Parádézott a Cavs, Pacers-meglepetés Chicagóban

A Pacers a Chicagót győzte le, Jamesék rekordokat döntöttek, a Kings elverte a Spurst, gálázott a  Mavs és a Warriors

LeBronék rekordot döntöttek a Hawks ellen, a Pacers viszont újabb meglepetést okozott, most Chicagóban tudtak nyerni az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) szombati játéknapján. A Kings legyőzte a címvédő Spurst, a Blazers Aldridge nélkül verte a Brooklynt, a Warriors újra gálázott, Paul vezérletével a Clippers felülmúlta a Sunst, a Dallas-Minnesota meccs 248 pontot hozott. Íme a részletek!

A játéknap legfontosabb jeleneteivel foglalkozó videós cikkünket itt érhetitek el!

Washington Wizards – Orlando Magic 98-93

A kispad jelentette a különbséget. Az Orlando kezdői tették a dolgukat, mindenki minimum 14 pontig jutott, hozták a lepattanózást és meccsben voltak, a cserék viszont összesen 13 egységet tudtak hozzátenni. Ellenben a Wizardsnál Humphries, Porter és Butler együtt 18/25-ös mezőnymutatóval 39 egységet rámolt be, ráadásul Andre Miller és Seraphin is besegített, így remekül tehermentesítették a gyengébb napot kifogó első ötöst. A fővárosiak szezoncsúcsot döntöttek 31 gólpasszukkal és 8 blokkolt dobásukkal, ráadásul Wall már a hatodik dupla-dupláját jegyezte – nem is rajtoltak otthon 4-0-val 1974 óta.

Oladipo kezdő volt. Az arcsérülésből visszatérő másodéves bedobó legutóbb még a padról érkezett, most Fournier párjaként a kezdőben kapott helyet. Ugyan a dobás (különösen kintről, de bent is betakarták háromszor) nem ment neki, 18 pontig eljutott, ráadásul leszedett mellé hét lepattanót és kiosztott hét gólpasszt is.

A Wizards legjobb dobói: Nené 16, Humphries 16, Wall 15/3
A Magic legjobb dobói: Harris 19/3, Oladipo 18, Fournier 15/6

Clevaland Cavaliers – Atlanta Hawks 127-94

Triplafesztivált rendezett a Cleveland. A hazaiak az első negyedben mindent bedobtak, amit csak el lehetett vállalni, így elképesztő, 9/9-es mutatóval álltak kintről már tizenkét perc után. Végül 19 hármassal zártak, ami franchise-rekord, ráadásul 61%-kal tették mindezt. A támadójátékról emellett mindent elmond, hogy 49 kosarukat 39 gólpasszból szerezték, ami idei NBA-csúcs…

LeBron folytatja. A 41 pontos estéje után ma az első pár percben már 11-et rámolt be, közte három triplával, végül három negyed alatt eljutott 32 egységig (13/20 mezőnyből, 4/5 tripla), hat lepattanóig és hét gólpasszig, majd a záró etapban már pályára sem kellett lépnie. Mellette Irving is eljutott 20-ig, a padról rendkívül hatékonyan dolgozott J. Harris (12, 4/6) és Thompson (15, 6/8), de Love és Marion is tíz pont fölé jutott.

Nem erőlködött az Atlanta. Hamar eldőlt a meccs, Budenholzer le is ültette kezdőit – Kyle Korvernek nem ment az elején, a teljes második félidőt a padon töltötte, de Millsap 28 perce volt a legtöbb, amit vendégjátékos pályán volt. A februárban hátműtéten áteső John Jenkins idei első meccsét játszotta és a kispadról beszállva 12 pontot tett hozzá, nagyjából ez volt ma a Hawks legnagyobb öröme.

A Cavaliers legjobb dobói: James 32/12, Irving 20/12, Thompson 15
A Hawks legjobb dobói: Millsap 16, Muscala 13/3, Horford 12, Jenkins 12/3

Toronto Raptors – Utah Jazz 111-93

Elfáradt a végére a Jazz. A back-to-backek második meccsén idén még nem tudtak nyerni, most a negyedik negyed vége előtt nyolc perccel még vezettek 83-82-re, innen rohanta le őket a Raptors. Kihasználták az eladott labdákat és könyörtelenül büntették meg őket gyors indításokból.

Haywardnak nem ment, DeRozannek igen. A Jazz kiscsatára betegséggel küszködve játszott, tíz dobásából csak hármat értékesített, végül 12 ponttal zárt, ezt pedig (főleg a hajrában) nem bírta el csapata. DeRozan viszont két gyengébb meccs után ma összekapta magát, 27 pontot rámolt be, 10/16-tal dolgozott mezőnyből és ismét oda tudott állni a büntetővonalra – ez megspékelve a remeklő Lowry-Valanciunas duóval, illetve a padról 16 ponttal beszálló Pattersonnal garantálta a sikert.

A Raptors legjobb dobói: DeRozan 27, Lowry 19/6, Valanciunas 17
A Jazz legjobb dobói: Favors 18, Kanter 18/3, Hayward 12, Burke 12

Chicago Bulls – Indiana Pacers 90-99

Pazarul játszott a Pacers. Amellett, hogy a korábbi éveket idéző védekezést mutattak be, elöl Luis Scola tarthatatlan volt (21 pont, 11 lepattanó, 10/12 mezőnyből), de Solomon Hill is dupla-duplázott 21 pont, 12 lepattanó) és a padról AJ Price is berámolt 21 pontot. 48%-kal dobtak mezőnyből, 38%-kal a triplavonalon túlról, 46-34-re hozták a lepattanózást és erőltetett helyzetekbe kergették bele a Bikákat.

Csak Butler és más senki. A dobóhátvéd 32 pontos karriercsúcsot dobott rendkívül hatékonyan (10/17 mezőnyből) és agresszíven (14 büntető) dolgozva, de Pau Gasol 4/15-ös mezőnymutatót hozott össze, rajta kívül pedig csak Hinrich jutott tíz pont fölé – a gyenge dobószázalék mezőnyből, kintről és a büntetővonalról is jellemezte ma a Chicagót.

Összeáll az Indiana? A rengeteg demoralizáló sérülés és gyakorlatilag a teljes kezdőötös hiánya most már kezd pozitívba fordulni és a második komoly skalpjukat gyűjtötték idegenben a Heat legyőzése után. A védekezésük kezd ismét fojtogató lenni, elöl pedig erre építve kevesebb extra kell, mint eddig – valaki pedig mindig elő tud lépni egy nagyobb meccsel. Rodney Stuckey és CJ Miles a jövő héten talán már visszatérhetnek, de George, West, Hill és CJ Watson játékára még nem kell számítani.

A Bulls legjobb dobói: Butler 32/3, Hinrich 15/3, Gasol 12
A Pacers legjobb dobói: Scola 21, S. Hill 21/3, Price 21/6

Memphis Grizzlies – Detroit Pistons 95-88

Egy negyedet fickándozhatott a Pistons. Kilenc pontot vert ellenfelére a Grizzlies rögtön a meccs nyitányán, a második negyedben viszont 34 pontot termelt be a Pistons annak ellenére, hogy a Jennings és Caldwell-Pope alkotta hátvédsor borzalmas dobóformát fogott ki. A második félidőben aztán összesen futotta 38 pontra, egyedül Kyle Singler talált utat rendszeresen a gyűrűbe – ez kevés volt a fordításhoz.

Zach Randolph brutális. A lassan veteránnak számító erőcsatár ma az egész csapathoz hasonlóan nem dobott jól (7/22 mezőnyből), de nem kevesebb 22 lepattanóba kapaszkodott bele, 13 ebből támadó volt – utóbbi új karriercsúcs. Az sem mindegy, hogy ezt a specialistának számító Pistons-frontcourttel szemben érte el, így ellenfele egyik méregfogát húzta ki vele. A Grizzlies szokásához híven csak annyit adott ki magából, amennyi a győzelemhez kellett – de ezt eddig nagyon jól csinálják, mert 9-1-es mérleggel vezetik az egész NBA-t!

A Grizzlies legjobb dobói: Gasol 23, Conley 18/6, Randolph 17.
A Pistons legjobb dobói: Singler 21/15, Monroe 16, Jennings 14/3.

Dallas Mavericks – Minnesota Timberwolves 131-117

Újra 130 felett. Egy nappal története legnagyobb arányú veresége után a Wolves újra belefutott a késbe, a Dallas kiváló csapatjátékával nem tudtak mit kezdeni. Már a nagyszünetben 63-44-es hátrányban voltak – az dicséretes, hogy Kevin Martin vezetésével legalább most támadásban nem estek össze (73 pont a második félidőben), viszont a védekezésük jelenleg nem NBA-szintű.

A sztárok pihentek. Egyedül Monta Ellis játszott sokat, de valószínűleg azért, hogy kicsit visszahozzák a dobóformáját – sikerült. Nowitzki és Chandler kevesebb, mint 24, Parsons alig 28 percet töltött a pályán, a többit a kilométer hosszúságú, 57 pontot termelő kispad megoldotta. A Dallas zsinórban harmadik győzelmével 7-3-as mérleggel áll Nyugaton.

A Mavericks legjobb dobói: Ellis 30/9, Nowitzki 15/3, Barea 14.
A Timberwolves legjobb dobói: Martin 34/12, Muhammad 18/3, Williams, Brewer 13-13.

Portland Trail Blazers – Brooklyn Nets 97-87

Húzóemberek nélkül is megy. Nicolas Batum még egy darabig hiányozni fog térdsérülése miatt, az All-Star LaMarcus Aldridge pedig súlyos megfázás miatt nem öltözött át – helyüket Alex Crabbe és Meyers Leonard vette át. Nyilván pótolni nem tudták a sztárokat, de Crabbe hajtós kinti védekezéssel, Leonard 12 pattanóval segített. A meccset ki más, mint Damian Lillard nyerte meg, az irányító nagyszerű dobásokkal jutott 28 pontig, de kiosztott mellette 10 gólpasszt is – emellett jó munkát végzett Deron Williamsen. A sokat kritizált kispad is remekelt, 34 pontot hoztak össze – külön kiemelhető Steve Blake 7 gólpasszos, 3 labdaszerzéses statisztikája.

A periméter-védekezés volt a Nets halála. Brook Lopez Aldridge hiányában lubickolt a palánkok alatt (21 pont) és lejátszotta testvérét, Robint (10 pont, 7 pattanó), Kevin Garnett dupla-duplával (12 pont, 12 pattanó) jelentkezett, Joe Johnson pedig megoldott már nagyobb feladatokat is, mint Crabbe (20 pont, 9/18 mezőnyből). Ugyanakkor a triplavonal mögül ő sem volt hatékony, a Nets írd és mondd 1/19-et szenvedett össze távolról, Bogdanovic-ot pedig 0 ponton tartotta Wes Matthews. A kispadról sem jött lendület, 15 pontjukból 10-et Jarett Jack szerzett, de ő is 33%-os mezőnymutatóval. Támadásban nem járt a labda, a 15 gólpassz ettől a Brooklyntól borzasztó kevés.

A Trail Blazers legjobb dobói: Lillard 28/12, Kaman 12, Matthews 10/6, R. Lopez 10.
A Nets legjobb dobói: B. Lopez 21, Johnson 20, Williams 19/3.

Sacramento Kings – San Antonio Spurs 94-91

Nem volt nagy látvány. A Spurs érezhetően fáradt volt, a Kings kintről egyszerűen nem találta a gyűrűt (0/12 tripla!) – ebből kerekedett ki egy 43 és és 42.5 százalékos mezőnymutató. A második negyedtől előrébb tartott a Kings, a Spurs viszont az utolsó negyedben 10 pontról is felállt – ekkor viszont DeMarcus Cousins (25 pont, 10 pattanó) kezébe vette a dolgokat, és példaképe, Tim Duncan (15 pont, 8 pattanó, 5 blokk) mellett megtolta a sacramentói szekeret, amit végül Collison és Gay segítségével bevitt a célba.

Enervált volt a Spurs. A kinti dobások (7/24) náluk sem ültek, ráadásul a palánkok alatt is csak erőlködtek: Duncan és Baynes egy 5/16-os mezőnymutatót hozott össze. Ginobili és Boris Diaw jól szállt be a padról, de a végjátékban Parker és Duncan is elrontott egy támadásbefejezést, ezt pedig ma nem bírta el a címvédő – amely jelen pillanatban nem áll rájátszást jelentő helyen. Ugyanakkor annyira sűrű a nyugati mezőny, hogy egy vereségnyire vannak a 4. Portlandtől…

A Kings legjobb dobói: Cousins 25, Collison 19, Gay 18.
A Spurs legjobb dobói: Ginobili 21/3, D. Green 16/6, Leonard 16/3.

Golden State Warriors – Charlotte Hornets 112-78

A Splash Brothers elintézte. Az elmúlt pár meccsen nem igazán sikerült egyszerre jól játszania Thompsonnak (21 pont, 5 gólpassz, 4 pattanó, 3 labdalopás) és Steph Curry-nek (19 pont, 9 gólpassz, 5 pattanó) – ma viszont igen. Mindketten 27-28 perc körül voltak fent a pályán, de ez is bőven elég volt. Harrison Barnes és a gyűrű közelében alig hibázó Bogut segítségével a második negyedben lemészárolták ellenfelüket, és a nagyszünetben 21 ponttal vezettek – a többit megoldotta a kispad.

Sok volt ez a back-to-back. Hiába játszott ma jól Lance Stephenson (16 pont, 70 százalékos hatékonyság) és Al Jefferson is, a másik három kezdőjátékos összesen négy mezőnykosárra volt képes, így a második negyed közepétől gyorsan nyílt a két csapat közötti olló. A palánkok alatt sem volt esélyük (51-41 volt a lepattanók aránya, nem oda) – ugyanakkor kegyetlen a sorsolásuk, hiszen alig 24 órával korábban a szintén rohanós játékot játszó Suns-nál vendégeskedtek. Akkor nyertek, de ennyi idő alatt csoda lett volna, ha regenerálódnak.

A Warriors legjobb dobói: Thompson 21/12, Curry 19/9, Barnes 17/9.
A Hornets legjobb dobói: Jefferson 19, Roberts 17/6, Stephenson 17/6.

Los Angeles Clippers – Phoenix Suns 120-107

Paul és Jordan remekelt. Az irányító 32 pontig jutott 10/13-as mezőnymutatóval, 5/6 triplával, ráadásul hét egységet az utolsó szűk három percben szerzett, amikor a Phoenix felzárkózott a korábbi 26 pontos hátrányából. A center teljességgel dominált a palánk alatt, 12 pontját 4/4-es mutatóval érte el, leszedett 18 lepattanót, amivel meg is nyerték ezt a kategóriát, illetve kiosztott hét blokkot is – ehhez Hawes hozzátett még hármat, teljes volt a légelhárítás.

Besült a Suns. Ugyan Dragic, Green, helyenként Thomas és Len (17 pont, 11 pattanó a padról) is jól játszott, a korábbi Clippers-játékos, Bledsoe dobott kosár nélkül zárt (igaz, kiosztott tíz gólpasszt), a Morris-ikrek pedig együtt 3/20-as mezőnymutatót szenvedtek össze, ez pedig a gyenge védekezés mellett most nem férhetett bele.

A harmadik negyedben eldöntötte a Clippers. Ezt a játékrészt 42-20-ra nyerték Paulék, elhúztak 26 ponttal, ahonnan már nem igazán volt visszaút a vendégek számára és bár a végére felzárkóztak, a hajrában nem tudták szorossá tenni a meccset. Thomas és Green is főleg ebben az időben hozta pontjait, a kezdőötöst (Dragicot kivéve) leszedte a pályáról Doc Rivers csapata.

A Clippers legjobb dobói: Paul 32/15, Griffin 19, Redick 14/6, Hawes 14/6
A Suns legjobb dobói: Green 26/12, Thomas 19/6, Dragic 19/6

 

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus