Óriási fordulat Washingtonban, sziporkázott a GSW

Két ellentétes félidő a Wizards-Kingsen - gálázott a Splash Brothers - vége a Pacers és a Nets szériájának - tizedszer is bukott a Pistons

Két teljesen ellentétes félidőt hozott a Washington és a Sacramento csatája, a Golden State viszont kérdés nélkül ütötte ki a New Yorkot az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) szombati játéknapján. Hét meccs után kapott ki a Pacers a Bostontól, öt vereség után tudott nyerni a Brooklyn, a Pistons viszont sorozatban tizedszer is bukott a Jazz ellen - a Memphis-Bucks azt hozta, amit vártunk. Íme a részletek!

Indiana Pacers – Boston Celtics 89-93

A Boston szétpasszolta az Indianát. A vendégjátékosok rendkívül nyugodtan játszották végig a mérkőzést és minden helyzetben a még jobb lehetőséget keresték – rengeteg befutással, egyszerű játékkal és passzal operáltak. Ezzel gyakorlatilag végig vezettek a találkozón, félidőben nyolc egységgel, később 15-tel jártak előrébb és bár George Hill vezérletével felzárkózott a Pacers, az utolsó percben is ültek a játékaik – ezzel fél meccsre vannak a keleti nyolcadik helytől és 2-1-re vezetnek idén az Indianával szemben.

Hill extra második félideje kevés volt. A Pacers támadójátékából nagyon jól felkészült a Boston és nem engedték kibontakozni a hazaiakat, jóval többet egy-egyeztek Frank Vogel tanítványai, mint azt megszokhattuk tőlük. A fordulás után George Hill a kezébe vette a dolgokat, egymaga berámolt 24 pontot, végül 30-cal (szezoncsúcs) zárt 8 gólpassz mellett – a győzelemhez azonban ez sem volt elég. Az utolsó percben egykosárnyi távolságra zárkóztak vissza a hazaiak, de nem hibázott a Boston kulcspillanatban, így a Pacers sorozatban hét győzelem után kapott ki.

A Pacers legjobb dobói: G. Hill 30/6, Miles 13/9, Stuckey 12/6, Watson 12/6
A Celtics legjobb dobói: Zeller 18, Bass 16, Bradley 16/6, Crowder 16/6

Washington Wizards – Sacramento Kings 113-97

Másik meccset láttunk a félidő után. A nagyszünetig teljesen egyértelmű volt a találkozó, a megállíthatatlan Cousins vezetésével gálázott a Kings – a center egymaga 21 pontot szórt, csapata pedig 64-46-ra, 18 ponttal vezetett. A szünetben azonban minden megváltozott, a Wizards varázsütésre elvette a center dobásait, viszont megtalálta a sajátjait, Wallék 61%-kal tüzeltek mezőnyből innentől és 67-33-ra múlták felül a vendégeket – Cousins csak kilenc egységet szerzett és végül simán nyertek a fővárosiak.

Feléledt a Washington, hazatérhet a Kings. John Wall ma 31 ponttal (4/5 tripla) és 12 gólpasszal vezette győzelemre csapatát (amely január 9-e óta először nyert sorozatban három meccset) és magára vállalta a hullámvölgyet – szerinte nem volt elég ereje és tőle indult minden gond. A Sacramento 2-6-tal zárta nyolcmeccses idegenbeli túráját, George Karl szerint a második félidőben a fáradtság is alaposan közrejátszott a teljesítményükben – most hazatérnek, igaz, az Atlantát látják vendégül…

A Wizards legjobb dobói: Wall 31/12, Pierce 17/9, Beal 14/6, Butler 14/6
A Kings legjobb dobói: Cousins 30, McCallum 15/6, Williams 15/9

Philadelphia 76ers – Brooklyn Nets 87-94

A harmadik negyed döntött. Szorosan alakult az első félidő, a nagyszünetben öt ponttal a Philadelphia járt előrébb, aztán a fordulás után váltott a Nets: elsősorban jóval keményebben védekeztek a vendégek. Ezzel nem tudott mit kezdeni a Sixers, csupán tíz pontot szereztek a harmadik negyedben és az itt beszedett hátrány végzetesnek bizonyult – ugyan a hajrában kétszer is feljöttek két egységre, mindkétszer válaszolni tudott a Brooklyn.

Nagyon mást játszottak a felek. A Nets igyekezett rengeteg zárás-leválással, sok mozgással operálni, főleg a festékben keresték a dobóhelyzeteket – a tripláik nem is ültek, de az ex-philadelphiai Young 21 pontot szórt ezekből a helyzetekből. Ezzel szemben a Sixers igyekezett minél több hármast dobni és helyet nyitni belül Noelnek, azonban ma egyáltalán nem estek be a kinti dobások, csupán 8/37-tel tüzeltek kintről, a nagyszünet után pedig csak 2/18-cal – ez ma vereséghez vezetett. Ugyan Noel beszórt 17 pontot belül, a Nets játéka bizonyult sikeresebbnek, ezzel Lopezék megszakították a vereségsorozatot és elindulnak egy utolsó rohamra a playoffért.

A 76ers legjobb dobói: Noel 17, Canaan 13/3, Thompson 12/6
A Nets legjobb dobói: Young 21/3, Johnson 15, Jack 12

Memphis Grizzlies – Milwaukee Bucks 96-83

Ha ülnek a dobások. A kezdeti akadozó támadások menetét gyorsan helyre tette a hazai együttes és mire a vendégek feleszméltek volna, már el is tűnt a köztük lévő tízegységnyi differencia. Látszott, hogy a Memphis nagyon szeretne kikerülni abból a gödörből, melybe az elmúlt két mérkőzésen került. A külső dobásoknál rendkívül koncentráltnak látszott a Grizzlies, 57%-kal dobták a triplákat, a kezdőcsapat minden tagja legalább 12 pontot tett a közösbe, élükön Lee-vel (6/10 mezőnyből, 2/3 tripla), aki az elmúlt hat találkozó során alig 26%-os dobóteljesítménnyel rendelkezett. Az első negyed végi fordítás után már kérdés sem fért a Memphis győzelméhez.  

Egy negyednyi lendület. Bár abszolút nem kezdett megilletődötten a Bucks, sokáig nem örülhettek annak a vendégek szurkolói, hogy előnyben játszik a csapatuk, a korai tíz pontos előnyt már a nyitó játékrész végére eltüntette a hazai csapat. Antetokounmpo hatékony támadójátékkal (7/10 mezőnyből) vezette együttesét, viszont a kezdőcsapat további tagjainak alaposan meggyűlt a baja a dobáspontossággal, különösen Middletonnak (6/15, 1/4 tripla) és a 11 gólpasszt kiosztó, s ezzel a mutatóval kompenzáló Ennis-nek (3/14, 1/5 hárompontos). A legnagyobb visszavető erő azonban a kispad teljesítménye volt a vendégeknél, a cserék mindössze 14 pontot és 6 eladott labdát tettek a közösbe, mely döntőnek bizonyult, tudva, hogy több hiányzója is volt a Bucks-nak.

Gasol ráijesztett a szurkolókra. Az első negyed végén a spanyol magasember Pachuliával szemben tört be, ám a középtávoli dobás előtt rosszul támasztott ki, s úgy sántikált az öltözőbe, hogy jobb lábát le sem tette a talajra. A hazaiak örömére hamarosan visszatért a játékba és ostromolta a tripla-duplás (12 pont, 7 lepattanó, 7 gólpassz) teljesítményt.

A Grizzlies legjobb dobói: Lee 17/6, Green 15/3, Randolph 15
A Bucks legjobb dobói: Antetokounmpo 19, Middleton 17/3, Pachulia 14

Utah Jazz – Detroit Pistons 88-85

A centerek diadala. Testvériesen elosztották egymás között a feladatokat a Jazz kezdő magasemberei, Favors (8/14 mezőnyből, 10/13 büntető, 1 lepattanó, 4 blokk) és Gobert (5/8, 19 lepattanó, 2 blokk) egyeduralkodók voltak a palánkok alatt, s míg előbbi a pontszerzésben, addig utóbbi a lepattanók gyűjtésében jeleskedett. A negyedik negyedben 9-0-s rohamot mutatott be a Utah, ám ahelyett, hogy bevitte volna a kegyelemdöfést ellenfelének, hagyta felzárkózni, s csak az utolsó másodpercekben döntötte el a találkozót. Az este legfontosabb dobását a mérkőzések óta csak szenvedő Burke vállalta el és értékesítette, ami meghozta a győzelmet a Jazz számára, mely az All-Star szünet óta 10-2-es mutatóval áll.

Kritikán aluli hátvédek. Ismét a Caldwell-Pope - Jackson duó kritikájáról szól a Pistons mérkőzésértékelője. Túlzottan nem kell ecsetelni, hogy az ő lelkükön szárad a Detroit újabb veresége, Caldwell-Pope 28 perc alatt 1 (0/5 mezőnyből), Jackson (28 perc, 4/11, 0 gólpassz, 5 eladott labda) 10 pontot szerzett, a cserepad (melyről 52 pont érkezett) segített Monroe-nak, hogy egál körüli állással mehessen a vendég gárda a végjátékba. A keményen küzdő, dupla-duplázó Monroe (7/15, 13 lepattanó, 2 blokk) az utolsó percekben megteremtette az esélyt, hogy a meccs megnyeréséért harcoljon a Pistons. Az utolsó négy másodpercben a vendégeknek két sansz kínálkozott az egyenlítésre, de Dinwiddie mindkét triplát elhibázta - a másodikat a félpályán túlról indította -, így sorozatban tizedik alkalommal kapott ki a Pistons. 

Nem jött létre a nagy csata. Elmaradt a várt palánk alatti ütközet Gobert és Drummond között. A Pistons centere az első félidőben agyrázkódást szenvedett, alig tíz percet töltött csak a parketten, s a félidőbeli vizsgálat után már nem engedték vissza a játékba az orvosok.

A Jazz legjobb dobói: Favors 26, Hood 12/6, Hayward 12
A Pistons legjobb dobói: Monroe 16, Tolliver 14/6, Meeks 11/3

Golden State Warriors – New York Knicks 125-94

Születésnapi tűzijáték a Splash Brothers-től. Gálával feledtette a tartalékos csapat tegnapi vereségét a Warriors, s egyben felköszöntötte sztárját is. Curry 27. születésnapját méltó módon ünnepelte meg (8/15 mezőnyből, 11 gólpassz), az első félidőt alig két perc alatt dobott három triplával zárta le, s végül pont olyan mérleggel (6/10) végzett távolról, mint Thompson, akit alaposan kiszolgált a második félidőben. A hazaiak brutális második negyeddel döntötték el a mérkőzést, 48 pontot írtak az eredményjelzőre, de nem lassítottak a harmadik játékrészben sem (38). A Denver ellen karriercsúcsot dobó Holiday (4/9, 3/6 tripla, 2 szerzett labda, 1 blokk) követte a Splash Brothers-t - igaz tisztes távolságból-, a Golden State pedig a mérlegéhez hű játékkal tisztelte meg és ütötte ki ellenfelét. 

Csendes asszisztálás a gálához. Az első negyed után még vezetett a liga utolsó helyén tanyázó Knicks a legjobb mérleggel rendelkező Warriors otthonában. Itt viszont el is fogytak a pozitív tények a New York hívei számára. Úgy tűnt, hogy a második játékrész végén tartani tudja tíz pontos hátrányát a vendég alakulat, ám ehelyett két perc alatt benyeltek egy 4-13-as rohamot, így több mint húszegységnyi hátránnyal vonulhattak pihenőre. A folytatásban totálisan széteső, darabjaira hulló Knicks csak arra várt, hogy mikor vetnek véget a találkozónak, ugyanis a Warriros két és fél negyed alatt szerzett annyi pontot, mint a vendégek a teljes mérkőzés folyamán.

A Warriors legjobb dobói: Thompson 27/18, Curry 25/18, Holiday 13/9
A Knicks legjobb dobói: Bargnani 18/3, Shved 14/6, Hardaway Jr. 13/9

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus