Páros flop: a Warriors és LeBronék is otthon buktak

James lett az Év Sportolója, de a LAC elrontotta az ünnepet - a Houston saját fegyverével győzte le a GSW-t - folytassa, Memphis-cseresor!

LeBron James komoly díjat kapott, de nem tudta megakadályozni, hogy csapata sima vereséget szenvedjen otthon a Clipperstől az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) ma hajnali játéknapján. A másik tavalyi döntős Warriors a Houstontól kapott ki egy körömrágós mérkőzésen, a két csapat mellesleg NBA-triplarekordot döntött. Tovább menetel a Bucks, az erősen tartalékos Memphis megint kisebb csodát hajtott végre, a Hornets nézhetetlen játékkal ugyan, de megverte a Dallast, a Heat pedig meglepő sikert aratott a Utah otthonában.

Visszajátszás című videós összefoglalónk ide kattintva elérhető!
 
A mérkőzések rövid videós összefoglalói ide kattintva elérhetőek!
 
Charlotte Hornets - Dallas Mavericks 97-87

A szenvedős győzelem is győzelem. Hiába a hazai pálya előnye, nagyon nem ízlett az a játékstílus a vendéglátóknak, amit a Dallas képviselt. Az első negyed jó védekezése után több kisebb hullámvölgy jött a Hornetstől, így nem nyugodhattak meg. Walker (7/19 mezőny, 3/10 tripla) szenvedett a dobásokkal és egy kivételtől eltekintve nem is állhatott a büntetővonalra. Hasonlóképp járt Batum is, bár ő szépen dolgozott mezőnyben (4/12, 9 lepattanó, 6 gólpassz), az ő játéka jelentette a mérleg nyelvét, mert ha még haloványabb, bukhatta volna a találkozót a Charlotte.

Majdnem bejött a meglepő húzás. A Mavericks próbált azzal operálni, hogy amennyire csak lehet visszavegye a Hornets lendületét és lassítsa a játékot - csak 14 pontra futotta tőlük az első negyedben, de a második játékrészben sziszifuszi munkával visszakapaszkodtak Williams-ék. Hiába dobtak borzasztóan távolról (különösen Williams és Matthews), nem szakadtak le ellenfelükről - a harmadik és a negyedik negyed utolsó perceiben is nagyon közel álltak az egyenlítéshez. Nowitzki nélkül azonban nem volt igazi vezér támadásban, Matthews és Barnes nem tudta átlökni a csapatot a lélektani határon, így hiába minden erőfeszítés, újabb vereség lett a vége.

A Hornets legjobb dobói: Walker 18/9, Kidd-Gilchrist 14, Batum - Lamb 12/3-12/3
A Mavericks legjobb dobói: Barnes 17/3, Anderson 15/9, Williams - Matthews 14/3-14/3
 
Brooklyn Nets – Milwaukee Bucks 93-111

Beindult a Bucks. Két nappal ezelőtt a Cavalierst verték nagyon simán, ma pedig a Nets otthonában győztek, ahol nemrég a Clippers is elhasalt. Azt már megszokhattuk, hogy Giannis Antetokounmpo a tripla-duplával kacérkodik (23 pont, 8 gólpassz, 8 pattanó) és Jabari Parker is jól dob, de az utóbbi időben a kiegészítők is felnőttek a feladathoz. A kezdőben ezúttal Dellavedova és Snell, a cserék közül pedig Teletovics és Brogdon szórt be három triplát, a második félidőben pedig elkezdtek védekezni, ennek köszönhetően tükörsimán húzták be zsinórban harmadik sikerüket. A Milwaukee 50 százalék fölé tornázta a mérlegét, és tapad a keleti középmezőnyre. 

Jason Kidd nem volt udvarias. Két nappal ezelőtt Paul Pierce, a Nets két évvel ezelőtti playoff-menetelésének egyik kulcsfigurája játszotta utolsó meccsét a Barclays Centerben, ma pedig az akkori edző, Nets-legenda Kidd érkezett – győzni. A Nets az első félidőben tartotta az egál körüli eredményt, a szokásos emberektől jöttek a pontok, a másodikban viszont egy újabb Kilpatrick-varázslatra lett volna szükségük. Ez nem érkezett, 40 százalék alatt maradtak mezőnyből, eladtak 18 labdát, amiből könnyű pontokat szerzett az ellenfél, kaptak 15 hármast, így tükörsima vereséget szenvedtek. Annak örülhetnek, hogy Rondae-Hollis Jefferson 17 percet tudott játszani, Kenny Atkinson vezetőedző az ő visszaépítését jelölte meg a gárda fő rövid távú céljának. 
 
A Nets legjobb dobói: Lopez 15/9, Kilpatrick 14/6, Bogdanovic 13/6.
A Bucks legjobb dobói: Antetokounmpo 23/6, Parker 22, Brogdon, Snell 13/9-13/9.
 
Memphis Grizzlies – Orlando Magic 95-94

Mindenki teljes értékű kerettag. Húzóemberek tömege hiányzott a Grizzliesből, a kezdőben JaMychal Green, Troy Williams és Andrew Harrison kapott helyet, a kispadról Deyonta Davis, Jarell Martin, Wade Baldwin és Troy Daniels egészítette ki a kilenc fős rotációt – nem az olvasó hibája, ha túl sokat nem hallott még róluk. Marc Gasol és Tony Allen tudta, hogy a fiatal csapat élére kell állni, és meg is tették: a spanyol center 25 pontja mellé kiosztott 5 blokkot és bedobta a győztes büntetőket, a liga egyik legjobb periméter-védője pedig három labdaszerzéssel és kulcsfontosságú kosarakkal segített. Végig fej-fej mellett haladt a két gárda, de a negyedik negyed közepén 13-mal ment a Magic – ekkor dobott két nagyon fontos kosarat Allen (és szerzett labdákat), Gasol bepörkölt egy triplát, amivel visszajöttek a meccsbe. A végjátékban JaMychal Green lett a hős: az utolsó percben parádés hármast szórt, majd Gasol büntetői után az utolsó Magic-támadásnál ellopta a labdát. 

Ezt a Magic vesztette el. Hiába dobott elképesztő pontossággal Evan Fournier (11/14 mezőnyből), mellette csak Jeff Green célzott jól, a többiek (köztük a dupla-duplázó Vucsevics) nem igazán találták el a berendezést. Úgy tűnt azonban, hogy a foghíjas hazaiak ellen a betonvédekezés is elég lesz, hiszen 84-71-re vezettek hat perccel a vége előtt. Itt viszont jöttek az ellenfél rutinos játékosai, az Orlando védekezése pedig összeomlott – így is nyerhettek volna, de az utolsó percben hibát hibára halmoztak. Nincs idő azonban a sebek nyalogatására, holnap hajnalban Philadelphiában van fellépésük. 
 
A Grizzlies legjobb dobói: Gasol 25/6, Daniels 19/9, Harrison 11.
A Magic legjobb dobói: Fournier 28/9, Vucsevics 18/3, Je. Green 14.

Cleveland Cavaliers - Los Angeles Clippers 94-113

Lemosták a bajnokot. Az első két negyed kiegyenlített játéka után a Clippers nemes egyszerűséggel állva hagyta a házigazdákat. A Clippersben sorakoztak egymás mellett a jó egyéni teljesítmények és csapatként is kiválóan játszottak Paulék, támadásban és védekezésben egyaránt. 15 ponton tartották a harmadik negyedben a Cavst, mely teljesen indiszponáltá vált, s ezzel megnyerték a találkozót a vendégek. Crawford fontos kosarakat szerzett a mérkőzés elején, Rivers (12 pont, 7 gólpassz), és Jordan (9 pont, 16 lepattanó) is szép számokat hozott. Griffin karriercsúcs beállítást jelentő 11 gólpasszt osztott ki, de a mérkőzés embere Redick (9/13 mezőnyből, 4/6 tripla) volt, aki szinte alig hibázott dobást.

Valami nem stimmel. A Bucks elleni vereség alkalmával is látszott, hogy vannak bajok a Cavaliers háza táján, de ezek a mai napon különösen kicsúcsosodtak. Amíg működött a támadójáték, addig nem volt bajuk Irvingéknek, viszont ahogy egyre jobban zárt a Clippers védekezése, elfogyott a címvédő tudománya. Védekezésben folyamatos késésben voltak, az izolációs játékokat rosszul védték, a lepattanócsatában 36-47-re alulmaradtak és ismét nagy mennyiségű, 18 eladott labdával zártak Jamesék. A 40%-ot alig meghaladó mezőnyhatékonyság nem engedhető meg hazai pályán, ahogy az sem, hogy ilyen szétesett játékot produkáljon a regnáló bajnok, mely két nagy aranyú vereséget szedett be rövid időn belül. James számára keserédes lehetett a mai mérkőzés, ugyanis egyrészt Bob Cousy-t taszította egy hellyel lejjebb a gólpasszok örökranglistáján, másrészt épp most kapta meg az Év Sportolója-Díjat a Sports Illustrated-től...

A Cavaliers legjobb dobói: Irving 28/3, Love 16/6, James 16, Jefferson 12/12
A Clippers legjobb dobói: Redick 23/12, Paul 16/9, Griffin 13
 
Utah Jazz – Miami Heat 110-111
 
A második esélyek jelentették a különbséget
. Mindkét csapat foghíjasan állt fel, a Miaminak papíron így sem lett volna azonban sok esélye a győzelemre, ha nem harapnak rá minden egyes szabad labdára. 13 támadópattanót szedtek vissza és jutottak újabb támadási lehetőséghez, és végül ez bizonyult döntőnek. Persze az is kellett, hogy Goran Dragic mellett két cserejátékos is belenyúljon valamibe: James Johnson 11/15-ös mezőnymutatóval, Wayne Ellington 6/9-cel jelentkezett, utóbbiak vezetésével a mindössze négyfős cserepad 55 (!) pontot szórt. A végén azért rezgett a léc, de Fortuna most fogta a floridaiak kezét.

Ez mindenhogy kötelező győzelem lett volna. Bár a kezdő hátvédpáros (George Hill és Rodney Hood) sérülés miatt nem állt rendelkezésre, van elég jól védekező játékos a Jazznél nélkülük is - ám a nagyszerű csapatvédekezésből ma semmit nem mutatott a hazai csapat, innentől kezdve ők rohantak az eredmény után. Ez a Jazztől szokatlan 17 bedobott triplát hozott, de a negyedik negyedben végig buta hibákat követtek el. Az utolsó percre visszakapaszkodtak, de az addig stabil pontnak számító Hayward ekkorra "tartogatta" a rontásokat: előbb egy triplát, majd Dragic eladott labdája után egy tempót dobott mellé. Az ilyen meccsek jelzik, hogy hiába volt ott a pályán Joe Johnson és Boris Diaw, a fiatalok rutinján még van mit csiszolni.  

A Jazz legjobb dobói: Hayward 32/9, Jo. Johnson 18/12, Ingles 15/9.
A Heat legjobb dobói: Dragic 27/6, Ja. Johnson 24/6, Ellington 17/9.
 
Golden State Warriors – Houston Rockets 127-132 - kétszeri hosszabbítás után

Saját fegyverét fordította a GSW ellen a Houston. A vendégek nem sokat kérdeztek, rögtön az elejétől kezdve pörgött a támadójátékuk, a hazaiak csak kapkodták a fejüket, ráadásul Steph Curry már az első félidőben faultgondokkal küzdött, ami rányomta a bélyegét csapata játékára, a vendégeknek mindenre volt válasza. James Harden tripla-duplázott (29 pont, 15 pattanó, 13 gólpassz), Ryan Anderson és a padról jövő Eric Gordon szétlőtte kintről a gyűrűt, a védőspecialisták pedig szívták az ellenfél sztárjainak vérét. A rendes játékidő végén egyébként Harden megnyerhette volna a meccset, de szokásával ellentétben hibázott, az első ráadás végén pedig lejárt a támadóidejük - a második hosszabbításban már nem volt pardon, a Warriors egyetlen pontot tudott feltenni a táblára. A Houston zsinórban 18. alkalommal dobott be legalább 10 hárompontost, mindkét csapat több, mint 40 alkalommal vállalkozott tripladobásra - utóbbi először fordult elő a liga történetében.

A Splash Brothers gyengélkedése nem fért bele. Fentebb említettük, hogy Curry-nek akadtak gondjai a személyi hibákkal, de ezen kívül is voltak bajok a játékával: 4/13 triplát dobott, és alig 5 gólpasszt osztott ki. Nála is rosszabb volt azonban Klay Thompson, aki 4/20-at szenvedett össze mezőnyből, Beverley és Ariza remek munkát végzett a két klasszison. A lassú magasembert, Zaza Pachuliát nem lehetett a pályán tartani a Houston nehéztüzérségével szemben, itt már borult a rotáció, és a kispadról egyedül a 10 pontig jutó Andre Iguodala nyújtott értékelhetőt. Kevin Durantnek (39 pont, 13 pattanó, 3 labdalopás, 3 blokk) és Draymond Greennek (20 pont, 15 pattanó, 9 gólpassz) köszönhető, hogy egyáltalán meccsben maradt Steve Kerr legénysége, de a végére ők is teljesen elfogytak, Greennél a cérna is - a meccs érdemi részét Hardenen elkövetett flagrant faultja zárta le.

A Warriors legjobb dobói: Durant 39/9, Curry 28/12, Green 20.
A Rockets legjobb dobói: Anderson 29/15, Harden 29/6, Gordon 23/12.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus