NBA playoff, 9. nap: egy lépésre került a kieséstől a Bulls és a Rockets

Az NBA vasárnapi összecsapásain mind a négy párharc 2-1-ről indult, de csak két csapatnak sikerült kiegyenlítenie. A Wizards ellentmondást nem tűrően verte Nene nélkül is a Bullst, a Trail Blazers pedig újabb hosszabbításos meccsen gyűrte le a Rocketsot. A Warriors nagyon elpáholta a fejben máshol járó Clipperst, a Toronto pedig először tudta kihasználni fizikális előnyét a Nets ellen. 

 

Washington Wizards – Chicago Bulls 98-89

Egy percig sem volt kérdés. A találkozó rögtön egy 14-0-s Wizards-futással kezdődött, innentől csak kapaszkodott a Chicago és bár időnként sikerült felzárkózniuk (volt közte négy is), a meccs nagy részében kétszámjegyű volt a különbség. A playoff-karriercsúcsot jelentő 30 pontot szóró Trevor Ariza kintről (a hat tripla franchise-rekord a playoffban), a többiek pedig bentről szedték szét a Bikák jó hírben álló védekezését, ez mellett viszont szinte teljesen elvették a vendégek periméter-játékát. A Washington Nené nélkül is magabiztosan és könnyedén játszott, így karnyújtásnyira került a továbbjutástól.

A védekezés bajnokságot nyer, de odáig a támadójáték juttat el. Hiába jó a Chicago védekezése, ha támadásban impotensek, az kevés. Taj Gibson egymaga próbálkozott, aminek egy 32 pontos (13/16 mezőnyből) karriercsúcs lett a vége, az ő rendkívül harcias játékával zárkózott a Bulls az első félidőben –de rajta kívül senki nem volt képes fellépni. Noah egy szép dupla-duplával zárt, de a csodatevő Dunleavy, Hinrich, Augustin és Butler is borzasztóan dobott, igaz, utóbbi így is szerzett 16 pontot. A 21%-os triplázás nem fér bele – eddig egyetlen meccsen dobtak jól kintről, akkor is csak Dunleavy extrájának köszönhetően, és azt az egy meccset tudták megnyerni.

Egy lépésre a második körtől. A Washington talán némi meglepetésre egyetlen győzelemre van a Bulls kiütésétől. Ha most Chicagóban nem is, de otthon a hatodik meccsen mindenképp jó esélyük van lezárni a sorozatot, ebben a Bullsban jelenleg nincs meg az az erő, ami megfordíthatná az irányt. Ez esetben az Indiana-Atlanta párharc győztesét kapják, ott pedig beárazhatják magukat; egy hosszú playoff-futás is kinézhet nekik jelenleg.

A párharc állása: 3-1 a Wizardsnak. 

A Wizards legjobb dobói: Ariza 30/18, Beal 18/6, Gortat 17
A Bulls legjobb dobói: Gibson 32, Butler 16/6, Noah 15

Golden State Warriors - Los Angeles Clippers 118-97

Az első negyedben eldöntötte a Warriors. Stephen Curry vezérletével állva hagyta ellenfelét a hazai csapat, 39 ponttal terhelték meg a vendéggyűrűt, és 15 pontos előnyt szereztek rögtön az elején. A végül hét hármasig jutó Curry mellett az alacsonyabb szerkezetre váltó GSW többi játékosa is remekelt, 32 gólpasszt osztottak szét, csapatszinten 55 százalékkal dobtak, valamint 27 gyorsindításos pontot szereztek – utóbbi a legtöbb, amit a Clippers ebben a szezonban kapott. 

A Clippers periméter-védekezése nem létezett. A párharc során most először roggyant meg a LAC védelme, 15 hármast nyeltek be, Curry-vel egyszerűen nem tudtak mit kezdeni, de a nem passzairól híres Andre Iguodala 9 gólt érő átadása is beszédes. Blake Griffin mellett minden kezdőt limitált a Warriors, a cseresor pedig egyszemélyes volt, Jamal Crawford mellett senki nem tudott előlépni. 

Ez nem csak a kosárlabdáról szólt. Az összecsapás előtt egy nappal került napvilágra egy hangfelvétel, amelyen Donald Sterling, a Clippers tulajdonosa rasszista megjegyzéseket tesz barátnőjének. Az Egyesült Államokban közfelháborodást okozó esetet a Clippers játékosai sem hagyták szó nélkül: a javarészt színesbőrű játékosokból álló gárda a bemelegítés kezdetén levetette Clippers-logós melegítőjét, jelzés nélküli piros pólóban dobált, a csapattagok fekete zoknit és csuklószorítót viseltek, a kapitány Chris Paul pedig fekete karvédőt húzva tiltakozott. Az összecsapás után a szintén afro-amerikai vezetőedző, Doc Rivers elmondta, hogy jó néhány játékosának nem sikerült teljesen túltennie magát az eseten, de ezért nem haragudhat rájuk. 

A párharc állása: 2-2.

A Warriors legjobb dobói: Curry 33/21, Iguodala 22/6, Thompson 15/9, Barnes 15/9, Lee 15. 
A Clippers legjobb dobói: Crawford 26/9, Griffin 21, Paul 16/6.

Brooklyn Nets – Toronto Raptors 79-87

Lowry és a védekezés is működött. A több sérüléssel is bajlódó irányító szinte egymaga húzta a Raptorst a második félidőben, különösen az utolsó negyedben. Végül 22 pontig jutott, ő jelentett veszélyt kintről (rajta kívül összesen három triplát dobott a Toronto) és fontos kosarakat szerzett. DeRozan ugyan 24-et szórt, de ebből 20-at az első félidőben, a fordulás után eléggé eltűnt. Annak ellenére nyertek a vendégek, hogy 41%-kal dobtak, csak hárman jutottak tíz pont fölé és már nem csak Ross, de Valanciunas sem volt faktor – a védekezés viszont hasonló számokon tartotta a Brooklynt is.

Ez most nem ízlett Williamséknek. Joe Johnson és Deron Williams volt legutóbb a Nets vezére, ezúttal előbbi mindössze 7 dobást vállalt, Williams pedig 4/12-vel zárt (meg öt faulttal és öt eladott labdával) – ilyenformán csak Paul Pierce volt komoly faktor, a rájátszásban szintet lépő legenda 22 pontot tett a közösbe, a hazai triplák háromnegyedét ő dobta és csak ő (meg Teletovic) produkált 50% felett. Sok nagy név van ebben a Netsben, de azt ők sem bírják el, ha a két legjobbjukat kiveszik a játékból…

Teljesen nyílt a párharc. Talán a rájátszás legnyíltabb sorozta ez, hiszen két nagyon hasonló erősségű csapat mérkőzik, akik eddig sokat nem változtattak a játékukon. Előbb a Brooklyn megtalálta a rendszerét, de ezt most elvette tőle a Toronto – szerdán Kanadában kezdődik minden elölről.

A párharc állása: 2-2.

A Nets legjobb dobói: Pierce 22/9, Teletovic 12, Williams-Garnett 10-10
A Raptors legjobb dobói: DeRozan 24/3, Lowry 22/9, Johnson 17

Portland Trail Blazers - Houston Rockets 123-120 hosszabbítás után

Nehéz a döntés. A Thunder-Grizzlies párharchoz hasonlóan a Portland és a Houston is nehezen dönti el, hogy melyikük nyerjen 1-1 összecsapást – négy meccsen már harmadszor mentek hosszabbításra a felek. Ma is a pontokról szólt az összecsapás, a Houston félidőben 61-51-re vezetett, és a harmadikban is tartotta magát, azonban Damian Lillard utolsó másodperces hármasa 5 pontos szűkítette a különbséget, amit a 4. negyedben le is dolgozott a Trail Blazers – sőt a végén Mo Williams révén nekik volt labdájuk a győzelemhez. 

A Rockets ezt elbénázta. Lillard triplája ellenére a Houston a negyedik negyed derekán is nyolc, majd 94-88-nál hat ponttal vezetett, itt azonban volt egy kétperces rövidzárlat, amikor a hazaiak kiegyenlítettek. Itt Harden szórt be egy hármast, de ezt követően megint szűk három percig nem találtak be, a végén a szerencsére is szükségük volt a ráadáshoz. 

A hosszabbítás nem volt unalmas. Chandler Parsons rögtön az elején flagrant faultot követett el Aldridge-on, 110-110 után pedig Batum és Lillard révén 7-0-t futott a Blazers. Innen Howard, Harden, és az előző meccs hőse, a ma végül 4 hármasig jutó Troy Daniels triplájával 119-117-re visszajött a Rockets, majd Daniels harcolt ki faultot tripladobás közben (mindhárom büntetőt bevágta), és 121-120-ra álltak a felek 8 másodperccel a vége előtt. A gyors faultot követően Mo Williams két büntetőt a helyére küldött, az utolsó akciónál viszont Beverley eladta a labdát – a Trail Blazers győzött, és óriási lépést tett a továbbjutás felé.

A párharc állása: 3-1 a Trail Blazersnek. 

A Trail Blazers legjobb dobói: Aldridge 29, Batum 25/6, Lillard 23/15.
A Rockets legjobb dobói: Harden 28/9, Parsons 26/12, Howard 25.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus