NBA playoff, 26. nap: a Heat és a Spurs is a konferenciadöntőben!

A Miami Heat alaposan megszenvedett a Brooklynnal, de a végén sikerült fordítania, és elsőként jutott a legjobb négy közé. Nem sokkal később követte őket a Spurs, Popovich-ék sokkal könnyebb győzelmet arattak – viszont sérülés miatt elvesztették egyik alapemberüket. 

 

Miami Heat – Brooklyn Nets 96-94

Ott volt a Nets kezében. Joe Johnson parádéjával szinte végig vezetett a Brooklyn, szűk három perccel a vége előtt nyolc pont volt az előnyük. Ekkor azonban James bevert egy hármast, Wade is betalált, majd James blokkolta Johnsont, Ray Allen pedig nem kegyelmezett, 32 mp-cel a vége előtt egy hármassal megfordította a találkozót. Johnson triplája után James elrontott egy büntetőt, így 9,5 mp maradt az órán 96-94-nél. Viszont LBJ előbb Pierce, majd (Allen segítségével) Johnson kezéből is kipöcizte a labdát, így dobásig sem jutott el a Nets.

Joe Johnson ihletett napja is kevés volt. A dobógép volt az egyetlen játékos a Brooklynban, aki az egész sorozatban megbízhatóan és hasznosan játszott, ma pedig ezt is megkoronázta egy 34 pontos teljesítménnyel. Ugyan a büntetővonalra ezúttal is csak egyszer tudott odaállni, 15/23-as mezőnymutatója parádés, folyamatosan nehéz kosarakat vállalt és dobott be. Mellette Paul Pierce és (így utoljára) Deron Williams is igyekezett, de a többiek (talán még Livingston kivétel) nem tudtak hozzátenni, a hajrában pedig a teljes csapat leblokkolt, JJ hármasán kívül rossz megoldások, erőlködések jelentették a támadójátékot.

Wade mutatott valamit. A Heat ikonja elég visszafogottan játszik ebben a playoffban eddig, ma viszont remekelt az első félidőben. Szebb napjait idézve 20 pontot szórt be a nagyszünetig 7/12-es mezőnymutatóval, aztán a folytatásban már lassított, végül 28-cal zárt – közte egy nagy kosárral a hajrában és hibátlan büntetőzéssel. James is ma inkább a vonalról szerezte a pontjait (15/17), Bosh viszont ezúttal is a periméterről szórta meg a vendégeket.

Jöhet a Pacers/Wizards. A Heat simán lépett túl ezen a párharcon is, James és Wade is felpörgette magát, Bosh és Allen is megbízható – egy kis pihenő után következhet a konferencia-döntő. Szerkezetileg mind a Pacers, mind a Wizards komoly gondokat okozhat Spoelstra csapatának, előbbivel szemben ráadásul pályahátrányuk is van.

A párharc végeredménye: 4-1 a Heatnek. 

A Heat legjobb dobói: James 29/6, Wade 28, Bosh 16/12
A Nets legjobb dobói: J. Johnson 34/9, Pierce 19/6, Williams 17/9

San Antonio Spurs – Portland Trail Blazers 104-82

Parker nélkül is jó volt a Spurs. A francia játékmester még az első félidőben bement az öltözőbe sérülés miatt, társai azonban nem hagyták elúszni a meccset, a nagyszünet után rögtön egy 8-0-s rohanással nyitottak, a negyed közepére már 19 ponttal vezettek, de volt, hogy majdnem elérte a 30-at is a különbség. Ezúttal Leonard volt a vezér, 22 pontja mellé 7 lepattanót és 5 labdát is megszerzett, de Danny Green is beindult, szintén 22 pontot szórt (9/13 mezőnyből, 4/6 tripla) és leszedett 9 lepattanót is.

A jó védekezésből jó támadás lesz. Valahogy így tartja a mondás és a Spurs ezt ma bizonyította is. Az első félidőben 16-3-ra vezettek a leindításból szerzett pontok tekintetében, a második játékrészben pedig 17-0 volt ez a statisztika a javukra. A Portland 18 labdát adott el (Batum és Lillard együtt tízet), míg a hazaiak csak hatot, erre pedig nem tudott mit lépni Terry Stotts. Ugyan Aldridge és Lillard is dupla-duplázott, de egyikük sem dobott hatékonyan, ennek köszönhetően mindössze 40%-kal célzott mezőnyből a Blazers.

A cseresor lett a Portland végzete. A vendégek padja 3/16-tal dobott mindössze nyolc pontot, míg a San Antoniónál Patty Mills egymaga 18 egységet termelt be. A cserékkel az egész sorozatban szenvedett a Blazers, de (az első körrel ellentétben) itt szükség lett volna rájuk, sem Aldridge, sem Lillard nem szállította az extra meccseket.

OKC vagy Clippers? Bár nehezen lendült bele Popovich csapata és hét meccset játszott a Dallas ellen, azóta már megtalálták önmagukat és tükörsimán mosták le a Portlandet Tony Parker vezérletével. Az irányító sérülése felboríthatja a dolgokat, de most van idejük pihenni, hiszen még nem dőlt el a másik nyugati párharc. A Spurs szurkolói jobban tartanak a Thundertől, a matchupokat nézve nehezebb dolguk lenne ellenük talán, mint a Clippers ellen, de azért Doc Rivers csapatát sem lehetne leírni.

A párharc végeredménye: 4-1 a Spursnek.

A Spurs legjobb dobói: Leonard 22/9, Green 22/12, Mills 18/6
A Trail Blazers legjobb dobói: Aldridge 21, Lillard 17/3, Matthews 14/6

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus