NBA playoff, 8. nap: Carter a Dallasnak, Jackson az OKC-nek nyert meccset!

Az észak-amerikai profi kosárlabdaliga idei rájátszásának egyik, ha nem a legizgalmasabb, legérdekesebb játéknapján vannak túl a csapatok, hiszen a Memphis és az Oklahoma City párharcában zsinórban harmadszor is csak a hosszabbítás döntött, Dallasban pedig előbb Manu Ginobili kosara tűnt meccsnyerőnek, majd Vince Carter a dudaszó pillanatában mondta ki a végítéletet a ligaelső számára. Az Indiana is rázós atlantai túrát élt túl, a Miami viszont Charlotte-ban is legyalulta a Bobcats-et. Jöjjenek a részletek!

 

A játéknap legszebb, legérdekesebb videóit az Amiről a Festékben beszélnek című rovatunkban lehet megtekinteni!

Atlanta Hawks(8.) – Indiana Pacers(1.) 88-91

A védekezés meghozta a gyümölcsét. Kilábalt a Pacers a gödörből, ezúttal tökéletesen működött a védekezésük, ami magával hozta a jobb támadójátékot – sok triplát és leindításból szerzett pontot dobtak, a saját fegyverükkel verték meg a Hawkst. 11(!) dobást blokkoltak és 35%-on tartották a hazaiakat, miközben ők 48%-kal céloztak. A siker receptje megvan, talán a lelki gödörből is kijöttek és az elveszített hazai pályát is visszaszerezték, hétfőn otthon pedig a párharc során először a vezetést is átvehetik.

George mögött sorakozzatok. A bedobó most abszolút vezérként funkcionált (bár eddig sem vele volt gond), 24 pontját a legjobbkor szerzett kosarakkal hozta össze (10/18 mezőnyből, 4/7 tripla), ráadásul 10 lepattanó és 5 gólpassz is befért mellé. Emellett védekezésben is élen járt, ráadásul alig pihent. Mögötte David West és George Hill is megbízhatóan és hasznosan játszott, egy rövid időszakra pedig Turner is jól szállt be. Működött a kémia, hosszú idő után először.

Millsap egyedül kevés lesz. A negyedik meccsre teljesen elfogyott az Atlanta muníciója, az erőcsatár klasszisát leszámítva semmit nem tudtak megvalósítani az elképzeléseikből. Nem mentek a triplák, nem ment Teague-nek, nem tudták igazán széthúzni a pályát. Millsap hiába szórt be 29 pontot (10/18 mezőnyből, 3/6 tripla), amikor faultgondok miatt leült, feljött a Pacers, a hajrában pedig képtelen volt a kettős szorításban eredményes lenni.

A Hawks legjobb dobói: Millsap 29/9, Korver 15/9, Teague 14/6
A Pacers legjobb dobói: George 24/12, West 18/3, Hill 15/6

A párharc állás: 2-2.

 

Dallas Mavericks(8.) - San Antonio Spurs(1.) 109 - 108

Fordulatok és izgalmak csatája volt. Bár mindkét gárda komoly erőfeszítéseket tett arra, hogy el tudjon szakadni, végig csak pár pont jelentette a különbséget ide vagy oda, de a hajrára a dupla duplázó Tiago Splitter (14 pont, 13 lepattanó) és Tim Duncan (22 pont) által vezetett SAS érkezett meg előnnyel, főleg a 17 egysége mellett 5 labdát is szerző Kawhi Leonard révén, ám Monta Ellis (29 pont) az utolsó hat percben dobott 12. pontjával egálra mentette a derbit egy támadással a végső dudaszó előtt.

Aztán jöttek a rutinrókák. Manu Ginobili (12 pont, 5 lepattanó, 5 gólpassz) csak három mezőnykosarat értékesített addig, ám ezúttal nála volt a játékszer a döntő pillanatokban, viszont egyenlő állásnál úgy dobott be egy nehéz ziccert, hogy még bőven maradt egy dobásra ideje (1,7 másodperc) a Dallasnak. A Nowitzkitől most is csak 18 pontot kapó Mavs pedig az élete 34. győztes kosarához készülődő Vince Carterre (11 pont) játszotta ki a legfontosabb dobást, a dudaszó pillanatában pedig bevágta a saroktriplát a korábbi zsákolófélisten és ezzel megvédte hazai pályáját a Carlisle-legénység!

A Mavericks legjobb dobói: Ellis 29/9, Nowitzki 18, Calderon 16/6
A Spurs legjobb dobói: Duncan 22, Parker 19/3, K. Leonard 17/6

A párharc állása: 2-1 a Mavericks javára.

 

Charlotte Bobcats(7.) – Miami Heat(2.) 85 - 98

Két negyed elég volt. Ezúttal sem adott ki magából száz százalékot a Heat, a két középső negyedet nyerték meg összesen 25 ponttal, az elsőt és az utolsót behúzta a Charlotte. A címvédő elosztotta a labdákat, James 30 pontja (10/18) mellett Wade (17 pont, 7/16) kapott csak tíznél több rádobást, mindig a jó megoldást próbálták választani, ráadásul senkit nem kellett agyonjátszatni, Wade és Bosh is például csak 33 percet volt a pályán.

Eldőlt a párharc. Bár még egy győzelem hiányzik (nem is biztos, hogy ez itt Charlotte-ban születik meg), 3-0-ról még soha senki nem tudott fordítani, nehéz elképzelni, hogy ezt pont ez a Bobcats kövesse el ez ellen a Heat ellen. Bár Jefferson most is betermelt 20 pontot 3 blokk mellett (az első negyedben 15-nél járt, ez franchise-rekord), a hazaiak sem erőltették a dolgot, nem játszatták túl a kezdőket és pl Walker is csak 7 dobást vállalt – a második negyed közepétől kezdve nem volt kérdés.

Jó vagy rossz ez a Heatnek? Egyrészt természetesen jó, hiszen nem fáradnak el úgy a játékosok, mint a riválisoknál, másrészt viszont okozhat gondot az, hogy nem pörögtek igazán fel  - a második körben már 100%-ot kell adniuk és ez egyik pillanatról a másikra nem fog menni. Ha tegnap azt írtuk, hogy minden a kezükre játszik, most azt is meg kell említenünk, hogy mindez visszaüthet – persze van akkora rutinja hasonló helyzetekben Spoelstrának, hogy kezelni tudja ezt.

A Bobcats legjobb dobói: Jefferson 20, Douglas-Robert 17/6, McRoberts 13/6-13/3
A Heat legjobb dobói: James 30/3, Wade 17, Andersen 12

A párharc állása: 3-0 a Heat javára.

 

Memphis Grizzlies(7.) - Oklahoma City Thunder(2.) 89 - 92 - hosszabbítás után

A Grizzlies harmadszor lépett (majdnem ugyanabba) a folyóba. Hihetetlen, de kétszer már felállt úgy a Memphis a hosszabbításra, hogy a hajrában a kezében volt a mérkőzés, de a rendes játékidő végén hősies kosarakkal egálra mentett az OKC, ám most nem élte túl ezt a tortúrát a Marc Gasol (23 pont, 11 lepattanó, 4 gólpassz) fémjelezte hetedik kiemelt és a Reggie Jackson (32 pont, 16-ból 11-es mezőnyözés, 9 lepattanó) húzta vendégek jobban bírták a hajrát.

Mike Conley kezében volt. A hazaiak irányítója hiába játszott jól és szerzett 4 labdát is a 14 pontos, 10 gólpasszos dupla duplája mellett, kihagyta egy egységnyi hátrányban is a dobást, majd Jackson jó büntetői után a potenciális egyenlítő triplát is elrontotta miután két napja a ráadás előtt egy ziccerrel megnyerhette volna már a rendes játékidő végén a meccset csapatának.

Se Durant, de Westbrook, mégis kulcsfontosságú győzelem. Mindenki arról beszélt az OKC-vel kapcsolatosan, hogy a kiegészítőket jobban kell használni, hát most úgy nyert a második kiemelt, hogy a padról beállva 32-őt szóró Jackson egyedül többet dobott, mint Durant (15 pont, 21-ből 5 mezőnyből, 13 lepattanó) és Russell Westbrook (15 pont, 24-ből 6 mezőnyből, 9 lepattanó, 7 gólpassz) összesen, ráadásul Serge Ibaka (12 pont, 14 lepattanó, 5 blokk) is remekelt.

A Grizzlies legjobb dobói: M. Gasol 23, T. Allen, Conley 14-14
A Thunder legjobb dobói: R. Jackson 32/6, Durant, Westbrook 15/3-15/3

A párharc állása: 2-2.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus