Parádés lett a Spurs-Grizzlies, nagyot bukott a Cavs

Az Atlanta agyonverte LeBronékat, a Spurs-Grizzlies derbi tripla ráadást hozott, Wade 42 pontja kevés volt, újabb sérülés a Bucksnál

Klasszikus lett a San Antonio-Memphis, drámai pillanatokkal, hősökkel és három hosszabbítással - Marc Gasolék örülhettek a végén az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) ma hajnali játéknapjának rangadóján. LeBron Jamesék óriási verést kaptak otthon az Atlantától, Dwyane Wade 42 pontjával is simán kapott ki a Heat, szűken nyert a Clippers, túlórában a Houston. A Toronto nem izzadt meg a Nets ellen, látványos meccsen győzött a Dallas, Antetokounmpo is megsérült - íme a részletek!

A játéknap legszebb, legfontosabb jelenetei állandó videós rovatunkban megtekinthetők!

Charlotte Hornets – Phoenix Suns 106-111

Csak a legvégén fordított a Suns. Az utolsó két és fél percben lefagyott a Charlotte, csak egy (kissé szerencsés) Jefferson-kosárra futotta az erejükből, így ez idő alatt 10-2-re rohanta le őket a Phoenix – az utolsó percben Walker ziccert rontott, majd a hármasát is hatástalanították, így nem tudott válaszolni a Hornets. A visszatérő Goran Dragic húsz egységig jutott, Isaiah Thomas 23-at rámolt be, de Bledsoe (15) és Green (16) is hozta, amit kell, a periméteren nem tudott mit kezdeni velük a hazai csapat.

Jefferson brutálisan kezdett, de volt ellenszere. A center ellenállhatatlan formában indította a találkozót, az első negyedben 18 pontot szórt be (8/10 mezőnyből), nem lehetett megállítani. Aztán a folytatásban Hornacek megtalálta a megoldást, Tuckert állította rá, aki elölről védekezve megakadályozta, hogy megkapja a labdát – pont nélkül zárta a második negyedet, innentől 5/12-t dobott mezőnyből és 28 egységgel, valamint tíz pattanóval hagyta el a parkettet. Mellette a 27-et szóró Walker kiemelhető, de ő most kulcspillanatokban rontott, ami nagyon sokba került.

A Hornets legjobb dobói: Jefferson 28, Walker 27/12, Neal 13/9
A Suns legjobb dobói: Thomas 23/9, Dragic 20/3, Green 16/9

Cleveland Cavaliers – Atlanta Hawks 98-127

Mack karrierestéje, ellenállhatatlan Hawks. A cserehátvéd 3,8 pontot átlagolt eddig, ma viszont kedvére dobálta az üres hármasokat – mind a hat távoli kísérletét kosárra váltotta, végül 24 pontos karriercsúccsal zárt 7/8-as mezőnymutatóval. Az ő óriási estéje mellett Scott, Horford, Antic, Millsap és a hiányzó Teague-et pótló Schröder is elérte a tízet, egészen brutális dobómutatóval operáltak a vendégek: 64,5%-kal tüzeltek mezőnyből, 57,1%-kal a triplavonalon túlról, 36 gólpasszt osztottak szét, elképesztő számok.

Esélye sem volt a Cavsnek. Másfél negyeden keresztül vezettek ugyan LeBron Jamesék, innentől azonban megindult az Atlanta és a hátralévő két és fél negyed alatt 45 pontot vertek a hazaiakra – LeBron már nem is játszott az utolsó etapban, aminek húszpontos hátránnyal vágtak neki. Egyrészt a védekezésük katasztrófa volt, másrészt gyakorlatilag mindent bedobott az Atlanta, harmadrészt a Cavs támadásban sem remekelt: James 21 pontja mellett csak Love (13) és Waiters (21) lépte át a tízet. Visszakapták a novemberi meccset, amikor ők dobtak 11/11 triplát az elején…

A Cavaliers legjobb dobói: James 21, Waiters 21/3, Love 13/6
A Hawks legjobb dobói: Mack 24/18, Horford 20, Scott 15/6

Boston Celtics – Orlando Magic 109-92

Az irányítók döntöttek. A vendégeknél Oladipót remekül megfogta Rondo és Bradley, a játékszervezés pedig korábban sem ment neki, így végül 7 ponttal (3/12 mezőnyből) és 3 gólpasszal zárt. Rondo viszont tökéletesen mozgatta csapatát, 13 pontját 50%-kal dobta, leszedett hét lepattanót és kiosztott 15 gólpasszt – munkája nyomán a Boston 55%-kal célzott mezőnyből, hatan érték el a tízet (+ Pressey 9, Turner 8) és végül magabiztosan húzták be a találkozót.

Nem jött az extra a Magicnél. A vendégek tíz ponttal is vezettek még az első félidőben, de ahogy a Boston keményített a védekezésen, úgy fordult meg fokozatosan a találkozó – Vucsevics egy-egyein kívül stabil fegyverük nem akadt az egész összecsapás alatt. Az utolsó negyedben aztán ismét kicsúszott a lábuk alól a talaj, a Boston 19 dobásából 13 kosár lett, itt hiányzott valaki, aki kicsit megtolja a szekeret.

A Celtics legjobb dobói: Bass 18, Green 16/6, Sullinger 16/6
A Magic legjobb dobói: Vucsevics 18, Harris 17, Fournier 13, Frye 13/9

Detroit Pistons – Dallas Mavericks 106-117

Drummond egy félidőig volt elég a Detroitnak. A 32 pontos első negyed után mindössze öt kosarat szerzett a másodikban a Dallas, így a 11 pontos, 13 pattanós (félidőben!) Andre Drummond vezérletével 53-51-re a Pistons vezetett a nagyszünetben. A fordulás után aztán meglógtak Nowitzkiék, Parsons és Ellis nagy kosaraival magabiztos előnyt építettek ki, a hajrában aztán két nagy triplával lezárták a találkozót. Drummond végül 19 ponttal, 24 lepattanóval, négy labdaszerzéssel és 3 blokkal hagyta el a parkettet, de a többi kulcsember dobóformája nem tette lehetővé az egyenlítést.

Parsons tolta meg a Dallas szekerét. A kiscsatár a kritikus harmadik negyedben villogott igazán, amikor Josh Smith nem volt pályán – ekkor 15 pontot rámolt be és levezényelt egy 14-2-es futást, ami végül elégnek bizonyult a győzelemhez. Parsons 32 pontos szezoncsúcsot hintett (10/16 mezőnyből, 4/6 tripla), de a szintén fontos kosarakkal jelentkező Ellis, valamint Nowitzki és Chandler is hozzátett – ez a négy játékos 91 egységet tett be a közösbe.

A Pistons legjobb dobói: Drummond 19, Caldwell-Pope 13/9, Jerebko 13/3
A Mavericks legjobb dobói: Parsons 32/12, Ellis 25/3, Nowitzki 18/6

Miami Heat – Utah Jazz 87-105

Hamar eldőlt. A Utah bombaformában indította a találkozót és már az első negyedet 33-16-ra nyerte, innentől pedig csak pillanatokra tudott tíz pont alá menni a Heat. Az 53%-os mezőnymutatónál is szebb az 56%-os triplázás vendégoldalon, Gordon Haywarddal pedig nem lehetett mit kezdeni (29 pont, 9/13 mezőnyből, 4/5 tripla, 6 pattanó, 7 gólpassz).

Wade hiába csillogott. A Miami ikonja 2010 decembere óta nem volt ilyen eredményes, most 42 pontos idénycsúcsot hintett, 12/19-es mezőnymutatója mellett 21 büntetőt harcolt ki, de ez is kevés volt – végig sansztalanul játszottak a hazaiak. Bosh nélkül óriási gödörben a csapat, ma 40% alatt dobtak mezőnyből és Wade mellett senki nem hozott még elfogadhatót sem – a korábban otthon remeklő gárda zsinórban négy hazai meccsét bukta el több, mint tíz ponttal.

A Heat legjobb dobói: Wade 42/6, Chalmers 11/3, Ennis 9
A Jazz legjobb dobói: Hayward 29/12, Kanter 18/3, Burks 12/6

Toronto Raptors – Brooklyn Nets 105-89

Hengerlő Raptorok. A hazaiak teljesen állva hagyták már az utolsó negyed elejétől a vendégeket, rövid idő alatt 7-1-es rohamot produkáltak. A védekezés mintha megszűnt volna a Brooklynnál, nagyobb probléma, hogy a támadójáték is, mivel a Toronto 29 pontjára csak 16-tal tudtak válaszolni. A morális mélypont akkor következett be, amikor négy perccel a lefújás előtt Joe Johnson mindhárom büntetőjét kihagyta. Hat játékos jutott tíz egység fölé a vendéglátóknál, közülük Lowry (7/13 mezőnyből, 12 gólpassz) és Valanciunas (6/7 mezőnyből, 10 lepattanó) is dupla-duplával zárt.

Nem sikerült a javítás. A Heattől elszenvedett vereséget alig heverte ki a Nets, máris újabb kudarcot könyvelhetett el. A negyedik negyedbeli összeomlást nem bírta el a csapat, amit a hátvédek gyenge dobóformája (Anderson 1/7, Williams 5/15 mezőnyből) csak tetézett, s a cserepadról sem érkezett érdemi támogatás. Viszont ki kell emelni Plumlee újabb jó teljesítményét (8/13 mezőnyből, 8 lepattanó, 2 blokk), aki két egymást követő mérkőzésen került húsz pont fölé, mely korábbi 95 mérkőzéséből csak egyszer sikerült neki.

A Raptors legjobb dobói: Lowry 20/6, Valanciunas 16, Williams 13/6, Vasquez 13/3, Johnson 13
A Nets legjobb dobói: Plumlee 23, Joe Johnson 17/3, Teletovics 14/12

San Antonio Spurs – Memphis Grizzlies 116-117 - háromszori h.u.

Folytatódott az elmúlt évek klasszikusa. Az első negyedben komoly hátrányt szedtek össze a hazaiak, akik a következő három játékrészben azért dolgoztak, hogy eltüntessék a különbséget, mely egészen 23-ig kúszott fel. A felzárkózás a hatalmas extrát hozó Green (52 perc, 9/17 mezőnyből, 7 lepattanó, 3 gólpassz, 5 blokk) vezetésével sikerült is, úgy tűnt, hogy triplájával már a rendes játékidő végén lezárja az ütközetet. Nem így történt. A klasszikus mérkőzések közé helyet követelő találkozón hatalmas csatát vívtak a felek, őrült küzdelem folyt az elveszettnek hitt labdákért. A vendégeknek nagyon sokat segített Koufos (16 pont, 7 lepattanó, 2 blokk) és Vince Carter extra teljesítménye (6/13 mezőny, 5/9 tripla). A Memphis a 2011-es rájátszás óta nem nyert a Spurs otthonában, ezzel a sikerrel tíz mérkőzéses negatív szériát szakítottak meg, mely az AT&T Centerben kísértette a Gasolékat.

A megmentők. A rendes játékidő végén 2,5 másodperc maradt a vendégeknek az egyenlítésre. Gasol (10/16 mezőnyből, 9 lepattanó, 2 blokk) kapta a labdát, aki kiszorított helyzetből, 9 méterről, előreugorva, a palánk segítségével dobta be az egyenlítő hármast. Az első ráadás végéhez közeledve ő dobta az egalizáló duplát, majd a Spurs támadásánál jó védekezést mutatott be. A második hosszabbításban fordult a kocka, Lee küldte a vég közelébe triplájával a Spurst, de jött Duncan (9/22 mezőnyből, 16 lepattanó, 5 gólpassz, 3 blokk), akinek kifacsart helyzetből elengedett középtávolija a gyűrűről betáncolt. Az utolsó hosszabbításban Randolph (9/19 mezőnyből, 21 lepattanó) hat pontjával révbe ért a Memphis, mivel a hazaiak csak egy Duncan-duplát és Green-triplát jegyeztek. 

A Spurs legjobb dobói: Green 25/21, Duncan 23, Ginobili 21/12
A Grizzlies legjobb dobói: Gasol 26/3, Randolph 21, Carter 18/15

Portland Trail Blazers – Milwaukee Bucks 104-97

A végén robbantott a Portland. Az első és a harmadik negyedet (6/8 hárompontost szereztek) egyaránt megnyerte a Bucks, mely így előnnyel várhatta a záró felvonást. A vendégek Knight (10/19 mezőnyből) és Middleton (4/6 hárompontos) révén haladtak előre, de a hazaiak a negyedik negyedben eszméltek és 36 pontot rámoltak be ellenfelüknek. A magasemberek, Kaman, a dupla-dupláig jutó Robinson (15 pont, 16 lepattanó, 5/15 büntető) és Aldridge (10/19 mezőnyből, 15 lepattanó) tettek arról, hogy lepattanózásbeli fölényét (52-32) érvényesíteni is tudja a Portland, átrohantak a Buckson az utolsó 12 percben.

Elátkozott Milwaukee. Azt követően, hogy biztossá vált, hogy Parker a szezon hátralévő részét kihagyja, újabb rossz hír érkezett a Bucks-szurkolók számára. Antetokounmpo az első félidő végén rosszul támasztott ki egy zsákolási kísérlet előtt, az első hírek szerint kificamította bal bokáját, s már nem tért vissza a pályára. Annál több negatívum nehezen érhetné a csapatot, hogy pár nap leforgása alatt mindkét fiatal reménységük komoly sérülést szenved.

A Trail Blazers legjobb dobói: Lillard 29/12, Aldridge 23, Robinson 15
A Bucks legjobb dobói: Knight 24/6, Middleton 17/12, Mayo 12

Los Angeles Clippers – Indiana Pacers 102-100

A Pacers kezében volt. Bár a Clippers tartott előrébb a harmadik negyed végén, a záró játékrészt kiválóan kapta el a vendéggárda (akik egyébként sorozatban hatszor kaptak ki idegenben a mérkőzés előtt). A cseresor CJ Miles és Scola remek dobásaival 13-3-as futást rendezett, onnantól kezdve a Clippersnek kellett kapaszkodnia. 93-88 után viszont befagytak az indianai kezek, a túloldalon viszont a nem éppen erről közismert DeAndre Jordan 2+1-es játékára, majd két újabb jó büntetőjére alapozva 9-0-t csinált a LAC. A végén 102-100-nál még volt egy dobása a Pacersnek, de CJ Miles-nak már nem volt elég a két másodperc.

Nagy szériában a Clippers. Legutóbbi 13 meccsén 11. győzelmét aratta a Los Angeles, ma is Blake Griffin vitte vállain a csapatot (31 pont, 16 pattanó), bár főleg az első három negyedben villogott – illetve a végjátékban volt egy életerős zsákolása. A meccset azonban palánk alatti társa, Jordan (15 pont, 23 pattanó) nyerte meg, aki ugyan csak 7/15-tel zárt a büntetővonalról, de amikor nagyon kellett, előlépett és kosarakat szerzett. Ugyanakkor a Clippersnek egyelőre csak a kezdőötöse és az eredményei meggyőzőek, bőven vannak még lyukak a kispadon, amiket be kell tömni.

A Clippers legjobb dobói: Griffin 31, Paul 20/3, Redick 16/9.
A Pacers legjobb dobói: Miles 17/12, West 17, Stuckey, Watson, Allen 10-10.

Denver Nuggets – Houston Rockets 111-115 - hosszabbítás után

A Nuggets mindent megtett. Nem érheti rossz szó a Denvert, hiszen végig szoros meccsre kényszerítették esélyesebb ellenfelüket. Howardék ellenében közel egálra hozták a pattanócsatát, 30 gólpasszt osztottak ki egymás között (Ty Lawson egymaga 16-ot kézbesített, a komplett Houston megállt 17-nél…), 13 triplát küldtek a helyére, négy cserejátékostól pedig összesen 42 pont jött. A rendes játékidő végén Arron Afflalo buzzer triplával mentett hosszabbításra – onnan viszont már nem róluk szólt a meccs.

James Harden 40 felett. A Rocketsban Dwight Howard jól dolgozott a palánkok alatt (24 pont, 16 pattanó, 4 blokk), és magához képest a büntetőket is jól dobta (10/15) – a főszereplő azonban Harden volt: 41 pontja mellett kiosztott 10 gólpasszt, illetve 21 (!) büntetőt harcolt ki (a teljes Denver 23-at). Már a rendes játékidőben hős lehetett volna, azonban hiába dobott be egy nagy triplát, kihagyott egy büntetőt, ezzel teremtette meg a lehetőséget az egyenlítésre. A ráadásban már nem volt pardon, a szintén kiváló litván, Motiejunas két gyors kosara után Mr. Szakáll nyolc Rockets-pontot dobott, amivel eldöntötte a győztes kilétét.

A Nuggets legjobb dobói: Chandler 23/15, Afflalo 22/9, Gallinari 16/12.
A Rockets legjobb dobói: Harden 41/3, Howard 24, Motiejunas 18/9.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus