Ott lesz a playoffban a Dallas, viszi magával a Houstont?

A Mavs nyert a Jazz otthonában, így ott lesz a rájátszásban - a Rockets kiütötte a Minnesotát - Bostonban győzött a Charlotte

A Dallas megnyerte a ki-ki meccset a Jazz otthonában, így ott lesz a playoffban, a Houston pedig szétdobta a Minnesotát, így James Hardenék ismét rájátszást érő helyen tanyáznak az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszában – az utolsó forduló dönt majd mindenről. Keleten is élesedik a helyzet, miután a Charlotte Jeremy Lin vezérletével győzött Bostonban, a harmadik és a hatodik hely között csupán egyetlen meccs a távolság. A Cavs két sztárja extra napjával megverte az Atlantát, az OKC kiütötte a Lakerst, győzött az Orlando, a Chicago és a Sacramento – íme a részletek!

Visszajátszás c. napi videós rovatunk ide kattintva elérhető!

Cleveland Cavaliers – Atlanta Hawks 109-94

James és Irving is playoff-formában. A négyszeres MVP 16 dobásából 13-at értékesített és 34 pontig jutott úgy, hogy a teljes negyedik negyedet a padon töltötte – a harmadik játékrészben egymaga 19 egységet rámolt be. Kyrie Irvinggel sem tudott mit kezdeni az Atlanta, az irányító 35 pontot szórt, igaz, ő kevésbé volt hatékony, de erre a párosra nem volt válaszuk a vendégeknek – a záró etapot már 15 pontos előnyből kezdte a Cavs és innentől csak a védekezésre összpontosított.

Pontatlanabb volt a Hawks. Az Atlantánál a Teague-Bazemore-Horford hármas parádésan játszott, de Millsap, Korver és a teljes kispad csak szenvedett – a gárda 30% alatt dobott kintről, ez pedig nem fért bele ezen az estén. Védekezésben a Cavs két ásza ellen tehetetlennek bizonyultak és a jó kezdés (megnyert első negyed) után alárendelt szerepet játszottak, így csak fél meccs az előnyük a Miamival és egy egész a Boston-Charlotte párossal szemben – az alapszakasz zárásaként Washingtonba látogatnak.

A Cavaliers legjobb dobói: Irving 35/12, James 34/9, Love 10/6, Dellavedova 10/3
A Hawks legjobb dobói: Bazemore 23/15, Teague 21/3, Horford 20

Orlando Magic – Milwaukee Bucks 107-98

Belefért a leolvadás. Nagyon erősen kezdett az Oladipót, Vucsevicset és Gordont nélkülöző Orlando és az első félidő teljesen a hazai csapatról szólt: kiegyensúlyozott, önzetlen játékkal közel húszpontos előnyt építettek ki. A harmadik negyed végén megkezdte a felzárkózást a Milwaukee és egészen négy pontra közelített a hajrában, de ekkor Mario Hezonja (19 pont, 7 gólpassz, 5 labdaszerzés) beemelt egy kulcsfontosságú triplát, ezzel megtörte a vendégek rohamát és eldöntötte a találkozót.

Az eladott labdák okozták a Bucks vesztét. A vendég együttes 23 alkalommal szórta el a játékszert, ami soknak tűnik, de még inkább az, ha megnézzük, hogy ebből 19-et (!) a Magic játékosai loptak el – brutális adat. Fournier-ék ellenben vigyáztak a labdára, több büntetőt harcoltak ki és egy fokkal eredményesebbek voltak kintről is, a Milwaukee nem igazán tudott mihez nyúlni – most Antetokounmpónak sem ment a játék.

A Magic legjobb dobói: Ilyasova 22/6, Hezonja 19/9, Dedmon 17
A Bucks legjobb dobói: Monroe 23, Middleton 17, Parker 17

Boston Celtics – Charlotte Hornets 100-114

Jeremy Lin és a második negyed. Az első tizenkét percben még úgy alakult a meccs, ahogy a Boston eltervezte, a folyatásban azonban a Hornets érvényesítette akaratát. A második negyedet egy 31-3-as (!) rohanással zárták le a vendégek, Jeremy Lin pedig ehhez egymaga 19 pontot és öt labdaszerzést tett hozzá – a hihetetlen széria után nem sok kérdés maradt a második félidőre. A Charlotte lemenedzselte a meccset és kulcsfontosságú győzelmet aratott, hiszen így utolérte a Celticset és a harmadik Atlanta is csak egyetlen találkozóval jár előrébb – igaz, az utolsó alapszakasz-meccsre készülnek a csapatok.

Fájó vereség. Otthon joggal bízhatott győzelemben a Boston, ám a második negyedben bemutatott totális összeomlás után nehéz helyzetben vannak Thomasék – igaz, a Charlotte ellen így is övék a tiebraker. Összességében elöl-hátul pontatlan volt a gárda ezen az estén, ismét hiányzott egy vezér és érdekes, hogy a kezdőjátékosok közül senki nem játszott 25 percnél többet – nem igazán volt olyan felállás, ami eredményre vezetett volna.

A Celtics legjobb dobói: Thomas 17/3, Bradley 17/9, Turner 15/3
A Hornets legjobb dobói: Lin 25/3, Walker 18/6, Jefferson 16, Williams 16/12

Brooklyn Nets – Washington Wizards 111-120

20-0-s kezdés, leolvadás, győzelem. Kirobbanó formában, 20-0-s futással kezdte a találkozót a fővárosi alakulat, de a Nets már az első negyedben felzárkózott látótávolságon belülre és később a vezetést is átvette. A negyedik játékrészben aztán a vendégek ismét elkezdtek figyelni a védekezésre és egy 13-4-es etappal megléptek, így végül behúzták a találkozót John Wall és Bradley Beal nélkül is – igaz, a helyükön kezdő Sessions-Thornton párosra nem lehetett panasz.

Védekezés nincs, feszültség van. Egy nappal korábban 129 pontot kapott a Nets az Indianától és amikor odafigyelt a Wizards, most is átjáróház volt a hazaiak védekezése – azt csináltak Gortaték, amit csak akartak. Elöl azért a hátvédek termelték a pontokat, de Bojan Bogdanovic és Sean Kilpatrick kis híján egymásnak ugrott a pályán egy „védekezés” után – a Brooklyn számára épp itt az ideje befejezni a szezont.

A Nets legjobb dobói: Bogdanovic 20/9, Larkin 20/6, Kilpatrick 17/6
A Wizards legjobb dobói: Sessions 21, Thornton 19/6, Hickson 15

Minnesota Timberwolves – Houston Rockets 105-129

Nem volt kérdés. A tétnek megfelelő intenzitással kezdte a meccset a Houston, ennek eredményeként már az első negyedet 17 ponttal nyerte meg – félidőben húsz, később harminc pont felett is járt a különbség. James Harden az első perctől kezdve tarthatatlan volt, de csapatszinten is bőven 50% felett tüzeltek a vendégek, berámoltak 15 triplát és kiütéses győzelmet arattak – ezzel utolérték a Jazzt, sőt, jelenleg ők állnak a nyugati nyolcadik helyen. A playoffba jutáshoz a Sacramentót kell megverniük…

Hatalmas pofon. Az utóbbi találkozókon nagyon jól játszott és a győzelmeket is hozta a Timberwolves, itt viszont lassúnak, körülményesnek és pontatlannak tűntek Wigginsék – egy pillanatig sem volt közük a meccshez. Egyénileg csak LaVine-t és a padról lendületet adó Muhammadot lehet kiemelni, de ezzel is csak annyit ért el a gárda, hogy legalább a pontokat termelte – a komoly vereség után a New Orleans ellen zárják az alapszakaszt.

A Timberwolves legjobb dobói: Muhammad 23/3, LaVine 21/9, Dieng 13
A Rockets legjobb dobói: Harden 34/15, Ariza 21/9, Howard 19

New Orleans Pelicans – Chicago Bulls 116-121

Egy Butlerrel jobb volt a Bulls. Tartalékoltak a vendégek, hiszen bekerült a kezdőbe Cristiano Felicio és az ex-szolnoki Justin Holiday is – igaz, mindketten kimondottan jól játszottak (16 ill. 14 pont), a Chicago pedig csapatszinten 57%-kal tüzelt mezőnyből. A hajrában aztán Jimmy Butler (23 pont, 11 gólpassz) jelentette a különbséget, aki több fontos kosárral jelentkezett és az utolsó percekben ezzel eldöntötte a derbit – a két tartalékos keret között végül a sztárjátékos volt a mérleg nyelve.

Ki kap jövőre szerződést? Gyakorlatilag az aktív rotáció hiányzik már meccsek, sőt lassan hetek óta a Pelicansnél, így Tim Fraziernek, James Ennisnek és a többieknek lehetőségük nyílt bizonyítani, hogy helyük van egy NBA-csapatban. Az említett két úriember most is villogott, Frazier 20 pontja és 11 gólpassza mellé hat lepattanót és három labdát is megszerzett, Ennis pedig 29 pontos karriercsúcsot szórt 5/8 triplával – nekik köszönhető, hogy az utolsó percig partiban voltak a hazaiak. Érdekes kérdés lesz, hogy a most villogó játékosok közül hányat látunk viszont aktív rotációban jövőre…

A Pelicans legjobb dobói: Ennis 29/15, Douglas 21/9, Frazier 20/3
A Bulls legjobb dobói: Butler 23/3, Mirotic 20/6, Felicio 16

Oklahoma City Thunder – Los Angeles Lakers 112-79

Westbrooknak egy félidő is elég volt. Az OKC tripla-dupla gépe 11 ponttal, 10 lepattanóval és 10 gólpasszal zárta a második negyedet, ezzel idén 18. alkalommal érte el ezt a statisztikai bravúrt. Érdekes, hogy inkább a fordulás után lépett meg a Thunder, a lubickoló és végül 34 pontig jutó Kevin Durant vezérletével 31-13-ra nyerték ezt a játékrészt a hazaiak és már 43 pontos előnyben is voltak – könnyed győzelemmel hangoltak a ma esti, Spurs elleni összecsapásra.

Egy negyed maradt még Bryantben. A tegnapi extra teljesítmény után ezúttal is jól kezdett a Lakers ikonja és 13 pontot szórt be az első negyedben – azonban itt meg is állt és végül csak 19 percet töltött parketten. Az NBA-pályafutása utolsó idegenbeli találkozóját játszó klasszis helyett ezúttal senki nem tudott értékelhetőt nyújtani a vendégeknél, így mindössze 28,4%-kal (!) dobtak mezőnyből – nem mondhatni, hogy megnehezítették az OKC dolgát.

A Thunder legjobb dobói: Durant 34/18, Adams 13, Westbrook 13
A Lakers legjobb dobói: Bryant 13/9, World Peace 12/6, Clarkson 11/3, Russell 11, Sacre 11

Utah Jazz – Dallas Mavericks 92-101

Nagyon nehéz helyzetben a Jazz. Az igazi ki-ki meccsen az elejétől fogva összeszedettebb volt a Dallas, a Jazz végig pár pontos hátrányban játszott. A periméterről borzasztóan céloztak a hazaiak (9/33 tripla), és bár közelebbről hatékonyabbak voltak, a védekezésük most nem tudott felpörögni a második félidőben. Ennek fő oka az volt, hogy a center Rudy Gobert a második negyed derekán súlyosnak tűnő bokasérülést szenvedett – innentől kezdve a Utah nagyot harcolt, de reális esélye nem volt a győzelemre. Az utolsó meccsen győzniük kell a Lakers ellen, de ha a Houston Rockets is nyer a foghíjas Kings ellen, akkor James Hardenék jutnak be a rájátszásba.

A veteránok nagyon kellettek. Az első perctől egyértelművé tette a Dallas, hogy ők itt ma nyerni akarnak, és ebben nagy segítségükre volt Deron Williams (23 pont, 6 gólpassz) és Dirk Nowitzki (22 pont, 11 pattanó). A sokat kritizált Wes Matthews is jól teljesített, és a kispadról jött pár közepes teljesítmény – ez így elégnek bizonyult. Rick Carlisle csapata az elmúlt két hétben nagyon összeszedetten kosarazott, ennek köszönhető, hogy ma be tudták biztosítani helyüket a playoffban.

A Jazz legjobb dobói: Hayward 26/3, Mack 18/6, Favors 11.
A Mavericks legjobb dobói: Williams 23/6, Nowitzki 22/12, Matthews 20/12.

Phoenix Suns – Sacramento Kings 101-105

A másik Curry egyre jobb formában. A Kingsnél már Cousins és Rondo sem játszik idén, és most Darren Collison is pihent, így Seth Curry kaphatta meg a vezetői pálcát – 20 ponttal, 15 gólpasszal és 3 labdalopással zárt. Az ő sebességére építve a többiek is elkapták a ritmust, a kezdőötösből mindenki 10 pont fölé jutott, és a negyedik negyednek már 15 pontos előnnyel futottak neki. A végén volt egy kis izgulnivalójuk, de a Suns két egyenlítő dobást is elhibázott.

Teletovic rekordjavítása és Booker mérföldköve. A meccs nagy részében alárendelt szerepet játszott a Suns, ha nincs az újabb négy triplát szóró Mirza Teletovic, akkor hamarabb eldőlt volna az összecsapás. A bosnyák tüzér már eddig is a liga történetének legtöbb tripláját szerezte egy szezonban a cseresorból beállva, mellette még Devin Booker dicsérhető, aki elérte az 1000 pontot – negyedik legfiatalabbként a liga történetében (James, Bryant és Durant előzik meg). A fiatal dobóhátvéd azonban a végén elrontotta az egyenlítő dobást, Teletovic is hibázott, így a győzelem elmaradt.

A Suns legjobb dobói: Teletovic 26/12, Booker 22, Len 16.
A Kings legjobb dobói: Curry 20/9, Koufos 19, Gay 15/3.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus