Nincs kiút: a Dallas is megverte a Clevelandet

A Spurs után a Cavst is lenyomta a Dallas - Thomas újabb parádéjával nyert a Boston - győzött a Philly - nyolcnál jár a Heat.

A Spurs után a címvédő Clevelandet is megverte a Dallas az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszában, így két nap alatt két bajnokesélyes skalpját gyűjtötte be. Sorozatban nyolcadszor is nyert a parádézó Miami, hosszabbításban győzött a rájátszásért hajtó Minnesota, Joel Embiid nélkül múlta felül a Sacramentót a Sixers, a Grizzlies oktatta a Phoenixet, míg a Boston Isaiah Thomas újabb elképesztő estéjével verte a Detroitot.

Visszajátszás c. videós rovatunk itt elérhető

A mérkőzések rövid videós összefoglalói ide kattintva megtekinthetők!

Philadelphia 76ers – Sacramento Kings 122-119

Egy szezonnyi győzelem januárban. A tavalyi szezont 10-72-es mérleggel zárta a Philadelphia, míg 2017 januárját 10-5-tel – ebből a két adatból jól leszűrhető, hogy mekkora változás állt be a csapatnál. Joel Embiid ezúttal sem lépett pályára és az első másfél negyedben nem is volt közük a meccshez a hazaiaknak, ám a nagyszünet előtt elkapták a fonalat, a harmadik negyedben beszórtak 42 pontot, a záró etapban pedig kulcsfontosságú játékokkal őrizték az előnyt. A támadójáték Embiid nélkül is szenzációs volt, heten érték el a tízpontos határt, 54,2%-kal dobtak, kiosztottak 32 gólpasszt és szétszedték a Kings védekezését, így magabiztosan utazhatnak el Texasba is, ahol a Dallas és a San Antonio lesz az ellenfél.

A sok lúd és a disznó esete. Amíg a Philly-nél sorjáztak a remek teljesítmények és nagyszerűen működött a csapatjáték, addig a Kingsnél egy emberre épült minden: természetesen DeMarcus Cousinsra. A center egész este megállíthatatlan volt, 20/22 büntetővel, 46 ponttal és 15 lepattanóval zárt, a negyedik negyedben is beszórt 16 egységet, de a nyolc eladott labda mellett végül kipontozódott és legyőzte őt a túlerő – egyedül nem tudta túldobni a Sixerst. A gárda a parádés első negyed után 16 pontos előnyben volt, de innentől szétcsúsztak védekezésben, azt csináltak velük Covingtonék, amit akartak – az utolsó percben aztán hiába vertek be két triplát, két eladott labdából kaptak négy pontot, Afflalo egyenlítőnek szánt hármasa pedig kimaradt. Szoros vereségükkel már három meccsre vannak a nyugati nyolcadik helytől, igaz, most maratoni túrájuk végére érnek Houstonban.

A 76ers legjobb dobói: Covington 23/12, Saric 17/3, Stauskas 16/12
A Kings legjobb dobói: Cousins 46/12, Cauley-Stein 17, Barnes 16/12

Miami Heat – Brooklyn Nets 104-96

Lehet ebből playoff? Ugyan még mindig négy és fél meccsre van a keleti nyolcadik helytől a Heat, közelít a rájátszást érő pozíciókhoz a gárda és a sorozatban megnyert nyolc mérkőzés mellett nem lehet elmenni szó nélkül – a liga történetének utolsó nyolcvan, ilyen szériát produkáló csapata közül 77 ott volt az utószezonban. Ez a találkozó most kötelező volt számukra, de elég gyengén kezdtek, az első félidő vége előtt nem sokkal még tizenegy pont volt a hátrány, ám ekkor Whiteside két védekezésből két blokkot osztott ki, Dion Waiters pedig mindkettőből triplát dobott, ezzel megfordult a mérkőzés menete. A második félidőben már a Miami akarata érvényesült, egy 17-0-s rohammal kerültek előnybe a floridaiak és végül Dragic (20 pont, 9 gólpassz, 3 labdaszerzés), valamint Waiters (19 pont, 9 gólpassz) vezetésével behúzták a győzelmet. Utóbbi egyébként a Hét Játékosa lett Keleten, méghozzá pontosan 52 héttel azután, hogy a Heatből bárki megkapja ezt a díjat – természetesen Dwyane Wade volt az utolsó egy évvel ezelőtt.

Negatív rekord. A Nets 1-15-ös mérleggel zárta januárt, még sosem szenvedtek ennyi vereséget egy hónap alatt a franchise történetében – a legtöbb 14 volt, de arra is utoljára 2009 novemberében került sor. Érdekes, hogy az újabb bukás ellenére Brook Lopez szerint sok pozitívuma volt a meccsnek számukra, fizikálisan tudtak játszani, de a Heat egyszerűen jobb volt – főleg egyébként kintről, a triplákat tekintve 11-4-re győztek a hazaiak. A Brooklyn így 9-39-es mérleggel fogadja csütörtök hajnalban a városi rivális Knickst.

A Heat legjobb dobói: Dragic 20/3, Waiters 19/9, J. Johnson 17/6
A Nets legjobb dobói: Bogdanovic 16/3, Lopez 14, Booker 13, Whitehead 13/3

Boston Celtics – Detroit Pistons 113-109

Isaiah Thomasra nincsenek szavak. A Boston irányítója rendkívül kiegyensúlyozottan szállítja a jobbnál jobb meccseket, nagyon kevés gyenge estéje van, a hátán viszi csapatát és a negyedik negyedben legtöbbször tarthatatlan – így volt ez a Detroit ellen is. A hátvéd összesen 41 ponttal (11/23 mezőnyből, 15/15 büntető) és nyolc gólpasszal zárt, ebből a 41-ből pedig 24 érkezett a negyedik negyedben – ekkor hajrázott és vette át a vezetést a Pistons, valakinek meg kellett tolnia a hazaiak szekerét. Thomas vállalta ez a szerepet, az utolsó három percben 11 egységet tett hozzá, három egymást követő kulcsfontosságú támadásból is betalált, majd a legvégén 4/4 büntetővel biztosította be a győzelmet – félelmetes teljesítménye sorozatban negyedszer is győzelmet ért a Celticsnek, amely így 2,5 meccsre van csak a keleti éllovas Clevelandtől.

Minimális kinti tűzerővel meg lehetett volna. Nem játszott rosszul a Detroit, Andre Drummond (28 pont, 22 lepattanó) szenzációs teljesítményt nyújtva elnyomta Horfordot és vezérletével 60-38-ra nyert is a festékben a vendégcsapat, viszont egészen botrányosan dobtak kintről: mindössze 3/27 triplájuk akadt be, ami vállalhatatlan mutató. Ez végül nem fért bele, hiába küzdöttek nagyot és hiába szórtak 39 pontot a negyedik negyedben, hiába vették át a vezetést 91-90-nél, Isaiah Thomas mágiájával szemben ők is tehetetlennek bizonyultak – sorra kapták a kosarakat és csak bentről nem tudták tartani a lépést. Sorozatban harmadik vereségük után két meccsre vannak a playofftól, most viszont két hazai találkozón javíthatnak.

A Celtics legjobb dobói: Thomas 41/12, Crowder 21/9, Horford 13/3, Smart 13/6
A Pistons legjobb dobói: Drummond 28, Caldwell-Pope 18/6, Harris 15

Minnesota Timberwolves – Orlando Magic 111-105 – hosszabbítás után

Minden extrára szüksége volt a Wolvesnak. Több dolog is remekül alakult a hazaiak számára, kezdve mindjárt azzal, hogy az értékelhetetlen tripladobó Ricky Rubio karriercsúcsot jelentő 6/9 hármast (!) pörkölt be – ebből hármat egymás után a harmadik negyedben, amellyel tűzbe hozta a közönséget. Folytatódott Muhammad félpályás buzzer hármasával, majd a rendes játékidő vége előtt tíz másodperccel Wiggins mentett hosszabbításra egy tempóval – aztán a ráadás is jól alakult számukra, rögtön két zsákolással kezdtek, Wiggins pillanatok alatt beszórt hat pontot, innentől pedig már megőrizték az előnyt. A gárda így végül nagy csatában hozta a kötelezőt és az utóbbi tíz meccsből a hetedik győzelmét könyvelhette el, ennél pedig ligaszinten csak a GSW, a Miami és a Washington produkált jobb mérleget az elmúlt tíz találkozó során.

Fournier akcióban. Nyolc kihagyott mérkőzés után tért vissza a Magic dobógépe, de egyelőre nagyon nem találta a ritmust: 11 dobásból szedett össze kilenc pontot és 23 perce alatt 18 ponttal kapott ki csapata. Ennek ellenére felzárkózott a hajrában az Orlando, a rendes játékidő utolsó öt percében kilencpontos hátrányt dolgoztak le a vendégek, sőt, a vezetést is átvették, de a végén Wiggins egyenlített, a hosszabbításban pedig már egy perc után futottak az eredmény után. Az újabb vereséggel megint megelőzte őket a Philly és a Miami is, csütörtök hajnalban az Indianát fogadják.

A Timberwolves legjobb dobói: Wiggins 27/3, Towns 23/3, Rubio 22/18
A Magic legjobb dobói: Payton 21/6, Watson 18/3, Ibaka 17/9

Dallas Mavericks – Cleveland Cavaliers 104-97

Még nincs vége. Bár úgy tűnt, hogy elindult felfelé a januárban szenvedő Cleveland, a Kevin Love-ot nélkülöző együttes újabb pofonba szaladt bele, méghozzá meglehetősen gyenge játékkal. LeBron James (9/19 mezőnyből, 9-9 lepattanó és gólpassz) és Kyrie Irving (7/21 mezőnyből, 5 gólpassz, 6 eladott labda) sem tudta hátára venni a bajnokot, a negyedik negyedben ráadásul érthetetlenül passzívak voltak, dobást is alig vállaltak – együtt 2/14 triplát süllyesztettek el és eladtak 11 labdát. Channing Frye hozott némi lendületet és beszórt 11 pontot a záró etapban, de ez már nem számított, két győzelem után ismét elbukott a Cavs, 3-6-ra áll a back-to-backek második felén, negatív mérleggel zárta januárt és egy Minnesota elleni hazai meccs után idegenbeli túrára indul.

Két nap, két bajnokesélyes skalpja. Előző este a San Antoniót gyűrte le a tankolás és a playoff között tengődő Dallas, most pedig a bajnokot verte meg – ezekből továbbra is úgy tűnik, hogy inkább a nyolcadik hely a cél a csapat számára. Ezúttal remekül védekeztek Barnesék, támadásban pedig megoszlottak a terhek, Dirk Nowitzki például alig vállalt, de amikor kellett, akkor mindig hozzátett – Deron Williams és Andrew Bogut hiánya szinte fel sem tűnt a gárdánál. Utóbbit small-ballal pótolták, előbbit pedig Seth Curry újabb jó játéka és az újonc Yogi Ferrell parádéja feledtette: az irányító két napja kapott szerződést, a Spurs ellen már elsüllyesztette a győztes büntetőket, most pedig 19 ponttal és 4 labdaszerzéssel vétette észre magát. Óriási formában vannak a texasiak, a Wolveshoz hasonlóan 7-3-at csináltak az előző tíz találkozójukon és most sorozatban négy meccset vívnak negatív mérlegű csapatok ellen – ebből kettőt a közvetlen rivális Portlanddel szemben.

A Mavericks legjobb dobói: Barnes 24, Matthews 21/6, Ferrell 19/9
A Cavaliers legjobb dobói: James 23/3, Irving 18/3, Frye 13/9

Phoenix Suns – Memphis Grizzlies 96-115

Mike Conley üzent. A Grizzlies irányítója 38 ponttal, 9 gólpasszal és 6 lepattanóval jelezte a nyugati edzőknek, hogy az All-Staron lett volna a helye, mellette pedig Marc Gasol és Zach Randolph a régi időket idézően osztozott a pontokon – nagyszerűen járt a labda a vendégoldalon, 16 triplát hintettek be és 24 büntetőt harcoltak ki. A kimagaslóan jó támadójátékkal is nyertek volna, de nem bízták a véletlenre, darabokra szedték a hazaiak játékát: a Conley-Allen páros 4 labdalopása mellett a veterán Vince Carter 3 szerzett labdája az igazi kritika a hazaiaknak… A Memphis egy rosszabb sorozat után most zsinórban másodszor nyert, és tapad nyugati 4-6. helyen állókra.

Teljes csőd volt a Phoenix. A Bledsoe-Booker duó 9/31-et szenvedett össze mezőnyből, Bledsoe 6, Booker 3 labdát el is adott, a két húzóembert simán kivette a játékból a Grizzlies, innentől kezdve csak szaladtak az eredmény után. A padról kellett volna érkeznie Brandon Knightnak, de ő is borzasztóan játszott, ráadásul hátul sem álltak a helyzet magaslatán: Tyson Chandler nem volt pályán tartható Gasolék ellen, a veterán védő, PJ Tucker sem találta hátul a ritmust, nélkülük pedig ez a Suns nem tud hatékonyan védekezni. Egyedül az újonc Marquese Chriss dicsérhető, felvette a kesztyűt Randolph-ékkal, talán még Alex Lenen látszott az akarat, de ez csak csepp volt a tengerben. Nagyon úgy tűnik, hogy a Suns elkezdte feladni ezt a szezont (is), zsinórban negyedszer kaptak ki és utolsók Nyugaton.

A Suns legjobb dobói: Booker 22, Chriss 20/6, Bledsoe 14/3.
A Grizzlies legjobb dobói: Conley 38/21, Gasol, Randolph 18/6-18/6.

 

Az aktuális tabella ide kattintva elérhető!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus