Ponteső Dallasban, óriási dobóforma Memphisben

Újra 120 felett a Mavs, brutálisan dobott a Grizzlies, Duranték nyertek, Bostonban bukott a Wizards, a NOP simán verte a Lakerst

Parsonsék visszataláltak a ponterős támadójátékukhoz, a Durant-Westbrook páros győzelemre vezette a Thundert, a Memphis félelmetes dobóformával győzte le a Miamit az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) vasárnapi játéknapján. A Portland is nyert New Yorkban, a Pelicans Los Angelesben, a Celtics a Washingtont is két vállra fektette, az Atlanta pedig a Denvert múlta felül. Íme a részletek!

A játéknap legfontosabb jelenetei állandó videós rovatunkban megtekinthetők!

Boston Celtics – Washington Wizards 101-93

Kis híján leadta a Celtics. Remekül kezdtek a hazaiak és gyakorlatilag lejátszották a fővárosiakat, a harmadik negyedben már 25 ponttal vezettek, de a záró etapnak is 18 egységnyi előnnyel vágtak neki. Itt azonban jött Rasual Butler, bevágott négy hármast (összesen 14 pontot szórt ebben a negyedben) és egy nagy futással egészen egy pontra zárkóztak fel. Az utolsó percben aztán megemberelte magát a Boston és Bradley triplája, valamint Green kettese után kiharcolták a győzelmet.

Gyengén dobtak a kulcsemberek. Gortat 3/12-vel, Beal 4/18-cal, Wall 5/16-tal célzott mezőnyből, Butler extrájával együtt is csak 36,6%-kal tüzeltek a vendégek – de a Celtics is megállt 40%-on. Jeff Green 25 pontját 21 dobásból hozta, Rondo pedig rengeteget vállalt, de 5/17-tel zárt – viszont leszedett 13 pattanót és kiosztott 11 gólpasszt. Az irányítók csatáját ő nyerte, emellett pedig a Wizards már nem bírta el Gortat betlijét.

Pierce Bostonban. A Celtics legendája Wizards-játékosként tért vissza ide és 16 pontjával, 6/10-es mezőny- ill. 3/6-os triplamutatójával talán a legjobban teljesítő fővárosi játékosként zárt Butler mellett. Ezzel a vereséggel a Washingtonnak nem sikerült a rekordrajt, a Boston viszont zsinórban harmadik győzelmét aratta a vereségszéria után.

A Celtics legjobb dobói: Green 25/6, Thornton 21/9, Rondo 13/3
A Wizards legjobb dobói: Butler 22/18, Wall 17, Pierce 16/9

Atlanta Hawks – Denver Nuggets 96-84

Nem volt kérdés. Már az első negyed közepén meglépett az Atlanta, onnantól kezdve csak ők vezettek – méghozzá nagyon, mivel 9/32-es mezőnymutatóval indított a Denver, így a hazaiak 24 pontos fórt építettek ki. Innen egy 28-14-es etappal még felzárkózott a Nuggets tízre, sőt, később hétre is, de ennél közelebb nem engedte ellenfelét a Hawks.

Sorra jöttek a Denver-betlik. A csapat vezére, az utóbbi időben parádésan játszó Ty Lawson hiába osztott ki tíz gólpasszt, 1/10-es mezőnymutatóval kiszenvedett négy pontja nagyon kevés tőle, pláne úgy, hogy Gallinari pont nélkül zárt, Afflalo 4/14-et hintett mezőnyből, Arthur 3/11-et, Harris 1/8-at – csak Wilson Chandler 29 pontja (12/22 mezőnyből, tíz pattanó) és Gee hasznos játéka említhető pozitívumként.

Millsap villogott. Faried hiányzott a Denvernél, Hickson egyrészt nem tudott faktor lenni elöl, másrészt az amúgy szintén nem túl pontosan dobó Atlanta is őt támadta – Paul Millsap üresen dobálhatott a periméterről, aminek 4/5 tripla, amikor kiléptek rá, akkor pedig tíz büntető lett a vége. 23 ponttal húzta csapatát, de hátul is jeleskedett, hiszen megszerzett négy labdát.

A Hawks legjobb dobói: Millsap 23/12, Korver 15/9, Horford 11, Carroll 11
A Nuggets legjobb dobói: Chandler 29/12, Mozgov 14, Gee 14

Memphis Grizzlies – Miami Heat 103-87

Félelmetesen dobott a Memphis. Arra lehetett számítani, hogy a Gasol-Randolph páros az igazi center nélküli Heatet szétszedi a palánk alatt, de a festékben ma 50-40-re a Miami nyert (bár a pattanózást hozta a Grizzlies). Esélyük mégsem volt egy pillanatig sem, ugyanis elképesztő meccset játszottak a Memphis hátvédei: Mike Conley 8/8-as mezőnymutatóval operált, Lee 7/9-cel, Tony Allen 6/8-cal – a padról beszálló John Leuer pedig 20 pontjával szezoncsúcsot szállított. Gasol 1/6-tal és mindössze 2 ponttal zárt, de így is félelmetes, 59%-os hatékonysággal dolgozott a Memphis, a triplavonalon túlról pedig brutális, 61,5%-ot hoztak.

Nem játszott rosszul a Heat. Bár Bosh ma kevesebb labdát kapott Gasollal szemben, Wade továbbra is nagy formában van, ma 25 pontot szórt be (11/20 mezőnyből, 6 gólpassz), Deng 13-ig jutott, McRoberts pedig első igazán jó meccsét hozta Miamiban (14 pont, 5 pattanó, 5 gólpassz, 6/8 mezőnyből). Bár az igazi átütőerő nem volt meg, csak az utolsó negyedben omlottak össze, ennek elején volt még 82-79 is – de az ihletett formában tüzelő Memphis-hátvédekkel nem tudtak mit kezdeni. Az viszont beszédes, hogy legutóbbi négy ellenfelük 55,9%-kal dobott mezőnyből és 53,4%-kal a triplavonalon túlról…

A Grizzlies legjobb dobói: Leuer 20/6, Conley 18/6, Randolph 17, Lee 17/9
A Heat legjobb dobói: Wade 25, McRoberts 14/6, Deng 13/3

Detroit Pistons – Oklahoma City Thunder 94-96

Szoros volt a vége. Szinte végig fej-fej mellett haladtak a felek, mindkét oldal egyszer tudott ellépni tíz pont körül. A záró etap 77-75-ös Thunder-vezetésről indult és bár a vendégek itt egy 7-0-s futással indítottak, Singler triplája után 93-92-re zárkózott a Detroit. Durant bepörkölt egy triplát két perccel a vége előtt, majd tíz mp-nél Westbrook megnyerhette volna, de horribilis dobása után maradt esélye a Pistonsnak. Jennings befejezhette volna, inkább Josh Smith-nek dobta ki hármasra, ez kimaradt, így zsinórban tizenkettedik vereségüket szenvedték el a hazaiak.

Csak a jó öreg Thunder. Durant és  Westbrook dobált, bár mindketten eredményesen (a regnáló MVP 28 pontig jutott 10/19-cel, Westbrook 22-ig 9/19-cel, de leszedett 11 pattanót és kiosztott 7 gólpasszt is), rajtuk kívül viszont csak Ibaka és a padról Lamb jutott tíz fölé. Hiába kezdett Adams Perkins helyett, ő sem volt faktor elöl, keveset járt a labda – ugyanaz történt az OKC-nél, mint a korábbi években.

Faultgondokba került a Pistons. Annak ellenére játszott szoros meccset a Detroit, hogy nagyemberei már az első félidőben padozni kényszerültek személyi hibáik miatt, de Monroe sem tudott igazán dominálni – itt azért kijött Adams és Perkins hatása, védekezésben sokat hozzátettek. Drummondék limitáltságával a lepattanózást is elbukták a hazaiak 50-39-re, így gyenge dobószázalékuk mellett kész csoda, hogy csak két ponttal maradtak alul.

A Pistons legjobb dobói: Caldwell-Pope 19/3, Drummond 16, Smith 12/3, Monroe 12
A Thunder legjobb dobói: Durant 28/3, Westbrook 22/3, Ibaka 13

Dallas Mavericks – Milwaukee Bucks 125-102

Újra szóltak a dobógépek. Az első negyedben egy 12-0-s futással nagyon komoly, megnyugtató előnyt épített ki a Mavericks, melyből ugyan engedett a harmadik játékrészben, ám ott az utolsó bő hat percben egy 17-4-es rohammal tette egyértelművé a Dallas a győztes kilétét. Parsons, Nowitzki (25 perc, 8/12 mezőnyből) és Ellis (7/13 mezőnyből) nagyon hatékonyan értékesítették dobásaikat, a munka dandárját ők hárman végezték el. Parsons (11/14 mezőnyből, 4/6 hárompontos) a negyedik negyedben már megérdemelt pihenőjét töltötte.

Nem sikerült javítani. Öt napon belül másodjára maradt alul a Bucks a Mavericks-szel szemben. Hiába szerzett elképesztő mennyiségű pontot a festékből a vendég együttes (68) és céloztak 50%-os pontossággal mezőnyből, a védekezésbeli hiányosságaikat nem tudták ezzel a két mutatóval ellensúlyozni. Henson és Ilyasova nagyon hiányzott a csapatból, hiszen Middleton és Parker is 4-4 eladott labdát vétettek, a csapat összesen 17-et. Parker és Antetokounmpo ismét mutattak szép dolgokat, dicséretre méltó, hogy 24 pontot tett a táblára a Bucks gyorsindításból, de arról legkevésbé ők tehettek, hogy az elmúlt két találkozó kinti dobóformáját nem tudták a mai mérkőzésre átmenteni, ugyanis is 4/15-tel zártak a triplavonalon túlról.

A Mavericks legjobb dobói: Parsons 28/12, Nowitzki 21/3, Ellis 19/3
A Bucks legjobb dobói: Antetokounmpo 18, Knight 16/3, Parker 15

New York Knicks – Portland Trail Blazers 99-103

A régi nemzedék nyomában. Rossz dobóformát lehet kompenzálni csapatjátékkal. Erre tökéletes bizonyítékot adott a Portland, mely alig 42%-os hatékonysággal dobott mezőnyből. Aldridge (9/19 mezőnyből, 11 lepattanó) oldalvizén mindig akadt játékos, aki hozzá tudott járulni a csapat végső győzelméhez. Nagyon jól osztották el a labdákat egymás között a játékosok, 35 mezőnykosarukra 21 gólpassz jutott, mely a folyamatosság mellett jó csapatkohézióról árulkodik. A Trail Blazers egyedüliként adott minden meccsén legalább húsz gólpasszt, az erre vonatkozó csapatrekord 27 mérkőzés még az 1993/94-es szezonból. 

A hiányzó koncentráció. Három és fél perccel a lefújás előtt egy 16-5-ös rohamnak köszönhetően egyenlített és fordított az addig hátrányban játszó hazai csapat. Nagyon úgy tűnt, hogy az Anthony (9/19 mezőnyből, 10 lepattanó) által vezetett hazaiak győzedelmeskedni tudnak, de nem így történt. Aldridge bedobta a fontos büntetőket és mezőnykosarakat, míg a New Yorknál sem Smith (25 perc, 8/12 mezőnyből), sem Anthony nem tudott nyerő emberré válni.

A kísértő szoros mérkőzések. A New York elképesztően szenved szinte a szezonkezdet óta. Legutóbbi 18 mérkőzésükből 16 alkalommal vesztesen hagyták el a parkettet. Ami még ennél is borzasztóbb tény számukra, hogy nem tudnak mit kezdeni a szoros mérkőzésekkel. Ugyanis az öt, vagy annál kisebb különbséggel eldőlő találkozókon csupán 2 győzelmet számlálnak a 9 vereség mellett.

A Knicks legjobb dobói: Anthony 23/3, Smith 20/9, Stoudemire 16
A Trail Blazers legjobb dobói: Aldridge 24, Lillard 20/6, Matthews 18/9

Los Angeles Lakers – New Orleans Pelicans 87-104

Elsőre nem jöttek be a változtatások. Jeremy Lin helyén Ronnie Price, Carlos Boozerén pedig Ed Davis kapott helyet a kezdőötösben – bár Davis nem volt rossz támadóoldalon (12 pont 5/6-os mezőnnyel), védekezésben közel sem olyan hasznos, mint mikor a padról szállt be, míg Price 3 ponttal és 3 gólpasszal zárt. Kobe Bryant megint a dobó énjét vette elő, 6/18-as mezőnymutatót szenvedett össze, 4 gólpasszára 3 eladott labda jutott, a másik dobógép, Nick Young is 3/13-mal zárt. A Lakersnek esélye sem volt, félidőben már 12 pontos hátrányban voltak, a negyedik negyednek pedig mínusz 22-vel futottak neki. Érdekesség, hogy a meccs előtt Bryant volt a pontlista első, Anthony Davis pedig a második helyezettje.

Megrázta magát a Pelicans. 24 órával korábban 120 pontot kaptak a Clipperstől ugyanebben a csarnokban, a Lakers méregfogait viszont nagyon szépen húzták ki – mondjuk ebben közrejátszott a túloldalon megkavart rotáció is. Anthony Davis gólpassz nélkül zárt ugyan és mindössze 6 pattanót szedett össze, de 11/15-ös dobásmutatóval regulázta meg a Los Angeles nagyembereit – gyakorlatilag akkor szerzett kosarat, amikor akart.

Szintkülönbség. Anthony Davis mellett Holiday (22 pont, 8 gólpassz), Ryan Anderson (11 pont, 10 pattanó), Tyreke Evans (11 pont, 7 assziszt, 5 pattanó) és a mindössze 24 percet játszó Ömer Asik (8 pont, 11 pattanó) is hozta magát, Alexis Ajinca a kispadról beszállva érte el a 10 egységet. Összességében a Pelicans majdnem 52 százalékkal dobott (ebből tripla 44.4), 50-34-re hozta a pattanócsatát, 28-18-ra a gólpasszarányt, így bőven belefért a 16 eladott labda is.

A Lakers legjobb dobói: Bryant 14, Young 13/6, Boozer, E. Davis 12-12.
A Pelicans legjobb dobói: A. Davis 23, Holiday 22/12, Anderson 11/6, Evans 11.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus