NBA playoff, 27. nap: Idegenben győzött, ezzel továbbjutott a Thunder és a Pacers

Eldőlt, hogy mely négy csapat alkotja majd a konferencia-döntők mezőnyét. A Heat és a Spurs mellé a papírformának megfelelően a Thunder és a Pacers csatlakozott, azaz az alapszakaszban a főcsoportok első két helyén végző gárdák küzdhetnek meg a nagydöntőért. 

 

Washington Wizards – Indiana Pacers 80-93

Egy rohanásra volt ma jó a Washington. Félidőben már 12-vel vezetett a Pacers, ez a harmadik negyedben 16-ra hízott. Egy időkérés után aztán John Wall vezetésével ledolgozták a hátrányt, sőt Beal triplájával (Hibbertnek csapattársát, Stephensont sikerült kizárni) át is vették a vezetést nyolc perccel a befejezés előtt. Ekkor azonban ismét rákapcsolt az Indiana, West kosaraival egy 17-2-es futást hajtottak végre, a festéket lezárták, támadásban pedig szórták a pontokat, innen már nem volt visszaút a fővárosiak számára.

West büntette meg a hazaiakat. Az erőcsatár kegyetlenül dobott ma középtávolról, a hatméteres tempókat félelmetes hatékonysággal értékesítette. Sokszor ezt adta fel a Wizards, ám később már az is kevés volt, ha Gortat állt centikre West kezétől. Végül 29 ponttal zárt 13/26-os mezőnymutatóval, ami azt is jelzi, hogy folyamatosan kapta a lehetőségeket. George ezúttal kicsit visszafogta magát, de Stephenson, Hibbert és Hill is hozzátette a magáét – egyedül a kispad gyengélkedett, de rájuk ezúttal nem is volt szükség.

Most nem ment kintről. A Washington egészen elképesztő 2/18-as triplamutatót produkált (azt a kettőt Beal értékesítette), így pedig nem lehetett nyerni – főleg úgy, hogy a lepattanózásban sem volt olyan brutális fölényük, mint legutóbb. A Nené-Gortat páros legalább hatékony volt, de Wall (12 pont, 5/16) és Ariza (6 pont, 1/5) jó játéka most elmaradt. A cserepad sem tett hozzá és nem sikerült rohanni sem (10-10 a leindításból szerzett pontok aránya), mondhatni a tervből semmi nem vált valóra.

Mindent felejtsünk el, jön a Pacers-Heat. A két csapat gyakorlatilag egész szezonban csak egymással foglalkozott és bár az Indianának akadtak gondjai a rájátszásban, végül mégis összejött a címvédő-kihívó párharc a keleti döntőben. Hibbert gyengélkedései egy pillanat alatt elmúlhatnak, a Vogel-legénység azonnal egységessé válhat, a Miami könnyed lötyögése egyből vértizzadássá alakulhat, és azt se feledjük: ezúttal a Pacersé a pályaelőny…

A párharc végeredménye: 4-2 a Pacersnek.

A Wizards legjobb dobói: Gortat 19, Beal 16/6, Nené 15
A Pacers legjobb dobói: West 29, Stephenson 17, George 12/3

Los Angeles Clippers – Oklahoma City Thunder 98-104

Brutális kezdés, szerény folytatás. 30-16-ra hozta az első negyedet a Clippers, Blake Griffin mellett a csereként beszálló Glen Davis volt kiemelkedő – utána viszont nagyon megállt a gárda. A harmadik negyed végén a nem éppen a hármasairól híres erőcsatár, Nick Collison triplájával már egál volt az állás, a negyedik negyedben pedig gyakorlatilag összeomlott a LAC: a magasembereket nem lehetett megjátszani, a kinti dobók pedig egyre csökkenő hatékonysággal céloztak, 2 és fél perccel a vége előtt már 11 ponttal is vezetett a Thunder. 

Kevin Durant ezért lett MVP. 39 pontot, közte 5 triplát rámolt be ellenfele gyűrűjébe a Thunder sztárja, 10/10-zel dobott a vonalról, mellétett 16 lepattanót és 5 gólpasszt, valamint 2 blokkot is. A gárda másik húzóemberének, Russell Westbrooknak ma nem mentek a triplák (0/4), viszont ezt a hiányosságát 12 gólpasszal, 2 labdalopással és 12 kiharcolt büntetővel feledtette.  Ma nem számítottak az eladott labdák sem: Durant és Westbrook is 5 labdát szórt el, összesen 15-ször ajándékozták oda a játékszert a vendégek, de ebből nem tudott komolyan profitálni a mindössze 9 labdát vesztő Clippers. 

Ismét a kispadok különbsége döntött. Miközben a Clippersnél az Év Legjobb Hatodik Emberének (joggal) megválasztott Jamal Crawford alig 4 pontot kapart össze, és összességében 17 egység érkezett a cseréktől, addig a túloldalon a center Steven Adams 10 pontos, 11 lepattanós dupla-duplával, Reggie Jackson 14 ponttal, Derek Fisher pedig 7-tel tolta meg a Thunder szekerét, Nick Collison legjobbkor beszórt hármasáról pedig már fentebb említést tettünk. 

Vezéráldozat a Thundernél is? Az Oklahoma ellenfele a főcsoportdöntőben a San Antonio Spurs lesz, ahol a tegnapi összecsapáson Tony Parkernek kellett idő előtt elhagynia a pályát combhajlító-izom sérülés miatt, ma pedig a Thunder palánk alatti alapemberét, Serge Ibakát kellett letámogatni, miután egy palánk alatt folytatott harcban ráestek a lábára. A legutolsó hírek szerint nem annyira komoly a baj, azonban annyira igen, hogy a 3. negyedben megsérülő erőcsatár a folytatásban ne tudjon visszajönni a pályára. 

A párharc végeredménye: 4-2 a Thundernek. 

A Clippers legjobb dobói: Paul 25/6, Griffin 22/3, Redick 16/6. 
A Thunder legjobb dobói: Durant 39/15, Westbrook 19, Jackson 14/3.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus