Pistons, Nets, Cavs, Jazz: sikeres debütálás

Véget ért a Global Games Európában - Kevin Durant stílusosan búcsúzott. Kobe Bryant már a kispadon. A Nets kellemes gondjai a cseresorban. A Pistons és a Cavaliers sok új arccal gálázott. Trey Burke végre hasonlított arra, amit a Jazz szurkolói látni szeretnének. A Wizards keresi az alapcsapatát, a Bobcatsnél és a Bucksnál még minden bizonytalan.

Philadelphia 76ers – Oklahoma City Thunder 99-103

Az NBA Global Games utolsó európai állomásán, Manchesterben találkozott egymással a két csapat. Az OKC-ben ezúttal (is) három kiemelkedő teljesítmény született, természetesen Kevin Duranté volt az egyik. Az első 36 percből 33-at a pályán töltő (és utána már vissza sem térő) KD szinte csak bemelegített az első félidőben, a harmadik negyedben azonban igazi arcát mutatta, végül tripla-dupla közeli teljesítménnyel, 21 pontja mellett 12 gólpasszal és 8 lepattanóval kápráztatta el az angol kosárbarátokat. Durant hiányában a végjátékot elsősorban Serge Ibaka és Reggie Jackson hozta. A spanyolon látszott, hogy dobásai tökéletesítésével töltötte a nyarat, középtávolról szerezte pontjai nagy részét, és szokásos dupla-dupláját is elérte. Az OKC legeredményesebbje Reggie Jackson lett végül 29 pontjával, az ifjú irányító letisztult, okos játékot hozott és szépen kitöltötte a statisztikai lapját (8 gólpassz, 6 lepattanó, 11/9 dupla). Amennyiben tartani tudja ezt a formáját, Brooks edző kellemes gondokkal küzdhet majd Westbrook visszatérésekor. Isztambulban összeszedett ujjsérülése miatt ezúttal nem játszott Kendrick Perkins, valamint Derek Fisher sem.

A meccs végig szorosan alakult, ez pedig elsősorban a Phillynek köszönhető. A franchise playernek szánt Evan Turner ezúttal is jó volt (19 pont, 7 lepattanó, 4 gólpassz), és üde színfoltot jelentett a Memphisből cserével megszerzett Tony Wroten is. A 76ers játéka a Bilbao elleni szenvedés után kellemes meglepetés volt, a csapatból öten is 10 pont felett teljesítettek, a győzelemhez ez viszont hajszál híján ugyan, de nem volt elég.

A 76ers legjobb dobói: Wroten 20/12, Turner 19, Young 12/6, Hawes 11, Carter-Williams 11/6.
A Thunder legjobb dobói: Jackson 29/3, Durant 21/9, Ibaka 18.

Washington Wizards – Brooklyn Nets 106-111 h.u.

Bár Jason Kidd már ült a Nets a kispadján a Summer League-ben, ez a meccs volt a hivatalos bemutatkozása vezetőedzőként. Mellette Pierce, Garnett és Kirilenko is első meccsére készült a Netsben. Az orosz a kispadról beszállva kiváló volt, a két veteránt viszont nem erőltette Kidd – különösen azért, mert a kezdőirányítóval, Deron Williamsszel nem is játszhattak együtt, mivel bokasérülését kúrálja. Inkább a kiegészítők, csapattagságért harcolók kaptak szerepet, és kellemes gondokat okoztak a szakmai stábnak, hiszen Alan Anderson, Tyshawn Taylor Andray Blatche és Mirza Teletovic is legalább 13 pontot szerzett.

A Washingtonnál Emeka Okafor nyakcsigolyája miatt határozatlan időre kidőlt – mivel a palánk alatti védekezés alapemberéről van szó, ezért Randy Wittmannek át kell alakítania a csapat játékát. Az újonc kiscsatár, Otto Porter távollétében (csípősérülés) az Ariza-Vesely-Nené trió egészítette ki a Wall-Beal hátvédpárt, azaz gyorsabb, atletikusabb, ugyanakkor kilókban annyira nem erős kezdőötössel állt fel a Wizards. Ariza és a cseh Vesely annyira nem érezte a játékot, viszont a francia erőcsatár, Kevin Seraphin igen, ezért elképzelhető, hogy legközelebb már ő lesz a kezdőben valamelyik swingman helyett.

A Wizards legjobb dobói: Nené 19, Wall 16, Webster 13/6, Seraphin 13.
A Nets legjobb dobói: Taylor 16, Teletovic 15/9, B. Lopez 15.

Charlotte Bobcats – Atlanta Hawks 85-87

Back-to-back játszott a Hawks, ezért a csapatnál pihentették a két magasembert, Al Horfordot és Pero Anticot, Gustavo Ayon pedig tegnap összeszedett vállsérülését gyógyította – játszott viszont a veterán Elton Brand, aki rögtön 7 blokkot osztott ki! A tervezett kezdőötös pályára kerülő tagjai sem töltöttek sok időt a pályán (de formában vannak), így a kispadosoknak lehetősége nyílt villogni, amit meg is tettek: Mike Scott a csapat legjobb dobója lett, a német Dennis Schröder pedig győztes kosarat szerzett.

A Bobcats idén teljesen újrastrukturált magasember-párossal dolgozik, hiszen Cody Zellert a drafton, Al Jeffersont a szaabdügynök-piacon szedte össze a gárda. Egyelőre úgy tűnik, hogy passzolnak egymáshoz – csak még a csapat többi tagjának, főleg Kemba Walkernek kell megszoknia, hogy más lesz idén a csapat játéka. Az már most látszik, hogy a Ben Gordon, Jeff Taylor, Ramon Sessions alkotta cserehátvédsor (!) luxus, miközben az egyébként sem villogó Michael Kidd-Gilchrist mögött nincs rendes alternatíva, és Biyombo sem életbiztosítás a palánkok alatt.

A Bobcats legjobb dobói: Sessions 17, Walker 12, Taylor-Zeller 9-9. 
A Hawks legjobb dobói: Scott 19/6, Korver 14/9, Carroll 12/6.

Detroit Pistons – Maccabi Haifa 91-69

Az izraeli gárda kis ízelítőt kapott az NBA mindennapjaiból, hiszen előző este Phoenixben léptek fel, ma pedig pár ezer kilométerrel arrébb, Detroitban. Érthetően nagy ellenállást nem tudtak kifejteni, 3 negyed után 40 dobott pontnál álltak, és csak az utolsó játékrészben tudtak kozmetikázni az eredményen – bár Cubillan 6 beszórt triplája kifejezetten üde színfolt volt, ahogy Smith tripla-duplája (12 pont, 11 lepattanó, 11 gólpassz) is.

A túloldalon bemutatkozás- és visszatérésdömping volt. Rasheed Wallace-ot a kispadon, egykori harcostársát, Chauncey Billupsot a pályán üdvözölhette a Motorváros közönsége, mellettük Brandon Jennings, Josh Smith, Kentavious Caldwell-Pope és Tony Mitchell is első fellépésén van túl. Az olasz Gigi Datome és a svéd Jonas Jerebko még piheni az EB fáradalmait, velük még erősebb lehet az elég masszívnak látszó Pistons. Maurice Cheeks vezetőedző (ne feledjük, neki is ez volt az első Pistons-meccse) munkája már látszott valamelyest az együttesen, amely kifejezetten pörgős játékot játszott ahhoz képest, hogy a Monroe-Drummond kettőssel álltak fel a kezdőben. Elsőre egyébként úgy tűnt: a Jennings-Billups-Smith-Monroe-Drummond kezdőötösben elég szép lehetőségek vannak, és a visszatérőkkel a keret mélysége is príma lehet – de a munka nagy része még csak most következik.

A Pistons legjobb dobói: Drummond 17, Jennings 15/3, Monroe 13.
A Haifa legjobb dobói: Cubillan 20/18, Randle 14, Smith 12.

Cleveland Cavaliers – Milwaukee Bucks 99-87

Mindkét csapatnak ez volt a bemutatkozása az idei előszezonban, melynek során a megerősített Cavs könnyedén lépett át a nyáron igencsak felforgatott Buckson. A Clevelandbe visszatérő Mike Brown nem is erőltette legjobbjai játékát, akik egyébként végig felszabadultan kosárlabdáztak. Irving 14 pontnál fejezte be végül, a több jó teljesítmény közül a legeredményesebb Tristan Thompson lett (17 pont, 8 lepattanó). Az idei 1/1-es, Anthony Bennett 7 ponttal és 10 lepattanóval mutatkozott be. Bynum mellett Gee és Zeller is kihagyta a találkozót.

Ami a Milwaukeet illeti, sok pozitívumot nem találunk náluk, tükörsima vereséget szenvedtek. Az újonnan igazoltak közül Caron Butler, Brandon Knight és O.J. Mayo sem tudott hozzátenni semmi extrát, ráadásul még a bokasérülést szenvedő Ersan Ilyasovát is elvesztették, az egyelőre kérdéses, hogy mennyi időre. Pozitívumot talán csak a görög újonc, Jannisz Antetokounmpo játékában fedezhettek fel a Bucks hívei.

A Cavaliers legjobb dobói: Thompson 17, Kadji 15, Irvin 14/6, Waiters 12/3, Miles 12/6.
A Bucks legjobb dobói: Graham 15, Antetokounmpo 14/3.


Utah Jazz – Golden State Warriors 101-78

Első meccsét játszotta a Utah is idén, és meglepően könnyedén fektette két vállra a már harmadszor fellépő Golden State-et. A mormonok irányítói voltak csapatuk legjobbjai, az újonc Trey Burke szép dolgokat mutatott, de a mentorának igazolt John Lucas III volt a mezőny legjobbja, 16 pontjából 12-t a második negyedbeli Jazz-rohanásnál szerzett. Szintén jó volt a dupla-duplázó kiscsatár, Jeremy Evans is (12 pont, 13 lepattanó).

A Warriors sztárjainak ezúttal nagyon nem ment, Curry 14/4-et, Thompson 8/2-t, Iguodala pedig 6/3-at dobott mezőnyből. Sokat mondó adat, hogy a szabadügynökként igazolt Marreese Speights tudott lenni a legeredményesebb harcos a maga 13 pontjával. Az alapemberek közül lábsérülés miatt Harrison Barnes kihagyta a találkozót.

A Jazz legjobb dobói: Lucas III 16/6, Burks 14, Evans 12, Burke 12/6, Kanter, Favors 10-10.
A Warriors legjobb dobói: Speights 13, Curry 10/6, Lee 10.


Los Angeles Lakers – Denver Nuggets 90-88

Ontarioban találkozott újra a Lakers és a Nuggets, ahol az aranysárga-lilák visszavágtak vasárnapi vereségükért. A Lakers híveknek mégsem a meccs, hanem Kobe Bryant volt a legfontosabb, aki térdműtétje és Achilles-sérülése után már átöltözött a mérkőzésre, ott volt a társakkal a kispadon, de pályára természetesen még nem lépett. Ami a többieket illeti, Steve Blake és Pau Gasol voltak csapatuk legjobbjai, de minden pályára lépő hozzátett valamit a játékhoz. Bíztató teljesítményt nyújtott tehát a Lakers, akik végig vezettek a mérkőzésen, habár a végén két labdája is volt a Denvernek az egyenlítéshez.

A Denverben Lawson ezúttal nem tudott húzóember lenni, a palánk alatti szekcióból az egyaránt dupla-duplát elérő McGee és Hickson dicsérhető. Gallinari és Chandler visszatérését mindenki nagyon várja Coloradoban, velük sokkal jobb lesz az ezúttal elég szürke Nuggets.

A Lakers legjobb dobói: Blake 16/6, Gasol 14, Kaman 12, Young 10.
A Nuggets legjobb dobói: McGee 14, Hickson 13, Fournier 10.

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus