NBA-rekord a Cavstől, brutális James-Irving párossal

81 pont a James-Irving kettőstől, 25 tripla a bajnoktól - kikapott a Grizzlies, a Clippers és az OKC is - túlórában győzött a Spurs.

LeBron James és Kyrie Irving együtt 81 ponttal terhelte meg a Hawks gyűrűjét, a címvédő Cleveland pedig 25 beszórt triplával megdöntötte a Rockets ligarekordját – igaz, végül így is csak szoros végjátékban tudott nyerni Atlantában. Közel állt a győzelemhez a Pelicans, de végül hosszabbításban kikapott a Spurstől, Russell Westbrook 48 pontja ellenére elbukott Phoenixben a Thunder, visszavágott a Washingtonnak a Toronto, legyőzte a Memphist a Dallas, míg a Clippers Milwaukee-ban szenvedett vereséget. Nézzük, hogy mi történt az észak-amerikai profi kosárligában (NBA) hajnalban!

Visszajátszás c. videós rovatunk itt elérhető!

A mérkőzések rövid videós összefoglalói ide kattintva megtekinthetők!

Philadelphia 76ers – New York Knicks 105-102

Anderson beilleszkedett. Első igazán jó meccsét játszotta a Sixersnél a Dallastól érkező hátvéd-kiscsatár, aki a padról beszállva 24 perc alatt 19 ponttal (8/12 mezőnyből, 3/6 tripla) és öt lepattanóval (három támadó) segítette csapatát. Emellett egyébként remek védekezést mutatott be Carmelo Anthony-n, akit ráadásul belehajszolt egy technikaiba is, majd az utolsó fél percben ő süllyesztette el a kulcsfontosságú kettest – ekkor még 102-101-re vezetett a Knicks, de az ő tempójával fordított és végül nyert a Philly. Rajta kívül egyébként ismét remekelt és abszolút vezérként játszott Dario Saric (21 pont, 10 lepattanó, 4 gólpassz), de összességében heten érték el a tízpontos határt a hazaiaknál – kiegyensúlyozott játékkal arattak győzelmet.

Több esélye is volt a New Yorknak. A szoros, fordulatos találkozó vége izgalmasan alakult, de az utolsó percben nem sok hasznos dolgot produkáltak a vendégek – Porzingis faultja után Rose elrontott egy közelit, a következőnél kapott egy blokkot, hat másodperccel a vége előtt hibázott Anthony, majd a támadópattanót Thomas sem tudta visszarakni, végül Lee sarokhármasa is lejött. Jó pár lehetősége volt a gárdának, hogy nyerjen, vagy legalább hosszabbításra mentsen, de mindet elhibázta, így pedig Derrick Rose-nak jó eséllyel ki kell használnia a hátralévő meccseket a tripladobásra, mert a playoffban nem lesz erre módja – ő egyébként nem játszott rosszul, sok faultot harcolt ki, de igazából a teljes kezdőötös hozta a pontokat.

A 76ers legjobb dobói: Saric 21/3, Anderson 19/9, Covington 16/6
A Knicks legjobb dobói: Thomas 21/9, Rose 20, Porzingis 18, Anthony 18/6

Washington Wizards – Toronto Raptors 106-114

Visszaadott kölcsön. Két napja Torontóban győzni tudott a Washington, most viszont a kanadaiak távoztak sikerrel a fővárosból, ráadásul ezzel 2-1-re megnyerték a két csapat egymás elleni szériáját az alapszakaszban – ez számíthat, jelenleg gyakorlatilag azonos mérleggel állnak. A kulcs a megtalált tűzerő volt, ezúttal Kyle Lowry nélkül is hozták a pontokat: DeMar DeRozan kintről is veszélyes volt (32 pont, 3/3 tripla), mellé a negyedik negyedben (21 pontjából 14-et szórt ekkor) fellépett Norman Powell, ráadásul Cory Joseph is megtette a magáét támadásban. Az első félidei nagy előnyt leadta a gárda és a hajrában kapaszkodnia kellett, de DeRozan húsz másodperccel a vége előtt verte be harmadik hármasát, a lehető legjobbkor – ezzel dőlt el végleg az összecsapás. A kanadaiak egyébként szűk 60%-kal tüzeltek a nagyszünetig és bár később ebből lejjebb adtak, így is csak egyszer, egy rövid időre adták ki a kezükből a vezetést – magabiztos játékkal vágtak vissza fő riválisuknak.

Hova tűnt a cseresor? Két napja éppen a parádés kispadnak köszönhette sikerét a Washington, most viszont sok hasznosat nem csinált a második ötös – ezúttal Bogdanovic is eltűnt és a Raptors cseréi 44-14-re múlták felül a hazai padot. Ez és Gortat gyenge estéje nem fért bele, a többiek hiába termeltek, védekezésben nem nagyon tudtak mit kezdeni a Toronto játékával, összességében csak 37%-kal dobtak és a találkozó nagy részében futottak az eredmény után. Érdekesség, hogy bemutatkozott Brandon Jennings is, de tíz perc alatt csak három rontott dobás és két gólpassz került fel a neve mellé.

A Wizards legjobb dobói: Wall 30/12, Beal 27/9, Porter 18/6
A Raptors legjobb dobói: DeRozan 32/9, Powell 21/6, Joseph 15

Orlando Magic – Miami Heat 110-99

A Miami ellen megy. Idén sorozatban harmadszor verte meg Erik Spoelstra együttesét az Orlando, méghozzá viszonylag simán – a második félidőben már 19 pont is volt a különbség, igaz, innen még egyszer látótávolságon belülre zárkóztak a vendégek. A hazai kezdőötös parádésan működött, amikor ők voltak a pályán, közel húsz ponttal voltak jobbak ellenfelüknél, mindenkinek megvolt a helye – Vucsevics és Gordon hozta elsősorban a pontokat, de a többiek is hozzátették a magukét. Végül 5/19 triplával is nagyszerű támadójátékot hoztak, 50%-kal dobtak, kiosztottak 27 gólpasszt és figyeltek az eladott labdákra, így kissé talán meglepő győzelmet arattak – playoffról nem lehet már szó, de azért a csoportriválist zsinórban háromszor megverni nem rossz dolog.

Ezek nem férnek bele. Nagyon kapaszkodik a Heat azért, hogy utolérje a Detroitot és beférjen a rájátszást jelentő helyekre, ehhez viszont az ilyen kötelezőnek számító meccseken nem szabadna kikapnia. Ezúttal ráadásul végig gyengébbek is voltak a Magicnél, Waiters 1/11, Dragic 3/14 mezőnykísérletét tudta értékesíteni, Whiteside a 18 lepattanója ellenére megszenvedett Vucseviccsel és csak James Johnson, valamint Ellington nagy dobásainak köszönhették, hogy visszajöttek a meccsbe a hajrában. Így ismét kisebb lépéshátrányba került a társaság, ráadásul legközelebb a Clevelandet fogadja.

A Magic legjobb dobói: Vucsevics 25/3, Gordon 21/3, Payton 12
A Heat legjobb dobói: J. Johnson 19/3, Dragic 15, Whiteside 15

Atlanta Hawks – Cleveland Cavaliers 130-135

NBA-rekordot döntött a Cleveland. Egészen elképesztő támadójátékot mutatott be a bajnok, amit természetesen Kyrie Irving és LeBron James irányított – a két klasszis értelmezhetetlen számokat hozott, hiszen ketten együtt 81 ponttal és 17 gólpasszal zárták az estét. Nem is ez volt azonban az, amivel ligarekordot állítottak fel, hanem a csapatszinten bevert 25 hárompontos: ebből az említett páros 11-et vállalt, de Frye, Derrick Williams, Jefferson és Korver is beszórt hármat-hármat, félidőben már 14-nél tartottak és a 25-tel megdöntötték az NBA-csúcsot – amit történetesen decemberben állított fel 24-gyel a Rockets. A gárda előnye volt már 25 pont is, de a negyedik negyedbe kicsit belealudtak Jamesék, így 124-123-ra zárkózott fel az Atlanta, ám ekkor érkezett az a bizonyos 25. hármas – ki mástól, mint az Atlantában öt évet töltő, onnan idén távozó és oda először visszatérő Kyle Korvertől…

Mindent megtett a Hawks. Nem volt sok esélye ezen az estén a hazai alakulatnak, úgy dobott a Cavs, olyan tarthatatlan támadójátékot mutatott be, hogy nem tudtak mit kezdeni ezzel Schröderék – amikor azonban lehetőségük nyílt, azt kihasználták, így végül szoros lett a hajrá. A gárda mindent megtett, Paul Millsap mellett érkezett egy extra (36 pont, 5/9 tripla) a kispadról Hardaway részéről, leszedtek 11 támadópattanót és 56-28-ra nyertek a festékből – a Cavs „bealvása” után körülbelül egy dobásra voltak attól, hogy értelmetlenné tegyék a vendégek rekordját, de ez végül nem sikerült. Az elmúlt 13 meccsből egyébként 12. alkalommal kaptak ki LeBronéktól.

A Hawks legjobb dobói: Hardaway Jr. 36/15, Millsap 27/3, Schröder 17/3
A Cavaliers legjobb dobói: Irving 43/15, James 38/15, Frye 11/9, Jefferson 11/9

Milwaukee Bucks – Los Angeles Clippers 112-101

Bravúrgyőzelem. A Clipperst megverni nagy szó a keleti playoffért hajtó Bucks számára, pedig egy hullámvölgyet leszámítva szinte végig kézben tartotta a meccset a hazai alakulat – már a meccs elején produkáltak egy 20-2-es rohamot Antetokounmpóék, amivel tetemes előnyt építettek fel. Ugyan a harmadik negyedben felzárkózott a Clippers, de egy újabb futással megint meglépett a Milwaukee, kihasználta ellenfele hibáit és 50-34-re nyert a festékből – rendszeresen megbüntette a vendégek eladott labdáit Jason Kidd legénysége és betörésekből termelte a pontokat. Csapatként 55%-kal tüzeltek Monroe-ék, ahol a center és Antetokounmpo mellett Middleton (19 pont, 9 gólpassz) és Dellavedova (15 pont, 8 gólpassz) is remekelt, de a pazar mezőnymutató mellett a 35 assziszt is kiemelendő – utolérték a Miamit és közelítettek a nyolcadik Detroithoz.

Ennyi ajándékot nem lehet adni. Hiába dobott jól mezőnyből (56,3%) a Clippers, a 23 eladott labdából rengeteg lehetőséget adott a hazai csapatnak, ráadásul a Jordan-Griffin páros 13 büntetőt hibázott el – ezek a pontok is nagyon hiányoztak a végén. Ugyan a harmadik negyedben jól játszottak, ügyeltek az eladott labdákra, Chris Paul pedig 4/4 triplával visszahozta őket a meccsbe, de nem tartott sokáig a lendület, reagált a Milwaukee és Doc Rivers együttesében nem volt meg az erő ahhoz, hogy még egyszer összeszedje magát. Most már nem nagyon lehet mire fogni ezeket a vereségeket, négy mérkőzés óta teljes a keretük, de csak a riválisok botlásainak köszönhetik, hogy nem zuhantak még vissza a nyugati hetedik helyre – most back-to-backet játszanak Chicagóban, nem lesz könnyű dolguk.

A Bucks legjobb dobói: Antetokounmpo 24, Monroe 24, Middleton 19/3
A Clippers legjobb dobói: Griffin 21, Paul 21/15, Jordan 14

Dallas Mavericks – Memphis Grizzlies 104-100

Ezért kell Noel. Minden bizonnyal a franchise egyik új alapkövét találta meg a Dallas a Sixerstől érkező center személyében, aki először került be a kezdőbe új állomáshelyén: rögtön 15 ponttal, 17 lepattanóval és szenzációs védekezéssel bizonyította értékét. Marc Gasolt gyakorlatilag levette a pályáról, kiosztott két blokkot is, támadásban pedig annyit csinált, amennyit kellett – a pontokat intézte a Ferrell-Curry páros, illetve fellépett még a gyengébben dobó Harrison Barnes. Rick Carlisle együttese korábban szinte csak a triplákkal tudott nyerni, most ez már egyáltalán nincs így, Wesley Matthews nélkül csak 5/27 hármast süllyesztettek el, de a kemény védekezéssel ez is elégnek bizonyult – most egy újabb nyugati playoff-csapat, az OKC ellen bizonyíthat a társaság.

Nem élt az eséllyel a Grizzlies. Mike Conley és Zach Randolph húzta a vendégcsapatot támadásban, csak ők tudtak igazán eredményesek és hatékonyak lenni, de a negyedik negyedben így is nyolc-tíz pont körül mozgott a dallasi előny, nem tudott közelebb zárkózni a Memphis. A játékrész közepén aztán hullámvölgybe kerültek Nowitzkiék és jó öt percig nem szereztek pontot, ám ezt az időszakot nem tudta kihasználni Dave Fizdale alakulata és csak 90-94-ig közelített – itt aztán egy fault, majd egy emiatt kireklamált technikai le is nullázott mindent, amit csináltak. Pedig megvolt az esélyük Conley-éknak a fordításra és arra, hogy ezzel megelőzzék a Clipperst, de nem éltek vele, most pedig nehéz back-to-backet vívnak a Houston ellen.

A Mavericks legjobb dobói: Curry 24/6, Barnes 18/3, Ferrell 17
A Grizzlies legjobb dobói: Conley 30/9, Randolph 24, Gasol 13

Utah Jazz – Brooklyn Nets 112-97

Könnyed győzelem. Gyakorlatilag olyan pontosan dobott George Hill és Derrick Favors, hogy azt a többiek nem tudták elrontani, így különösebb izgalom nélkül hozta a kötelezőt a Jazz. Az irányító 34 pontos szezoncsúcsát 10/12-es mezőny- és 3/3-as triplamutatóval, valamint 11/12 büntetővel hozta, az erőcsatár pedig 8/9-et hajított mezőnyből 1/1 triplával és 2/3-at büntetőből, így jutott el 19 egységig – mellettük azért a 4/4-gyel célzó Rudy Gobert is említést érdemel, mindenesetre a harmadik negyedben eldőlt a találkozó. Már csak azért is értékes ez a siker a Utah számára, mert minden riválisuk (Clippers, Grizzlies, Thunder) kikapott a játéknap során, így némi levegőhöz jutottak a nyugati negyedik helyen.

Csak érdekességek emelhetők ki. Ugyan a Kings ellen győzni tudott a Nets legutóbb, ettől nem lett jobb csapat és ugyanúgy messze a liga leggyengébb alakulatáról beszélhetünk – így most sem volt esélye a győzelemre, tulajdonképpen egy pillanatig sem. Érdekesség, hogy Brook Lopez megelőzte Richard Jeffersont a klubnál játszott percek tekintetében és fellépett a harmadik helyre, valamint hogy Joe Harris agyrázkódás miatt kivált a harmadik negyedben – illetve kiemelhető még, hogy Quincy Acy 18 ponttal szezoncsúcsot szórt a padról beszállva.

A Jazz legjobb dobói: Hill 34/9, Favors 19/3, Hayward 12/3, Ingles 12/12
A Nets legjobb dobói: Acy 18/6, Lopez 17/3, Kilpatrick 10

Phoenix Suns – Oklahoma City Thunder 118-111

Nem Westbrookon múlt. A Thunder sztárja fáradhatatlanul száguldozott a pályán az egyébként fáradtnak tűnő csapatában és magára vállalt mindent – az ő játékát nem nagyon érheti kritika ezúttal. Ugyan 50% alatt maradt mezőnyből (14/30, 3/12 triplával), de ezt 17/18 büntetővel ellensúlyozta, leszedett 17 lepattanót, kiosztott kilenc gólpasszt (három szerzett, négy eladott labda) és sorozatban negyedik (!) meccsén is átlépte a negyvenpontos határt – ezúttal 48-cal zárt, melyből 21-et az utolsó nyolc és fél percben szerzett. Mellé azonban gyakorlatilag senki nem tudott fellépni, a padról egyedül Kanter volt valamennyire hasznos, míg a kezdőben Abrines utolsó percekben beszórt két fontos hármasán kívül szintén nem tett hozzá sokat senki – egyedül pedig Westbrook nem tudott nyerni, így a győzelmi sorozat után back-to-back vereséget szenvedett Billy Donovan együttese.

Valami történik Phoenixben. Sorozatban harmadik hazai meccsét nyerte meg a nyugati utolsó helyről elmozduló Suns és az utóbbi időben egyértelműen megváltozott a játék – az eddigiekhez képest jönnek az eredmények és sokkal kevésbé a Bledsoe-Booker páros dobóformájától függően. Ezúttal sem lépte át senki a húszpontos határt, ellenben tíz fölé hatan is eljutottak, remekül járt a labda, nagyon magas tempót diktált a társaság és a pocsék triplázás, valamint Westbrook 48 pontja ellenére képesek voltak nyerni. Külön dicséret illeti Alan Williamst, akit rejtély, hogy honnan húztak elő, mindenesetre az előző négy találkozóból három dupla-duplát gyártott, ezúttal 14 ponttal, 13 lepattanóval és három blokkal szállt be a padról.

A Suns legjobb dobói: Bledsoe 18, Booker 17/6, Warren 15
A Thunder legjobb dobói: Westbrook 48/9, Abrines 13/9, Sabonis 11/6, Kanter 11

New Orleans Pelicans – San Antonio Spurs 98-101 – hosszabbítás után

A végén elbambult a Pelicans. Jól játszottak a hazaiak, bár támadásban inkább a régi arcok villogtak: Anthony Davis ugyan nem dobott jól, de 16 büntetőt harcolt ki és lekapott 9 pattanót, Jrue Holiday pedig 26 pontja mellett 7 pattanót szedett és 5 gólpasszt osztott ki. Az egymeccses eltiltást letöltő Cousins eközben óriásit harcolt a Spurs magasembereivel, 19 pontja mellett 23 lecsorgót gyűjtött be (franchise-rekord beállítás), és úgy tűnt, a nagy trió teljesítménye elég is lesz a Spurs ellen. Nem így lett, 89-86-nál Kawhi Leonard elcsent egy labdát és zsákolt egyet a túloldalon, majd Gasol harcolt ki büntetőket - ha mindkettőt bedobja, ráadás sem lett volna...A hosszabbításban is elemi hiba után szerzett labdát Leonard Cousinstól, a legvégén pedig ugyanő hibázta el a potenciális egyenlítő triplát. Nincs rossz úton a Pelicans, de amikor Cousins rendelkezésre áll, 0-4 a mérleg...

A rutin meg a tapasztalat. Egész meccsen borzasztóan szenvedett a Spurs, gyakorlatilag teljesen elvették tőlük a kinti dobásaikat, így egy "hagyományos" összecsapás volt nagy birkózásokkal, hiszen a Pelicans jól szállta meg a palánk környékét is. Tony Parker és Danny Green szinte semmit nem tudott hozzátenni Leonard (31 pont, 7 pattanó, 6 gólpassz, 3 szerzett labda) és LaMarcus Aldridge (21 pont, 15 pattanó, 3 blokk) remek játékához, szerencsére a kispadról jött a segítség Pau Gasol és Patty Mills személyében. A végig extra Leonard mellett a túlórában Pau Gasol javított és nagy triplát dobott, amivel elindult a Spurs, majd Mills is bevágott két hármast és kiharcolt egy támadóhibát - nehezen nyert a San Antonio, de sorozatban hatodszor is összejött valahogy a siker. 

A Pelicans legjobb dobói: Davis 29/3, Holiday 26/6, Cousins 19/3.
A Spurs legjobb dobói: Leonard 31/3, Aldridge 21, Mills 15/12.

Los Angeles Lakers – Boston Celtics 95-115

Csak nevében volt rangadó. A hazaiak már az első negyedben kilencpontos hátrányt szedtek össze, félidőben 70-45-re vezetett a Celtics, és bár a Lakers igyekezett kicsit megpörgetni a harmadik negyedet, de így sem került lőtávolon belülre, tulajdonképpen esélytelenül kaptak ki Luke Waltonék. A kezdőötös védekezése értékelhetetlen volt, talán Clarksont lehet dicsérni, aki a padról beszállva szórt 20 pontot - különösebb hatása viszont neki sem a meccsre. Zsinórban hatodszor kaptak ki Randle-ék, az All-Star óta nem nyertek, és most már csont nélkül utolsók Nyugaton, az egész ligát tekintve is csak a Brooklynt előzik. 

A Celticsben láttunk ígéretes újoncot. A vendégek kezdőötöse semmit nem bízott a véletlenre, a 18 pontos Thomas mellett mindenki legalább 13-ig jutott, alapjátékokkal oktatták le a hazaiakat. Végre nagyjából az elképzelt kezdőötössel és alaprotációval dolgozhat Brad Stevens, túrájuk második meccsét is hozták a "fiai", ráadásul örömteli, hogy a draftharmadik hátvéd-kiscsatár, Jaylen Brown 16 ponttal jelentkezett - az utóbbi 5 meccsen 13 pontot és 5 lepattanót átlagol, ami egy keleti második helyen álló csapatban minimum figyelemreméltó. A Boston legközelebb Phoenixben folytatja, ezzel a játékkal ott sem lehet különösebb gondjuk. 

A Lakers legjobb dobói: Clarkson 20/3, Russell 17/6, Randle 13.
A Celtics legjobb dobói: Thomas 18/3, Horford 17/3, Brown 16.

Az aktuális tabella itt elérhető!

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus