OKC-ben is nyert a Boston, James 57-et dobott a Wizardsnak

Sorozatban hetedszer nyert a Celtics - LeBron elképesztő meccset játszott - megtört a Spurs szériája - győzött a Lakers és a Bulls.

Az Oklahoma City sem tudott megálljt parancsolni a Bostonnak, Kyrie Irvingék 18 pontos hátrányból fordítva verték meg Russell Westbrookékat és sorozatban hetedik sikerüket is behúzták az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszában. A játéknap legnagyobb egyéni teljesítménye LeBron James nevéhez fűződik, aki 57 ponttal vezette győzelemre a Cavst Washingtonban, megszakadt a Spurs negatív szériája, nyert a Lakers, a Bulls és a Sixers is, míg a Nuggets Millsap büntetőivel győzte le a Miamit. 

Visszajátszás c. videós rovatunk ide kattintva megtekinthető!

Detroit Pistons - Milwaukee Bucks 105-96

Ez már tény: Drummond megtanult büntetőzni. A Pistons centere 40% alatt dobott a büntetővonalról karrierje során, idén viszont egyértelműen javult ebben, most pedig a Bucks is megtapasztalhatta, hogy nem érdemes őt faultolni: 14/16 kísérletét értékesítette a vonalról, ebből 10/12-t a harmadik negyedben, amikor ezzel próbálta megállítani ellenfelét a Milwaukee. A center így 24 pontos, 15 lepattanós dupla-duplát hozott két blokkal kiegészítve és alapja volt a kiváló csapatvédekezésnek, amellyel a Detroit a nagyszünet előtt tíz pont feletti előnyt épített ki - innentől kézben volt számukra a meccs, nem engedték rohanni a vendégeket, Drummond büntetőivel pedig megmaradt az előny, amely később a húsz pontot is közelítette. A szépen lemenedzselt második félidő után Van Gundy csapata 6-3-as mérleggel fogadja a Sacramentót.

Nem játszik jól a Bucks. Védekezésben továbbra sem képesek igazán jó teljesítményre Middletonék, támadásban pedig túlságosan is Antetokounmpóra építenek, akit most is képes volt limitálni a Detroit - eljutott ugyan 29 pontig, de ehhez 27 mezőnykísérletre volt szüksége. A vendégek kispadját is érheti kritika, mert gyakorlatilag nem tudtak hozzátenni a találkozóhoz, összesen ketten szereztek pontot a második sorból, az egész csapat mindössze kilenc büntetőt dobhatott és a második félidőben képtelenek voltak közelíteni, végig tisztes távolból követték a Pistonst. Az együttes most már sorozatban harmadszor kapott ki hasonló problémák miatt, most egy hosszabb pihenő után Clevelandben javíthatnak. 

A Pistons legjobb dobói: Drummond 24, Bradley 23/9, Harris 13/9
A Bucks legjobb dobi: Antetokounmpo 29/3, Brogdon 21/9, Middleton 16/3

Orlando Magic - Chicago Bulls 83-105

Mi történt az Orlandóval? Ugyan Elfrid Payton mellett DJ Augustin is hiányzott, így egyetlen irányító, Shelvin Mack maradt a keretben, Frank Vogel, a hazaiak vezetőedzője szerint nem foghatják erre a meglepő vereséget. Egyáltalán nem volt meg a ritmusuk támadásban, nem pörögtek fel, lassan gondolkodtak, lassan passzoltak, a nagy energiával védekező Bulls pedig elvette a jó dobóhelyzeteket - hiába volt eddig az NBA legjobb tripladobó csapata az Orlando, most ez sem ment (28,6%), képtelenek voltak faultokat kiharcolni (3/5 büntető), könnyű helyzeteik pedig alig akadtak. Az első félidőben ez még nem jelentett akkora gondot, de a másodikban állva hagyta őket a Chicago, így hiába voltak toronymagas favoritok, komoly pofont kaptak hazai pályán.

Idei legjobbját hozta a Bulls. Második győzelmét aratta a szezonban a Chicago, idegenben az elsőt, méghozzá parádés védekezést bemutatva. Ezúttal minden váltást jól csináltak meg Lopezék, mindenki tudta, hogy mi a dolga, ráadásul sokkal magasabb fordulatszámon pörögtek, mint a körülményes Magic - a második félidőre ezzel felőrölték ellenfelüket és az utolsó két negyedet 23 ponttal nyerték meg. Elöl hét játékos is elérte a tízpontos határt, beesett 14/29 tripla, a harmadik negyed közepétől kezdve kézben tartotta a találkozót Fred Hoiberg alakulata, amely vasárnap hajnalban a New Orleanst fogadja. 

A Magic legjobb dobói: Fournier 21/3, Vucsevics 14/6, Gordon 11/9
A Bulls legjobb dobói: Holiday 19/6, Nwaba 16, Markkanen 13/9

Philadelphia 76ers - Indiana Pacers 121-110

Nagyon egyben van a Philly. Zsinórban negyedik sikerével fordította pozitívba a mérlegét a Sixers, erre pedig közel négy éve nem volt példa, érthető volt a lelkes publikum "megőrülése". A hazai játékosok adtak is okot az ünneplésre, mert az újonc Ben Simmons idei második tripla-dupláját jegyezte (14 pont, 11-11 lepattanó és gólpassz, 3 blokk), Joel Embiid (18 pont, 9 lepattanó, 5 gólpassz, 2-2 szerzett labda és blokk), valamint Dario Saric (15 pont, 6 lepattanó, 3/5 tripla) is remekelt a kezdőben, a két dobógép pedig valósággal szétlőtte a Pacerst: JJ Redick 8/12, Robert Covington 5/9 hárompontost vágott a gyűrűbe. A gárda igazán a második félidőben tudott ellenfele fölé nőni, a félidei hétpontos hátrány után 18-cal nyerték a harmadik-negyedik negyedet, a végjátékban pedig egyszerűen túldobták az Indianát: 108-105-re még a vendégek vezettek, de Redick jó egy perc alatt három triplát pörkölt be, hozzátett egyet Covington is, a túloldalon Simmonsnak volt egy clutch blokkja, a tomboló közönség pedig győzelembe hajszolta a társaságot. 

A végjátékban elbukott a Pacers. Ugyan a második félidő már inkább a Phillyről szólt, a negyedik negyedben így is minden esélye megvolt az Indianának az újabb sikerre - a végjátékban azonban nem volt annyi és olyan playmakerük a vendégeknek, mint a hazaiaknak. Amellett, hogy képtelenek voltak megállítani a lendületbe jött Sixerst, támadásban is sorra követték el a hibákat, volt támadófaultjuk, fújtak rájuk öt másodpercet, dobtak mellé üres helyzetet, ezek nem fértek most bele. Örülhetnek viszont Myles Turner visszatérésének, a magasember a szezonnyitó óta először lépett pályára és bár még nem játszott igazán jól, nagy szükségük lesz rá a folytatásban, 

A 76ers legjobb dobói: Redick 31/24, Covington 22/15, Embiid 18
A Pacers legjobb dobói: Oladipo 31/9, Bogdanovic 21/6, Young 15/3

Washington Wizards - Cleveland Cavaliers 122-130

Jamesre nincsenek szavak. Hihetetlen estével rángatta ki a nagyon mély gödörből csapatát a négyszeres MVP: 57 pontot szórt 23/34-es mezőnymutatóval, 11 lepattanóval, 7 gólpasszal és csak 3 eladott labdával. Ez pályafutása második legeredményesebb találkozója, 2014 márciusában a Charlotte-nak dobott 61-et még Heat-játékosként, azóta sem járt ilyen magasságokban - ráadásul ez idén egyelőre NBA-csúcs, senki nem jutott el eddig még ebben a szezonban. Ilyen teljesítménnyel természetesen nem kaphatott ki csapata, hiába volt megint gyér a clevelandi védekezés, James mindenkit túldobott, így ha nem is nagy különbséggel, de végre nyerni tudott a társaság - négy komoly vereség után erre már nagyon nagy szükségük volt. Mellette azért élt a megnyíló területtel Derrick Rose és Jae Crowder is, másra nem volt szükség - kérdés, hogy mennyire tud építeni erre a győzelemre Tyronn Lue alakulata, amely most az Atlantát fogadja. 

Wall megsérült, Morris debütált. A hazaiaknál idei első mérkőzését játszhatta Markieff Morris, két pontja mellett rögtön begyűjtött egy flagrant faultot, nagy hasznára nem volt csapatának 16 játékpercre alatt. Ennél is nagyobb gond volt viszont John Wall vállsérülése, aki ugyan óriási fájdalmak között a pályán maradt, de saját bevallása szerint úgy érezte, mintha elhalt volna az egyik karja - nem is dobott jól, hét büntetőt is elrontott, az ő jó játéka is hiányzott a fővárosiaknak. Bradley Beal 36 pontja ellenére tehát kikaptak, most elutaznak Torontóba, majd négy hazai mérkőzés következik számukra. 

A Wizards legjobb dobói: Beal 36/3, Oubre Jr. 21/15, Gortat 15, Porter 15/9
A Cavaliers legjobb dobói: James 57/6, Rose 20/6, Crowder 17/3, 

Atlanta Hawks - Houston Rockets 104-119

Az első félidőben eldőlt. Nem húzta sokáig a döntést a vendégcsapat, az első két negyedben szétdobta ellenfelét és 18 pontos előnyt alakított ki - a végül 29-ig jutó James Harden már 21 egységnél járt ekkor, a folytatásban pedig már lehetett pihenni is. A Rockets ezúttal 28 pontot szórt leindításból, sorozatosan átrohant ellenfelén, ezekből rendszeresen tudott hárompontost szerezni, a nagyszünetig 11/22 triplát süllyesztettek el Gordonék, ezt követően pedig nem volt már sok kérdés. A 7-3-as houstoni mérleg főleg annak tükrében jó, hogy Chris Paul továbbra sincs és hogy már hét meccset is játszottak idegenben, amelyeken 6-1-re állnak - Gordon szerint a tripláik eddig egyáltalán nem ülnek, de várjuk csak ki, hogy mi lesz, ha ülni fognak...

Az Atlantának nyolc. Sorozatban nyolcadik vereségét szenvedte el az így 1-8-ra álló Budenholzer-legénység, amelynek ezúttal sem volt sok köze a találkozóhoz, nem tudott meglepetést okozni. Elöl-hátul túl sok hibát követtek el a hazaiak, sem átütőerő, sem fegyelmezett, agresszív védekezés nem volt náluk tetten érhető, így pedig nem lehet mérkőzést nyerni - amellett, hogy nagyjából ennyit tudnak, még jó passzban sincsenek, így utaznak el holnap Clevelandbe.

A Hawks legjobb dobói: Bazemore 18, Schröder 16/6, Prince 16/6
A Rockets legjobb dobói: Harden 29/18, Gordon 20/9, Mbah a Moute 20/6

New York Knicks - Phoenix Suns 120-107

Porzingis megállíthatatlan volt. A Knicks klasszisa vállalta a játékot annak ellenére, hogy előző nap még betegséggel bajlódott, ez pedig végül győzelmet ért a New Yorknak: a lett magasember 37 pontig, hét lepattanóig és három blokkig jutott 31 perc alatt, rendszeresen talpra ugrasztotta a Garden közönségét, amely a hajrában az "MVP! MVP!" rigmust skandálta neki. A New York korábbi, a Suns jelenlegi centere, Tyson Chandler is arról beszélt, hogy Porzingis a liga legjobbja lehet, mindenesetre vezérletével ma magabiztos győzelmet aratott a Knicks: az első negyedet 13 ponttal nyerte meg a társaság, ezt pedig csak növelte a későbbiekben, így végül kaphattak némi pihenőt is a kezdők. 

Booker egyedül maradt. A nagy formában lévő vendégeknél az első félidőben kidőlt a fejsérülést szenvedő TJ Warren, Mike James el sem találta a gyűrűt (0/9 mezőnyből), így Devin Bookernek (34 pont, 10/19 mezőnyből, 12/12 büntető) kellett hátára vennie csapatát - más azonban nem tudott felnőni mellé, így a Porzingis által húzott Knicks végig tartotta előnyét. Tíz perccel a vége előtt ráadásul Marquese Chriss is kipontozódott, ő sem tudott már hozzátenni, a védekezés pedig továbbra sem erőssége ennek a Phoenixnek, így vereséggel utazhatnak tovább San Antonióba. 

A Knicks legjobb dobói: Porzingis 37/3, Hardaway Jr. 21/9, Kanter 16
A Suns legjobb dobói: Booker 34/6, Chandler 15, Jackson 13/6

Dallas Mavericks - New Orleans Pelicans 94-99

Most elég volt a két klasszis. Ugyan különösebb segítség ezúttal sem akadt pontszerzés terén, Anthony Davis (30 pont, 13 lepattanó, 3 blokk) és DeMarcus Cousins (20 pont, 22 lepattanó, 7 gólpassz) elégnek bizonyult ahhoz, hogy szállítsa a New Orleans győzelmét. A két tarthatatlan magasember abszolút dominálta az ezeken a posztokon gyengébb Dallast, már az első negyedben megadták az alaphangot, amikor a csapat 28 pontjából 23-at ők szereztek 9/10-es mezőnymutatóval - ugyan több hullámvölgyük is volt a vendégeknek, végül különösebb izgalom nélkül arattak fontos idegenbeli győzelmet.

Megint kevés volt a Mavs. Ugyan a kezdeti 14 pontos hátrány után még vezettek is a hazaiak, majd az újabb 17 pontos különbség nagy részét is ledolgozták, az egyértelmű volt, hogy a palánk alatt nem tudnak mit tenni - Nerlens Noel és Dirk Nowitzki sem volt megoldás, egyedül Salah Mejri tudta megnehezíteni Cousinsék dolgát, de ő sem volt elég a sikerhez. Támadásban Harrison Barnes próbált vezérré válni (26 pont, 6 lepattanó, 3 gólpassz), de nem akadt senki, aki felnőtt volna mellé, a kezdő hátvédpár 10/32-t dobott mezőnyből, komoly kinti tűzerő nélkül pedig nem lehetett esélyük - 1-9-ről folytatják, továbbra is történelmien gyenge rajtot produkálnak. 

A Mavericks legjobb dobói: Barnes 26/3, Smith 16/6, Barea 13/9
A Pelicans legjobb dobói: Davis 30, Cousins 20, Moore 11/3

San Antonio Spurs - Charlotte Hornets 108-101

A Spurs padja hozta a győzelmet. Ugyan támadásban most is nagyon szenvedett a San Antonio első sora, a cserék megadták azt a pluszt, ami az elmúlt meccseken hiányzott: meglepetésre Bryn Forbes volt a vezér, berámolt 22 pontot, közte több "gyilkos" triplával, de Rudy Gay is hozzátett 20 egységet sőt, Ginobili és Murray is elérte a tízet. A kezdőben egyedül Millsben volt tűzerő, de a cseresorok csatáját 64-16-ra nyerte a Spurs, ez pedig végül elégnek bizonyult a győzelemhez is - pár ponttal végig vezettek a hazaiak, a Hornets fellángolásait pedig kezelni tudták, így sorozatban négy vereség után tudtak nyerni. Manu Ginobili közben elért egy mérföldkövet és lejátszotta 1000. NBA-meccsét, ezzel ő lett az első dél-amerikai játékos, aki elérte ezt a határt.

Megszakadt a Charlotte szériája. Zsinórban három győzelemmel érkezett meg Texasba a Hornets, most viszont nem nagyon tudott szabadulni a szorításból az együttes: Kemba Walkert remekül kivették a játékból Danny Greenék és bár Jeremy Lamb (27 pont, 10/15 mezőnyből, 9 lepattanó, 6 gólpassz) parádézott, valamint az újonc Dwayne Bacon is beszórt 18 pontot, a negyedik negyedben hiányzott az a plusz, amit Walker többször is hozzátett már idén. Dwight Howard dupla-duplájának értékét is csökkenti a tíz elrontott büntető, a cseresor totális csődöt mondott, ezúttal végig szenvedtek és nem tudtak a San Antonio fölé kerekedni - most Minnesotába látogatnak, ott folytatják idegenbeli túrájukat. 

A Spurs legjobb dobói: Forbes 22/9, Gay 20/3, Mills 17/12
A Hornets legjobb dobói: Lamb 27/9, Howard 20, Bacon 18/6

Denver Nuggets - Miami Heat 95-94

Elcsúszhatott volna a büntetőkön. A Dragic-Whiteside duó hibátlan dobásaira nem volt válasza a meccs elején a Denvernek, egészen a harmadik negyedig előnyben játszottak a vendégek – köszönhetően többek között a Nuggets borzasztó büntetőzésének (14/25). Itt azonban megrázta magát a Jokics (19 pont, 14 pattanó, 2 gólpassz, 4 szerzett labda) és Millsap (27 pont, 9 pattanó, 5 gólpassz) vezette coloradói alakulat, innentől fej-fej mellett haladt a két gárda. A végjátékban aztán James Johnson faultolta tripladobás közben Millsapet, aki az előző négy büntetőjéből hármat elrontott – ekkor viszont 3/3-at szórt be, ezzel átvették a vezetést, és kis szerencsével meg is őrizték a lefújásig. A Nuggets 5-4-gyel áll, és hat meccses hazai sorozatából még négy hátra van. 

"Fejeket a falba verős". Parádésan játszott a meccs elején a Miami, mentek a passzok, kintről-bentről szétszedték a hazai védekezést, Dragic (23 pont, 7 gólpassz) jól találta meg a réseket, mellette Whiteside és Waiters is pontosan célzott. Nem is volt különösebb gondjuk a 3. negyedig, ott viszont támadásban nagyon kellett volna James Johnson (15 pont, 10 pattanó) mellett még valaki, aki a padról beszállva tolja meg a szekeret, de sem az 5 labdát elszóró Olynyk, sem az 1/8-as mezőnnyel ijesztgető Tyler Johnson nem tudta ezt hozni. Az utolsó percekben szerencséjük sem volt, mert Dragic büntetőt rontott, így csak 94-92-vel mehettek a végjátékba, a három Millsap-büntető után pedig Waiters győztesnek szánt tripláját dobta ki a gyűrű. 

A Nuggets legjobb dobói: Millsap 27/3, Jokics 19/6, Mudiay 12.
A Heat legjobb dobói: Dragic 23/12, Waiters, James Johnson 15/3-15/3.

Utah Jazz - Toronto Raptors 100-109

Minden gyengeséget kihasznált a Raptors. A vendégek alaposan felkészültek a Jazzből mindkét oldalon: elöl A harmadik negyedben 17 pontot hintő DeMar DeRozan zseniálisan támadta a gyűrűt (10/20 mezőny, 14/14 büntető), Kyle Lowry 15 pontja mellett 10 gólpasszt osztott ki, a kezdőötös összesen 10 triplát bombázott be, hátul pedig 9/31-es mezőnymutatóra, 4 gólpasszra és 7 eladott labdára kárhoztatták a Rubio-Hood párost, ráadásul Valanciunas segítségével nyerték a lepattanózást a Gobert-Favors duó ellen. Innentől kezdve az is belefért, hogy Donovan Mitchell megszórja magát a padról, a vendégek mindig találtak egy gyenge pontot, és kíméletlenül ki is használták, így 3-3-mal zárták szezonbeli leghosszabb túrájukat.

Rutintalan volt a Jazz. Most nagyon hiányzott a sérült Joe Johnson tapasztalata, mert nem igazán volt senki, aki támadásban a csapat élére állt volna: Rubio és Hood legrosszabb énjét mutatta, Gobert elöl soha nem lesz olyan vezér, mint hátul, Ingles pedig hiába próbált meg szervezni (11 pont, 6 gólpassz, 5 pattanó), egyedül kevés volt a kezdőben. Az újonc Mitchell újabb remek dobóestéje mellett 2-2 szerzett labdát és blokkot is fel tudott mutatni, de kellett volna még egy stabilan dobó játékos, hogy ha már a védekezésüket szétszedte a Toronto, legalább támadásban teremtsék meg az esélyt a győzelemre. 

A Jazz legjobb dobói: Mitchell 25/9, Hood 17/6, Gobert 15.
A Raptors legjobb dobói: DeRozan 37/9, Lowry 15/9, Powell 15/6.

Oklahoma City Thunder - Boston Celtics 94-101

A rendszert nem lehet legyőzni? Hiába Gordon Hayward súlyos sérülése, a Boston játékában egyáltalán nem érződik, hogy egyik kulcsembere hiányzik – az OKC ellen az első félidő reménytelen játékát (37 dobott pont) parádéba fordították a másodikban, és 18 pontos hátrányból kreáltak hétpontos győzelmet. Fordulás után Kyrie Irving megint a sereg élére állt (25 pont, ebből 22 a második félidőben, 6 gólpassz, 5 pattanó, 2 szerzett labda), Horford tarthatatlan volt és remekül dobott a kettő-kettőkből (8/10 mezőnyből, 4/4 tripla, 8 lepattanó), az újonc Tatum pontosan célzott, Jaylen Brown pedig dupla-duplázott (10 pont, 12 pattanó). A kispad is próbált hozzátenni, ez így elég is volt a sorozatban hetedik győzelemhez, amivel vezetik Keletet. 

Ebbe belealudt az OKC. Felmosta a padlót ellenfelével a Thunder az első félidőben, az első negyed után 13, a nagyszünetben 18 ponttal vezettek. Fordulás után viszont beindult a Boston támadójátéka, felpörögtek hátul is, miközben a hazaiak teljesen elvesztették a fonalat. Westbrook borzasztóan dobott (7/20 mezőnyből), 11 gólpassza mellett hat labdát el is szórt, de még mindig jobb volt, mint Carmelo Anthony, aki a második félidőben 1/12-t dobott, végül 3/17-nél állt meg. Paul George (25 pont, 10 pattanó) és a padról Jerami Grant (11 pont, 5/7 mezőnyből) próbálta menteni a menthetőt, sikertelenül. Az OKC egyelőre a végletek csapata, nagy győzelmek és csúnya vereségek követik egymást, az 50 százalékos mérleg reális...

A Thunder legjobb dobói: George 25/9, Westbrook 19/9, Grant 11/3.
A Celtics legjobb dobói: Irving 25/9, Horford 20/12, Tatum 13/6.

Los Angeles Lakers - Brooklyn Nets 124-112

Brook Lopez üdvözletét küldte. Karrierje első kilenc évét töltötte a Netsnél az All-Star magasember,  de a nyáron elcserélték Los Angelesbe – volt csapata ellen jött ki neki először igazán a lépés, hat triplát termelt, a palánk közelében is szépen dolgozott (10 pattanó, 3 blokk). Ebben a remeklésben annak is szerepe volt, hogy a kéztörést szenvedett Larry Nance Jr. helyére az újonc Kyle Kuzma került be a kezdőötösbe, és Brandon Ingrammel rögtön halálos párost alkotott: mindkét atletikus, jó kezű forward dupla-duplázott, 39 pontot, 23 pattanót és egy 15/24-es mezőnymutatót raktak a közösbe, hátul kihasználták a lendületüket, elöl pedig óriási területeket nyitottak. A Lakers azt is gond nélkül elbírta, hogy a ritmust jól adó, 7 gólpasszt kiosztó Lonzo Ball megint nem találta a gyűrűt (3/15), mert a plusz tűzerőt biztosította a kispad: a 19-et szóró Clarkson mellett Randle és Tyler Ennis is elérte a 10 egységet. 

D'Angelo Russell visszatérése nem sikerült. A Lopez-csere másik oldalán került Brooklynba Russell (és Mozgov, aki nem váltotta meg a világot eddig a keleti parton sem), a hátvéd kiváló meccseken van túl új állomáshelyén. Úgy tűnik, a Staples az ő kriptonitja, a tavalyi Russell dobásait láthatta a nagyérdemű, a 8/24-es mezőnymutató mellett viszont érdemes megjegyezni, hogy a játék többi elemében, játékszervezésben (7 gólpassz) és védekezésben (7 pattanó, 3 szerzett labda) továbbra is nagyon biztató dolgokat mutat. Nem is rajta ment el a meccs, hanem a magasember-szekción: a Mozgov-Zeller páros esélytelenül próbált kiérni Lopezre, megint nagyon kellett volna a sérült újonc, Jarrett Allen, az Ingram-Kuzma-Randle rotáció ellen pedig ma nem volt esély, hiába szórt 21-et Hollis-Jefferson, 25-öt a padról Crabbe - inkább védekezni kellett volna, a piszkos munkát viszont csak DeMarre Carroll végezte el. 

A Lakers legjobb dobói: Lopez 34/18, Kuzma 21/3, Clarkson 19.
A Nets legjobb dobói: Crabbe 25/12, Hollis-Jefferson 21, Russell 17/3.

A tabella itt elérhető!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus