Nehezen nyertek a listavezetők, nyolcnál jár a Houston

A Cavs nagy előnyt adott le Phoenixben - hátrányból állt fel a GSW - Torontóban is nyert a Rockets - dupla túlóra Portlandben.

Hiába volt már húsz pont feletti előnyben a Cleveland Phoenixben, végül LeBron James kosaraira volt szükség ahhoz, hogy nyerni tudjon a címvédő - a Warriors eközben szoros meccsen tudta legyűrni a Sacramentót. A Rockets sem győzött könnyen, de a 40 pontos tripla-duplát szállító James Harden vezérletével végül felülmúlta a Torontót, a Washington megverte az Antetokounmpót nélkülöző Milwaukee-t, győzött a Philly, a Lakers és a Clippers is, a Memphis 79 ponton tartotta a Jazzt, a Portland-Detroiton pedig dupla hosszabbítás döntött.

Visszajátszás c. videós rovatunk itt elérhető!

A mérkőzések rövid videós összefoglalói ide kattintva megtekinthetők!

Brooklyn Nets - Philadelphia 76ers 95-105

Tíz győzelemnél a Sixers. Szorosan alakult a meccs, de a negyedik negyedben egy 17-2-es futással eldöntötte a győztes kilétét a Philly, így idei tizedik sikerét aratta - tavaly összesen nyert ennyit a társaság és Ben Simmons még pályára sem lépett. A harmadik negyedben már az történt, amit a vendégek akartak, remekül védekeztek, elöl pedig az Embiid-Saric páros vezérletével termeltek, ami elégnek bizonyult a győzelemhez - az utóbbi négy találkozójukból hármat megnyertek, Joel Embiid szerint pedig a nyolc meccsre lévő keleti rájátszást kellene megcélozniuk...

Ennyi eladott labda nem fért bele. Pontosabban dobtak a hazaiak, 37%-kal tripláztak és amikor Embiid ült, Brook Lopez jól használta ki a lehetőségeket - azonban 22 alkalommal elveszítették a játékszert, ez pedig lenullázta a jobb támadójátékukat. Hiába dolgoztak ezúttal sokkal hatékonyabban védekezésben a megszokottnál, az eladott labdákból kaptak 22 pontot, a második félidőben pedig Kenny Atkinson szerint már közel sem játszottak megfelelő energiával. Trevor Booker bordasérülést szenvedett a harmadik negyedben és úgy tűnt, hogy nem térhet már vissza, de aztán a hajrában mégis ismét pályára lépett, nincs komolyabb gond.

A Nets legjobb dobói: Lopez 26/9, Hamilton 16/6, Bogdanovic 12/6
A 76ers legjobb dobói: Embiid 20, Saric 18/9, Stauskas 15/9, Covington 15/3

Milwaukee Bucks - Washington Wizards 101-107

Antetokounmpo nélkül. A görög klasszis betegség miatt kihagyta ezt az összecsapást, a Bucks pedig nem is tudta így megnyerni, igaz, nem volt messze ettől a társaság. Az első félidőben 7/12 triplát süllyesztettek el Brogdonék, védekezésben is aktívak voltak (nyolc labdaszerzés az első negyedben), Jabari Parker igyekezett átvenni Antetokounmpo szerepét (28 pont, 8 pattanó, 7 gólpassz, 2 labdaszerzés) és a visszatérő Dellavedova is segített, ám a fordulás után nagyon sok hibát követtek el és végül alulmaradtak. Jason Kidd ezt magára vállalta, szerinte folyamatosan rosszul játszanak a harmadik negyedekben, ez pedig az ő hibája - persze hozzá kell tenni azt is, hogy a 18 pontos Beasley a tárgyalt játékrész végén kidőlt egy sérülés miatt és nem térhetett már vissza.

A második félidőben fordított a Wizards. Gyengén kezdték a meccset a fővárosiak, Scott Brooks szerint egyszerű emberi reflex miatt: megnyugodtak, amikor látták, hogy Antetokounmpo nem játszik. Össze is szedtek egy tíz pont körüli hátrányt, de a nagyszünetet követően feljebb kapcsoltak védekezésben, támadásban pedig Beal és Morris vezetésével haladtak - Wallt eléggé limitálta a Bucks, de most ez is belefért. A záró etapnak már ők mehettek neki előnnyel és ezt végig meg is tartották, Morris két kulcsfontosságú játékkal jelentkezett az utolsó percben, így a Washington ismét 50%-on és playoff-helyen áll.

A Bucks legjobb dobói: Parker 28/9, Brogdon 22/6, Beasley 18/3
A Wizards legjobb dobói: Beal 26/6, Morris 20/3, Oubre Jr. 17/9

Los Angeles Clippers - Miami Heat 98-86

Zsinórban negyedszer. Nem adta magát könnyen a Miami, keményen védekeztek a vendégek, nehezen törte ezt fel a Clippers - Chris Paul azonban jelezte, hogy kérdés nélkül 100%-os állapotban van. Az irányító 19 pontját 7/12-es mezőnymutatóval szerezte, kiosztott 18 gólpasszt és csak egyetlen labdát adott el, folyamatosan megtalálta a réseket, a helyzeteket, szenzációsan igazgatta csapatát. Ebből főleg JJ Redick élt meg, aki berámolt 25 pontot, a gárda pedig a második félidőben már kézben tartotta az összecsapást, húsz pont felett is járt a különbség. Hassan Whiteside és Erik Spoelstra is arról beszélt, hogy a Paul-Redick páros folyamatosan megoldotta a nehéz helyzetet és elsüllyesztette a nehéz dobásokat is, ezzel pedig nem tudtak mit kezdeni - a Clippers sorozatban negyedik győzelmét aratta.

Frusztrált Heat. Hátul komoly munkát végeztek a vendégek, de a Los Angeles szintén nagyon agresszíven védekezett, Jordanék repültek minden lepattanóért és nem engedtek teret a Heat-játékosoknak. Talán ez (és az, hogy a túloldalon sorra szórták be a nehéz dobásokat Paulék) okozta azt a frusztrációt a floridaiaknál, amely miatt Spoelstra és Dragic is technikait kapott és amely miatt Dion Waiterst flagrant-2-vel kiállították - hiába dolgoztak kőkeményen, a második negyedtől kezdve nem sok esélyük volt a győzelemre. A Miami ezzel a vereséggel lecsúszott a Philadelphia mögé és már csak a Brooklynt előzi meg ligaszinten.

A Clippers legjobb dobói: Redick 25/12, Paul 19/3, Speights 19/9
A Heat legjobb dobói: Dragic 24/6, Whiteside 15, J. Johnson 12/6, T. Johnson 12/3

Toronto Raptors - Houston Rockets 122-129

A hajrában fordított a Houston. Védekezésben nem igazán találtak megoldást a vendégek, ugyan Lowry-t limitálták, de DeRozan és Carroll is alaposan megszórta őket, így hiába parádézott James Harden (40 pont, 13/26 mezőnyből, 10 pattanó, 11 gólpassz), a Raptors vezetett a negyedik negyed elején. Ekkor azonban jött egy houstoni roham, egy 15-0-s futás, amikor Harden fent sem volt a pályán, ám a villogó Gordon, Ariza, valamint a 28 pontos, 12/13-at dobó Harrell vezérletével fordított a gárda és  tíz pont körüli előnybe került - ezt innentől már beosztotta a D'Antoni-legénység és minden torontói próbálkozásra válaszolni tudott. Hardennél meg kell említeni a tíz eladott labdát is a tripla-dupla mellett, bár csapatszinten összesen 15-öt szórtak el, így ez most nem jelentett gondot.

Back-to-back bukás. Két nap alatt a második vereségét szenvedte el a Raptors, leszakadt a Cavstől és már csak egy meccsel előzi meg a Bostont - szerda hajnalban azonban éppen a Celticset fogadják Valanciunasék. A negyedik negyedre kicsit mintha elfáradtak volna ezúttal, eddig 19-0-ra álltak akkor, ha vezettek a záró etap elején, most azonban sorozatban kétszer is kikaptak ilyen helyzetből, hiába DeRozan (36 pont, 13/21 mezőnyből, 10/10 büntető) idei 18. 30+ pontos meccse és DeMarre Carroll 26 pontos, hat triplás karriercsúcsa. Egy párperces rövidzárlat elég volt ahhoz, hogy a Houston behúzza a mérkőzést, így az 53,8%-os mezőnymutató, a 44%-os triplázás és a 90%-os büntetőzés is kevésnek bizonyult a sikerhez.

A Raptors legjobb dobói: DeRozan 36, Carroll 26/18, Lowry 12/3
A Rockets legjobb dobói: Harden 40/12, Harrell 28, Gordon 19/3

Memphis Grizzlies - Utah Jazz 88-79

Csak amire számíthattunk. Szenzációs, fizikális védekezés, rengeteg ütközés, lassú tempó jellemezte az összecsapást, ahogy arra két elit védelemmel rendelkező csapat találkozóján lehetett is számítani. Az első félidőben kicsit meglépett a Memphis, majd a fordulás után ugyan felzárkózott a Jazz, de a harmadik negyed végére 12 pontos előnyt építettek ki a hazaiak, köszönhetően Daniels és Carter öt másodperc különbséggel berámolt tripláinak - a záró etapban aztán egy 9-0-s rohammal végleg eldőlt a mérkőzés. A vendégek még egy rohamot indítottak, de csak közelíteni tudtak, egyenlíteni nem, így a két együttes helyet cserélt a tabellán.

Eladott labdák. Mindkét csapat gyengén dobott, egyénileg senkit sem lehet igazán kiemelni, az ilyen kevéspontos meccseken viszont óriási jelentősége van az eladott labdák számának - ebben most a Jazz bukott el. A vendégek már a nagyszünetig 12-szer veszítették el a játékszert, végül 18-cal zártak, amelyekből 26 pontot szerzett a Grizzlies - a hajrában már hiába figyeltek erre Haywardék, a meglévő tetemes hátrányt nem tudták ledolgozni. Az utóbbi négy mérkőzésükből hármat elveszítettek, hiába tért vissza George Hill, az eredményeken ez egyelőre nem látszik.

A Grizzlies legjobb dobói: Conley 19/3, Gasol 17, Randolph 13
A Jazz legjobb dobói: Hayward 22/9, Hill 15/6, Lyles 11/9

Phoenix Suns - Cleveland Cavaliers 116-120

Kis híján elrontotta a Cavs. Az első negyedben alaposan megszórta ellenfelét a címvédő és még a nagyszünet előtt húsz pont feletti előnyt épített ki, tükörsima vendéggyőzelemnek tűnt a mérkőzés. A fordulás után azonban eléggé leültek Love-ék, a Bledsoe-Booker páros pedig ezt kihasználva visszahozta a meccsbe a Sunst, sőt, még a harmadik negyed végén ki is egyenlített a hazai alakulat - a záró etapban aztán James (12 pont ebben a negyedben) vezérletével ismét meglógott a Cleveland és végül lehozta a találkozót. A kiscsatár egymás után két kulcsfontosságú triplát süllyesztett el, majd egy duplát is hozzátett az utolsó percben, erre pedig már nem érkezett válasz, így ha a vártnál nehezebben is, de hozta a kötelezőt a bajnok.

Javulóban a Suns? Két győzelem után most is visszajött komoly hátrányból és a negyedik negyedben egyenrangú ellenfél volt a Phoenix, sőt, a második félidőben többé-kevésbé a védekezés is rendben volt - erre a három meccsre talán lehet építeni náluk. A veteránok háttérbe szorítása (Dudley nem játszott, Knight és Barbosa alig) és a fiatalok erőltetése kifizetődő lehet hosszabb távon, ezúttal parádézott elöl a Bledsoe-Booker duó (59 pont, 12 gólpassz), csapatszinten 50% felett tüzeltek, de az utolsó lépést nem tudták megtenni - háromszor voltak egy pontnyira a záró tizenkét perc során. Érdekesség, hogy keleti csapatok ellen 8-5-re, nyugatiak ellen 4-21-re állnak, összességében négy mérkőzésre vannak a rájátszástól.

A Suns legjobb dobói: Bledsoe 31/12, Booker 28/6, Warren 15/3
A Cavaliers legjobb dobói: James 28/6, Irving 27/12, Love 25/9

Sacramento Kings - Golden State Warriors 106-117

Megizzadt érte a Warriors. A Memphis elleni blama után most sem játszott jól a ligaelső, két és fél negyeden keresztül hátrányban volt Steve Kerr csapata. A fordulás után azonban összekapta magát a társaság, a 30 pontos, 6 gólpasszos Steph Curry vezérletével 39-22-re nyerték a harmadik játékrészt, átvették a vezetést, védekezésben eltüntették Cousinst és innentől már megőrizték az előnyt. Összességében csak 10/29 triplát süllyesztettek el, megint eladtak 17 labdát, de az említett Curry mellett Durant (28 pont, 9/15 mezőnyből, 7 pattanó, 6 gólpassz, 4 blokk) is villogott, a klasszisok pedig eldöntötték a derbit, ezzel továbbra is vezeti a ligát a Warriors. 

Nem játszott jól a Kings sem. Cousins és Gay is főleg az első negyedben villogott, utóbbi 15 pontot szerzett ebben a játékrészben, később viszont eléggé eltűnt - a fordulás és a GSW rohama után nem volt senki, aki összefogta volna a hazai csapatot. Ugyan hatan is eljutottak legalább 14 pontig és összességében elég hatékonyak voltak, ahhoz nem volt meg a kellő átütőerő, hogy visszaszerezzék az elveszített momentumot és fordítsanak, a záró etapban végig tíz pont körüli hátrányban hajtották maguk előtt a Golden State-et. Ezzel zsinórban harmadszor is kikaptak és nem tudták kihasználni a Portland vereségét, szerda hajnalban a Pistonst fogadják.

A Kings legjobb dobói: Gay 23/6, Cousins 17/3, Tolliver 16/9
A Warriors legjobb dobói: Curry 30/15, Durant 28/6, Thompson 18/3

Portland Trail Blazers - Detroit Pistons 124-125 - kétszeri hosszabbítás után

Sok munka semmiért. Egy hóvihar miatt egy nappal később játszották a mérkőzést a tervezettnél, és egészen a harmadik negyed végéig úgy tűnt, hogy a sok lábon álló Portland egy kicsit jobb lesz. A fáradságos munkát azonban pár perc alatt semmissé tette a Detroit, 7 pontos hátrányból négy egységnyi előnyt kovácsoltak, és a végén a Crabbe-McCollum duó dobásaira volt szükség, hogy egyáltalán hosszabbításra tudjanak menteni. A két hátvéd volt egyébként a vezér, McCollum 50 százalék felett célzott, Crabbe 12/15-öt szórt mezőnyből (5/5 tripla), ezzel igyekeztek ellensúlyozni Lillard gyenge napját (20 pont, 5 gólpassz, 5 eladott labda). Ki kell még emelni a center létére irányítót alakító Plumlee-t (8 pont, 10 pattanó, 12 gólpassz, 3 blokk), valamint a mezőnyből 7/10-et teljesítő Aminut – ez sem volt azonban elég a győzelemhez. Az első hosszabbítás végén McCollum hármasa után Reggie Jackson még kihagyta a meccsnyerőt, de a második ráadás végén már nem volt visszaút, pedig kaptak segítséget a Pistonstól is – a vereség azt jelenti, hogy nem tudnak elszakadni a nyugati alsóháztól.

Valahogy kibrusztolta a Pistons. Reggie Jackson igyekezett a sereg élére állni, de mellette a kezdőben csak Drummond (28 pont, 14 lepattanó, 4 szerzett labda) és Caldwell-Pope (26 pont, 4 szerzett labda) volt jó, ráadásul Jackson 47 perc alatt osztott ki 3 gólpasszt, nem nagyon működött a csapatjáték. Szerencséjükre a kispadról jól szállt be Tobias Harris és Ish Smith, és a negyedik negyedben majdnem ki is tudták használni az ellenfél megingását. Aztán az első hosszabbítás végén Jackson hibázott, a második végén pedig 124-122-es hátrányban sikerült összehozniuk egy visszajátszást. Ezen az estén viszont a Portland sem állt a helyzet magaslatán, nagyon elbénázták a potenciális győztes támadást, így Caldwell-Pope clutch triplája döntött – hozzá kell tenni, hogy McCollumnak még a legeslegvégén volt egy kísérlete, ha az bemegy, egy szót sem szólhatnak a vendégek…
 
A Trail Blazers legjobb dobói: McCollum 35/9, Crabbe 30/15, Lillard 20/9.
A Pistons legjobb dobói: Jackson 31/6, Drummond 28, Caldwell-Pope 26/12.

Los Angeles Lakers - Orlando Magic 111-95

A Lakers megindult? Ezúttal nem a veterán hátvédek (Young, Williams) dobásaiban bízott a Los Angeles, hanem a fiatal magjában, és ők meg is hálálták a bizalmat: Randle (19 pont, 9 pattanó, 5 gólpassz) és Russell (17 pont, 7/10 mezőnyből, 8 pattanó, 7 gólpassz, 3 szerzett labda) sokoldalú játéka mellett a padról jövő Ingram is 17 egységet tett a közösbe. Meg kell említeni a 7/7-es mezőnymutatóval záró Mozgovot, ugyanakkor ami kifejezetten biztató a hazaiaknak: nem a támadójátékkal, hanem a védekezéssel nyerték meg a meccset. 18 eladott labdába hajszolták bele az Orlandót, és a második félidő elején több, mint 7 percig nem engedélyeztek nekik mezőnygólt, végül 9 egységen tartották ellenfelüket a harmadik negyedben. Zsinórban másodszor nyertek, és úgy tűnik, kezdenek visszatalálni idény eleji formájukhoz, amivel simán playoff-helyen álltak. Most még nincsenek ott, de nincsenek is messze tőle.

Az Orlando megállt? Zsinórban harmadszor kapott ki a Magic, és ezzel a három vereséggel alaposan vissza is esett a keleti playoffért zajló közelharcban. Elfrid Payton ezúttal már nem villogott kezdőként, a cseresorból beszálló Augustin (8 gólpassz) igyekezett valami életet lehelni a támadójátékukba, mérsékelt sikerrel. Az első félidőben még jól tartották magukat a Fournier, Ibaka és Vucsevics pontjaira építő vendégek, de a harmadik negyed elején a Lakers úgy rendezte le őket, mint a nagycsapatok a kiscsapatokat – pedig Waltonék is messze vannak még a "nagycsapattól". Frank Vogel továbbra sem találja azt a kezdőcsapatot és rotációt, amivel stabilan tudnának teljesíteni (nincs egyébként könnyű dolga, tegyük hozzá). Aaron Gordon ma egy 0/5-öt gurított, a sok gólpassz mellett Augustin 1/6-ot, a triplaspecialista Meeks pedig 1/5-öt, így hiába próbált variálni az edző, borzasztó formában vannak a dobóik – hogy a 111 pontot benyelő védekezésről most ne is beszéljünk…

A Lakers legjobb dobói: Randle 19/3, Russell, Ingram 17/6-17/6.
A Magic legjobb dobói: Fournier 19/6, Ibaka, Vucsevics 19/3-19/3.

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus