Portlandben nyert a Clippers, Rose hiába csillogott

Aldridge 37, Rose 32 pontot szórt, de csapataik vereséget szenvedtek, a Magic 120-at dobott a Houstonnak, nem hibáztak az éllovasok

LaMarcus Aldridge 37 pontja kevés volt a Clippers ellen, Derrick Rose pedig szintén hiába tündökölt régi fényében, a Wizards is megverte a Bullst az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) szerdai játéknapján. Az Orlando meglepetésre túldobta a Houstont, a Warriors és az Atlanta hozta a kötelezőt, DeRozan győzelemmel tért vissza a Torontóba, a Dallas pedig tartalékosan kapott ki Denverben – íme a részletek!

A játéknap legfontosabb jelenetei állandó videós rovatunkban megtekinthetők!

Charlotte Hornets – San Antonio Spurs 93-98

Ginobili megvillant. A veterán hátvéd sokat hibázott az utóbbi időben, ma viszont parádésan kosarazott. Az utolsó percekben egypontos vezetésnél előbb egy nehéz kettest, majd egy triplát értékesített, végül kiosztott egy gólpasszt Splitternek – ezekkel nyerték meg a mérkőzést. Ginobili végül 27 ponttal zárt kevesebb, mint 24 perc alatt, 14 dobásából 11 pontos volt. Mellette Green (18 pont), Duncan (14 pont, 10 pattanó) és Bonner (8 pont, 8 pattanó, 4 blokk) is hasznosan játszott, de ma az argentin jelentette a különbséget.

Stephenson visszatért, Walker nem talált. A dobóhátvéd 14 kihagyott meccs után lépett pályára, a padról beszállva 8 pontot tett hozzá 18 perc alatt. Kemba Walker nem tudta hozni az utóbbi időben mutatott extra formáját, ugyan beszórt 28 pontot, de 9/24-es mezőnymutatóval művelte mindezt (bár 9/10 büntetővel javított). Akit csak dicséret illethet a hazaiaknál, az Biyombo, a Jeffersont pótolni igyekvő center 12 ponttal, 15 lepattanóval és 5 blokkal zárt – ma azonban hiányzott az igazi tűzerő a Hornetsből, különösen az utolsó percekben.

A Hornets legjobb dobói: Walker 28/3, Biyombo 12, Henderson 11, Hairston 11/9
A Spurs legjobb dobói: Ginobili 27/9, Green 18/9, Duncan 14

Orlando Magic – Houston Rockets 120-113

Ilyet is tud a Magic. Összesen tíz alkalommal érte el a száz pontot az Orlando korábban – most kétszer egymás után bőven átlépték ezt. A Chicago legyőzése után még koncentráltabban kosaraztak ma, a negyedik negyedben jól megfogták Hardenéket, az ebben a periódusban 4/4-gyel dobó Payton vezérletével pedig magabiztosan gyűjtötték be a győzelmet. Mindenki remekül csinálta a feladatát, Frye öt hármast emelt be, Payton szervezett, Vucsevics 25 ponttal és 12 pattanóval dupla-duplázott – Oladipo pedig karrierje során először jutott kétszer egymás után 30 pont fölé.

Eladott labdák és védekezés. Ennyiben lehet összefoglalni a Rockets vereségének miértjeit, alapvetően hatékonyan dolgoztak elöl, bőven 50% felett dobtak a kezdők – viszont a 21 eladott labda jelentősen csökkenti ennek értékét. Ugyan Vucsevicsen keményen védekeztek, őt sem tudták megfogni, Oladipóval pedig nem tudtak mit kezdeni (32 pont, 6 pattanó, 6 gólpassz, 3 labdaszerzés) – az utolsó pillanatokban Harden hibázott (7 eladott labdát vétett összesen), így nem maradt esélyük egyenlíteni.

A Magic legjobb dobói: Oladipo 32/9, Vucsevics 25, Frye 15/15, Payton 15
A Rockets legjobb dobói: Harden 26/3, Howard 23, Beverley 17/9

Brooklyn Nets – Memphis Grizzlies 92-103

Egy pillanatig sem volt kérdés. Courtney Lee hét dobásából hatot kosárra váltott az első negyedben, közte 3/3 triplával – a Memphis már itt ellépett. Azt nem gondolta senki, hogy ez után egyetlen hármast sem dobnak a vendégek, viszont 66 pontot szereztek a festékből, nem volt válasza a Netsnek. A harmadik negyedben már húsz körüli előnyt épített ki a Joerger-legénység, Gasol, Randolph és Lee mellett Allen, valamint a bemutatkozásként gyengén dobó Jeff Green is elérte a tíz pontot a Grizzliknél.

Vezér nélkül nehéz. Nem játszott alapvetően rosszul a Brooklyn, de amikor igazán kellett, nem tudtak kosarat szerezni. Plumlee 15 ponttal és 9 lepattanóval jelentkezett, rajta kívül még öten érték el a tízet, hatékonyan dobtak kintről is és bentről is – viszont nem volt senki, aki megtolja a csapat szekerét néhány extra játékkal. A Memphis 29 büntetőt harcolt ki, a Nets csak 12-t, ráadásul 19 alkalommal adták el a labdát, míg a vendégek csak kilencszer – ezeket nem tudták kompenzálni.

A Nets legjobb dobói: Plumlee 15, Teletovics 12/12, Morris-Bogdanovic-Lopez 11/3 - 11/3 - 11
A Grizzlies legjobb dobói: Randolph 20, Gasol 18, Lee 18/9

Detroit Pistons – New Orleans Pelicans 94-105

Ma kipukkadt a Detroit. A hazaiak az utóbbi tíz meccsükből kilencet megnyertek, ma viszont egy pillanatig sem emlékeztettek erre a csapatra. Az első negyedet szűken, a másodikat viszont nagyon simán, 36-18-ra bukták el (ebben a periódusban csak két lepattanót szedtek), így már a nagyszünetben több, mint hússzal vezetett a New Orleans. A Pistons mindössze három támadópattanót szerzett meg (általában ez az erősségük) és összességében is 47-30-ra kaptak ki a lecsorgók terén – Drummond botrányos napját ezúttal kintről sem tudták ellensúlyozni.

Nem hiányzott Holiday. Az irányító sérülés miatt nem lépett pályára, a helyén kezdő Evans azonban 18 ponttal, 8 pattanóval és 9 gólpasszal pótolta. Anthony Davis azt csinált, amit akart, végül 27 egységet rámolt be, de leszedett tíz pattanót és kiosztott négy blokkot is, Monroe-ék képtelenek voltak megállítani. A komoly előny ellenére a kezdők végigjátszották a meccset – a New Orleans ezzel a győzelemmel ismét 50%-on van, másfél meccsel a 8. Phoenix mögött.

A Pistons legjobb dobói: Jennings 19/6, Monroe 16, Augustin 13/3
A Pelicans legjobb dobói: Davis 27, Evans 18/3, Anderson 17/6

Toronto Raptors – Philadelphia 76ers 100-84

DeRozan újra akcióban. A Toronto korábbi vezető pontszerzője november 28-án, a Dallas ellen sérült meg és azóta nem lépett pályára – ma rögtön remek teljesítménnyel tért vissza. Szűk fél óra alatt húsz pontot rámolt be 9/14-es mezőnymutatóval és bár látszott rajta a kihagyás, a Raptors játéka vele teljes. Lowry (18 pont, 12 gólpassz) és Lou Williams (19 pont, 4/8 tripla) is hozta magát a tíz ponttal és 16 pattanóval dupla-duplázó Amir Johnson mellett. A győztes kiléte nem volt kérdés, a hazaiak már az első negyedet 15-tel nyerték és bár a Sixers javított a második etapban, a Toronto kézben tartotta a meccset.

Carter-Williams villogott. A tavaly Év Újonca 29 ponttal húzta csapatát, igaz, 25 dobást el is vállalt – hét lepattanót és négy gólpasszt tett még mellé. Wroten hiányában neki is kellett magára vállalnia mindent, de ez néhány futáson (amikor pár pontra felzárkóztak) kívül nem sokra volt elég – összességében 40% alatt maradtak a vendégek, különösen a 3/19-es triplamutató tűnik soványnak.

A Raptors legjobb dobói: DeRozan 20, Williams 19/12, Lowry 18/12
A 76ers legjobb dobói: Carter-Williams 29/3, Noel 12, McDaniels 10/3

Chicago Bulls – Washington Wizards 99-105

A fiatalos lendület és a rutin párosa. Az első félidei hazai vezetés nem hatott negatívan a vendégekre. Pierce (7/12 mezőnyből, 6 lepattanó) ponterős játékával elintézte a fordítást, a megszerzett előnyét pedig folyamatosan tartotta a fordulás után a Wizards. Majd a legfontosabb pillanatokban jött Wall (8/17, 9 gólpassz), aki 10 pontot jegyzett a záró negyedben, ahol a felzárkózó Bullst egy 12-3-as rohammal végezte ki a Washington. Hat nap leforgása alatt másodszor győzte le a Chicagót a fővárosi alakulat.

Fontos láncszem esett ki. Rossz hír a Bulls-híveknek, hogy újabb játékosuk került fel a maródiak listájára. Noah jobb bokája megsérült a félidő előtt és már nem térhetett vissza a parkettre. Extra napot fogott ki a külső dobások terén a szezoncsúcsot szállító és fénykorát idéző Rose (12/22 mezőnyből, 6/9 tripla, 5 gólpassz), azonban a komoly pontmennyiséget termelő játékos mellé közvetlenül más nem ért fel a csapattársak közül. Bár a festékből próbálta kiszorítani ellenfelét a hazai csapat (36-28), a lepattanócsatát mégis a Wizards nyerte (33-43), ahogy a kiosztott gólpasszok terén is vendégfölény (18-29) mutatkozott, mely komolyan hozzájárult a Chicago kudarcához.

A Bulls legjobb dobói: Rose 32/18, Butler 13/6, Gasol 13
A Wizards legjobb dobói: Pierce 22/6, Wall 21/6, Beal 17/3

Boston Celtics - Atlanta Hawks 91-105

Régi csúcsokon a Hawks. Utoljára 17 éve fordult elő, hogy sorozatban tíz mérkőzést nyerjen az Atlanta, az 1997/98-as idényben egymás után 11 találkozón nem találtak legyőzőre. Horford és Korver sem lépett pályára a vendégeknél, ám ez sem okozott gondot a keleti listavezetőnek. A félidőig még hellyel-közzel tudta tartani a lépést a Celtics, de a harmadik negyed közepén már nem volt kérdés, hogy melyik csapat nyeri a mérkőzést. Teague (7/12 mezőnyből, 6 gólpassz) és Carroll (8/13, 3/6 tripla, 5 lepattanó, 3 gólpassz) hatékonyan dobtak, Millsap pedig dupla-duplázott (5/10, 10 lepattanó, 2 blokk), így a philadelphiai kirándulás után újabb találkozót húzott be nagy erőkifejtés nélkül a Hawks.

Csupán négy emberrel nehéz nyerni. Hiába vette komolyan a mérkőzést a Celtics, a két csapat közötti különbség a félidő után már egyértelműen és visszavonhatatlanul kiütközött. Pedig Sullinger (5/13, 9 lepattanó) és Bradley (6/13, 3/7 tripla, 3 gólpassz, 1 blokk) ahogy tudták, tartották a lelket a hazaiakban, de a padról csak Olynyk (5/10, 8 lepattanó) és Thornton (4/9) nyújtott nekik érdemi segítséget. A kezdőben szereplő Zeller és Turner egyaránt betlizett, a csapatszinten hozott 41%-os mezőnymutató hazai pályán, 16 eladott labdával társítva pedig ritkán hoz sikert.

A Celtics legjobb dobói: Bradley 17/9, Sullinger 14, Olynyk 12/6
A Hawks legjobb dobói: Carroll 22/9, Teague 22/6, Millsap 18/3

Denver Nuggets – Dallas Mavericks 114-107

Hiányzók hada. Nowitzki és Tyson Chandler is pihenőt kapott, így gyakorlatilag két kezdő magasembere nélkül állt fel a Dallas – ráadásul Rajon Rondo is hiányzott kisebb Achilles-probléma miatt. Helyetteseik közül egyedül a veterán Richard Jefferson játszott jól, míg az ilyenkor rendre előlépő Monta Ellis becsődölt: 1/11-es mezőnnyel mindössze 5 pontot kapart össze. Az első negyedben még tartotta magát a Mavs, utána viszont egyszer sem vezetett – bár a cseresor mindent megtett (mind az 5 cserejátékos elérte a 10 pontot, összesen 62-ig jutottak), fokozatosan kiszorultak a periméterre, végül 37 triplakísérlettel, de csak 9 triplával zártak. 

Chandler el akarja adni magát. Ty Lawson (29 pont, 12 gólpassz) és Kenneth Faried (22 pont, 14 pattanó) is dupla-duplázott, mellettük a Clippers-szel és a Trail Blazers-szel szóba hozott kiscsatár, Wilson Chandler is nagyon hajtott: 15 pontja mellett 10 pattanót és 6 gólpasszt jegyzett. A fiatal bosnyák center, Jusuf Nurkic ismét jó volt (25 perc alatt 7 pont, 9 pattanó és 2 látványos blokk), de nem lehetett panasz a Mozgov elcserélése után több lehetőséget kapó erőcsatárra, JJ Hicksonra sem (13 pont, 8 pattanó). 

A Nuggets legjobb dobói: Lawson 29, Faried 22, Chandler 15/3.
A Mavericks legjobb dobói: Barea 17/3, Jefferson 16/12, Parsons 13/3, Harris 13.

Golden State Warriors – Miami Heat 104-89

Jó védekezés és a sztárhátvédek. Nagyjából ennyi volt ma a győzelem receptje a listavezető GSW-nél: az első félidőben megfojtották a Miami támadójátékát (38 pont 24 perc alatt), Curry és Thompson pedig lerendezte a dolgokat elöl. Az irányító 32 pontot, közte 7 triplát pörkölt be, a dobóhátvéd pedig 19-ig jutott – más nem is érte el a 10 pontos határt, de nem is volt rá szükség, a hazaiak minden negyedben legalább 23 pontot szereztek, nem voltak hullámvölgyeik. A Warriors zsinórban 8. győzelmét aratta, és sorozatban 100. alkalommal volt teltház az arénájában.

Wade hiányzott. A Miami legendája húzódás miatt nem léphetett pályára, és a nehéz pillanatokban (volt belőle bőven) nagyon kellett volna a rutinja. Bár Bosh és Deng nem dobott rosszul, és az elmúlt hetekben berobbanó Hassan Whiteside is jól játszott (10 pont, 12 pattanó, 3 blokk), a hátvédsorban és a cserepadon is komoly gondjai akadtak a Heatnek, amit kíméletlenül büntetett a GSW - már a 2. negyedben 20 pont körül volt a differencia. A Miami még mindig playoff-helyen van, de csak azért, mert a mögötte állók (Brooklyn, Indiana) sincsenek jó formában.

A Warriors legjobb dobói: Curry 32/21, Thompson 19/9, Iguodala, Barbosa 9/3-9/3.
A Heat legjobb dobói: Bosh 26/6, Deng 19/6, Napier 10/3, Whiteside 10.

Portland Trail Blazers – Los Angeles Clippers 94-100

Cserékre készülve. Nem a ligát akarták forradalmasítani a csapatok, amikor mindössze 8-8 játékost vetettek be: a fentebb említett Wilson Chandler-cserepletykák mellett a Clippersnél Austin Rivers (a vezetőedző Doc Rivers fia) érkezése kész tényként kezelhető. A sérüléseket elkerülendő így mindkét gárda kénytelen volt lemondani esetleges cserékben érintett kosarasairól – ebből a Clippers jött ki jobban annak ellenére, hogy gyakorlatilag hat használható játékosa volt (Glen Davis és Spencer Hawes 0 ponttal zárt). Jamal Crawford lubickolt és láthatóan jót tett neki, hogy 30 perc felett játszhatott (25 pont, 10/22 mezőnyből), a Clippers pedig azt is elbírta, hogy sem JJ Redick, sem Blake Griffin nem volt ma jó. Chris Paul (23 pont, 10 gólpassz) sem dobott fenomenálisan, de jól mozgatta a csapatot, DeAndre Jordan pedig egyetlen rontott büntetővel jutott el 17 pontig (és 18 pattanóig).

A végjátékra elfogyott a Portland. A negyedik negyednek még egállal fordult neki a Trail Blazers, és a Moda Centerben általában ilyenkor szokott jönni a roham – most is jött, csak a nem a hazai csapattól. LaMarcus Aldridge (37 pont, 12 pattanó) hiába radírozta le Blake Griffint, Chris Kaman is hiába dupla-duplázott egykori csapata ellen (15 pont, 11 pattanó), kettejük cseréje, Meyers Leonard pedig hiába hozott szintén dupla-duplát (11 pont, 10 lepattanó) – a foghíjas csapat nem bírta el, hogy a Lillard-Matthews-Batum trió minden tagja rossz dobóformát fogjon ki. Lillard különösen rosszul játszott, a betörései nem működtek, így a gólpasszai is elmaradtak.

A Trail Blazers legjobb dobói: Aldridge 37, Lillard 15/12, Kaman 15.
A Clippers legjobb dobói: Crawford 25/12, Paul 23/3, Griffin 18.

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus