Paul George a Miami ellen visszatért a sztárok közé

AD 43 pontját túldobta a Hawks - ismét gálázott a GSW - az Orlando elkapta a Torontót - a Boston szétfutotta a Washingtont

 

Már csak a címvédő Golden State hibátlan az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszában, miután Steph Curry újabb nagy meccsével legyőzte a Denvert is, ellenben a Toronto kikapott Orlandóban. Paul George vezérletével rangadót nyert a Pacers a Miami ellen, Anthony Davis karriercsúcs-beállítását is túldobta az Atlanta, a Houston pedig újabb sikert könyvelhetett el James Harden 43 pontos estéjével. A Boston meglepetésre húsz pontot vert a Washingtonra, Marcus Morris győzelemmel tért vissza Phoenixbe, LeBron James 31 pontjával nyert a Cavs, de már a Lakers sem nyeretlen: Kobe Bryanték a Brooklynt verték meg. Íme a részletek!

Visszajátszás: Harden újra MVP-üzemmódban

Orlando Magic – Toronto Raptors 92-87

Vucsevics hiánya sem számított. A center helyét Dedmon foglalta el a kezdőben és a hazaiak védekezése rendkívül hatékonynak bizonyult: a harmadik negyedet leszámítva szinte tökéletesen megfogták az eddig veretlen Torontót. A hajrában Fournier dobott nagyon fontos hármast, majd Harris kulcsfontosságú büntetője után 88-87-ről támadhatott a Toronto – a Magic azonban nagyot védekezett ennél a játéknál, több esélyt pedig nem kaptak a vendégek. Az Orlando a szezon elején elbukott szoros meccsek után most már egy komoly csapatot is elkapott, ráadásul Vucsevics nélkül és egy borzasztóan játszó Elfrid Paytonnal…

Már nem hibátlan a Raptors. A vendégek nem tudtak mit kezdeni a Magic védekezésével, 35%-kal dobtak mezőnyből és 21%-kal tripláztak, egyedüli fellángolásuk a harmadik negyed elején volt, amikor egy 19-4-es futással megléptek. Ennek ellenére egy játékra voltak a győzelemtől, ami mindenképpen az erejüket mutatja és a védekezésük többnyire most is jól működött – igaz, az Orlando alacsonyabb szerkezete ellen a két magas poszton senki nem jelentett igazán megoldást. Lowry-ék idei első vereségüket szenvedték el, így már nincs hibátlan csapat Keleten.

A Magic legjobb dobói: Harris 20/6, Oladipo 18/3, Watson 12/6
A Raptors legjobb dobói: DeRozan 23, Joseph 19, Lowry 17/9

Boston Celtics – Washington Wizards 118-98

Őrült rohanást rendezett a Boston. Bár a Wizards próbálna idén minél nagyobb sebességre kapcsolni, ezen a találkozón nem tudták tartani a lépést a Bostonnal: a hazaiak 60%-kal dobtak 40 pontot az első negyedben, a félidőre pedig már 23 egységgel vezettek. Brad Stevens alacsony szerkezete tökéletesen bevált és bár rengeteget forgatta csapatát (senki nem játszott 30 percet), minden működött – a 40%-os triplamutató és a 97 elvállalt dobás pontosan azt eredményezte, amit a Celtics trénere megálmodott. Ugyan a negyedik negyedre kissé kifulladt a gárda még a folyamatos rotálással együtt is, eddigre már régen lezárta a meccset a hazai alakulat.

Ehhez most kevés volt a Washington. Elméletileg John Wallnál jobban kevesen szeretik és kevesen alkalmasabbak a rohanós kosárlabdára, ám a Wizards irányítója egyszerűen nem bírta a tempót: 6/17-es mezőnymutatója mellett nyolc eladott labdája (igaz, nyolc gólpassza mellett) is azt jelzi, hogy gondjai voltak. Hamar faultgondokba is került, Bradley Beal pedig egyedül kevésnek bizonyult, a harmadik negyed végére már harminc pont körül volt a hátrányuk, így méretes zakót kaptak a fővárosiak – ellenben a Celtics három vereség után tudott újra nyerni.

A Celtics legjobb dobói: Sullinger 21/9, Olynyk 19/9, Thomas 16/3, Turner 16/6
A Wizards legjobb dobói: Beal 24/9, Wall 13, Gortat 10

Brooklyn Nets – Los Angeles Lakers 98-104

Megszületett az első. Nem úgy festett, hogy a Lakers ma lép ki a vereségek folyamából, Bryant 0/6-tal nyitott, a vendégek 9 egységnyi hátrányt szedtek be a nyitó negyedben. De Bryant előhúzott valamit régi önmagából, 12 pontot szállított egy játékrész alatt és a 34-20-as etapnak köszönhetően fordítottak. Russell keveset vállalt és hatékony tudott maradni (6/9 mezőnyből, 3 szerzett labda), ahogy Randle (5/9, 7 lepattanó) és Clarkson (6/12) játékára sem panaszkodhattak. S bár a végjátékban saját maga dolgát is megnehezítette a Lakers, megtörte a jeget és megszerezte első győzelmét.

Hova tart a Nets? Ugyan akadt a hazaiaknál aki keményen megdolgozott azért, hogy megszülethessen az első győzelem, mégis be kell látniuk, hogy ilyen játék mellett hányattatott sorsra vannak ítélve. A padról érkezők közül például csak a 12 perc alatt 9 pontot, 7 lepattanót jegyző Robinsont lehet megemlíteni, a többi cserejátékos 7 pontot kapart csak össze. Nem elég, hogy vezetését nem tudta megőrizni a tripla-duplát ostromló Jack (8/22 mezőnyből, 12 gólpassz, 7 lepattanó) által vezetett Nets, a végén nem támadhattak az egyenlítésért a hazaiak, mert egy oldalvonali bedobást nem tudtak elvégezni.

A Nets legjobb dobói: Lopez 23, Johnson 22/3, Jack 18/3
A Lakers legjobb dobói: Bryant 18/3, Russell 16/6, Clarkson 16/3

Cleveland Cavaliers – Philadelphia 76ers 108-102

Újabb mérföldkő. Bár a félidőben még egy ponttal vezetett a 76ers, a Cavaliers nagy rohanásban kezdett a fordulás után és egészen 17 pontosra duzzasztotta előnyét. Az ellépésben élen járt a szezoncsúcsot szállító James (12/22 mezőnyből, 3/5 tripla, 13 gólpassz, 2 eladott labda), aki megszerezte karrierje 9000. mezőnykosarát. Nem szakadt meg a Cleveland, ez látszott a viszonylag gyengén dobó Love-on (5/16, 2/10 tripla) is, de a fontos periódusokban érvényesítették erőfölényüket a hazaiak, Jefferson (7/11, 3/3 tripla) és Williams (8/12, 8 gólpassz) egyaránt hatékonyan játszottak. Bár amikor egy ziccer után James rosszul fogott talajt, hamar elcsendesedett a csarnok, s bár visszatért a Cavs vezére, sérülésének mértékéről még nem tudni biztosat.

Tisztes helytállás. Ha valaki sokoldalú magasembert szeretne látni, figyelje a 76ers mérkőzéseit! Noel ponterőssége mellett védekezésben is kiemelkedő faktor volt a vendégeknél (9/18 mezőnyből, 12 lepattanó, 5 szerzett labda, 2 blokk), már a félidőben közelítette a dupla-duplát, emellett neki köszönhette a vendég alakulat, hogy meccsben tudott maradni jó ideig. Róla vehetne példát Okafor (8/17, 6 lepattanó), akinek még vannak hiányosságai, de ez elmondható a csapat többi tagjáról is. A Cavs nagy rohanásait nem tudták megállítani a vendégek, ami ennél nagyobb probléma, hogy Jamest sem - így hiába dobtak idegen környezetben 51%-os pontossággal, ez csak a tisztes helytálláshoz volt elegendő.

A Cavaliers legjobb dobói: James 31/9, Williams 18, Jefferson 17/9
A 76ers legjobb dobói: Noel - Okafor 18-18, Canaan 17/9

New York Knicks – Milwaukee Bucks 92-99

Henson volt a nyerőember. A második negyedben a remeklő Antetokounmpo vezérletével már 14 ponttal vezetett a Bucks, ám a hazaiak visszatáncoltak és szorossá tették a derbit. A nagyon szenvedő (3/12 mezőnyből, 8 pont) Monroe helyett azonban belül nyerőembernek bizonyult John Henson, aki berámolt 22 egységet, döntő pillanatokban rendre betalált, igaz, az utolsó szót már Middleton mondta ki egy triplával. A Milwaukee erejét mutatja, hogy úgy nyerte meg sorozatban harmadik meccsét, hogy Monroe-t alig lehetett pályán tartani, hogy Tyler Ennis volt a kezdő irányító és hogy Jabari Parker még mindig csak keresi önmagát – ráadásul a teljes csapat összesen három triplát süllyesztett el.

Porzingis folyamatosan bizonyít. Az újonc lett erőcsatár ismét masszív dupla-duplát szállított úgy, hogy kilenc (!) támadópattanót kaparintott meg – vele sokkal nézhetőbb volt a New York mint nélküle. A kinti dobásokkal mindenesetre a hazaiak is hadilábon álltak (4/24), így a két csapat együtt dobott annyi hármast, amennyit Steph Curry jobb napjain három negyed alatt – most Anthony sem vállalt sokat, ellenben kiosztott hat gólpasszt, de az utolsó szűk négy percben lejátszotta őket a Bucks, hiába futottak neki egálról ennek a periódusnak.

A Knicks legjobb dobói: Anthony 17/3, Williams 15, Porzingis 14/3
A Bucks legjobb dobói: Henson 22, Antetokounmpo 20, Middleton 13/3

Indiana Pacers – Miami Heat 90-87

Paul George parádés meccse győzelmet ért. A Pacers sztárja teljesen tarthatatlannak bizonyult ma, akár magasember, akár hátvéd, akár Deng, akár Winslow fogta, mindenki ellen megtalálta a megoldást – végül 36 ponttal (14/27 mezőnyből), 12 lepattanóval és három labdaszerzéssel zárt. Az utolsó negyedben egymaga tíz pontot szerzett, az utolsó másodpercekben értékesített két büntetőt, az aréna pedig az „M-V-P!” rigmussal jelezte, hogy elismeri teljesítményét. Ugyan George mellé most nem igazán tudott fellépni senki, ennél sokkal rosszabb hír, hogy Rodney Stuckey jobb bokája kiment egy védekezésnél, le kellett támogatni a pályáról és nem is tért vissza.

Sok kicsi sokra megy. A back-to-back második felén nem hiányoztak nagy dolgok a győzelemhez a Heatnél, egy kicsivel kellett volna több mindenből. Az első negyedet a sorozatban harmadik dupla-dupláját (21 pont, 11 pattanó) szerző Bosh vezérletével simán nyerték, a folytatásban azonban nem tudtak mit kezdeni George-dzsal, nem ment a játék Wade-nek (4/15 mezőnyből), őt nem tudta pótolni Dragic sem és hiába játszott jól Winslow, ezt most nem bírta el a gárda. Az utolsó másodpercekben így is megvolt az esélyük az egyenlítésre, de reménytelen figurát és reménytelen dobást választottak – ezután mindkét csapat 3-3-as mérleggel áll.

A Pacers legjobb dobói: George 36/6, G. Hill 12/9, Robinson 7
A Heat legjobb dobói: Bosh 21/3, Winslow 13, Dragic 11/3

New Orleans Pelicans – Atlanta Hawks 115-121

Davis megpróbálta. A Pelicans sztárja idei első igazán elképesztő meccsét játszotta és megpróbálta a hátán elvinni csapatát az első győzelemig – 43 pontja mellé leszedett 10 lepattanót, ellopott négy labdát és kiosztott három blokkot is. Fenomenális teljesítménye és karriercsúcs-beállítása azonban kevésnek bizonyult, pedig Eric Gordon személyében méltó társa is akadt – védekezésben képtelenek voltak megállítani Korvert és az Atlantát, így bár négy perccel a vége előtt egál volt az állás, sorozatban ötödik vereségét is elszenvedte a gárda és továbbra is nyeretlen.

Kyle Korver ihletett napja. A Hawks dobógépe ma egyszerűen nem tudott hibázni, 8/8 mezőnykísérletet váltott kosárra, közte 4/4 triplával – az ő pontjaira építve fordított a második negyedben az Atlanta, majd ő süllyesztett el egy kulcsfontosságú dobást a hajrában is, amikor egyenlített a Pelicans. Mellette a hazaiak nem tudtak mit kezdeni Paul Millsappel sem, Dennis Schröder iszonyatosan hatékony volt (6/8 mezőnyből, 3/4 tripla, 5 gólpassz 18 perc alatt), Jeff Teague pedig a legjobbkor villant – az 53%-kal dobó és a lepattanózást is megnyerő Hawks sorozatban hatodik sikerét könyvelhette el.

A Pelicans legjobb dobói: Davis 43/3, Gordon 22/9, Babbitt 13/3
A Hawks legjobb dobói: Korver 22/12, Millsap 22, Teague 19/3

Phoenix Suns – Detroit Pistons 92-100

Marcus Morris édes visszatérése. A nyáron Marcus elcserélése miatt nagy cirkuszt csapó Morris-ikrek először játszottak egymás ellen, de a Pistons kiscsatára most elégtételt vehetett volt csapatán: remek játékkal (20 pont, 7/14 mezőnyből, 6 lepattanó) segítette új társait egy nagyon fontos győzelemhez, bár a hazai közönség minden labdaérintésénél hangos „booo”-zással adta tudtára, hogy különösebben nem kedveli. Reggie Jackson és Caldwell-Pope hatékonyabbnak bizonyult, mint Bledsoe és Knight a túloldalon, de a centerek csatáját is egyértelműen Drummond nyerte Chandler ellen – annak ellenére dupla-duplázott (12 pont, 17 lepattanó), hogy egészen félelmetes, 2/13-as mutatót szenvedett össze a büntetővonalról…

Ehhez most kevés volt a Suns. Mindenben hiányzott egy kicsi a hazaiaknak, kulcsjátékosaik nem tudtak igazán érvényesülni (ugyan a két hátvéd 44 pontot szerzett, de csak 40%-kal), védekezésben pedig pont, hogy a Pistons erősségeit nem tudták elvenni – ennek ellenére szinte végig szoros volt a meccs. A harmadik negyedben még egálban haladtak a felek, de az utolsó játékrészben egy 9-0-s futással meglépett a Detroit, majd a hajrában Reggie Jackson egymaga rámolt be sorozatban nyolc egységet, erre pedig már nem tudott válaszolni Hornacek csapata.

A Suns legjobb dobói: Knight 22/9, Bledsoe 22/6, Mark. Morris 18
A Pistons legjobb dobói: Jackson 23/3, Marc. Morris 20/6, Caldwell-Pope 18/3

Golden State Warriors – Denver Nuggets 119-104

Egy pillanatig sem volt kérdés. Az első támadástól kezdve végig kézben tartotta a meccset a Golden State, már az első negyedet 40-23-ra nyerte, a második játékrészben volt egy pillanat, amikor 19 kosárra 17 gólpasszuk jutott, félidőben 28 asszisztnál jártak. Steph Curry dobóteljesítményére ismét nincsenek szavak, az MVP idén ötödszörre érte el a harminc pontot, most 8/16 triplával és tíz gólpasszal – mellette a teljes kezdőötös parádézott és csapatszinten végül negyven (!) assziszttal zártak. Ugyan a második félidőben közelebb zárkózott a Nuggets, a korábbi 32 pontos előnyének felét takarékon játszva is megtartotta a címvédő, bár most a kezdők (a faultgondokkal küzdő Ezelit leszámítva) elég sokat töltöttek pályán.

Nem itt kell nyernie a Denvernek. A vendégek alacsony szerkezettel kezdtek és a támadójátékukra összességében nem is lehet panasz, csak elég nehéz értékelni, amikor már percek alatt tíz pont feletti hátrányt szedtek össze. Gallinari 25 pontja, valamint Barton hasznos estéje (19 pont, 8 pattanó, 5 gólpassz) azért dicsérhető, illetve az is, hogy egy nagy futással egészen tíz egységnyire közelítettek négy perccel a vége előtt – mielőtt azonban komolyan szorossá tették volna a meccset, Curry-ék ismét lecsaptak…

A Warriors legjobb dobói: Curry 34/24, Barnes 21/6, K. Thompson 18/12
A Nuggets legjobb dobói: Gallinari 25/6, Barton 19/6, Harris 16/6

Sacramento Kings – Houston Rockets 110-116

James Harden jelentkezett. Ugyan volt már idén sokpontos meccse, az eddigi 29%-os mezőnymutató elég beszédes volt a Rockets sztárjával kapcsolatban – ezen az estén megpróbált mindent feledtetni. Első 15 dobásából 10-et értékesített, végül 43 ponttal, 6 lepattanóval és 13 gólpasszal, brutális estével vezette győzelemre csapatát – az utolsó negyedben Ariza és Thornton is beszállt a buliba, így egy pontzáporos meccsen sorozatban harmadik sikerét könyvelhette el a texasi alakulat. Harden egyébként a botrányos rajt után az utóbbi három mérkőzésén 36 pontot átlagol és mindhármat meg is nyerte a Houston.

Elöl megoldotta a Kings. Ugyan a kezdőben voltak lyukak (Cousins hiányzott, Anderson nem dobott kosarat, Belinelli 2/10-zel zárt mezőnyből), ezt a padról Casspi és Collison pótolta, így a támadójáték többé-kevésbé egyben is volt a hazaiaknál – ugyan dobhattak volna pontosabban, de egy nagy futással így is közel álltak a győzelemhez. Ekkor azonban jött Ariza két triplája az utolsó percekben, erre pedig már nem tudtak válaszolni Rondóék – főleg úgy, hogy Harden azt csinált, amit akart.

A Kings legjobb dobói: Casspi 22/6, Collison 22/9, Gay 15/3
A Rockets legjobb dobói: Harden 43/12, Ariza 18/12, Thornton 16/12

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus