Nem bírta a Washington tempóját a Miami

Szétfutotta Wade-éket a Wizards - Teletovics buzzerével nyert a Suns Chicagóban - Dirk vs. Zingis 1-0 - a Spurs 51-et vert a Philly-re

A Washington Wizards gyors játékával nem tudott mit kezdeni a Miami Heat az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszának ma hajnali játéknapján, így a fővárosi gárda nagyon fontos győzelmet aratott Floridában. Dirk Nowitzki és Kristaps Porzingis összecsapását ezúttal a Dallas nyerte a New Yorkkal szemben, a San Antonio tartalékosan is 51 pontot vert a Philadelphiára, a Phoenix pedig Teletovics kosarával tudott győzni Chicagóban. A Charlotte lejátszotta a Detroitot, a Lakers jól tartotta magát, de végül kikapott Torontóban, a Boston szétszedte a New Orleanst, a Clippers is nyert Minnesotában, a Portland viszont kiengedte a kezéből a győzelmet Milwaukee-ban. 

Visszajátszás c. videós rovatunkat a játéknap legszebb jeleneteivel ide kattintva lehet megtekinteni!

Charlotte Hornets – Detroit Pistons 104-84

Cody Zeller volt a nyerőember. A Charlotte-nál ezúttal sem léphetett pályára Al Jefferson, ám a cserecenter óriási estét produkált – egyrészt húsz pontjával csapata legeredményesebb játékosa volt, másrészt kilenc ponton és kilenc lepattanón tartotta Andre Drummondot. Mindkettő kulcsfontosságú volt a hazai sikerhez, a Hornets így simán, 57-41-re nyerte a lepattanózást, Drummond dominanciája nélkül pedig a Pistons gépezete teljesen becsődölt – félidőben már tíz pont felett járt a különbség és folyamatosan növelte a távolságot a hazai csapat. A Charlotte-nál Kemba Walker betegen lépett pályára, de így is öten érték el a tíz pontot, holott csak Batum töltött fél óránál többet a parketten.

Fáradt volt a Detroit. A back-to-back második felén most érezhető volt némi fásultság a vendégcsapaton és mivel Drummondot teljesen kivette a játékból a Charlotte (hamar faultgondokba is keverte), újítaniuk kellett volna – erre most nem voltak képesek. A Pistons 37%-kal dobott mezőnyből és csak 45%-kal (!) büntetőzött, ráadásul Reggie Jackson borzalmasan játszott (4 pont, 1 gólpassz, 3 eladott labda) – sorozatban négy győzelem után szinte esélytelenül kapott ki Van Gundy csapata.

A Hornets legjobb dobói: Zeller 20, Williams 14/6, Walker 14/3
A Pistons legjobb dobói: Caldwell-Pope 16/3, Ilyasova 15/9, Morris 11/3

Philadelphia 76ers – San Antonio Spurs 68-119

Brutális verés. Gregg Popovich pihentette Tim Duncant és Manu Ginobilit, Kawhi Leonard pedig betegség miatt hagyta ki a találkozót, de David West is épphogy csak megmutatta magát – ám Matt Bonnerrel és Kyle Andersonnal a kezdőben is osztálykülönbség volt a felek között. Félidőre már harminc (!) pont felett járt a különbség, a harmadik negyed végén 44 volt közte és a vendégek tíz perccel a meccs vége előtt elérték a százat – az 51 pontos siker tükrében nehéz azt írni, hogy kiengedtek a végén, pedig könnyen lehetett volna ez még ennél is nagyobb kiütés. A 26 pontos LaMarcus Aldridge mellett érdemes kiemelni a padról 17 perc alatt 18 pontot beszóró óriást, Boban Marjanovicsot, aki eddig legjobbját hozta az NBA-ben és a publikum felállva tapsolta meg teljesítményét.

Komolytalan a Sixers. Visszatért kétmeccses eltiltásából Jahlil Okafor a hazaiaknál, de csak a padról érkezett és abban sem volt sok köszönet – 3/14-es mezőnymutatója jól jelzi, hogy mennyire volt hatékony. Ez az 51 pontos zakó egyébként csak az ötödik legnagyobb a franchise történetében és a legutóbbi sem volt olyan régen, egy évvel ezelőtt 53-at számolt rájuk a Dallas – mindenesetre ezen a meccsen is érdekesen fest Nik Stauskas neve mellett a -43-as +/- mutató…

A 76ers legjobb dobói: Noel 13, Covington 13/6, Stauskas 13/3
A Spurs legjobb dobói: Aldridge 26, Marjanovics 18, Simmons 14

Miami Heat – Washington Wizards 103-114

Az utolsó két percben dőlt el. A Washington nemes egyszerűséggel ízekre szedte a Heat ligaelit védekezését az alacsony szerkezettel, ráadásul ismét elég sokat játszott centert az egyébként kiscsatár Otto Porter – ezzel kihúzták a Miami méregfogát. A teljes mérkőzésen a vendégek akarata érvényesült és ők diktálták a tempót, így bár a hazaiak felzárkóztak a hajrában, két perccel a vége előtt Beal szerzett labdát és kosarat, majd Neal süllyesztett el egy kulcsfontosságú hármat, a Wizards pedig egy 11-0-s rohammal zárta le a meccset – óriási győzelmet arattak a fővárosiak. John Wall egy nappal térdsérülése után 38 percet játszott és 26 pontot szórt, de most csapatként és taktikailag volt parádés a Washington.

Nem bírta a tempót a Heat. Jól játszott Wade (12/15 mezőnyből, 7 pattanó, 9 gólpassz), idei talán legjobbját hozta Dragic (20 pont, 9 gólpassz), de egyszerűen más sebességben kosárlabdázott most a vendégcsapat – érdekes adat, hogy a Miami 69, a Wizards pedig 92 dobást emelt rá, bár ebben az eladott labdák és a támadópattanók is nagy szerepet játszottak. Whiteside-ot nem lehetett pályán tartani a negyedik negyedben (és előtte is kevesebbet), a védekezés pedig nélküle nem működött – hiába dobott 59%-kal (!) a floridai alakulat, ez sem volt elég a győzelemhez.

A Heat legjobb dobói: Wade 26, Dragic 20/6, Bosh 18/3
A Wizards legjobb dobói: Wall 26/3, Beal 21/3, Neal 21/9

New York Knicks – Dallas Mavericks 97-104

Igazi show-t hozott a Nowitzki-Porzingis csata. A német legenda és az utódjának kikiáltott lett óriás szinte a teljes mérkőzésen egymást fogta, az első percekben mindketten dobtak kosarat a másik arcába – ám a Mavs csapatként most sokkal jobb volt. Deron Williams lépett fel Nowitzki mellé és az ő vezérletükkel folyamatosan növelte előnyét a vendég együttes, a harmadik negyed második felére már húsz pont felett járt a különbség és úgy tűnt, hogy eldőlt a meccs. Azonban Porzingis másképp gondolta, az újonc hátára vette a New Yorkot, az ő pontjaival megindították a felzárkózást a hazaiak, majd az utolsó percben kiosztott egy clutch blokkot is – ám utolérni már nem sikerült a texasiakat. Nowitzki 25, Porzingis 28 ponttal zárt és bizonyította, hogy képes lehet a Knicks vezérévé válni.

Anthony frusztrált volt. A New York jelenlegi ikonjának idén sokadszorra nem ment a játék, ugyan mezőnyben tőle szokatlanul hasznos volt (6 pattanó, 8 gólpassz), a pontszerzés nem ment neki – 18 dobásból jutott el 17 egységig. Elmondása szerint is nagyon frusztrált a vereségek miatt, a negyedik negyedben kapott egy technikait is, majd az utolsó percben az ő támadófaultja döntötte el végleg a találkozót. Pedig egy jó Anthony-val nyerhető lett volna ez a meccs a hazaiak számára, Porzingis egyedül maradt pontszerzés terén és a büntetők hiányoztak leginkább a csapatnak – több mint kétszer annyi egypontost dobhatott a Dallas.

A Knicks legjobb dobói: Porzingis 28/6, Anthony 17/3, Calderon 14/9
A Mavericks legjobb dobói: Nowitzki 25/6, Williams 20/9, Felton 14/6

Toronto Raptors – Los Angeles Lakers 102-93

Nem jött könnyen a kötelező. A szoros első negyed után félidőben kereken tízzel vezetett a Raptors, de ahelyett, hogy a harmadik negyedben lezárta volna a meccset, visszakapaszkodott, sőt, kiegyenlített a Lakers. A Toronto sem tette rosszul a dolgát, Lowry ismét nagyot játszott (27 pont, 5/11 tripla), a Carroll helyén kezdő Ross is húsz fölé jutott, de DeRozant, valamint a mély dupla-duplát szállító Biyombót is illik megemlíteni. Öt perccel a vége előtt azonban még mindig csak két ponttal vezettek a hazaiak, ám innentől 15 pontot rámoltak be, amivel nem tudták tartani a lépést a vendégek – ha nem is simán, de végül hozta a győzelmet a Toronto.

Mindig ez kellene Kobe-tól. A Lakers ikonjának idei vergődése ismert, ám ezen a találkozón nagyon kitett magáért: 8/16-os mezőnymutatóval szórt be 21 pontot 8 lepattanó, 4 gólpassz és 2 labdaszerzés mellett. Nem is játszott alárendelt szerepet csapata, bár érdekes, hogy az idei 1/2-es Russell, valamint a másik ígéret, Julius Randle is kikerült a kezdőből és Lou Williams, valamint Larry Nance Jr.  került be helyettük – nem biztos, hogy ez a legjobb út a fiatalok fejlesztésére. Randle ezzel együtt bizonyított (15 pont, 11 pattanó, ebből 7 támadó húsz perc alatt) és az valószínűleg nem ártott nekik, hogy nem Bryanttel voltak pályán a legtöbbet, de ez összességében egy szoros vereségre volt elegendő. Még egy adalék: a folyamatosan panaszkodó Nick Young ismét a padról nézte végig a meccset…

A Raptors legjobb dobói: Lowry 27/15, Ross 22/12, DeRozan 16
A Lakers legjobb dobói: Bryant 21/3, Williams 15/9, Randle 15

Chicago Bulls – Phoenix Suns 101-103

Teletovics óriási kosarával nyert a Suns. Hatmeccses idegenbeli túrája végéhez ért és négy vereség után újra győzni tudott a Phoenix, méghozzá nem akármilyen körülmények között. A Bulls 16 pontos előnyből kezdhette a záró etapot, miután a harmadik negyedben összesen tíz egységet tudott felrakni a táblára a Suns, ám jött Brandon Knight, aki egymaga 17-et szórt a negyedik játékrészben. Bő egy perccel a vége előtt érte utol ellenfelét a vendégcsapat, majd az utolsó másodpercekben Leuer kimaradt dobása után Teletovics szedte le a támadót és hátra ugorva beemelt egy tempót, amivel megnyerte a meccset övéinek. Egy nappal a Memphisben dudaszóra elszenvedett vereséget követően visszaadott valamit a sors a Phoenixnek…

Kiengedte a kezéből a Bulls. Nem feltétlenül a hazaiak akarata érvényesült a találkozón, de a remeklő Pau Gasol (22 pont, 10 pattanó, 6 gólpassz, 3 blokk) vezérletével a harmadik negyedben lejátszották a mindent mellédobó Phoenixet – ekkor úgy tűnt, hogy elfáradtak a vendégek és simán nyeri a meccset Fred Hoiberg csapata. Nem így történt, a Chicago védekezése összeomlott az utolsó etapra és 42 pontot engedélyezett, majd az utolsó játéknál mindenki végignézte, ahogy Teletovics leszedi a támadót és visszarakja – sorozatban második vereségével jelenleg keleti negyedik a Bulls.

A Bulls legjobb dobói: Gasol 22/3, Butler 19/6, Rose 14
A Suns legjobb dobói: Knight 21/3, Teletovics 20/12, Bledsoe 16

Milwaukee Bucks – Portland Trail Blazers 90-88

Clutch játékok sorát mutatta be a Bucks. A harmadik negyed végén átvette a vezetést a Portland, sőt, három perccel a mérkőzés vége előtt még hat ponttal előrébb jártak a vendégek. Húsz másodperc sem volt már az órán, amikor OJ Mayo berámolt egy óriási triplát, ezzel egyetlen pontra felhozva csapatát, majd az oldalbedobásnál Carter-Williams csapott le McCollum labdájára – megnyerte a feldobást, a játékból pedig Monroe kosarat dobott, amivel fordított a gárda. Ezzel sem volt vége, az utolsó portlandi játéknál Henson takarta be Leonardot, így a végső szűk húsz másodpercben sorozatos clutch játékokkal megnyerte a mérkőzést a Milwaukee.

Száz pont alatt nem tud nyerni a Blazers. Amikor nem éri el ezt a határt a Portland, 0-7-re áll ebben a szezonban – márpedig most elég messze állt tőle. Az első félidőben ugyan hozták a pontokat a festékből, de a kinti dobásaik egyáltalán nem ültek és bár a fordulás után ez is megfordult, McCollum 5/21-es mezőnymutatója nem igazán fért bele – egyedül Lillard hozta magát többé-kevésbé, igaz, így is a kezükben volt már a győzelem.

A Bucks legjobb dobói: Antetokounmpo 17, Monroe 16, Mayo 15/9
A Trail Blazers legjobb dobói: Lillard 23/9, McCollum 17/6, Crabbe 12/6

Minnesota Timberwolves – Los Angeles Clippers 106-110

A Minny szériája folytatódik. Sorozatban negyedik vereségét szenvedte el a Wolves, ráadásul újra otthon zakóztak, hazai mérlegük jelenleg 2-9, miközben idegenben 6-3-ra állnak. Három negyed után hatpontos előnyben voltak, köszönhetően olyan extráknak, mint LaVine buzzer hármasa, vagy az újonc center, Karl-Anthony Towns három (!) triplája – és Kevin Garnett is felidézte a régi szép időket: poszterre tette Blake Griffint. Mindez azonban mit sem ért, a végjátékban nagyon kellett volna egy Andrew Wiggins, az előző év legjobb újonca viszont teljesen besült, 3/15-ös mezőnnyel hozott össze 8 pontot.
 
Újra Jamal Crawford volt a nyerő. A Clippers veterán hátvédjét már sokan elcserélték volna a szezon eleji formája alapján, viszont zsinórban második győzelmét köszönhetik neki Griffinék: 18 pontja és 4 triplája mellett 7 gólpasszt osztott ki, kettőt a végjátékban Jordannek és Griffinnek. Mindkét nagyember dupla-duplázott, de ma DeAndre Jordan volt hatékonyabb (8/9 mezőnyből), ugyanakkor egyértelműen a Crawford vezette pad miatt maradt meccsben a LAC. Chris Paul egyelőre keresi a formáját kisebb kihagyás után, JJ Redick borzasztóan dobott, ám utóbbi a végén nagyon higgadtan büntetőzve segített: az utolsó percben 7/7-tel értékesítette a szabaddobásokat.
 
A Timberwolves legjobb dobói: LaVine 21/3, Towns 18/9, Rubio 16.
A Clippers legjobb dobói: Jordan 20, Crawford 18/12, Griffin 16.

New Orleans Pelicans – Boston Celtics 93-111

Szétlőtték a Pelicanst. Az első negyedet még egálra hozta a New Orleans, utána viszont beindult Isaiah Thomas, és a villámléptű hátvéddel nem tudtak mit kezdeni a hazaiak. A 22 pontig jutó mini-irányító folyamatosan szétzilálta a védekezésüket, rengeteg üres triplakísérlethez juttatva csapattársait: összesen 12 triplát szórtak be a vendégek, de a palánk közelében és a büntetők kiharcolásában is jeleskedett a Boston, egy sebességi fokozattal gyorsabb volt ma ellenfelénél.
 
Egyre nagyobb a baj. Lassan minden komolyabb sérült felépül és kezdhetnének formába lendülni New Orleansban, ennek ellenére a Lakers mögött a második legrosszabb mutatóval rendelkeznek Nyugaton. Anthony Davis teljesen légüres térben mozgott ma, nem harcolt ki büntetőt, Jared Sullinger leszedett mellette 20 pattanót, és a dobásai sem ültek. Helyette senki nem tudott fellépni, a hátvédeknek már nem maradt energiája: a kezdőként pályára lépő Evans-Gordon duó nem szerzett pontot… Nagyjából most ért a gödör aljára a Pelicans, innen már csak felfelé vezethet az útjuk.
 
A Pelicans legjobb dobói: Anderson 18/3, Davis 16, Holiday 14/3.
A Celtics legjobb dobói: Thomas 22/12, Olynyk 21/6, Crowder 17/6.

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus