NBA playoff, második nap: újabb két pályaelőny veszett oda

Az NBA rájátszásának második napján újabb négy párharc kezdődött meg – a tegnapi három után ma két hazai csapat bosszankodhatott. A Rockets óriási pontesőben, hosszabbításban vérzett el, a Portland egyik húzóemberének franchise-rekordja is közrejátszott ebben. A Bullst ott verte meg a Wizards, ahol a legkevésbé lehetett rá számítani. A Spursnél is nagyon rezgett a léc, de a végjátékban a nagy trió és a védekezés előlépett – naná, hogy az a bajnok Miami győzött a legsimábban, amelyért a legtöbben aggódtak, hogy komoly gondjai lehetnek az első körben.

 

San Antonio Spurs - Dallas Mavericks 90-85

A kezdők bent maradtak az öltözőben, és ki sem jöttek. Végig szenvedtek a Dallas kezdői (élükön Dirk Nowitzkivel és Monta Ellisszel), 32 százalékkal dobtak mezőnyből. A német sztárnak momentuma nem volt az utolsó negyedig, Duncan, Splitter és Diaw nagyon simán levette a pályáról, mint ahogy a Calderon-Ellis duót is eltüntették: a csapat két motorja összesen 3 gólpasszt osztott ki a rossz dobások mellett. A 4. negyed elején Nowitzki ugyan dobott egy-két védjegyének számító középtávolit, de ez nagyon kevés volt. 

A Dallas cseréi majdnem összehozták. Devin Harris nagyon nagyot játszott ma, bár Tony Parkert ő sem tudta limitálni, legalább próbálta fárasztani a másik oldalon – az elzárások utáni üres helyzetekből sorozatban dobta a középtávoliakat, ziccereket, vagy lőtte fel a labdákat Brandan Wrightnak alley-oopra. A rutinos irányító és a magasember mellett Vince Carter is folyamatosan gondot okozott (10 pont, 5 pattanó), Jae Crowder pedig kevéske ideje alatt is berámolt két hármast. A kispad végül 46 pontig jutott, ám a végjátékban túl sokáig erőltette Rick Carlisle a kezdőket. 

Tim Duncan ijesztgetett, majd megnyerte a meccset. Az első félidőben Tony Parker húzta a Spurst, nem nagyon tudtak mit kezdeni vele, sima ziccerek sorát rámolta be a vendéggyűrűbe. Az első negyed végén Duncan rontott egy nagyon sima duplát, így nem lett 14 pont a differencia, míg a másik oldalon egy tripla esett be, és itt megtört kicsit a Dallas jege – a második negyedben hamar kiegyenlítettek, és fej-fej mellett haladt a két csapat. A harmadik negyedben nem állt jól a Spurs szénája, már inkább a Mavs vezetett, sőt a játékrész vége felé Duncan bal térde egy elzárásnál ütközött Monta Ellis térdével, és a nagyember lesántikált. Egészen a 4. negyed közepéig ült, ekkor azonban visszaküldte Popovich, és 71-81-es állásnál elkezdett játszani. Három nagyon nehéz kosarat termelt be, beindult Ginobili is, míg a Dallas teljesen lefagyott: 19-2-t futott a végjátékban a Spurs, a végén Devin Harris duplája nem osztott, nem szorzott. 

A párharc állása: 1-0 a Spursnek. 

A Spurs legjobb dobói: Duncan 27, Parker 21, Ginobili 17/9.
A Mavericks legjobb dobói: Harris 19/9, Ellis, Nowitzki, Wright 11-11-11.

Miami Heat – Charlotte Bobcats 99-88

James és Wade elintézte. A két sztár elképesztően hatékonyan kosarazott, ketten együtt 50 pontot szereztek 50% felett mezőnymutatóval, miközben a Bobcats kezdő kettesét és hármasát (Kidd-Gilchrist és Henderson) összesen tizenegy ponton tartották. A negyedik játékrészben egymás után szerezték a pontokat, így azt is elbírták, hogy Bosh egész este csak szenvedett, Allen nem szerzett pontot, Battier pedig nem is játszott.

Azok is villogtak, akiktől nem vártuk volna. A vendégeknél Josh McRoberts volt a meglepetésember, az első negyedben két triplát is bepörkölt, később poszterre tette Chris Andersent. Végül 15 ponttal (6/9 mezőnyből, 3/5 tripla), 7 lepattanóval és 4 gólpasszal zárt. A Heatnél James Jones (nomen est omen) volt a Jolly Joker, a veterán bedobó némi meglepetésre lépett pályára, de nagyon aktív volt és a nagy hármason kívül egyedül ő jutott tíz pont fölé, 12-vel zárt (4/6 mezőnyből, 2/3 tripla).

Kemba Walkerre vajon mennyire lehet számítani? Az irányító gyengén kezdte a találkozót, aztán a második negyed végén-harmadik negyed elején beleerősített, a hajrában aztán megint halovány volt. Húsz pont, öt lepattanó és hat gólpassz mellé hat eladott labda és 5/16-os mezőnymutató társult, nem tudta levenni a terhet a lábával küzdő Al Jeffersonról.

A párharc állása: 1-0 a Heatnek. 

A Heat legjobb dobói: James 27/12, Wade 23/3, Bosh 13/6
A Bobcats legjobb dobói: Walker 20/9, Jefferson 18, Neal 17/6

Chicago Bulls - Washington Wizards 93-102

A Bulls menet közben elvesztette a játékát. A Chicago két és fél negyedig úgy játszott, ahogyan előzetesen várni lehetett: előbb szép lassan megtörték az ellenfél ellenállását, majd 64-51-re elhúztak. Jól védekeztek, ültek a dobásaik (Dunleavy villogott), ám itt viszont valami elszakadt, a Wizards hat perc alatt feljött egy pontra – majd a negyedik negyedben sem a hazaiak domináltak, a végjátékban pedig előléptek a Wizards rutinos rókái, és könnyedén megnyerték a meccset. 

A végén ott verték meg a Bullst, ahol a legerősebb: a kispadon és a palánk alatt. A Wizards kezdőjébe visszatért Nene Hilario, aki a mérkőzés kezdeti szakaszában jól tartotta a csapatot, ám nem nagyon akadtak társai. Aztán a második félidőben Wall, Beal, Ariza és Gortat is feljavult, egy extra pedig a kispadról jött: az inkább passzairól híres Andre Miller az utolsó 14 percben 10 pontot rámolt be. A végjátékban aztán Nene Hilario lett a hős, az utolsó percekben fontos kosarat dobott, blokkolt, labdát szerzett, és még gólpasszt is kiosztott, gyakorlatilag nem tudott hibázni. A i-re a pontot a másik nagyember, Gortat tette fel, aki nagyon fontos támadópattanót és duplát szerzett, amivel végleg leszakították az ellenfelet. 

Miller kivételével nem a hátvédek napja volt. Beal és Wall, a Wizards kezdői összesen 28 százalékkal dobtak, de nem nagyon maradtak el a Bulls Hinrich-Augustin duójától, akik 32 százalékkal tüzeltek. Augustin egész meccsen szenvedett a dobásaival (3/15), Hinrich pedig a végjátékban vállalt el két olyan dobást, aminek semmi esélye nem volt behullani a gyűrűbe. 

A párharc állása: 1-0 a Wizardsnak. 

A Bulls legjobb dobói: Hinrich 16/6, Augustin 16, Butler 15.
A Wizards legjobb dobói: Nene 24, Ariza 18/9, Wall 16.

Houston Rockets – Portland Trail Blazers 120-122 hosszabbítás után

Csak egy hajszál döntött. A rendes játékidő utolsó pillanatai is kaotikusak voltak, 7,5 mp-cel a vége előtt Harden kiharcolt két büntetőt, amiket be is dobott, úgy tűnt, megnyerte a Houston. Egy perccel előtte is úgy tűnt, akkor Harden egy 2+1-es játékkal demoralizálta a vendégeket. Mindegyikre jött még válasz, 2,6-tal a vége előtt Aldridge pöcizte vissza Matthews dobását, hosszabbítás. Ez Lillard játszótere volt, ő szerezte a Blazers utolsó öt pontját, közte egy 2+1-gyel 45 mp-cel a vége előtt. Harden elrontotta az utolsó triplát, így egy drámai végjáték után a Portland elvitte a pályaelőnyt.

Nincs könnyű kosár a playoffban. Egyik csapat sem viccelt, így együtt 79 büntetőt dobhattak – igaz, ebből 25-öt elrontottak. A hosszabbításban négyen is kipontozódtak, előbb Lopez, majd Aldridge, utána a hazaiaknál Howard, végül Beverley is. Mindkét fél gyengén dobott és alig adott több gólpasszt, mint ahány labdát elszórt – mondhatnánk, hogy kőkemény védekezés volt, ha a pontok száma ezt nem hazudtolná meg.

Aldridge büntetett. Az erőcsatár franchise playoff-csúcsot jelentő 46 pontot termelt be, ez mellé 18 lepattanót kapott le és kiosztott két blokkot is. Ennek ellenére Howard 27 pontos, 15 lepattanós, 4 blokkos teljesítménye is említést érdemel, összességében a Houston szerzett több pontot a festékből. A kinti dobók is jól muzsikáltak, Harden 27-ig jutott (igaz, botrányos 8/28-as mezőnymutatóval) és a végén fontos kosarakat szerzett, Lillard pedig első playoff-meccsén rögtön 31 ponttal, 9 lepattanóval és 5 gólpasszal mutatkozott be.

A párharc állása: 1-0 a Trail Blazersnek. 

A Rockets legjobb dobói: Howard 27, Harden 27/9, Jones 24
A Trail Blazers legjobb dobói: Aldridge 46/6, Lillard 31/9, Matthews 18/3

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus