Pacers, Clippers, Raptors: azonnal oda a pályaelőny

Tegnap este és ma hajnalban négy összecsapással kezdetét vette a playoff – három összecsapáson máris kiderült, hogy mit sem ér a reguláris szakaszban mutatott jobb forma. Torontóban a Brooklyn egyik veterán klasszisa döntött a végén, Los Angelesben a faultproblémák kezelése, Indianában pedig a palánk alatti munka minősége. Egyedül Oklahomában nem borult a papírforma, de az ellenfél Memphis valószínűleg még egyszer nem lesz ennyire dekoncentrált.


Toronto Raptors – Brooklyn Nets 87-94

Jó az öreg a háznál. Az utolsó negyed közepére a korábbi hátrányát ledolgozta a Raptors és kiegyenlített, egypontos adok-kapok alakult ki. Bő három perccel a vége előtt aztán előlépett az addig csendes, mindössze hatpontos Paul Pierce és előbb kiosztott egy gólpasszt Garnettnek, majd betermelt zsinórban kilenc egységet, ezzel szinte egymaga végezte ki a hazaiakat.

A playoff a matchupok időszaka. Az irányító poszton mindkét csapat jól teljesített, hiszen Deron Williams 24 pontot szerzett, a Raptorsnál Lowry 22-t, ráadásul leszedett mellé 7 lepattanót és kiosztott 8 gólpasszt is – de Vasquez is egy 18 pontos, 8 gólpasszos estét szállított fontos triplákkal. A palánk alatt Valanciunas dominált, 17 pontos, 18 lepattanós, 2 blokkos teljesítményt rakott le az asztalra, de nem tudta ellensúlyozni a maradék két poszt gyengeségét. DeRozan 3/13-mal, Ross 4 ponttal zárt – míg a túloldalon Joe Johnson és Paul Pierce 50% felett szereztek 39 egységet.

Sokan szomorkodtak Torontóban. Mind a 18.900 jegy elkelt a meccsre, de több ezren a csarnok előtt, kivetítőn nézték a találkozót és tomboltak a negyedik negyed közepén. Pierce kosarai után aztán elcsendesedtek és elindultak haza. A harmadik negyed közepén egyébként technikai szünet miatt állt a találkozó, ugyanis egyik óra sem működött.

A párharc állása: 1-0 a Nets javára. 

A Raptors legjobb dobói: Lowry 22/9, Vasquez 18/9, Valanciunas 17
A Nets legjobb dobói: Williams 24/6, Johnson 24, Pierce 15/6

Los Angeles Clippers – Golden State Warriors 105-109

A Clippers nem tudta menedzselni Griffin hiányát. Bő három perc után le kellett ültetnie erőcsatárát Doc Riversnek, mert két faultot is ráfújtak, majd amikor a második negyed elején visszatért, a túlzott akarásból nyögés lett: Speights harcolt ki rajta támadóhibát, így az első félidőben gyakorlatilag nem volt pályán. Végül eljutott 16 pontig, de mindössze 19 percet kapott, a végjátékban, 105-105-ös állásnál pedig egy támadólepattanóért folyó harcban megkapta hatodik hibáját is. 

A Warriors tudta menedzselni Iguodala hiányát – és Curry gyengébb napját. Nem lehet mondani, hogy egyoldalú volt a fújás a meccsen, a vendégek védekezőklasszisa a második negyed közepén már 4 faultnál járt, ő is mindössze 20 percet tölthetett a pályán. A playoff-menő irányítót is alaposan lefogta Chris Paul, a Warriors motorja csak 14 pontig jutott, 7 gólpassza mellett 7 labdát szórt el. 

A végjátékban az idegek döntöttek. A harmadik negyedben a Warriors egyértelműen a Clippers fölé nőtt (Lee és O’Neal parádézott), sőt a negyedik negyedben Jermaine O’Neal vezetésével 10 pont fölött tartották a különbséget. 100-94-es vendégelőnynél azonban Paul két tripláját DeAndre Jordan csodája (kettőből kettő büntető) spékelte meg, 102-102-nél egál volt az állás. Harrison Barnes tripláját három Clippers-büntető ellensúlyozta, 105-105-nél viszont Griffin egymás után két dobást is elrontott, majd ráfújták a hatodik faultját is. Paul azonban visszaszerezte a játékszert, ám Collison kilépett vele, majd a következő támadásnál ugyanő követett el szabálytalanságot a lepattanónál. 107-105 után is nyerhetett volna azonban a Clippers, de ezúttal Paul adta el a labdát, majd kihagyott két büntetőt – így az is belefért, hogy a Warriors az utolsó 14 másodpercben 4 (!) szabaddobást hagyott ki.

A párharc állása: 1-0 a Warriors javára. 

A Clippers legjobb dobói: Paul 28/15, Redick 22/12, Griffin 16.
A Warriors legjobb dobói: Thompson 22/12, Lee 20, Barnes 14/9, Curry 14/6.

Indiana Pacers – Atlanta Hawks 93-101

A második félidőben szintet lépett a Hawks. Igaz, ehhez a Pacers gondjai is kellettek. A nagyszünetben még egál volt az állás és pár percig szoros is maradt a találkozó, de előbb George (meghúzódott a combja), majd West (negyedik fault) hagyta el a pályát, a vendégek pedig ezt kihasználva 30-16-ra hozták ezt a játékrészt. A negyedik negyedet sem lazázták el, volt közte húsz is, csak az utolsó percekre engedtek ki, ekkor tudott zárkózni az Indiana.

Villogott, akitől vártuk. A hazaiaknál George a sérülése ellenére 40 percet játszott és 24 pontot, 10 lepattanót, 5 gólpasszt, 2 blokkot és 4 labdaszerzést tett fel a statlapjára. Mellette Stephenson hozzátett 19-et, Hill pedig 12-t, West a faultok miatt kevesebbet játszott. A Hawksnál Teague playoff karriercsúcsot dobott 28 pontjával, de a 25-öt szóró Millsap és a dupla-duplázó Carroll is említést érdemel.

Antic a mumus. Az Atlanta 3-0-ra áll az Indiana ellen, amikor a macedón center kezdő, ezeken a meccseken 35-10-re múlta felül Roy Hibbertet, a Pacers óriása 5/22-es mezőnymutatót tud felmutatni, ráadásul amikor pályán van, -51-es a +/- mutatója. Ezúttal hasonlóan teljesítettek, de mégis simán nyertek a vendégek. Márpedig a legutóbbi öt PO-sorozatukat az nyerte, aki az első meccset nyerte…

A párharc állása: 1-0 a Hawks javára. 

A Pacers legjobb dobói: George 24/9, Stephenson 19/9, Hill 12
A Hawks legjobb dobói: Teague 28/3, Millsap 25/6, Korver-Carroll 12/6-12/6

Oklahoma City Thunder – Memphis Grizzlies 100-86

Egy negyednyi Bad Russ még belefért. A félidőben agyon volt verve a Nick Calathest utolsó pillanatban elvesztő Grizzlies (az irányítót 20 meccsre tiltotta el a liga a drogszabályok megsértése miatt magyar idő szerint szombat délelőtt), a Thunder pedig 56-34-re vezetett a nagyszünetben. Russell Westbrooknak is nagyon ment, 16 pontnál állt ekkor – a harmadik negyedben viszont rettenetes vállalásai voltak, aminek köszönhetően a Grizzlies egy 31-13-as negyeddel sokkolt. Az utolsó játékrészben aztán Kevin Durant vette kézbe a dolgokat, 13 pontot termelt be, Scott Brooks pedig a negyed közepéig a kispadon felejtette Westbrookot. Ez láthatóan használt, a végén ismét az a játékos volt a pályán, mint az első félidőben. 

A Grizzlies kezében ott a kulcs, de tudják-e használni? A harmadik negyedet kell sokszor megnéznie a következő meccsig Gasoléknak, így kellene mindig játszaniuk a Thunder ellen. Amit az első félidőben bemutattak, az minden volt, csak playoff-kosárlabda nem. Azért tegyük hozzá, hogy Durant remeklésébe az is belejátszott, hogy első számú őrzője, a veterán Tayshaun Prince betegen vállalta a játékot, 4 perc után le is kellett cserélni – ám csúnya közhellyel élve, a vendégek konkrétan bent maradtak az öltözőben, az elején összeszedett 10-12 pontos hátrányt nyögték végig.

A padok különbsége. Amíg az egyik oldalon Tony Allen (13 pont, 6 pattanó) nevénél meg is áll a hasznos cserék felsorolása, a másikon Caron Butler és Reggie Jackson nagyon ment előre (igaz, elég sok hibával), a palánk alatt pedig Collison és Steven Adams összesen 5 blokkot osztott ki. 

A párharc állása: 1-0 a Thunder javára. 

A Thunder legjobb dobói: Durant 33/9, Westbrook 23, Ibaka 17.
A Grizzlies legjobb dobói: Randolph 21, Gasol, Conley 16-16.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus