Nowitzki előzött, Smith debütált, a Spurs megint bukott

Josh Smith győzelemmel debütált a Memphis ellen, Nowitzki ismét előzött, a Pelicans is elkapta a Spurst, Faried parádézott

Josh Smith első houstoni meccsén a Rockets a Memphist győzte le az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság (NBA) pénteki játéknapjának rangadóján, a címvédő Spurs viszont ismét kikapott, most a New Orleans otthonában. LeBron James vezetésével nyert a Cavs, a Milwaukee harminccal verte az eddig parádézó Atlantát, Russell Westbrook ismét remekelt, Dirk Nowitzki pedig még egyet előzött az örök pontlistán - a Dallas közben legyőzte a Lakerst. Lássuk a részleteket!

A játéknap legszebb jeleneteit állandó videós posztunkban tekinthetitek meg!

Boston Celtics – Brooklyn Nets 107-109

Lehajrázta a Bostont a Brooklyn. Irányítói vezetésével a harmadik negyedben meglépett a Celtics, szépen járt a labda és a záró etap elején 11 ponttal vezettek – innen kapaszkodott vissza a Nets és 99-99-nél egyenlítettek. Az utolsó percekben fej-fej mellett haladtak, Sullingert erőltették a hazaiak, aki beszórt öt pontot, de az utolsó percbe érve Jarrett Jack kettesével már a Brooklyn vezetett. 2 mp sem volt hátra, amikor Sullinger kapott még egy lehetőséget, de a közelijét kiköpte a gyűrű, így izgalmas végjátékban, némi szerencsével húzott be fontos sikert a Brooklyn.

Padra száműzve. Nem csak Lopez, a visszatérő Deron Williams is csak csereként kapott szerepet, a helyettük játszó Jack-Plumlee kettős pedig szállította a meccset a Nets számára. Előbbi 27 pontot szórt 10/10 büntetővel, hatékonyan dolgozva, 7 pattanóval és öt gólpasszal (plusz győztes kosárral), utóbbi pedig 6/7-es mezőnymutatóval ismét dupla-duplázott – jelenleg nincs indok, amiért a két sztár visszakerüljön az első ötösbe. A Boston szép csapatjátékot hozott végig, 32 gólpasszt osztottak ki, de kulcspillanatban megremegtek elöl-hátul, ezt pedig most kihasználta a Nets.

A Celtics legjobb dobói: Green 22/3, Sullinger 19/6, Bradley 17/9
A Nets legjobb dobói: Jack 27/3, Anderson 15/9, Plumlee 14

Orlando Magic – Cleveland Cavaliers 89-98

Jamest felpiszkálták. A Cleveland nagyrészt hátrányban játszotta végig a találkozót, mivel 41%-kal dobtak, védekezésben pedig nem tudtak mit kezdeni – majd Tobias Harris és LeBron James összeszólalkozása után utóbbi kezébe vette a mérkőzést. Sorra dobálta a nehéz ketteseket, minden támadásnál agresszív volt, vezérletével pedig egy 27-14-es utolsó negyedet produkált a Cavs, valósággal átrohantak az Orlandón és végül fontos győzelmet arattak.

Pedig mindent jól csinált a Magic. Kyrie Irving térdsérülés miatt nem lépett pályára, Varejaónak véget ért a szezon, Kevin Love gyengéit pedig tökéletesen használták ki a hazaiak – nem tudott mit kezdeni Vucseviccsel, akit duplázni kellett, így viszont hét gólpasszt osztott ki ezekből a szituációkból. Az utolsó negyedben már pályán sem lehetett tartani Love-ot, a Magic 50% körül dobott és remekül védekezett – egyszerűen Jamesszel nem tudtak mit kezdeni az utolsó negyedben, ami a meccsbe került.

A Magic legjobb dobói: Harris 16/6, Fournier 15/6, Oladipo 13
A Cavaliers legjobb dobói: James 29, Love 22/9, Waiters 17

Atlanta Hawks – Milwaukee Bucks 77-107

Az eladott labdák gyilkosak. Képtelen volt vigyázni a játékszerre az Atlanta, 23 alkalommal szórták el a hazaiak, a Bucks csapdázós védekezése az ő stílusuk ellen domborodott ki leginkább. Ezekből a szerzett labdákból ráadásul a Milwaukee rendre átrohant rajtuk és harminc pontot ért el, a második negyedtől kezdve óriási fölényben játszott – egy pillanatig sem volt esélye a Hawksnak.

Dudley nem tudott rontani. A kiscsatár hibátlan, 10/10-es mezőnymutatóval zárt, közte 4/4 triplával, így 24 pontjával szezoncsúcsig jutott 24 perc alatt – ma minden bejött neki. Rajta kívül extrát senki nem hozott (a legtöbb perc 29 volt vendégoldalon), az ő dobásai és a labdaszerzések elegendőnek bizonyultak – az Atlanta annyira elbizonytalanodott, hogy dobni sem tudtak, Korver 1/8-cal, Schröder 1/9-cel, Carroll 0/6-tal zárt, egyedül a 22 pontos, 11 pattanós (8/10 mezőnyből) Millsap dicsérhető náluk.

A Hawks legjobb dobói: Millsap 22/3, Horford 13, Teague 12
A Bucks legjobb dobói: Dudley 24/12, Knight 16/6, Pachulia 14

Detroit Pistons – Indiana Pacers 119-109

Josh Smith nélkül minden működik. A Pistons először lépett pályára az erőcsatár elcserélése óta és ma gyakorlatilag tökéletesen funkcionált a támadójáték. Drummond és Monroe együtt majdnem 70%-kal dolgozott mezőnyből, Jennings dupla-duplázott, ültek a triplák, a padról Meeks és Augustin is remekelt – összesen 54%-kal dobott mezőnyből (idén először mentek 50% fölé) a Detroit és heten érték el a tíz pontot. Ugyan a védekezésükön van mit csiszolni, a mai játékukra mindenképpen lehet építeni, ráadásul 12 meccs után sikerült újra nyerniük otthon.

Becsődölt az Indiana védekezése. A liga legkevesebb pontját kapja a Pacers, ma viszont már az első negyedben 32-ig jutott a Pistons és innentől végig hátrányban kosarazott Frank Vogel csapata. David Westet teljesen levették a pályáról, Hibbert faultgondokkal küzdött, majd a felzárkózási kísérlet közben ki is pontozódott – hiába játszott jól Watson, hiába jöttek a pontok a padról, hátul képtelenek voltak megállítani a Detroitot, ezt pedig nem tudták kompenzálni.

A Pistons legjobb dobói: Drummond 20, Monroe 19, Caldwell-Pope 15/6
A Pacers legjobb dobói: Hibbert 19, Watson 14/6, S. Hill 14/3, Scola 14

Memphis Grizzlies – Houston Rockets 111-117 – h. u.

Csak túlóra döntött. Óriási harcot vívott a két csapat, Marc Gasol teljesen levette Dwight Howardot (6 pont, 1/4 mezőnyből), de Harden remekelt, illetve mindkét kispadról extra érkezett. A rendes játékidő vége előtt Vince Carter óriási hármasára még Harden tudott válaszolni, így hosszabbítás következett, ahol az első Rockets-meccsét játszó Josh Smith támadópattanói után meglógott a vendégcsapat, Tony Allen pedig nem tudta feltenni a ziccert (Harden blokkolta), ezzel húzta be a rangadót a Houston.

Josh Smith bemutatkozott. Mindent megmutatott magából, amire lehet tőle számítani, a kispadról 21 pontot és 8 lepattanót tett hozzá, a gyűrű közelében remekelt, távolabb már nem – viszont azonnal ő vállalta el a legtöbb dobást a csapatból (9/21) pár órával az után, hogy aláírta a szerződését. A Howard-Motiejunas párosnak nem jutott labda – bár ebben a 29 pontig jutó, parádésan védekező Marc Gasolnak is nagy szerepe volt. A Memphisnél rajta kívül viszont senki nem tudott fellépni, egyedül Udrih volt hasznos támadóoldalon, eközben James Harden majdnem tripla-duplázott – jobb volt ma a Houston.

A Grizzlies legjobb dobói: Gasol 29/3, Udrih 17/3, Pondexter 14
A Rockets legjobb dobói: Harden 32/6, Smith 21, Ariza 15/12

New Orleans Pelicans – San Antonio Spurs 97-90

Anthony Davis ismét villantott. A Pelicans MVP-jelöltje újabb nagy meccsen van túl, 22 pontja és 12 lepattanója mellett 5 blokkot is kiosztott (egyet Tim Duncannek), védekezésben nagyon nagyot alkotott – mindössze egyetlen támadópattanót engedett a New Orleans a Spursnek. Az utolsó negyed elején Ryan Anderson (22 pont, 7 pattanó) vezetésével léptek el a hazaiak, majd visszatért Davis és lezárta a meccset, ezzel kettőből kétszer kapták el idén a címvédőt.

Nem jött ki a gödörből a Spurs. A több, mint tíz év óta először látott négyes vereségszéria után megverték a Clipperst és úgy tűnt, vége a sorozatnak – nem így történt. Ma már ismét nem játszhatott Tony Parker sem Kawhi Leonard mellett és bár Cory Joseph 20 ponttal és egyetlen rontott dobással pótolta, csak ő és Duncan játszott igazán jól. Eladtak 17 labdát, amiből több, mint húsz pontot szerzett a New Orleans, ráadásul tízzel kevesebb büntetőt és kilenccel kevesebb mezőnydobást vállalhattak, ezeket pedig nem tudták eltüntetni.

A Pelicans legjobb dobói: Davis 22, Anderson 22/6, Holiday 15/3
A Spurs legjobb dobói: Joseph 20/3, Duncan 20, Belinelli 13/3

Oklahoma City Thunder – Charlotte Hornets 98-75

Westbrookot ma sem lehetett megállítani. A tegnapi Spurs elleni győzelem után aggódott Scott Brooks, hogy mennyire lesz fáradt ma csapata – amíg a vezér ilyen iszonyatos energiával játszik, baj nem lehet. A 34 pontos estéje után ma 7/9-cel nyitott mezőnyből, az első negyedben beszórt 13 pontot és már itt meglógott az OKC – félidőben 19-cel vezettek már. Westbrook végül 29 ponttal zárt mindössze 25 perc alatt, a negyedik negyedben már sem neki, sem Ibakának nem kellett játszania.

A tragédia nem kifejezés a Charlotte-ra. Négy győzelem után lelkileg sokkal jobb állapotban volt a Hornets, mint korábban, ma viszont amit lehetett, azt elrontottak. Al Jefferson összesen hét dobást vállalt és négy (!) ponttal zárt, Kemba Walker 2/13-mal tüzelt és hat pontig jutott, csapatszinten pedig botrányos, 28,9%-kal (!) céloztak a vendégek – csoda, hogy csak ennyivel kaptak ki. A Thunder sem játszott igazán jól, csak 40%-kal dobtak és sokat hibáztak, de a Charlotte-nak sikerült ezt jócskán alulmúlni – így eléggé momentumgyilkos vereséget szenvedtek.

A Thunder legjobb dobói: Westbrook 29/3, Ibaka 13/9, Morrow 11/9
A Hornets legjobb dobói: Roberts 17/9, M. Williams 11/3, Zeller 9, Kidd-Gilchrist 9

Dallas Mavericks – Los Angeles Lakers 102-98

Rondo belelendült, Nowitzki ismét előzött. Már rögtön a kezdés után nagy tempót diktált a hazai gárda és hamar tudatosította, hogy aligha lehet esélye a Bryant nélkül kiálló vendég gárdának. Rondo (10/17 mezőnyből, 8 lepattanó, 7 gólpassz) szezonbeli legponterősebb játékát hozta, a kezdőcsapatból mindenki tíz pont fölé jutott, valamint a padról Villanueva (5/9 mezőnyből, 4 blokk) is, a legnagyobb tapsot pedig Nowitzki (5/13 mezőnyből, 8 lepattanó) kapta. A német klasszis a 8. helyre lépett előre a liga összesített pontszerzési listáján, ez alkalommal Elvin Hayest előzte meg. Bár a végeredmény nem ezt mutatja, a Mavs győzelme nem forgott veszélyben a végjátékban, ugyanis négy perccel a lefújás előtt 16 ponttal léptek el Rondóék és előnyüket pedig megőrizték a lefújásig.

Amikor semmi sem elég. Három vendégjátékos szerzett legalább tíz lepattanót és jutott el dupla dupláig, a Lakers pedig masszív fölényt (63-40) mutatott lepattanózásban. Azonban ez a különbség mit sem ért, hiszen Johnson (3/14 mezőnyből), Ellington (4/10 mezőnyből), és Young (5/16 mezőnyből, 5/8 hárompontos) messze voltak még az átlagos dobóformától is, habár utóbbi tripláival a mérkőzés középső részében tartotta a lelket a Lakersben. A padról beszálló Boozer alig húsz játékperc alatt lett csapata legeredményesebb játékosa (9/15 mezőnyből, 8 lepattanó), ám ő sem tudta megakadályozni, hogy csapata sorozatban ötödik vereségét szenvedje el a Maverickstől.

A Mavericks legjobb dobói: Rondo 21/3, Ellis - Chandler 15-15, Nowitzki 14, Villanueva 13/9 
A Lakers legjobb dobói: Boozer 18, Young 15/15, Ellington 12/6, Hill 12

Denver Nuggets – Minnesota Timberwolves 106-102

A magasak hozták a meccset. Könnyen megégethette volna magát a hazai pályán játszó Nuggets, ugyanis hét perccel a mérkőzés vége előtt még az elmúlt 14 mérkőzéséből csak egyet nyerő T'wolves vezetett. Továbbá nagy mennyiségű, 18 eladott labdát ajándékoztak az ellenfélnek a hazaiak, amit nem tudtak a lepattanózással (62-44) érdemben, csak kis mértékben kompenzálni. Az utolsó percekben a megállíthatatlan, begyűjtött lepattanók terén karriercsúcsot felállító Faried (11/15 mezőnyből, 25 lepattanó) és Mozgov (4/9 mezőnyből, 14 lepattanó) fordították meg a mérkőzést, biztosították be a győzelmet a csupán 41%-os pontossággal dobó hazaiak számára.

Nem elég az önzetlen játék. A vendég oldalon járt a labda becsülettel, elég bizonyíték erre, hogy 41 mezőnykosaruk közül 29-et gólpassz előzött meg, továbbá hozzá kell tenni, hogy csak 7 eladott labdát vétettek Wigginsék. Mo Williams 13 gólpasszt osztott ki, de támadásban nagyon halovány volt (1/9 mezőnyből), nem úgy Wiggins (8/18 mezőnyből, 5 lepattanó, 3 gólpassz, 2 blokk) és Young (10/21 mezőnyből), akik Dieng (5/12 mezőnyből, 13 lepattanó, 2 blokk) segítségével keményen küzdöttet és tartották a vendég gárda vezetését, viszont az utolsó percekre elfogyott a koncentrációjuk. Egy parányival jobb dobóforma és büntetőzés sikert érhetett volna a vendégek számára.

A Nuggets legjobb dobói: Faried 26, Chandler 21/6, Lawson 16
A Timberwolves legjobb dobói: Young 23, Wiggins 22/3, Muhammad 14/6, Dieng 14

Portland Trail Blazers – Philadelphia 76ers 114-93

Könnyen letudott kötelező. Magabiztosan hozta a találkozót a hazai alakulat, mely minden játékrészt megnyert, de különösen a harmadik sikerült látványosra részükről. A munka dandárját végző Lillard (9/17 mezőnyből, 9 gólpassz, 7 eladott labda) és Matthews (9/18 mezőnyből, 7/14 hárompontos) a gárda 27 negyedbeli pontjából 22-t szerzett, itt biztosították be végérvényesen győzelmüket a vendéglátók. Freeland 17 lepattanót gyűjtött be (24 perc alatt), ami amellett, hogy karriercsúcs, egyben szezonon belüli csapatrekord. Annak ellenére, hogy Kaman és Aldridge is hiányzott a magasember-állományból, nem küzdött gondokkal a Portland és utóbbi nyolc mérkőzéséből hetedik sikerét aratta.

Elmaradt a bizonyítás. Ma éjjel villoghatott volna Noel, ugyanis alig akadt hadra fogható magasembere a Portlandnek. A fiatal játékos azonban bár nem tündökölt, elfogadható teljesítménnyel zárt (4/9 mezőnyből, 7 lepattanó, 4 szerzett labda, 2 blokk). A nyolc pontszerző közül csak hárman lépték át tíz pontos határt, közülük is csak Wroten (7/13 mezőnyből) és Carter-Williams (8/20 mezőnyből, 6 lepattanó, 5 gólpassz) emelhető ki. A Phily nem tudott élni a hazaiak eladott labdáival, ebben a mutatóban szinte egálra végeztek (19-18), hiábavaló volt a 62 festékből és 18 gyorsindításból szerzett pont.

A Trail Blazers legjobb dobói: Lillard 28/9, Matthews 25/21, Batum 14/3
A 76ers legjobb dobói: Wroten 22/3, Carter-Williams 17, McDaniels 12

Sacramento Kings – Phoenix Suns 106-115

Sivatagi bombázó és a légvédelem. A hárompontosokkal végezte ki ellenfelét ezen az estén a Phoenix, mely sorozatban ötödször nyert. A padról beálló Marcus Morris (9 lepattanó, 5 gólpassz) szinte hibátlanul dobott kintről (6/7 tripla), csapatszinten is jól (14/33) tüzelt a hárompontos vonalon túlról a Suns. A korábbi állomáshelyére visszatérő Thomas (7/17 mezőnyből, 5 gólpassz) 7 pontot szerzett az utolsó negyedben, amivel élen járt a győzelem megszerzéséért tett erőfeszítések sorában. A záró játékrész elején egy 10-2-es rohammal szakították le ellenfelüket a vendégek, onnan már nem kapaszkodott vissza a Kings. Len alig 25 perc alatt dupla duplázott - a vendégek közül egyedüliként - (5/9 mezőnyből, 11 lepattanó) és kiosztott 5 blokkot, ahogy Plumlee is öttel végzett ebben a kategóriában. 

Nem elég az igyekezet. Cousins és Sessions hiányában mindent megpróbált a Collison (5/12 mezőnyből, 5/6 büntető) és Williams (7/9 mezőnyből) által húzott hazai gárda. Casspi és Landry minimális játékidő alatt hoztak több mint 20 pontot. A Kings nem tudta felvenni támadásban a lépést a vendégekkel, különösen a külső dobások terén maradtak el az egyenlő versenytől. A 44%-os mezőnymutató, a 35%-os triplázás és a kimaradó büntetők (17/24) mind hozzájárultak a vendégek újabb vereségéhez. Az idényt jól kezdő Sacramento legutóbbi 15 találkozóján 3-12-es győzelem-vereség mutatóval bír, Cousins hiányában pedig 2-9-cel állnak.

A Kings legjobb dobói: Collison 19/12, Williams 16/3, Gay 16, McLemore 13/3
A Suns legjobb dobói: Marc. Morris 20/18, Bledsoe 18/3, Thomas 17/6, Mark. Morris 17/3

 

 

 

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus