Összecsap a két konf. első, Rondo újra Bostonban

A nap rangadója a nyugati első GSW és a keleti első Raptors találkája, Rondo Mavs-mezben lép fel Bostonban, tizenegy meccses maraton jön

Tizenegy meccs következik ma az NBA-ben, melyből kiemelkedik a nyugati első Golden State és a keleti éllovas Toronto csatája, de Rajon Rondo Bostonba való visszatérése is érdekesnek ígérkezik. Ezen felül lesz egy Thunder-Wizards rangadó, de pályán a Memphis, a Houston és az Atlanta is. Lássuk, mit kell tudnunk a derbik előtt!

Charlotte Hornets – Cleveland Cavaliers  01:00

Mindkét oldalról hiányozni fog a legnagyobb ász, a hazaiaktól Al Jefferson, a Cavstől pedig LeBron James esett ki pár hétre. A Cleveland azonban nem teheti meg, hogy ne húzza be ezt a mérkőzést, hiszen zsinórban három vereségből érkeznek és bár nem kímélik őket a sérülések, muszáj hozniuk a győzelmeket, ha nem akarnak nagyon leszakadni a keleti élmezőnytől. Varejao és James nem lesz, de Love játéka is kérdéses, így felül finoman szólva vékony lesz a rotáció – de Jefferson nélkül a Charlotte-nak sincs itt minőségi embere. A találkozó show-ja a két irányító összecsapása lesz, társai hiányában Irving vállalja magára a pontszerzés nagy részét, ahogy Kemba Walker is hazai oldalon – papíron több fegyver van a Cavsnél és nekik igazán égető a győzelem.

Orlando Magic – Brooklyn Nets 01:00

A Brooklyn a szezon legnagyobb győzelmével zárta 2014-et, hiszen a Chicagót verték el – hét meccsből hatot behúztak az utóbbi időben, most pedig lehetőségük van majdnem két hónap után 50%-ra zárkózni. Brook Lopez legutóbb visszatért a kezdőbe és rögtön 29 pontos szezoncsúcsot dobott, de főleg védekezésben javultak fel, így optimistán várhatják a találkozót. Annál is inkább, mert az Orlando valamiért tragikusan játszik otthon, kedden a Detroittól is nagyon simán kaptak ki és ha a Lopez-Plumlee kettős folytatja a Bulls elleni formát, nem valószínű, hogy Vucsevicsék dominálni fognak belül – azt pedig nem nagyon várhatják, hogy a remeklő Jacket és az egyre hasznosabb Joe Johnsont túldobják Oladipoék a periméteren. Deron Williamsnek mindenesetre nem ártana javulnia, nem egészen 7 pontot átlagol 26%-kal az utóbbi négy találkozón.

Boston Celtics – Dallas Mavericks 01:30

A mérkőzés fő apropója természetesen Rajon Rondo lesz, az irányítót decemberben cserélték el Dallasba, miután 2008-ban tagja volt a bajnokságot nyerő gárdának és azóta is vezére volt a Keltáknak. Az biztos, hogy nem mindennapi fogadtatásban lesz része – közben a Mavsnél némileg megváltozott a szerepe, a csapat pedig két vereség után magára talált és legutóbb nagyon simán megverték a Washingtont is. A Bostonnak viszont nem megy a csere óta, de szerdán Sacramentóban könnyedén nyertek és úgy tűnt, hogy magukra találtak, elsősorban védekezésben. A feladat mindenesetre adott, a Dallas brutális támadógépezetét lelassítani nem könnyű feladat, minden poszton olyan játékosuk van, aki bármikor képes betalálni és még Rondo is 13 pontot átlagol, mióta idekerült – nyilván esélyesebb a Mavs, de ez az este az irányítóról fog szólni.

New York Knicks – Detroit Pistons 01:30

Josh Smith elcserélése óta szárnyal a Detroit, zsinórban három mérkőzést nyertek, ezeken 110 pontot átlagoltak – az elmúlt hat találkozót figyelembe véve is száz felett járnak. A legnagyobb változás a periméteren állt be, Brandon Jennings magára talált, Jodie Meeks szórja a triplákat, így 40% felett tüzelnek kintről a győzelmi széria alatt. Különösen ez a tény lehet aggasztó a katasztrofálisan játszó Knicks számára, hiszen a periméteren védekezni képtelenek, a hármasok ellen a liga legrosszabb csapata a New York, így Meekséknek ismét nagy napja lehet. A palánk alatt Drummondék szintén dominálhatnak, bár Andrea Bargnani is megkezdte az idényt, sok haszna még nem volt – ahogy J.R. Smith-nek sem, pedig rá égető szükség lenne, hiszen Anthony továbbra is térdfájdalmakkal játszik.

New Orleans Pelicans – Houston Rockets 02:00

Tim Duncan elképesztő kosarával kapott ki a New Orleans a címvédő Spurstől, pedig Anthony Davis zsákolása után úgy érezhették, hogy megvan a győzelem. Az erőcsatár mellett mostanában általában kellő pontot tesz hozzá a hátvédsor is, viszont ebben a szezonban ez sem jelent automatikusan győzelmet – viszont otthon 10-4-re állnak, ami bizakodásra adhat okot. Viszont ha valaki ellen igazán nehéz játszani, akkor az a jelenlegi Houston, akiknél minden poszton elit védő van, Davist például Smith és Howard veheti kezelésbe, de a Beverley-Ariza páros is nehéz estét okozhat Tyreke Evanséknek. Ráadásul az egyik legnagyobb MVP-esélyes vezeti a támadójátékukat, James Harden majdnem 48%-kal dob november közepe óta, közte 40%-os triplamutatóval és gyakorlatilag nincs az a védelem, ami megállítaná. Bár Davis is hasonlóan tarthatatlan, rá papíron sokkal inkább megvannak a védők vendégoldalon, így a matchup mindenképpen a Houstonnak kedvez.

Oklahoma City Thunder – Washington Wizards 02:00

Az elsöprő energiával kosarazó Russell Westbrook révén kezdte meg a rájátszásért indított hadjáratot a Thunder, de legutóbb (amikor kiállították két technikaival) az éppen visszatérő Kevin Durant is letette a névjegyét – rögtön 44 ponttal vezette győzelemre csapatát. A két sztárról idén talán most először mondható el, hogy mindketten egészségesek és jó formában is vannak, ez pedig a remek lepattanózással és a kinti dobásokkal komoly gondot okozó Ibakával elég is lehet a sikerhez. A Wizards támadójátéka egyébként is kicsit szétcsúszott, John Wallt leszedték az ellenfelek, márpedig az irányító parádés teljesítménye kulcsfontosságú volt a sikerhez – az elmúlt két találkozón 44 labdát adtak el a fővárosiak, ami ma egészen biztosan nem fog beleférni. Szintén aggodalomra adhat okot vendégoldalon, hogy az 50% feletti csapatok ellen 6-7-re állnak és mindössze 95,8 pontot átlagolnak, nagy kérdés, hogy ma lesz-e válaszuk a Thunder festékbeli dominanciájára, gyors játékára és a két szupersztárra – a képhez hozzátartozik, hogy még soha nem nyertek Oklahoma Cityben.

Milwaukee Bucks – Indiana Pacers 02:30

A Milwaukee Brandon Knight vezérletével a Clevelandet is szétszedte, a csapdázós védekezésük általában sok szerzett labdát szül, így Jason Kidd csapata továbbra is masszív playoff-csapatként teljesít. Az Indiana George Hillben bízhat leginkább, az irányító remekül mozgatja csapatát és 14 pontot átlagol visszatérése óta, az utóbbi öt meccsből pedig hármat meg is nyert a Pacers – legutóbb éppen Hill húsz pontjával Miamiban arattak győzelmet. Ma mindenesetre nehéz dolguk lesz, Antetokounmpóék védekezése nagyot javult az utóbbi időben, de továbbra is az Indiana kapja a legkevesebb pontot – nagy pontzuhatagra ne számítsunk. November elején ugyan összecsaptak már a felek, de akkor még sem Hill, sem West nem játszott, a Bucksnál viszont Jabari Parker igen – mindenesetre támpontnak jó az akkori 87-81-es Milwaukee-siker…

Phoenix Suns – Philadelphia 76ers 03:00

Finoman szólva felemásra sikerült a december a Suns számára, hiszen egy hatmeccses vereségszériát sorozatban hat győzelem követett, de 2014-et két vereséggel búcsúztatták – ma kötelező ezen javítani a liga leggyengébb csapata ellen. Az alapokkal nagy gond nincs, szerkezetileg nem tudtak mit kezdeni Anthony Davisszel, így szűken kikaptak a New Orleanstól, majd Durant 44 pontos estéjén túlórában maradtak alul a Thunderrel szemben – nem említhető egy lapon a Sixers ezekkel a csapatokkal. Carter-Williams majdnem öt eladott labdát átlagol az utóbbi időben, a csapat közel hússzal ebben a liga legrosszabbja, az irányító ráadásul utóbbi harminc dobásából mindössze hármat (!) váltott kosárra. A Bledsoe-Dragic-Thomas trió jó eséllyel át fog rohanni a Philly-n, főleg ha hasonló mennyiségű labdát szórnak el a vendégek.

Utah Jazz – Atlanta Hawks 03:00

Az Atlanta jelenleg fél meccsel van lemaradva a keleti éllovas Torontótól és a játékukat látva senki nem kérdőjelezi meg őket – letisztult, sokpasszos támadójáték, tökéletes szerkezet és agresszív védekezés jellemzi őket. Ma visszatérhet újra Horford, a nélküle remeklő Millsap így „kiegészül” a palánk alatt – az erőcsatár több évet húzott le a Jazznél korábban. A Hawks a liga egyik legjobbja idegenben, nem zavarja őket a vendégszerep (persze az ő csarnokuk sem egy oroszlánbarlang). A (szintén ex-Jazz-játékos) Carroll nem biztos, hogy pályára tud lépni és Korver sincs bombaformában, a Utah védekezése pedig az elmúlt időszakban nagyot javult, 91,7 pontot engednek átlagban és remekül pattanóznak – ez utóbbi pedig probléma lehet a Hawks számára. Ha Gobert-ék tudnak dominálni ezen a téren, lehet esélyük, egyébként egy pontszegény meccsből is a kőkeményen védekező és kulcspillanatokban pontosan dobó Atlanta jöhet ki jobban.

Golden State Warriors – Toronto Raptors 04:30

Ez lesz a nap rangadója, a nyugati éllovas és ligaelső Warriors fogadja a keleti listavezető Torontót. A Raptors ötmeccses nyugati túrájának negyedik állomásához érkezik, megverték már a Clipperst és a Denvert, Portlandben viszont kikaptak. A legnagyobb esélyük centerposzton lehet, hiszen Bogut továbbra is hiányzik a GSW-ből, de Ezeli sem bevethető, Speights viszont remekel kezdőként is – Valanciunastól nagy este kell ennek ellenére, itt lehet keresnivalójuk. A Warriors labdahalász védekezése (16 szerzett labda/meccs) ellen nehéz dolga lesz a vendégek külső sorának, ráadásul túldobni sem éppen egyszerű Curry-éket. Ahol mindenképpen erősebb a GSW, az a hármas-négyes poszt, igazi stretch négyese nincs a Torontónak, Draymond Green szerkezetileg komoly gondokat okozhat Barnesszal együtt elöl-hátul. Bármilyen erős is a Toronto, a Golden State egy fokkal jobbnak tűnik akkor is, ha a Splash Brothers nincs ellenállhatatlan formában és hiányzik a kezdő centerük is – a jobb védekezés és a hazai pálya mellettük szól.

Los Angeles Lakers – Memphis Grizzlies 04:30

Zach Randolph továbbra sem bevethető, de négy vereség után úgy tűnik, hogy feldolgozta ezt a Memphist, hiszen arattak két győzelmet, a legutóbbit a címvédő Spurs ellen – Marc Gasol mellett Mike Conley is extra formában kosarazik, de ebben a hónapban nagyon sok meccsük lesz idegenben. A túloldalon Kobe Bryant úgy néz ki, hogy elhagyta a mindent eldobó formáját, a kisebb pihenője óta hasznosan kosarazik, legutóbb tripla-duplával vezette győzelemre csapatát és ma ismét ő lehet a kulcs – Tony Allen jelentkezhet rajta szolgálatra. Conley-ra nincs igazán ember hazai oldalon, ez pedig baj lehet, mert csapatszinten lépett előre a gárda ezen a téren, viszont a Conley-Gasol páros így is szétszedheti őket, bár ha Bryant így folytatja, a kissé szétcsúszó vendégvédekezést is érheti meglepetés. Az ex-Grizzli Ed Davis is pályára léphet ma Lakers-mezben, mégpedig jó eséllyel maszkban, miután kedden eltört az orra.

A meccsekhez élőképes streameket itt találtok!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus