Nick Young vezette győzelemre a Lakerst a bajnok ellen

Swaggy P meccset nyert a Lakersnek San Antonióban, Davis megsérült, de megverték a Cavst, Rose szezoncsúcsot dobott

Megsérült Anthony Davis, de LeBron James 41 pontja így is kevés volt a Cleveland számára New Orleansban az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság pénteki játéknapján. A Lakers Nick Young óriási kosarával hosszabbításban nyert a címvédő Spurs otthonában, Derrick Rose pedig szezoncsúcsot dobott a parádézó Lillard-Aldridge duó ellen. Westbrook nagy estéjével nyert a Thunder, a Clippers kikapott Washingtonban, kétszeri ráadást hozott a Memphis-Charlotte, nézzük, mi történt a hajnali 12 találkozón!

A játéknap legszebb, legfontosabb jelenetei állandó videós rovatunkban megtekinthetők!

Chicago Bulls – Portland Trail Blazers 115-106

Ez már a régi Rose? A Chicago egykori MVP-je két év után először jutott 30 pont fölé, ma rendkívül agresszív játékkal (14/24 mezőnyből) 31-et szórt – végig húzta csapatát és a hajrában is lehetett rá számítani. Különösen jól működött egyébként a két irányítós rendszer ma Rose-zal és Brooksszal, utóbbi gyakorlatilag nem tudott hibázni, 17 perc alatt 17 pontot rámolt be (8/10 mezőnyből) és kettejükkel nem tudott mit kezdeni a Portland a hajrában.

Hiába volt elképesztő Aldridge és Lillard. Az erőcsatár brutális első negyedet futott, csak ebben a játékrészben 21 (!) pontig jutott, végül 35-tel zárt – viszont az utolsó negyedben ebből mindössze kettő született, a legfontosabb pillanatban nem tudott igazán hozzátenni. Lillard is 35-ig jutott, közte hét triplával, teljességgel tarthatatlannak bizonyult, ráadásul 18-at szórt a negyedik negyedben, viszont a Rose-Brooks páros révén ezt is hozni tudta a Bulls. A Chicago nyerte a pattanózást és jóval több opciójuk volt, a Blazers gyenge védekezése nem tudta ellensúlyozni a két sztár által beszórt 70 egységet.

A Bulls legjobb dobói: Rose 31, Brooks 17/3, Mirotics 17/3
A Trail Blazers legjobb dobói: Lillard 35/21, Aldridge 31/3, Matthews 10/3

Washington Wizards – Los Angeles Clippers 104-96

Más hőfokon égett a Washington. A tomboló hazai publikum űzte-hajtotta övéit, akik már az első negyedben megléptek, később tíz pont feletti előnyt építettek ki és tartották hosszú ideig. John Wall parádésan védekezett Chris Paulon, aki hat eladott labdát vétett hat gólpassz mellett, Bradley Beal pedig tarthatatlan volt, 29 pontos szezoncsúcsot hintett, ráadásul 2/13-as mezőnymutatón tartotta Jamal Crawfordot. A hazaiak mindig a jó döntést hozták, momentumfordító sapkákat osztottak ki és átrohantak a Clippersen, 13 pontot szereztek leindításból.

Minden méregfogát kihúzták Doc Rivers csapatának. Paul limitálásával a vendégek egész játéka máshogy festett, az irányító ugyan 19 pontig jutott 50%-kal, de közel sem tudta úgy mozgatni csapatát, ahogy megszokhattuk. Sem Blake Griffin, sem Jordan nem tudott dominálni belül, sőt, Gortatot megállítani sem, Crawfordról már szóltunk, a 42,7%-os mezőnymutató és főleg a 14 gólpasszra jutó 18 eladott labda elég beszédes.

A Wizards legjobb dobói: Beal 29/12, Gortat 18, Humphries 11, Pierce 11/3
A Clippers legjobb dobói: Paul 19/3, Griffin 14, Crawford 12

Atlanta Hawks – Orlando Magic 87-81

Két és fél negyedig a Magicé volt a meccs. A harmadik etap közepén 12-vel vezettek a vendégek, jól menedzselték a kevéspontos találkozót. Aztán innen megindult a Hawks, egy 20-7-es rohanással átvették a vezetést, majd a negyedik negyed elején két triplával megléptek és ezt végig meg is tudták tartani.

Oladipo és Fournier bizonyított pozitív és negatív értelemben is. Ketten együtt 39 pontot szereztek 16/26-os mezőnymutatóval, ráadásul lefogták Jeff Teague-et, Kyle Korvert és Dennis Schrödert is – viszont mindössze öt gólpasszt osztottak ki, nem igazán járt a labda a Magicnél és amikor Teague-ék csavartak egyet a védekezésen, ez már kevésnek bizonyult. Hiába pótolta O’Quinn dupla-duplával Vucsevicset, a 14 gólpasszra jutó 18 eladott labda megbosszulta magát.

Folytatódik a sorozat. Nem jött könnyen, de megvan a kilencedik győzelme az Atlantának zsinórban, amit a továbbra is remek védekezésének köszönhet Budenholzer csapata. Ma a Millsap-Horford páros húzta a gárdát, de ők is inkább tempókból, egyébként nem igazán ment a támadójáték, viszont a 81 kapott pont általában győzelmet ér.

A Hawks legjobb dobói: Millsap 23/9, Horford 17/3, Teague 13/3
A Magic legjobb dobói: Oladipo 21/9, Fournier 18/6, O’Quinn 14

Boston Celtics – New York Knicks 95-101

Most nem szúrták el a végjátékot. Sok olyan Knicks-meccset láthattunk idén, amikor nem tűnik rossznak a csapat, de az utolsó percekben óriási hibákat elkövetve kikapnak. Ma szinte végig vezettek, a negyedik negyed elején 75-73-nál egy 11-0-s rohammal megléptek, a Celticsnek pedig nem volt visszaút – az érdemi kérdéseket Olynyk homály triplája zárta le a végén, így majdnem három hét után aratott győzelmet a New York.

Fisher megtalálta Stoudemire helyét? Az erőcsatár évek óta csak szenved, hol sérüléssel, hol gyenge formával, hol a rendszerrel, idén úgy néz ki, hogy megvan a szerepe. Ma egy újabb húszpontos meccset hozott, Acy tökéletesen illik mellé és most Anthony jó dobásainak is megvolt a hely – a szűk 50%-os mezőnymutató árulkodó. A hazaiaknál igazából a 28 ponttal jelentkező Green és a 19-ig jutó Zeller dicsérhető, Rondót leszedték a vendégek, Thornton és Turner felvillanásai kevésnek bizonyultak.

A Celtics legjobb dobói: Green 28/12, Zeller 19, Thornton 13/6, Turner 13
A Knicks legjobb dobói: Anthony 22, Stoudemire 20, Hardaway Jr. 16/6

Brooklyn Nets – Philadelphia 76ers 88-70

Csak az utolsó negyedben tudott elhúzni a Nets. A húsz pontot, közte hat triplát betermelő Covington és az ismét tripla-dupla közelében járó Carter-Williams vezérletével kiegyenlített első félidőt hozott a Sixers, de a harmadik negyedben is tartották magukat. A záró etapban aztán kipukkadt a lufi és ezt a játékrészt 25-10-re hozta a Brooklyn, így a vendégek összesen 25 pontot szereztek a teljes második félidőben – ennyivel nem lehet meccset nyerni az NBA-ben.

Ha nincs Lopez, van Plumlee. Bár Joe Johnson visszatért a kezdőbe, a Nets kezdő centere továbbra sem volt bevethető – viszont a helyére bekerülő Plumlee aktív játékkal, 18 ponttal (9/14 mezőnyből) és tíz lepattanóval pótolta. A Philly értékelhetetlen támadójátéka (31,9% mezőnyből) miatt még az is belefért, hogy Deron Williams kosár nélkül zárjon, mindenesetre ezt a teljesítményt látva nem lehetnek nyugodtak a Nets hívei sem.

A Nets legjobb dobói: Plumlee 18, Johnson 12/6, Anderson 12/3
A 76ers legjobb dobói: Covington 20/18, Carter-Williams 14/6, Sims 14

Toronto Raptors – Indiana Pacers 106-94

Ennyi ér egy erős második sor. Az Indiana szépen leszedte a Raptors kezdőit, Lowry korai villanásain és Valanciunas 10 pontos, 14 pattanós estéjén kívül nem sokat tettek hozzá támadásban. A pad azonban így is hozta a meccset, a Legjobb Hatodik Ember díjra aspiráló Lou Williams 26 pontot (5/7 tripla) szórt be, de James Johnson, Patterson és Vasquez is elérte a tízet, összesen 64-ig jutottak a cserék.

Kész csőd az Indiana. Solomon Hillen és Rodney Stuckey-n kívül gyakorlatilag értelmetlen bármiféle pozitívumról beszélni a Pacersszel kapcsolatban, Hibbert katasztrófa volt, de Valanciunas, Amir Johnson és Patterson szépen védekeztek a festékben, így West sem tudott igazán hozzátenni. A kezdők 49 pontot szereztek mindössze, ehhez csak Hill 16 egysége jelentett érdemi segítséget a padról, képtelenek voltak váltani és egy rossz formában lévő Raptorstól is simán kaptak ki – sorozatban hét vereségnél tartanak.

A Raptors legjobb dobói: L. Williams 26/15, J. Johnson 13/3, Patterson 11/3
A Pacers legjobb dobói: Hill 16/3, Watson 13/6, Stuckey 13/3

Memphis Grizzlies – Charlotte Hornets 113-107 – kétszer h. u.

A franchise-rekordot nem adják olcsón. Soha nem indított még 18-4-gyel a Grizzlies, egészen mostanáig – ahogy az eredmény is mutatja, nem volt könnyű szülés. Egyik gárda sem tudott komolyabb előnyt kiépíteni, a Memphis cseréi pedig most nem voltak olyan hatékonyak, mint szoktak – ennek ellenére már a rendes játékidőben nyerhettek volna, a Randolph-Gasol duó alaposan megtolta őket (csapatuk utolsó 13 pontját szerezték). Az első hosszabbítás végén viszont már a Hornetsnek állt a zászló, ekkor azonban Vince Carter megmentette a cseresor becsületét: óriási egyenlítő triplával harcolta ki a második ráadást, ahol Randolph és Conley nagy játékaival győzött a Grizzlies.

Elrontotta a Hornets. Kiváló munkát végzett a vendégcsapat védekezésben, egálra hozták a pattanócsatát, kiosztottak 11 blokkot és 20 labdaeladásba hajszolták bele ellenfelüket. Kemba Walker mellé a padról felnőtt a rutinos Gary Neal is, így az is majdnem belefért, hogy Al Jefferson kifejezetten gyenge legyen (7/21 mezőnyből). A negyedik negyed végén kis szerencsével egyenlítettek, előbb Nealt faultolta Tony Allen tripladobás közben, majd Gerald Henderson pöcizte vissza a labdát az utolsó másodpercben. Az első ráadásban viszont domináltak – de a végén nagyot hibáztak, Carter büntetett, és onnantól kezdve csak egy csapat volt a pályán.

A Grizzlies legjobb dobói: Randolph 20, Conley 19/3, Gasol 19.
A Hornets legjobb dobói: Walker 28/12, Neal 25/3, Jefferson 16.

Minnesota Timberwolves – Oklahoma City Thunder 92-111

Egy percig sem volt kérdéses. 6-0-val nyitott a back-to-back pályára lépő Thunder, az első negyed után 18 ponttal vezettek, félidőben 70 dobott pontjuk volt, így vita nélkül szerezték meg újabb győzelmüket. Westbrook rendületlenül ment előre, 34 pontja mellett 6-6 gólpasszt és pattanót is jegyzett. Mellette a center Steven Adams (16 pont, 11 lepattanó) játszott nagyot, így az is belefért, hogy Kevin Durant megint 20 pont alatt maradt – igaz, igyekeztek is pihentetni, alig 28 percet játszott.

Thaddeus Young „szerencséje”. Flip Saunders vezetőedző/GM a napokban elmondta, hogy újjá kell építeni a csapatot a rengeteg sérülés miatt, ami az eredményesség rovására fog menni – nem túlzott, a Thunder elleni meccset látva bizony lesz még munka bőven. Egyszer-egyszer villantak a fiatalok, de esélyük nem volt a győzelemre, és egy darabig nem is várható sikersorozat tőlük – az erőcsatár Young számára ez különösen kellemetlen lehet, hiszen a nyáron attól a Philadelphiától sikerült végre eligazolnia, amely lassan évek óta hasonló problémákkal küzd.

A Timberwolves legjobb dobói: Wiggins, Muhammad 18-18, Young 16.
A Thunder legjobb dobói: Westbrook 34/6, Durant 16/3, Adams 16.

New Orleans Pelicans – Cleveland Cavaliers 119-114

James hiábavaló parádéja. Visszatért a csapat vezére, aki kimagasló támadásbeli teljesítménnyel (17/24 mezőnyből) jelentkezett, amire többek között azért volt égető szüksége a Cavaliersnek, mivel Irving az első kilenc dobását elhibázta és minden pontját a záró játékrészben szerezte, amikor közel húszpontos hátrányt próbáltak ledolgozni a vendégek - sikertelenül. A Cavs - amely számára hízelgő az eredmény - védekezését ízekre szedték a hazaiak, akik számolatlanul érték el a kosarakat.

Aggódó tekintetek New Orleansban. Alig telt el pár perc a mérkőzésből, Davisnek hátsérülés miatt el kellett hagynia a parkettet és már nem tért vissza a játékba. Viszont hiányában csapattársai mindent elkövettek, hogy megszerezzék a győzelmet. 55%-os, kiemelkedő hatékonysággal értékesítették dobásaikat, amiben Evans (13/24 mezőnyből, 10 gólpassz) járt élen, de az irányító, Jrue Holiday sem maradt el tőle (7/12 mezőny, 8 gólpassz). A csapat megmentője a hármasokat ipari mennyiségben termelő Anderson (8/14 tripla) volt, aki a padról beszállva jutott 30 pontig. Nagy kérdés, hogy amennyiben Davisnek hosszabb időt kell kihagynia, akkor hasonlóan tudják-e pótolni a társak, mint ma éjjel.

A Pelicans legjobb dobói: Evans 31/6, Anderson 30/24, Holiday 16
A Cavaliers legjobb dobói: James 41/6, Love 21/3, Irving 17/3

Phoenix Suns – Detroit Pistons 103-105

Szorosan egymás nyakán. Kiélezett csatát hozott a mérkőzés, ugyanis komolyabb előnyre egyik gárda sem tudott szert tenni. A második félidő döntő részében a legnagyobb különbség három pont volt, mely a csapatok között állt. Az utolsó másfél percen belül Caldwell-Pope (5/9 mezőnyből, 2/4 tripla) fontos hárompontosát Augustin fejelte meg egy duplával és bár több lehetőséget is elhibázott a győzelem bebiztosítása érdekében a Pistons, Drummond (10/14 mezőnyből, 14 lepattanó) a végén jókor emelt be egy büntetőt. Mindössze 2,5 másodperce maradt a hazaiaknak, hogy pontokat írjanak az eredményjelzőre, de már nem jutottak dobóhelyzethez.

Az elosztás mellé nem járt győzelem. Hét játékos jutott el legalább tíz pontig a hazai oldalon, de ez az első pillantásra szépnek mondható statisztika akkor vált problémássá, amikor a hatékony kezdőcsapat mögött olyan kispad játszott, mely 8/30-as mezőnymutatót (4/19 hárompontos) dobott össze. Pedig Bledsoe és Dragic vezetésével az első negyedben nyolcpontos fórt épített ki a Suns, ez azonban hamar köddé vált. A novemberi, szintén szoros első találkozójuk után (88-86) ismét a vendégcsapat örülhetett, mely a visszavágás örömét jelentette a Pistons számára.

A Suns legjobb dobói: G. Dragic 18/3, Mark. Morris 17/3, Tucker - Bledsoe 16/6 - 16/6
A Pistons legjobb dobói: Drummond 23, Caldwell-Pope 14/6, Smith 12/3, Monroe - Meeks 12-12

Utah Jazz – Miami Heat 95-100

Jött az eredmény a cserepad nélkül is. A vendégek cseréi 17 pontot tettek mindössze a közösbe, mely a vezető trió két tagjának, Wade (10/16 mezőnyből, 7 gólpassz) és Bosh (9/16 mezőnyből, 9 lepattanó, 2 blokk) meghatározó játékának köszönhetően nem érintette érzékenyen a Heat együttesét. A vendégek ugyan elbukták a lepattanócsatát (35-44), de 50%-os mezőnyhatékonyságukkal ellensúlyozták ezt a hiányosságot. Nem úgy a Jazznél, ahol Favors első negyedbeli sérülése, kiesése miatt égető szükség lett volna pár kiugró teljesítményre a padról, azonban erre csak -ismételten- Gobert volt képes (25 perc, 9 pont, 14 lepattanó, 4 gólpassz, 5 blokk). 

Ahogy az igazi vezértől várják. A már magabiztosnak számító 8 pontos előnyét majdnem leadta a Miami, három egységre zárkózott fel a Kanter (10/17 mezőnyből, 8 lepattanó) által húzott Jazz. A vezérként játszó Wade keze nem remegett meg a végjátékban sem, magabiztosan értékesítette büntetőit, melyekkel meghozta csapata számára a sikert. Ugyanis bár lett volna még sansza arra a Utah-nak, hogy egy triplával egyenlítsenek, de játékba sem tudták hozni a labdát.

A Jazz legjobb dobói: Kanter 25/3, Hayward 18/6, Burks 16/6
A Heat legjobb dobói: Wade 29/3, Bosh 22/3, Deng 14/3

San Antonio Spurs – Los Angeles Lakers 110-112 – h. u.

A jó kezdés nem elég. 10-0-val nyitott a Kawhi Leonardot sérülés miatt nélkülöző Spurs, amelyben az összes többi húzóember pályára lépett. Bryant vezetésével és Nick Young két villámgyors triplájával a Lakers már az első negyed végére kiegyenlített – sőt a félidőben már ők vezettek. Young dobófesztivált rendezett, amihez később csatlakozott Carlos Boozer, Hill és Lin is, így 101-92-es előnyben voltak 2 perccel a 4. negyed vége előtt. A Spurs Ginobili vezetésével azonban 9-0-t futott, és ha Ginobili nem hagy ki egy büntetőt 7 másodperccel a vége előtt, nyerhetett volna a San Antonio. Hibázott, ahogyan a ráadás végén is: előbb róla dobta a győztes triplát Young, majd a túloldalon rontott egy hármast. Persze nem lehet csak az argentinra kenni a vereséget, Young győztes kosaráról Tim Duncan például csak annyit mondott: ha 48-50 percig rosszul játszik egy csapat és hagyja az ellenfelet kibontakozni, ilyenek előfordulnak.

Jordan még nincs meg. Már csak 9 pontnyira van Michael Jordan lehagyásától Bryant a pont-örökranglistán, a Timberwolves elleni vasárnapi mérkőzésen előzhet. Ma sokszor nem találta a gyűrűt (7/22), de adott 9 gólpasszt és 5 eladott labdáját 4 szerzettel igyekezett javítani. A meccs viszont nem elsősorban róla szólt, hanem Nick Youngról, aki fontosabbnál fontosabb kosarakat dobott – de az egész csapat láthatóan nagyon összekapta magát azok után, hogy Bryant a napokban egy edzésen nyomdafestéket nem tűrően osztotta ki a társaságot.

A Spurs legjobb dobói: D. Green 19/15, Duncan 19, Ginobili 18/9.
A Lakers legjobb dobói: Young 29/18, Bryant 22/3, Lin 14/6, Hill, Boozer 14-14.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus