negyedik mérkőzésén Roy Hibbert és Paul George vezetésével jött vissza 17 pontos hátrányból a Pacers a harmadik negyedben – ma viszont a Washington nem csak robbantott a nagyszünet után, de meg is tartotta az előnyt. Már forduláskor 45-38-ra vezetett a vendégcsapat, erre jött egy 31-14-es negyed – az utolsó játékrész már formalitás volt, a zárónegyed egy pontján 30 pontos differencia is volt a csapatok között. 

Roy Hibbert lenullázva, Marcin Gortat csillogott. A Wizards lengyel centere 36 perc alatt 31 pontot és 16 lepattanót szedett össze, egészen hihetetlen, 13/15-ös mezőnymutatóval dolgozott. A túloldalon Hibbert faultgondokkal is küzdött, de a tőle érkező 4 pont és 2 lepattanó ennek tudatában is nagyon vékony. A fővárosiak egyébként 62 pattanót kaparintottak meg, a Pacers mindössze 23-at – 1985 óta nem fordult elő ekkora különbség egy playoff-meccsen. 

Jó felfogásban játszott a Washington. Bár vereség esetén kiestek volna, a vendégek nem csak hogy kezelték a nyomást, de végig bírták az általuk diktált iramot, amit a Pacers egyszerűen nem tudott követni. John Wall rettentő erőszakosan támadta a gyűrűt, és bár 5 gólpasszára 5 eladott labda jutott, 27 pontot szerzett 50 százalék feletti hatékonysággal – mindez azt is eredményezte, hogy a többieknek rengeteg hely jutott, ennek is köszönhető Gortat extraklasszis teljesítménye.

Most nem volt szükség a veteránokra. Előző meccsen a Gooden-Harrington-Miller trió kétszer is megtolta a Wizards szekerét, ma összesen hat ponttal zártak, Harrington kipontozódott alig 13 perc alatt. 

A Pacersnek fel kell vennie a kesztyűt. Láthatóan alaposan elringatta a két nappal ezelőtti, nagy hátrányból kivívott idegenbeli siker George-ékat, nagyon rossz felfogásban álltak hozzá ehhez az összecsapáshoz. Egészen biztos, hogy a következő, washingtoni mérkőzésen egy mentálisan sokkal jobb Indianát látunk – hogy ez elég lesz-e a győzelemhez a lélektani előnyt birtokló fővárosiak ellen, az hamarosan kiderül. 

A párharc állása: 3-2 a Pacersnek.

A Pacers legjobb dobói: West 17, George 15/9, Stephenson 9/3, Copeland 9.
A Wizards legjobb dobói: Gortat 31, Wall 27/9, Beal 18/6.

Oklahoma City Thunder - Los Angeles Clippers 105-104

Westbrook életben tartotta a Thundert, Durant learatta a dicsőséget. A szereposztás most megfordult az OKC-nél, az MVP rettenetes napot fogott ki, 6/22-es mezőnymutatót hozott össze, és bár 12/12-vel büntetőzött, 10 lepattanót és 5 gólpasszt hozott össze, a Thunder hatpontos hátrányban kezdte a zárónegyedet. Még itt sem villogott – az utolsó 3 és fél percben viszont igen, 10 pontot szórt, közte két nagyon fontos hárompontost. A 38 pontig jutó Russell Westbrook egész meccsen komoly gondokat okozott a Clippersnek, a végén Chris Paul faultolta tripladobás közben, a hátvéd pedig nagyon higgadtan állt a vonalra és megnyerte a meccset. 

Chris Paul, a negatív hős. 104-97-re vezetett Paul tempójával a Clippers 49 másodperccel a vége előtt, a vendégek az első negyedben megszerzett 9 pontos előnyüket szépen menedzselve haladtak a győzelem felé. Ekkor azonban Durant triplája, majd Jamal Crawford rossz dobása után az MVP kettese révén, 18 másodperccel a vége előtt 2 pontra feljött a Thunder. A Clippers klasszis irányítója ekkor eladta a labdát Westbrookkal szemben, majd tripladobás közben faultolta – ezután vette át a vezetést az OKC. Paul vesszőfutásának azonban még nem volt vége, a hátralévő hat másodpercben megint eladta a játékszert, a Clippers pedig úgy kapott ki, hogy az utolsó 45 másodpercet 8-0-ra vesztette el. 

Mindent jól csinált a LAC, csak a végét nem. Nagyszerűen izolálták Kevin Durantet, Westbrookon kívül senki nem jutott 8 pontnál tovább az Oklahomában, ennek köszönhetően végig kézben tartották az összecsapást. Blake Griffin 50 százalékos mutatóval hozott 24 pontot, mellé 17 pattanót, Chris Paul 17 pontja mellett 14 asszisztot osztott ki – még azt is majdnem elbírták, hogy DeAndre Jordan kevesebb, mint 20 perc alatt kipontozódott, helyettese, Glen Davis pedig 18 perc alatt 5 faultot szedett össze. 

Ma is volt keménykedés. Russell Westbrookra flagrant-1 típusú faultot fújtak, amikor minden létező eszközzel próbálta megállítani a kosárra törő Blake Griffint. Előző meccsen Serge Ibaka ütötte meg kellemetlen helyen Griffint, nem mondható tehát, hogy a Thunder nagyon válogat az eszközökben. A teljes történethez az is hozzátartozik, hogy a Clippers a faultarányt is számon kérheti a játékvezetőkön: Durant és Westbrook összesen 26 alkalommal (csapatszinten 36) állhatott a vonalra, míg a Clippers alig 20-szor.

Ismét előtérbe kerültek a bírók. A végjátékban Paul mellett leginkább a játékvezetők kerültek reflektorfénybe, még Westbrook három büntetője előtt ugyanis egyértelműen Reggie Jacksonról ment ki a labda. A bírók két szögből nézték vissza az esetet, egyikből sem volt egyértelmű, hogy Matt Barnesnak volt-e köze ahhoz, hogy a játékszer elhagyta a játékteret - az oldalsó visszajátszásból egyértelmű volt, hogy nem. A bírók így helyben hagyták a pályán hozott ítéletüket, a Thunder jöhetett támadással, ezt követően jött Paul faultja Westbrookon.

A párharc állása: 3-2 a Thundernek. 

A Thunder legjobb dobói: Westbrook 38/6, Durant 27/9, Adams 9.
A Clippers legjobb dobói: Griffin 24, Crawford 19/9, Paul 17/3.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus