Oktatta a címvédőt a Denver, szélárnyékban a Boston

Szétszedte a Cavst a Nuggets - egy meccsre van a Celtics - Westbrook történelmet írt - gálázott a Bulls - tarthatatlan a Bucks.

Szenzációs játékkal győzte le a bajnok Clevelandet a Denver az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszában, Nikola Jokicsék ízekre szedték LeBron Jamesék védekezését – ezt kihasználva a Pacerst verő Boston egyetlen meccsre zárkózott fel a keleti listavezető mögé. Russell Westbrook újabb NBA-történelmet írt, örömkosárlabdát mutatott be a Chicago, továbbra is megállíthatatlan a Milwaukee, nyert a Hornets, a Wizards és a Jazz – nézzük, hogy mi történt!

Visszajátszás c. videós rovatunk itt elérhető!

A mérkőzések rövid videós összefoglalói ide kattintva megtekinthetők!

Orlando Magic – Charlotte Hornets 102-109

Nagyon kellett a kispad. A playoffért hajtó Hornets tízpontos hátrányba került a negyedik negyed elején, de összeszedte magát az együttes, felzárkózott és végül fordított is – látszott az akarat és az elszántság a gárdán. Ezzel együtt nagy szükségük volt Marco Belinellire és Frank Kaminsky-re, a két cserejátékos 38 pontot, közte hét triplát tett hozzá a kispadról beszállva, a magasember ráadásul a hajrában, öt perc alatt rámolt be 11 egységet – kulcspillanatban villant igazán. Már csak azért is kellettek ők, mert a kezdőben nem nagyon volt tűzerő, Kemba Walker és Nic Batum 35 mezőnykísérletből szedett össze 32 pontot, így éppen a rendszer lényege nem működött igazán – a kispad segítségével viszont begyűjtötték a sikert, így továbbra is életben maradtak.

A végére elfáradt a Magic. Kiegyensúlyozott és jól működő támadójátékkal rukkolt elő az Orlando, négyen dobtak 14 és 19 pont között, plusz még Meeks is elérte a tízet – kiemelendő Vucsevics (14 pont, 12 pattanó, 8 gólpassz, 3 blokk) benti játéka, de alapvetően nagyon a triplákra (14/40) épült most a gépezet. Ez jól is működött szűk negyven percen keresztül, de a negyedik negyedben egyre inkább érezhető volt rajtuk a fáradtság, elfogyott a lendület támadásban és Kaminsky 11 pontos öt perce megtörte őket – ott megfordult és gyakorlatilag el is dőlt a mérkőzés, nem tudtak már felállni a hazaiak. Frank Vogel szerint egyébként alapvetően jól játszott a csapata, de a hajrában nem tudták végrehajtani a szükséges játékokat, ennyivel volt most jobb a Charlotte – idén már negyedszer, Walkerék ellen nem tudott nyerni a szezon során a Magic.

A Magic legjobb dobói: Ross 19/9, Payton 15/3, Fournier 15/9
A Hornets legjobb dobói: Walker 22/3, Belinelli 20/9, Kaminsky 18/12

Boston Celtics – Indiana Pacers 109-100

George és Teague mindent megtett. Az első negyedben még nem igazán potyogtak a pontok, a másodikban már jobban ültek a csapatok dobásai, a fordulás után pedig „elszabadultak” a felek – a vendégek viszont mindhárom játékrészben elmaradtak a Bostontól, csak próbáltak valahogy meccsben maradni. Ezért a legtöbbet a 37 pontos Paul George, valamint a 25-ig (10/15 mezőnyből, 6 gólpassz) jutó Jeff Teague tett, előbbi még a záró etapban is felszívta magát és berámolt 14 pontot, de ezen az estén más szintet képviselt a Celtics – ugyan felzárkóztak egyszer még a vendégek 95-89-re, ennél jobban nem tudták megszorítani ellenfelüket. Összességében végig „alulról” küzdöttek George-ék és ahogy azt már megszokhattuk, kikaptak idegenben – ráadásul most már tizenöt találkozó óta váltogatják a győzelmeket és vereségeket, pedig iszonyúan szoros a keleti playoff-harc, ahol óriási jelentősége lehet egy jobb szériának…

Kitette az indexet a Boston. Nagyszerűen játszott Brad Stevens csapata, szépen járt a labda, 50% felett céloztak mezőnyből, 40% felett tripláztak, a nehéz helyzeteket pedig megoldotta Isaiah Thomas – a záró etap elején már a húsz pontot közelítette a különbség, a későbbi megingás ellenére végig kontrollálták az összecsapást. Thomas szerint egyébként most minden a helyén van náluk, mindenki egészséges és jó formában vannak, az utóbbi hat találkozóból csak egyet veszítettek el, amikor az irányító nem játszott – ezzel a sikerrel egyetlen meccsre megközelítették a Clevelandet a keleti első-második helyen. Jobb formában vannak, mint a címvédő, a sorsolásuk is egész baráti, ráadásul fogadják még egyszer LeBron Jameséket – erősen benne van, hogy meglepetést okoznak.

A Celtics legjobb dobói: Thomas 25/12, Bradley 18/6, Horford 15/3, Crowder 15/3
A Pacers legjobb dobói: George 37/15, Teague 25/9, Young 8, Allen 8

Oklahoma City Thunder – Philadelphia 76ers 122-97

Westbrook újabb történelmi estéje. Elképesztő bravúrt hajtott végre a Thunder MVP-esélyese, hiszen az már túl snassz tőle, hogy tripla-duplát csinál, elvégre ez a mai már a 35. volt számára a szezonban – hatra van Oscar Robertson rekordja, tizenegy találkozó alatt kell utolérnie. Most viszont nem akárhogy hozott TD-t, hanem rontott dobás (!) nélkül: mezőnyből és a büntetővonalról is 6/6-ot hajított, így 28 perc alatt 18 ponttal, 11 lepattanóval és 14 gólpasszal zárt. Erre a bravúrra még soha senki nem volt képes a liga történetében, igaz, ehhez az is kellett, hogy az idei szezonban 33,6%-kal, karrierje során pedig 31%-kal behulló tripláiból egyet sem vállaljon, erre egyébként utoljára bő egy éve volt példa nála. Vezérletével mindenesetre nem adott esélyt ellenfelének az OKC, folyamatosan növelte előnyét, a záró etapot már 25 pontos fórral kezdhette, így Billy Donovan kiültette a kezdőit – a gárda tovább menekül a Memphis elől és tovább hajtja a Clippers-Jazz párost.

Lepattanózásból, védekezésből bukás. Támadásban sem állt a helyzet magaslatán a Philly, de a méretes vereség fő okai máshol keresendők – egyrészt csak asszisztáltak Westbrook játékához és úgy kaptak 120 pont felett, hogy csak négy triplát dobott a Thunder, másrészt 54-25-re (!) elveszítették a lepattanózást, ezt a brutális hátrányt pedig semmi mással nem lehetett ellensúlyozni. Okafor és Holmes is teljesen elveszett volt a palánk alatt, az OKC centerei ellen a small-ball is reménytelennek tűnt, egyedül Shawn Longot nem nyomták el simán Adamsék, de ő nyilvánvalóan nem az a szint, akiben igazán bízni lehet. Baj persze nincs, az együttesnek már rég nem számít a mérleg, majd jövőre…

A Thunder legjobb dobói: Kanter 24, Westbrook 18, Oladipo 18/3
A 76ers legjobb dobói: Stauskas 20/15, Long 13, Covington 12/3, Saric 12/3

Washington Wizards – Atlanta Hawks 104-100

A második félidőben összeszedte magát a Wizards. Nem kezdte jól a mérkőzést a Washington, John Wall csak a téglákat gyártotta, nem működött a játék, nem ültek a dobások és sorra jöttek az eladott labdák, a Hawks pedig ezt kihasználva tíz pont feletti előnybe került. A fordulás után aztán váltottak a hazaiak, Wall játéka nagyon feljavult és vezérletével úrrá lett a gondokon a fővárosi alakulat: az irányító mind a 22 pontját a második félidőben szerezte és a negyedik negyedben mindössze egy eladott labdát vétett csak a gárda. Ezzel a játékkal felkapaszkodtak, majd 77-78 után egy 14-2-es rohammal meg is léptek, ezt az előnyt pedig már nem adták ki a kezükből – ugyan közelebb zárkóztak még a vendégek, lemenedzselte a hátralévő időt Scott Brooks csapata. A Wizards így nagyon fontos győzelmet aratott két vereség után és bár nincs jó formában, stabilizálnia kell magát a rájátszás előtt – csakhogy a hátralévő tizenegy találkozóból nyolcat idegenben vív majd meg.

Hiányzott Millsap. Hiába dobott egy ideig jobban a Hawks, eldönteni nem tudta az összecsapást, mert a palánk alatt ezúttal is elbukott Paul Millsap nélkül – az erőcsatár hiányában 0-6-ra áll a gárda idén, ezúttal főleg az 55-44-re elveszített lepattanózáson volt érezhető, hogy nincs ott. A vendégek 18 támadót engedtek Gortatéknak, a negyedik negyedben már védekezésben is komoly hibákat követtek el, ráadásul közben elöl is csak Hardaway volt megbízható opció – rajta kívül senki nem dobott jól, sőt, Schröder például öt mezőnykosara mellett eladott tíz labdát. Továbbra sem áll össze az Atlanta játéka, kérdéses, hogy Millsap visszatérhet-e a következő találkozóra, Bazemore sincs, de már zsinórban öt vereségnél tartanak, valamit lépni kell – szerencséjük, hogy a Pacers idegenben reménytelen, így még őrzik keleti ötödik helyüket.

A Wizards legjobb dobói: Beal 28/12, Wall 22/3, Morris 13
A Hawks legjobb dobói: Hardaway Jr. 29/9, Schröder 18, Howard 14

Chicago Bulls – Detroit Pistons 117-95

Szenzációs Chicago. Dwyane Wade kiválása óta kis túlzással örömkosárlabdát játszik a Bulls és ezen a találkozón is erre láthattunk ékes példát: csapatszinten 58,8%-kal (!) tüzeltek mezőnyből, 47,8%-kal tripláztak és 36 gólpasszt osztottak szét. Jimmy Butler hibátlanul dobott (6/6 mezőnyből, 4/4 büntető) és kiosztott 12 gólpasszt, utóbbiból Rondo is eljutott kilencig, alig hibázott Zipser, villogott a Lopez helyén kezdő Lauvergne, Nikola Mirotic pedig 28 pontos szezoncsúccsal jelentkezett – mióta visszakerült a rotációba, bizonyítja értékét, ezúttal 4/6 hármast küldött a helyére. A zseniálisan játszó együttes a harmadik negyedben el is döntötte a mérkőzést és csak azért nem előbb, mert a kispad nem tudta tartani a lépést az első ötössel – a nagy győzelemmel meg is előzték a Detroitot és másfél meccsre vannak a nyolcadik Miamitól.

Így bajosan lesz rájátszás. Reggie Jackson nem kezdett, de ettől sem változott a Detroit mentalitása, rengeteg hibával játszott az együttes és fejben továbbra is komoly gondokkal küzd – Stan Van Gundy ezt most magára vállalta, mondván minden játékost ő választott, így az ő felelőssége. A Nets elleni vereség után mindenesetre nem ilyen enervált játékot vártunk a gárdától, amelynél ismét komoly változásokra van szükség ahhoz, hogy még odaérjenek a playoffba – nem a hátrányuk nagy, csak szimplán nincs olyan szinten ez a csapat, hogy beférjen, ráadásul éppen a közvetlen rivális verte őket rommá.

A Bulls legjobb dobói: Mirotic 28/15, Lauvergne 17/3, Butler 16
A Pistons legjobb dobói: Morris 14, Harris 14/3, Leuer 13/3

Denver Nuggets – Cleveland Cavaliers 126-113

Oktatott a Denver. A Rockets elleni két vereség után most bemutatót tartott a bajnoknak Michael Malone csapata, szenzációs játékkal fektette két vállra a keleti listavezetőt. Elsősorban a festékben dominált az együttes, Nikola Jokics (8/10 mezőnyből, 10 pattanó, 7 gólpassz) hol magának, hol másnak teremtette meg a helyzeteket és erről a területről 70-30-ra (!) nyert a Denver – egészen elképesztő fölényben voltak a hazaiak. Ezen felül a Harris-Barton duó vezérletével kintről is bőven érkezett támogatás, a 40% feletti triplamutató is sokat segített, de érdemes megemlíteni, hogy a Nuggets 35 gólpasszal és mindössze hat eladott labdával zárt, könnyedén ízekre szedte a Cleveland védekezését. Ezeknek köszönhetően végig vezetett is, félidőben 14 pont volt a különbség és nem is nagyon engedték közelebb a címvédőt Chandlerék, meggyőző teljesítménnyel növelték előnyüket a Portland előtt.

Ez nem playoff-szint. James, Love és Tyronn Lue is arról beszélt, hogy keménységben meg sem közelítette az elvárt szintet a Cleveland, bár James azt is hozzátette, hogy ez még nem a playoff – ebben kétségtelenül igaza van, csapata viszont az utóbbi tíz meccsből hatszor kikapott és ott lohol a nyakában a Celtics. Ezúttal James sem játszott jól, passzív volt, nem védekezett elég keményen, azt csináltak mellette is a denveri játékosok, amit akartak, ráadásul ő volt az egyetlen, aki büntetőt hibázott a meccsen – hiába villogott Kyrie Irving és Deron Williams, ez a Cavs ma messze volt a Nuggets szintjétől. A most már jó ideje tartó gyenge forma mellett érdemes megemlíteni, hogy idegenben csak 18-17-re áll az együttes, ennél még a nyugati hetedik Memphis is jobban áll vendégként, pedig a hátralévő 12 találkozóból hatot játszanak csak otthon – mennek Bostonba, San Antonióba, vagy éppen Miamiba is.

A Nuggets legjobb dobói: Harris 21/9, Barton 20/9, Chandler 18/3
A Cavaliers legjobb dobói: Irving 33/12, Deron Williams 19/6, James 18

Sacramento Kings – Milwaukee Bucks 98-116

Nincs megállás. A Bucks lendületéhez csak a GSW mérhető az utóbbi időben, az elmúlt 12 találkozóból tízet megnyert az együttes úgy, hogy ebben szerepelt egy hatmeccses idegenbeli túra – a Kings legyőzésével zárták ezt le Middletonék, méghozzá 4-2-es mérleggel. Ezúttal Giannis Antetokounmpo volt tarthatatlan (32 pont, 13 lepattanó, 6 gólpassz), vezérletével 50% felett tüzelt a gárda és bevert 16 triplát, parádésan működött a spacing – a 44-26-ra megnyert második negyed során el is dőlt a győztes kiléte, így back-to-back ide vagy oda, simán nyert Jason Kidd csapata. Ezzel a sikerrel egyébként január 15-e óta először ismét 50% felett van a társaság, utolérte a hatodik Indianát és csak egy meccsre van az Atlanta – igaz, a hátralévő sorsolásuk nem túl kedvező (kétszer játszanak még pl. a Bostonnal), de jelen formájukban nincs olyan találkozó, ahol ne lennének jó esélyeik.

Hieldben van kakaó. Bár New Orleansban ez kevésbé látszott még, az újonc a Kingsnél elkapta a fonalat, márciusban kezdőként 14 pontot átlagol 50%-os mezőny- és szintén 50%-os triplamutatóval – stabilan hozza magát, most éppen 21 egységig jutott. Az ő fejlesztése mindenképpen prioritás most, mellette a kezdőben kapott szerepet Cauley-Stein és Labissiere (szintén jól mozogtak), a padról pedig Papagiannis játszhatott 23 percet – Cousins elcserélése óta 3-11-re állnak, ezekből a fiatalokból kell kihozni a legtöbbet, vagy legalább megnézni, hogy mi van bennük. A második negyedet leszámítva egyébként nem volt reménytelen a gárda, de ott annyira összezuhantak, hogy nem volt esélyük még a szoros meccsre sem – szombat hajnalban a GSW ellen folytatják.

A Kings legjobb dobói: Hield 21/6, Evans 18/6, Afflalo 12/6, Temple 12/6
A Bucks legjobb dobói: Antetokounmpo 32/3, Monroe 15, Middleton 13/9, Teletovics 13/9

Utah Jazz – New York Knicks 108-101

Gobert volt a megmentő. Nem tudott igazán kimászni a gödörből a Jazz, a meccs nagy részében a Knicks akarata érvényesült, az ő ritmusukban folyt a játék, a hazai védekezés finoman szólva sem volt stabil – alapvetően a támadójáték sem, de Rudy Gobert kihúzta őket a csávából. A francia center a kettő-kettők és a támadópattanók után 13/14 mezőnykísérletét értékesítette, mindent megoldott és 35 pontos karriercsúccsal zárt, ez a nem várt forgatókönyv pedig végül elégnek bizonyult a győzelemhez – az utolsó hat-hét percben vette át az irányítást a Utah, Gobert dominanciája mellett ekkor már felébredt Gordon Hayward is. Összességében a vártnál sokkal jobban megizzadt a győzelemért a hazai alakulat, de végül érvényesítette a papírformát és három vereség után ismét nyerni tudott.

Egy félidő Derrick Rose. Nagyszerűen bontotta a védekezést az első két negyedben a korábbi MVP, már-már régi önmagát idéző sebességgel cikázott a Jazz játékosai között – eljutott 12 pontig és öt gólpasszig, a Knicks pedig 13 pontos előnybe került. A fordulás után azonban kisebb bokasérülést szenvedett, bement az öltözőbe és bár vissza tudott térni, már nem hozta ugyanazt, pedig a negyedik negyedben is nagy szükségük lett volna rá – Carmelo Anthony ismét nem tudott vezér lenni, Porzingis pedig bár beszórt 24 pontot, tele volt a keze Gobert-rel. A hajrában elbukott az együttes, védekezésben nem tudtak mit kezdeni a Utah játékával, így bár alapvetően nem voltak rosszak, zsinórban harmadszor is kikaptak – az utóbbi időben csak a Lakers van náluk gyengébb formában.

A Jazz legjobb dobói: Gobert 35, Hayward 19/3, Hill 15/3
A Knicks legjobb dobói: Porzingis 24/9, Rose 17, Anthony 16/3

Az aktuális tabella itt elérhető!

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus