Nincs már nyeretlen a ligában: a Pacerst verték Embiidék

Sorozatban ötödször győzött a Clippers - megvan az első Philly-győzelem - nem hibázott a Cavs és a Spurs - rangadót nyert a Raptors. 

Szoros meccsen, két ponttal győzni tudott Oklahoma City-ben a Los Angeles Clippers az észak-amerikai profi kosárliga alapszakaszában, így még mindig a zsinórban ötöt nyerő Chris Pauléké a legjobb mérleg az NBA-ben. Megvan a Philadelphia első győzelme, Joel Embiidék hosszabbításban verték meg az Indianát, szintén túlóra döntött Portlandben, rangadót nyert a Toronto, míg a Cleveland és a San Antonio hozta a kötelezőt.

Visszajátszás c. videós rovatunk ide kattintva elérhető!

A mérkőzések rövid videós összefoglalói ide kattintva elérhetőek!

Philadelphia 76ers – Indiana Pacers 109-105 – hosszabbítás után

Megvan az első Philly-siker. A két csapat előző találkozóján még kiengedte a kezéből a győzelmet a Philly és hosszabbításban vereséget szenvedett, ezúttal azonban megnyerte az ismét túlórába torkolló derbit és idei első győzelmét jegyezte. Pedig két másodperccel a rendes játékidő vége előtt megint egyenlített Paul George és úgy tűnt, hogy megismétli magát a legutóbbi forgatókönyv, ám a túlóra utolsó percében Embiid egymaga beszórt öt pontot, az Indiana pedig már nem tudott erre válaszolni. A center egyébként is parádézott, 26 perce alatt 25 pontig jutott, amelyből 16 érkezett a negyedik negyedben és a hosszabbításban – csapata 54-40-ra nyerte a lepattanózást, most többé-kevésbé működött a védekezés és ültek a triplák is.

Most nem menekült meg a Pacers. A rendes játékidő végén ismét nagyon messziről hozta vissza a meccset az Indiana és mentett hosszabbításra, de ott sorra jöttek a hibák és végül alulmaradtak – így idegenben 0-5-re, összességében pedig 4-5-re állnak már. Embiiddel nem tudtak mit kezdeni, Turner teljesen elveszett mellette elöl-hátul, próbálkoztak Jeffersonnal, Seraphinnal, small-ballal, de igazán semmi sem működött – a kinti dobásaik sem ültek, védekezésben pedig nem hazudtolták meg önmagukat.

A 76ers legjobb dobói: Embiid 25/3, Stauskas 14/6, Henderson 12
A Pacers legjobb dobói: George 26/3, Ellis 19, Miles 13/3, Teague 13/3

Washington Wizards – Cleveland Cavaliers 94-105

A második félidő már a Clevelandé volt. Jól kezdett a Washington, az első negyed végén megléptek pár ponttal Wallék, majd a második játékrészben már kétszámjegyű előnyt építettek ki. Azonban még a nagyszünet előtt összekapta magát a Cavs és egy nagy rohammal fordított, innentől pedig már kézben tartotta a meccset – védekezésben agresszívebbé vált Tyronn Lue csapata, ez pedig nagyon érződött a játékon. A címvédő ezúttal is berámolt 14 hármast 42%-kal, így bár összességében nem dobtak jól, ezzel ellensúlyozták ezt, igaz, ebből 12-t a James-Irving-Smith trió vállalt. James egyébként elérte a 27000 pontos határt, méghozzá a liga történetében legfiatalabbként, a Cavaliers pedig 7-1-re javította mérlegét és hétfő hajnalban a jó formában lévő Charlotte-ot fogadja.

Hiányzott Beal. A combhajlítójával bajlódó dobóhátvéd végül nem tudta vállalni a játékot, a helyére bekerülő Thornton pedig sok hasznosat nem csinált ezen az estén, végül kosár nélkül zárt. Kintről így minimális veszélyt jelentettek csak a fővárosiak, mindössze 3/15 triplát süllyesztettek el csapatszinten, ezzel pedig nem tudták tartani a lépést a Clevelanddel, hiába támadta a festéket folyamatosan John Wall. A labda Gortathoz sem igazán jutott el és a második félidőben már egyre kevésbé volt veszélyes a támadójáték, így bár a védekezés az eddigiekhez képest egész jól nézett ki, ismét vereséget szenvedtek – most Chicagóba látogatnak, ahol Wall nem fog pályára lépni.

A Wizards legjobb dobói: Wall 28/3, Morris 20/3, Porter 11/3
A Cavaliers legjobb dobói: Irving 29/12, James 27/9, Smith 17/15

Charlotte Hornets – Toronto Raptors 111-113

Egy rövidzárlat eldöntötte a meccset. Óriásit játszott Kemba Walker (40 pont, 12/19 mezőnyből, 7/12 tripla, 10 lepattanó, 6 gólpassz), az ő vezérletével a harmadik negyedben eltüntette 14 pontos hátrányát a Charlotte, sőt, át is vette a vezetést. A záró etap elején már tíz egységgel előrébb járt a hazai alakulat, de visszakapaszkodott a Raptors és az utolsó percekben lefagyott a Hornets: szűk négy percig nem szerzett pontot a gárda, a vendégek pedig egy 12-0-s futással eldöntötték a meccset. A sorozatban hét elrontott dobást már nem volt idő kijavítani, a hátralévő bő egy percet lemenedzselte a Toronto és győzött, bár Walker még dudaszóra bepörkölt egy triplát, amellyel kozmetikázott a statisztikán. Steve Clifford együttese összességében nem dobott jól, de 17 (!) hármast süllyesztett el, azonban most ez sem volt elég – második vereségüket könyvelhették el Batumék.

Rohanni tudni kell. Ugyan a Raptors nem triplázott (6/22) úgy, mint a Charlotte, sokkal inkább kontroll alatt tartotta saját játékát és kihasználta az adódó lehetőségeket. Lowry-ék összesen öt (!) eladott labdát vétettek, ám a Hornets labdavesztéseiből 24 pontot írtak fel a táblára, a festékből 50-32-re nyertek, a hajrában pedig tökéletesen büntették meg Walkerék hibáit és döntötték el a mérkőzést. A pontlistát vezető DeMar DeRozan ezúttal is eljutott 34 egységig (14/26 mezőnyből), de fontos kiemelni a kispadot is, hiszen a cserék lendületet, pontokat és kemény védekezést is hoztak – fontos szerepük volt a negyedik negyedben is.

A Hornets legjobb dobói: Walker 40/21, Batum 18/9, Zeller 12
A Raptors legjobb dobói: DeRozan 34, Lowry 19/6, Valanciunas 12, Joseph 12/6

Orlando Magic – Utah Jazz 74-87

Botrányos volt a Magic. Az első három negyed során is csak szenvedtek a hazaiak, de addig a Jazz is „tartotta velük a lépést”, ám Haywardék a negyedik játékrészben sebességet váltottak és egy 20-4-es rohammal dűlőre vitték a dolgot. A védekezést ki lehet emelni pozitívumként az Orlandónál, de az, hogy a kezdőben csak Fournier jelentsen veszélyt a gyűrűre, az, hogy az Ibaka-Vucsevics páros 5/24-et izzadjon ki mezőnyből és hogy a csapat kilenc percig ne szerezzen kosarat, nem eredményezhetett mást, csak vereséget. Frank Vogel egyébként változtatott, Jeff Green bekerült a kezdőbe Gordon helyett, de ezzel nem oldódtak meg a gondok, bár az első három negyedben bemutatott védekezésre tényleg lehet építeni – csak közben sorozatban harmadszor is kikaptak és legközelebb Oklahoma City-be látogatnak.

Nagyon kellene már George Hill. Az irányító továbbra sem bevethető a Jazznél, azon a poszton pedig egyértelműen lyukas a gárda nélküle – eddig Mack, most Exum kezdett, de egyikük sem jelent megoldást. Ezúttal Hood dobásai sem ültek, de Hayward (20 pont, 10 pattanó, 8 gólpassz) és Favors pontereje végül elégnek bizonyult a győzelemhez, más pedig most nem számít – Quin Snyder csapata 3-1-re áll idegenbeli túráján, amit Miamiban zár majd le vasárnap hajnalban.

A Magic legjobb dobói: Fournier 21/6, Augustin 19/9, Gordon 9
A Jazz legjobb dobói: Hayward 20/6, Favors 18/3, Gobert 13, Hood 13/3

Boston Celtics – New York Knicks 115-87

Anthony-t kiállították. A Knicks vezére csak 12 percet töltött parketten és bár ez idő alatt beszórt 12 pontot, nehéz helyzetbe hozta csapatát. A második negyedben olyan hevesen reklamált egy fault után, hogy technikait kapott, majd folytatta a szövegelést és megkapta a másodikat is – pillanatok alatt kiállíttatta magát, ezt pedig nagyon megérezte a New York. A záró etapban Brandon Jennings is hasonlóan járt, de ez már nem igazán számított, a Celtics eddigre magabiztos előnyt épített ki – ebben nagy szerepe volt a Knicks 25 eladott labdájának is, szörnyű meccset játszottak a vendégek.

Most megvolt az energia. Az utóbbi mérkőzéseken az akarat és a lendület hiányzott a Boston játékából, Brad Stevens pedig két helyen is változtatott a kezdőcsapaton: Zeller és Brown helyére bekerült Olynyk és Smart, így alacsonyabb, gyorsabb ötössel kezdtek. Ez be is jött, Olynyk 19 ponttal, közte 3/5 triplával, Smart pedig 12 ponttal és 10 gólpasszal jelentkezett, ráadásul most a kezdő védekezése is rendben volt – ugyan nem dobtak jól, de sokkal nagyobb energiával játszottak, ebben múlták felül kategóriákkal a New Yorkot.

A Celtics legjobb dobói: Thomas 29/9, Olynyk 19/9, Bradley 15/3
A Knicks legjobb dobói: Porzingis 14, Anthony 12/3, Rose 11/3

Oklahoma City Thunder – Los Angeles Clippers 108-110

Ligaelső a Clippers. Sorozatban ötödik győzelmét könyvelte el Doc Rivers csapata és a 8-1-es mutató a jelenlegi legjobb az NBA-ben – óriási formában van a Los Angeles. Pedig ez a meccs nem így indult, az első negyedben 22%-kal dobtak Paulék, majd a másodikban már megtalálták az ellenszert, a harmadikban 15 pontot szórt Blake Griffin és az ő vezérletével meg is léptek, de az utolsó pillanatig tapadt rájuk a Thunder. A végén több büntetőt is elrontott a vendégcsapat, összesen 14 egypontost (!) hibáztak el Crawfordék, így megadták az esélyt Westbrookéknak,de az OKC irányítójának győztesnek szánt triplája lejött a gyűrűről – sokkal látványosabb, pontgazdagabb meccsen, de visszavágtak az OKC-nek.

A triplazápor sem ért győzelmet. Ezúttal nem igazán találták meg a leváló centereket a gyűrű alatt a hazaiak, csak harminc pontot tudtak szerezni a festékből, cserébe viszont nagyon extra dobóformát fogtak ki távolról – összesen 16 hármast süllyesztettek el 57,1%-kal. Russell Westbrook (29 pont, 14 pattanó, 9 gólpassz, 9/25 mezőnyből, 8/9 büntető) mellett Oladipo (18 pont, ebből 11 az első negyedben, 4/8 tripla) és Sabonis (4/5 tripla) is megtette a magáét, sőt, még Roberson is beköszönt háromszor kintről, de ez sem volt elég – védekezésben csak az első negyedben tudták azt hozni, amit legutóbb a Clippers ellen. Így sorozatban második hazai vereségüket könyvelhették el, legközelebb az Orlando ellen viszont már nem hibázhatnak – Oladipo és Ibaka is korábbi csapatával néz majd szembe.

A Thunder legjobb dobói: Westbrook 29/9, Oladipo 18/12, Roberson 13/9, Kanter 13
A Clippers legjobb dobói: Griffin 25, Crawford 19/9, Paul 17/6

San Antonio Spurs – Detroit Pistons 96-86

Gasol mutatott valamit. A spanyol magasembernek eddig túl sok jó meccse nem volt még a Spursben, úgy pedig még egy sem, hogy Aldridge is ott volt mellette – most viszont csapata legjobbjaként tündökölt 21 pontjával (10/16 mezőnyből), kilenc lepattanójával, hat gólpasszával és két blokkjával. A hazaiak összességében nem brillíroztak (Aldridge, Leonard és a sérülésből visszatérő Parker is nagyon küszködött), de a harmadik negyedben kiépített előnyüket beosztották, a záró etapban több fontos kosarat is elsüllyesztettek, a védekezésük pedig végig stabil maradt, így megszakították hárommeccses hazai vereségsorozatukat.

Ötből semmi. Továbbra is hibátlan hazai pályán, de nyeretlen idegenben a Detroit, hiába játszott remekül (20 pont, 17 lepattanó, 3/3 büntető, egy bevert tripla) Andre Drummond. A fő gondot a kinti dobások teljes hiánya jelentette, 5/25 hármassal zártak a vendégek, amelyből egyet a már említett Drummond jegyzett, míg a Smith-Morris-Harris trió 0/8-cal zárt kintről. A védekezésük többé-kevésbé rendben volt, de elöl teljesen megfogta őket a Spurs, nem járt a labda, nem találtak fogást és hiányzott az az átütőerő, amellyel megfordíthatták volna a találkozót – felzárkóztak a negyedik negyedben, de mindig tudott válaszolni a San Antonio.

A Spurs legjobb dobói: Gasol 21/3, Leonard 17/12, Aldridge 14
A Pistons legjobb dobói: Drummond 20/3, Harris 12, Smith 12, Udrih 12/3

Portland Trail Blazers – Sacramento Kings 122-120 – hosszabbítás után

Kiharcolta a Portland. A parádézó Lillard-McCollum duó vezetésével már úgy tűnt, hogy megnyeri a meccset a rendes játékidőben a hazai csapat, de az utolsó fél percben öt pontot szerzett DeMarcus Cousins és hosszabbításra mentette a mecset. A túlórában a védekezéssel már egyik fél sem törődött, potyogtak a pontok, amelyből a Blazers jött ki jobban: az utolsó percben betalált McCollum, értékesített két büntetőt Leonard, majd bár Crabbe hibázott, Gay duplája lejött az utolsó támadásnál. A hazaiak támadójátéka nagyon lekorlátozódott a két hátvéd dobásaira, de extra hatékonysággal dolgoztak és végül nem ezen, hanem megint a védekezésen úszott el kis híján a találkozó.

Két nap alatt két vereség. A Lakers ellen is a hajrában olvadt le a Sacramento és bár most inkább ők kapaszkodtak, ezúttal is nagyon szoros csatában maradt alul a gárda - két nap alatt két vereséget gyűjtött be. A festékben domináltak Cousins vezetésével (56-38-ra nyertek innen), de a kinti dobásaikkal szenvedtek, ráadásul egyáltalán nem tudták zavarba hozni a Portland két vezérét védekezésben. A negyedik negyed utolsó másodperceiben még megmenekültek, de a hosszabbítás végén hiába kapta meg a labdát és a lehetőséget Gay, másodjára már nem lett övék az utolsó szó.

A Trail Blazers legjobb dobói: Lillard 36/15, McCollum 31/6, Crabbe 16/6
A Kings legjobb dobói: Cousins 33/9, Gay 29/6, Collison 20

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus