Parádé San Antonióban, ordító hiba Portlandben

Durant visszatért, a Memphist verte az OKC - szétdobta a Washingtont a Cavs - óriási hiba Portlandben - extra cseresor Dallasban

A San Antonio újabb tükörsima győzelmet aratott az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszában, miután Parker és Aldridge nélkül is parádésan játszott a Jazz ellen - a Portlandnél viszont kapitális hibát vétettek, így egyik legjobbjuk nem játszhatott a Clippers ellen. Kevin Durant visszatért és vezérletével az OKC megverte a Memphist, a Cleveland LeBron James 34 pontjával és Kyrie Irving nagy negyedik negyedével vágott vissza a Washingtonnak, a Dallas viszont négy kezdőjátékosa nélkül is nyerni tudott New Orleansban. A New York remekül játszva verte a Miamit, az Indiana is lenyomta az Orlandót, a Detroit győzött Bostonban, a Suns-Hornets derbin pedig harminc triplát dobtak a felek - íme a részletek!

Visszajátszás c. videós rovatunk ezen a linken elérhető!

Miami Heat – New York Knicks 90-98

Megszakadt a rossz széria. Hamar rájött arra a vendég együttes, hogy mit kell játszania ezen az estén a győzelem érdekében. Anthony (9/12 mezőnyből, 7/8 büntető) sokoldalúnak - tempók, betörések, védelem bontása - és egyben hatékonynak bizonyult támadásban, ehhez jött még Derrick Williams (5/8) és Lopez (9/12) palánkok alatti határozottsága. A vendégek több szereplős támadójátéka kamatozott, s mindezt megfejelték Afflaloék azzal, hogy teljesen levédték a Miami hárompontosait.

Az elveszett helyzetek. Bár a hazaiak 45%-os mezőnypontossága az elfogadható kategóriába tartozik, a triplákat borzalmasan dobták Dengék, 2/17-tel zártak távolról, mely aláásta a sikerhez vezető utat. A kezdeti jó ritmus után folyamatosan esett vissza a Heat játékának minősége, Bosh (12/22 mezőnyből) és Wade (8/16, 6 lepattanó, 6 gólpassz) teljesen egyedül maradtak a pontszerzés terén. A legnagyobb problémát viszont az okozta hazai oldalon, hogy védekezésben alig tudtak értékelhetőt mutatni Whiteside-ék. 

A Heat legjobb dobói: Bosh 28/3, Wade 18, Dragic 10
A Knicks legjobb dobói: Anthony 25, Lopez 19, Williams 13/3

Orlando Magic – Indiana Pacers 86-95

Van élet a hármasok nélkül is. Azzal együtt, hogy a George-Ellis duó egyenlő elosztásban 10 eladott labdát hozott össze, tudták mivel kell pótolni, ami a kimaradó triplák miatt hiányzott a játékból - agresszivitással. A pálya mindkét oldalán kellő keménységgel játszott a Pacers, játékosai 25/29-es büntetőzéssel alapozták meg a sikert. A negyedik negyedben előbb George Hill - aki távolról nem hibázott ezen az estén (3/3) -, majd Ellis is beemelt egy hárompontost, s ez a két momentum segítette végérvényesen a győzelem útjára a vendégeket. 

Nincs megoldás az ellenfélre. Sokba került az Elfrid Paytont ismét nélkülöző vendéglátóknak, hogy Harris (6 pont, 3/12 mezőnyből, 0/6 tripla) gyenge estét fogott ki, nagyon hiányoztak a tőle megszokott pontok. Vucsevics ugyan jó százalékkal dolgozott (8/14), de a lepattanók elmaradtak tőle, Fournier pedig inkább csak tüzelt, mint talált. Oladipo (7/13, 4/7 tripla) teljesítményét lehet méltatni, mert ő húzta leginkább a csapatot, bár fellángolásai sem lendítették át a gárdát minden holtponton. A hazai pályán gyengének mondható 40%-os mezőny-, és 19%-os triplamutató, a végjátékban széteső védekezéshez párosítva nem eredményezhetett mást, mint vereséget. A hazaiak rossz szériában vannak az Indiana ellen, ugyanis sorozatban hatodik alkalommal maradtak alul a Pacers-szel szemben.

A Magic legjobb dobói: Oladipo 20/12, Vucsevics 17, Fournier 13/3
A Pacers legjobb dobói: George 20/3, Ellis 19/3, G. Hill 16/9

Washington Wizards – Cleveland Cavaliers 115-121

Kyrie Irving döntötte el. A 34-ig jutó LeBron James vezérletével (öt támadásból négy triplát dobott) a harmadik negyedben már meglépett a Cavs 18 ponttal és úgy tűnt, hogy el is dőlt a mérkőzés, ám a Wizards visszakapaszkodott és a záró etap elején kiegyenlített. Innentől azonban Kyrie Irvingről szólt a találkozó, aki a 26-26-ra végződő utolsó negyedben egymaga 19 pontot szerzett, gyakorlatilag a hátán vitte csapatát a győzelembe – végül 32-vel zárt, ami természetesen szezoncsúcs számára. Érdekesség, hogy mióta az Irving-Smith-James-Love-Thompson ötössel kezd a Cleveland, 4-0-ra áll.

Támadásban remekelt a Washington. A fővárosiak szezonbeli egyik legjobb teljesítményüket hozták az ellenfél térfelén, 55%-kal dobtak mezőnyből, 58%-kal (!) tripláztak (14-et értékesítettek) és szétosztottak 31 gólpasszt – egészen félelmetes számok. A parádés támadójáték azonban nem hozott sikert, mert közben a Clevelandet sem tudták tartani, a vendégeknél három negyeden keresztül James, az utolsóban pedig Irving nőtt a mezőny fölé – John Wall nem tudott az ő szintjükre emelkedni ezen az estén. 19 meccs után visszatért, de sokat még nem játszott Nené, Gary Neal pedig öt kihagyott találkozó után lépett újra pályára – ő 13 pontot tett hozzá húsz perc alatt.

A Wizards legjobb dobói: Temple 21/9, Wall 20/12, Neal 13/3
A Cavaliers legjobb dobói: James 34/12, Irving 32/3, Smith 25/15

Boston Celtics – Detroit Pistons 94-99

Az utolsó negyedben fordított a Pistons. Brad Stevens remekül megszervezte a Boston játékát, Avery Bradley nélkül is nagyon hatékonyan védekeztek, sőt, kiegyensúlyozott csapatjátékkal a pontokat is hozták. A Celtics a 37%-os mezőnymutató ellenére vezetett is egészen az utolsó negyedig, ekkor jött Reggie Jackson, beszórt gyorsan kilenc pontot és a Pistons lehajrázta ellenfelét – hiába dobálta a büntetőket Thomas, Stanley Johnson triplája és Baynes büntetői végleg eldöntötték a derbit. Thomas egyébként 1/15-tel (!) kezdett mezőnyből, ám az utolsó bő hét percben egymaga beszórt 15 pontot és csak rajta múlt, hogy az utolsó másodpercekig volt esélyük a hazaiaknak, ám a pontosabb Detroit így is lejátszotta ellenfelét az utolsó negyedben.

Drummond kivéve. A vendégek centere hamar faultgondokba került, majd a harmadik negyedben megsérült – ugyan egy ideig még a parketten maradt, később le kellett jönnie és összesen 21 percet tölthetett pályán. Ez idő alatt 13 pontot és csak öt lepattanót tudott hozzátenni a meccshez, a sérüléséről viszont egyelőre többet nem tudni – Amir Johnson zuhant rá a bal lábára. Ezt a fórt sem tudta kihasználni a Celtics, az utolsó negyedre elfogyott az addig parádés védekezés, a támadójátékuk szinte 100%-ban Thomasra támaszkodott, ezzel pedig az utóbbi négy meccsből a harmadikat veszítették el.

A Celtics legjobb dobói: Thomas 22/3, Turner 17/3, A. Johnson 16, Crowder 16/6
A Pistons legjobb dobói: Jackson 24/3, Caldwell-Pope 20/12, Drummond 13

Brooklyn Nets – Toronto Raptors 74-91

Esélytelen volt a Brooklyn. Az első negyedtől kezdve hátrányban játszottak a hazaiak, elöl-hátul több érthetetlen játékot mutattak be és bár voltak felvillanásaik, alapvetően nem volt reális esélyük a sikerre. A harmadik negyedben végleg eldőlt a találkozó, ekkor már húsz pont körülire hízott a torontói előny és bár Brook Lopez most is dicsérhető (24 pont, 13 pattanó, 3 blokk), egyedül nagyon kevés volt a jól védekező Raptors ellen.

Nem erőltette meg magát a Toronto. A vendégek sem sziporkáztak támadásban, de kihasználták azokat a pontokat, ahol a Nets hibázott – Valanciunas például 22 ponttal, 11 lepattanóval és két blokkal (29 perc alatt) vette fel a versenyt Lopezzel és egyenlítette ki a centerek közti csatát, a periméteren pedig a Lowry-DeRozan kettős „kocogva” is hozta a mérkőzést. Ugyan a triplák a Raptorsnál sem ültek és összességében csak 43%-kal dobtak mezőnyből (a 91 pont is jelzi, hogy nem játszották le ellenfelüket), mégsem forgott veszélyben a győzelmük – Lowry-val kapcsolatban érdekesség, hogy mind a hét kétpontos kísérletét bedobta és mind a hét tripláját elrontotta.

A Nets legjobb dobói: Lopez 24, Bogdanovic 12/6, Young 11
A Raptors legjobb dobói: Valanciunas 22, Lowry 17, DeRozan 15/3

Minnesota Timberwolves – Denver Nuggets 74-78

Nagy a baj Minnesotában. A gárda a Philadelphia elleni vereség után a sorozatban hatszor bukó Denvertől is kikapott, méghozzá egészen vállalhatatlan támadójátékkal. A sokat kritizált védekezés most rendben volt, 36%-on és 78 ponton tartották Gallinariékat, de elöl botrányosan gyengék voltak – az utolsó negyedben 2/20 (!) dobást tudtak értékesíteni és mindössze kilenc pontot szereztek. Érdekesség, hogy ezzel együtt megvolt az esélyük az egyenlítésre, ott volt Wiggins, majd Towns kezében a labda az utolsó másodpercekben, de nem tudtak élni a lehetőséggel, így újabb fájó vereség lett a vége. Öröm az ürömben, hogy visszatért Nik Pekovics, aki 16 perc alatt rögtön be is rámolt 12 pontot.

A Denver volt a kevésbé rossz csapat. Nagyon gyenge színvonalú meccset vívtak a felek és a játékra a Nuggets sem lehet büszke, de volt egy húszpontos Gallinari, illetve egy parádés cserepadjuk, amivel megnyerték a mérkőzést – a második sor játszotta le igazán a Minnesotát. A cserék 37 pontot szereztek, Jusuf Nurkic külön is kiemelendő (15 pont, 10 pattanó, 5 blokk 22 perc alatt), a kiszenvedett győzelemmel pedig megállította a zuhanást a vendégcsapat – Mudiay egyelőre nem léphetett pályára, a mérkőzés reggelén ismét fájt a bokája.

A Timberwolves legjobb dobói: Towns 14, Pekovics 12, Wiggins 11
A Nuggets legjobb dobói: Gallinari 20/6, Nurkic 15, Harris 8/6

New Orleans Pelicans – Dallas Mavericks 91-100

A „fakóval” is nyert a Dallas. Deron Williams, Wesley Matthews, Dirk Nowitzki és Zaza Pachulia sem lépett pályára a tegnapi két hosszabbításban kiharcolt győzelem után, de a cseresor élvezte a bizalmat – a 22 pontos, 8 lepattanós, 6 gólpasszos Chandler Parsons vezérletével így is hozták a mérkőzést. McGee és Powell nagyot védekezett a palánk alatt, a harmadik negyedben a Barea-Felton páros tripláival fordítottak a vendégek és bár a New Orleans még visszakapaszkodott egyszer látótávolságon belülre, Felton egy újabb nagy triplával végleg eldöntötte a találkozót.

Alvin Gentry kifakadt. A Pelicans trénere rendkívül csalódott volt csapata teljesítménye miatt, elmondása szerint megbeszélték a játékosokkal, hogy mindegy, hogy ki játszik az ellenfélnél, az 100%-ot fog adni, nekik is minimum ennyit kell – ennek ellenére elég „puhának” tűnt a New Orleans. Az első félidőben még nagyrészt ők vezettek, a fordulás után aztán egyre inkább lemaradtak védekezésben a kinti dobókról, míg ők nem tudtak reagálni támadásban. Davisnek minden centiért küzdenie kellett (11/25 mezőnyből) és bár nagyon jól kiosztogatta a labdákat (hét gólpassz), a többiek nem tudták hatékonyan bedobni a helyzeteiket – a sokkal jobban pörgő és nagy dobásokat elsüllyesztő Dallas megérdemelten nyerte a derbit.

 A Pelicans legjobb dobói: Davis 26, Evans 16/3, Gordon 14/12
A Mavericks legjobb dobói: Felton 22/9, Parsons 21, Powell 13

San Antonio Spurs – Utah Jazz 123-98

Csak a szokásos Spurs-meccs. Nehéz szavakat találni a San Antonio utóbbi hetekben mutatott formájára, egészen elképesztő fölényben vannak szinte mindenkivel szemben. Ezúttal Tony Parker és LaMarcus Aldridge hiánya sem jelentett gondot, David West (14 pont, 13 pattanó, 4 gólpassz) és Tim Duncan (18 pont, 8 pattanó, 6 gólpassz) hatalmas formában játszott és a számaikat mindössze 25 perc alatt hozták – ennyi idő alatt le is rendezte a meccset a Spurs, mert már az első félidőben elérte a különbség a húszat. Nyolcan érték el a tízpontos határt, szétosztottak 34 gólpasszt és 60,5%-kal (!) tüzeltek mezőnyből – meg sem izzadtak sorozatban hatodik győzelmük kipipálása közben.

Nem volt esélye a Jazznek. Egy így játszó San Antonio ellen nem sok csapat lépett volna ma pályára reális győzelmi esélyekkel, a továbbra is erősen tartalékos Jazz pedig nem is erőltette túl – tíz játékos is lehetőséget kapott és csak Booker maradt kicsivel húsz perc alatt. A támadójátékuk egyébként így is jól működött, a 47%-os mezőnymutató és a 98 pont sem hangzik rosszul, de a Spurs azt csinált ellenük, amit akart – szebbnél szebb támadásokat vezettek Leonardék, így a vendégeknek maradt Hayward és Burke 18, illetve 21 pontja vigaszként.

A Spurs legjobb dobói: Duncan 18, Leonard 15/6, West 14, Ginobili 14/6
A Jazz legjobb dobói: Burke 21/3, Hayward 18/6, Withey 10

Phoenix Suns – Charlotte Hornets 111-102

Kidobta magát a gödörből a Suns. Sorozatban kilenc vereség után tudott ismét nyerni a Phoenix, ennek oka pedig elég egyszerű: elképesztő formában dobták a triplákat. A hazaiak 19 alkalommal találtak be kintről 57%-kal (!), ami brutális adat, a kilenc pályára lépő közül csak a két center, Chandler és Len nem dobott hármast. Ugyan a harmadik negyed hajrájában átvette a vezetést a Hornets, öt pontnál jobban nem tudtak meglépni, a záró etapban pedig ismét jöttek Knight-ék az ágyúkkal – ez ellen most tehetetlen volt a Charlotte.

Támadásban a Hornets is hozta magát. Al Jefferson és Nic Batum nélkül lépett pályára a vendégcsapat, sőt, Jeremy Lamb is csak hét percet tudott pályán tölteni végül – előkerült Troy Daniels, aki be is pörkölt három triplát. Elöl nem volt gond, a Charlotte is 11 hárompontost süllyesztett el, Zeller dupla-duplázott, Kemba Walker 25 pontig jutott, de egyrészt kevésbé voltak hatékonyak, másrészt nem tudtak mit kezdeni a Suns dobógépeivel – a negyedik negyedben nem bírták tartani a lépést, így sorozatban ötödik mérkőzésüket veszítették el.

A Suns legjobb dobói: Teletovics 19/15, Knight 18/9, Booker 17/9, Warren 17/9
A Hornets legjobb dobói: Walker 25/6, Lin 15/3, Williams 15/9

Oklahoma City Thunder – Memphis Grizzlies 112-94

Kevin Durant visszatért. Az OKC kiscsatára egy meccset hagyott ki lábujjsérülés miatt, de ez csak a meccs elején látszott rajta - végül 33 perc alatt 26 pontig és 17 lepattanóig jutott. A hazaiak már az első negyedben magukhoz ragadták a kezdeményezést, félidőben 20 pont volt közte, végül Westbrook jó estéje (20 pont, 7-7 pattanó és gólpassz) mellett a cserék is kerek 50 pontot raktak a közösbe – nagyon simán győzött a Thunder, és megerősítette nyugati 3. helyét.
 
Mike Conley hiányzott. A periméter-védekezés alapja Achillesét fájlalta és nem öltözött át, nélküle pedig nem működött a csapat sem elöl, sem hátul – pedig Mario Chalmers igyekezett pótolni, kis híján össze is hozott egy tripla-duplát (23 pont, 9 gólpassz, 8 pattanó). A csapat dobószázaléka viszont nem érte el a negyvenet, gyakorlatilag végig csak szaladtak az eredmény után, hátul pedig egyértelműen alulmaradtak a pattanózásban. A Grizzlies a szokásos problémával küzdött: hiába vigyáztak a labdára (8 eladott), képtelenek voltak bedobálni a gyűrűbe…
 
A Thunder legjobb dobói: Durant 26/6, Westbrook 20, Waiters 15/6.
A Grizzlies legjobb dobói: Chalmers 23/12, Barnes 13/6, Randolph 12.

Portland Trail Blazers – Los Angeles Clippers 98-109

Furcsa ok miatt bukott a Portland. A hazaiaknál hihetetlen adminisztrációs baki miatt nem játszhatott a csapat remek formában lévő hátvédje, CJ McCollum. Programhiba miatt a neve lemaradt a mérkőzésre nevezett játékosok listáról, és ezt senki nem vette észre szinte a feldobásig, beleértve Terry Stotts vezetőedzőt is, aki olvasatlanul aláírta a kinyomtatott névsort… Ez meg is zavarta csapatát, az első félidőben 23 pontot vert rájuk a Clippers. A 3. negyedben aztán magára talált Mason Plumlee, a center 15 pontjára támaszkodva közelebb lopózott a Blazers, a negyedik negyedben pedig 91-97-re zárkóztak Lillard és Leonard tripláival – ekkor azonban Paul Pierce is bevágott egy fontos hármast, megállítva a felzárkózásukat. Oregonban verhetik a fejüket a falba, mert a Jazz újabb vereségével még közelebb kerülhettek volna a playoffot jelentő 8. helyhez.
 
Jó mulatság, férfimunka volt. Sorozatban hetedik meccsét húzta be a Clippers, megerősítve nyugati 4. helyét – ráadásul a hétből hatodszor nem játszhatott Blake Griffin. A helyén kezdett viszont Paul Pierce, aki meghálálta a bizalmat: 5 triplát küldött a helyére, mellette DeAndre Jordan is remekelt (14 pont, 14 pattanó, 4 blokk, 6/7 mezőnyből). A meccset mégsem itt, hanem a periméteren nyerte meg a LAC: Paul 21 pontja mellett 19 (!) gólpasszt osztott ki, Redick jól célozva jutott 20 pontig, amikor pedig ők ültek, jött Austin Rivers, aki 16 pontot rámolt be. Összességében a Clippers köszönte a lehetőséget, és alaposan kihasználta McCollum hiányát.
 
A Trail Blazers legjobb dobói: Lillard 20/12, Plumlee 19, E. Davis 12.
A Clippers legjobb dobói: Paul 21, Redick 20/6, Pierce 17/15.

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus