Rangadót játszik az Atlanta és a Golden State is!

A Hawks Torontóban, a GSW Oklahoma Cityben lép pályára, de lesz Spurs-Blazers és Clippers-Cavs is

Két komoly rangadót is rendeznek ma az NBA-ben, a keleti éllovas Atlanta a Torontóhoz, a ligaelső Golden State pedig az OKC-hez látogat. Ezen felül lesz Spurs-Blazers és Clippers-Cavs, de pályán a Memphis, a Bulls és a Wizards is – nézzük, mit kell tudnunk a mai 13 meccses dömping előtt!

Indiana Pacers – Detroit Pistons 01:00

A Pistonsnak bizonyítani kell, hogy nem pukkadt ki a Josh Smith távozása után fújódó lufi – azóta 106 pont körül átlagolnak támadásban és tízből kilencet nyertek, mielőtt legutóbb gyengén játszva kikaptak a New Orleanstól. Ugyan az Indiana támadópotenciálja sehol nincs Anthony Davisékhez képest, védekezésben viszont a ligaelitbe tartoznak – Hibbert védi a legjobban a gyűrűt az NBA-ben, a legutóbb szenvedő Drummondnak nehéz estéje lehet. Az Indiana egy megrázó élményen van túl, a Minnesotától kaptak ki úgy, hogy Mo Williams 52 pontot rámolt be nekik. George Hill ma sem lép pályára, de itt a kulcs az lesz, hogy a Pistons visszatalál-e a jó útra támadásban és dob-e ismét száz pont körül – nem lesz könnyű dolguk Hibberték ellen.

Orlando Magic – Memphis Grizzlies 01:00

A támadóoldalon rendkívül gyengén teljesítő Magic az elmúlt két találkozón nem hasonlított korábbi önmagára: előbb a Bullsnak, majd a Houstonnak dobtak 120 pontot és két óriási skalpot gyűjtöttek be. Itt lehet sorozatban a harmadik is, ha Vucsevics és főleg Oladipo tudja tartani ezt a félelmetes formát – mindketten 30 felett átlagoltak ezen a két összecsapáson. Papíron viszont a Grizzlies opciói megvannak rájuk, hiszen Marc Gasol és Tony Allen is kiváló védő, de a vendégek csapatszinten is nagyon egyben vannak. Ráadásul most támadásban is jött egy fegyver, Jeff Green tíz ponttal mutatkozott be legutóbb, jó eséllyel ennél többre is képes lesz majd. A kulcs mindenképpen Oladipo játéka lesz, ha ő ismét 30 pont fölé tud jutni, jó esélyei lesznek a Magicnek, ha viszont nem, a Grizzlies valószínűleg érvényesíti fölényét.

Philadelphia 76ers – New Orleans Pelicans 01:00

Jrue Holiday All-Star szinten játszott Philadelphiában, aztán elvitte a Pelicans – ma viszont sérülés miatt nem léphet pályára korábbi csapata otthonában. Az irányítót azonban a Detroit ellen tökéletesen pótolta Tyreke Evans, vezérletével pedig ma is ők az esélyek. Anthony Davis Drummondék ellen is dominált, a Philly-nél nem nagyon van értékelhető ember rá – emellett a labdákat egyre jobban elosztó és egyre több fegyverrel operáló New Orleans-támadójáték a periméteren is szétlőheti Carter-Williamséket. A Sixersnél Wroten és Covington is sérült és bár a védekezésük javult az utóbbi időben, annyira más szint most ez a Pelicans, hogy MCW jó játékával együtt sincs túl sok esélyük.

Washginton Wizards – Brooklyn Nets 01:00

Szabadesésben zuhan a Brooklyn, zsinórban hét vereséggel érkeznek a fővárosba – ráadásul a Brook Lopez-trade miatt nem is biztos, hogy mindenki tud koncentrálni a játékra. A center játéka nem valószínű ma és bár Plumlee remekül teljesít kezdőként, azért egy All Star-kaliberű játékos mindig hiányzik. A Wizards rangadókkal teli időszak után van, a Bullst és a Spurst is elkapták, jelenleg másodikak keleten – 17-4-es hazai mérlegük szintén impozáns. A Nets annyira mélyen van mentálisan, hogy nem nagyon látni számukra a kiutat, az eladott labdák, a gyenge belső védekezés és a kissé lélektelen támadójáték pedig nem fog ma beleférni, ha így játszanak, Wallék átrohannak rajtuk. A felek másnap újra megmérkőznek majd, akkor Brooklynban csapnak össze.

Boston Celtics – Chicago Bulls 01:30

A Bulls meglehetősen gyenge formában van, bár Pau Gasol 46 pontos, 18 pattanós estéje győzelmet ért, de azóta ismét buktak zsinórban kettőt, és amúgy is csak 1-4-re állnak az elmúlt öt meccsükön. Ezek alatt támadásban és védekezésben is szétcsúsztak, elöl majdnem tíz ponttal átlagolnak kevesebbet, hátul pedig közel héttel többet, ez pedig pont arra elég, hogy szenvedős mérkőzéseket vívjanak. A legkomolyabb gondjuk viszont most Noah, a center rásérült a bokájára, de még nem tudni, hogy pontosan mekkora is a gond. A Celticsnél Rondo elcserélése után kezdtek volna talpra állni, de most már Jeff Greent is elveszítették, így bár vannak szép periódusaik, nem mondhatók sikeresnek – összességében a Gasol-Mirotics-Gibson triónak meg kellene nyerni a meccset belül, de az utóbbi időben ismét belendülő Rose segítésével ebben a helyzetben kötelező a győzelem a vendégek számára.

Toronto Raptors – Atlanta Hawks 01:30

Keleti csúcsderbiként tekinthetünk erre a mérkőzésre, hiszen az egészen félelmetes Atlanta látogat a DeRozannel kiegészülő Torontóhoz. A Hawks simán vezeti keletet, alig vannak lemaradva a Warriorstól, sőt, Hálaadás óta az egész ligát ők vezetik 24-2-es mérlegükkel – jelenleg zsinórban tíz győzelemből érkeznek. A tökéletesen működő támadójátékból mindenki kiveszi a részét, ami igazán érdekes lehet, az az utóbbi időben 20 pont felett átlagoló Teague, aki NBA-szinten is a legtöbb pontot dobja a festékből – a betörő játékosok levédésével akadnak gondjai a Torontónak. A Raptors visszakapta DeRozant, aki rögtön húsz pontot szórt, amire nagy szükségük is lesz – ugyan a pontszerzéssel nem szokott gondjuk lenni, az Atlanta ellen a legnagyobb csapatok sem sűrűn jutnak száz pont fölé. Ami kulcsfontosságú lehet, azok a triplák és az eladott labdák: utóbbiból a Hawks 17-et kényszerít ki átlagban, a Raptors pedig ugyanennyire hajlamos a könnyelmű játékra, a hármasokat pedig 47%-kal szórja a vendégcsapat, viszont az elmúlt négy ellenfelet 27%-on tartotta kintről a Toronto.

Oklahoma City Thunder – Golden State Warriors 02:00

A Warriors dominanciája mit sem csökkent az utóbbi időben, a Curry-Thompson páros szárnyal, a frontcourt szintén ízekre szedi a riválisokat – zsinórban nyolc meccset nyertek, hazai pályán pedig már 15-nél járnak sorozatban. Ugyan most az OKC lesz otthon, mégsem Duranték az esélyesek – ugyan támadásban megvan az OKC, védekezésben bődületes adat következik: 110,7 pontot engedtek az utóbbi hét meccsen átlagban. Ez nem túl jó előjel az ellen a GSW ellen, akik sorozatban nyolcat nyertek majdnem húszpontos előnnyel, ráadásul 116-ot átlagolnak, miközben bőven 40% felett lövik a triplákat… Tíz napja agyonverték Curry-ék a Thundert Oaklandben, és bár a Durant-Westbrook páros az utóbbi három hazai meccsen több mint 60 (!) pontot átlagol, mindkettejükre megvan a vendégek opciója hátul – a dobópárbajt pedig nem valószínű, hogy az OKC nyerné meg.

Dallas Mavericks – Denver Nuggets 02:30

Két napja Denverben összecsaptak a felek, akkor a Nuggets nyert – de a Chandler-Nowitzki-Rondo triót pihentette Rick Carlisle. Ma viszont mindhárman pályára lépnek a hírek szerint, és ha az akkori hétpontos vereségből indulunk ki, illetve abból, hogy ma Texasban van a meccs, rögtön ők lesznek az esélyesek. A Nuggetsnél debütálhat ma Jameer Nelson, aki Afflalóval hatékony párt alkotott Orlandóban, most viszont Lawson cseréjeként fog beszállni. Utóbbi egyébként nagy csatát vívhat Rondóval, hiszen a denveri egyes meccsenkénti 12 betörésével vezeti a ligát, de Rondo is ezt csinálja legtöbbször, a gólpassz-listán pedig ők állnak a második és a harmadik helyen. Rondo jobb védő, ha rá tudja erőltetni akaratát Lawsonra, nyert ügye van a Mavsnek. A pontháború mindenesetre garantált, két pazarul működő támadójáték csap össze és mindegyiküknek fontos lenne a győzelem.

San Antonio Spurs – Portland Trail Blazers 02:30

A tavalyi konf. elődöntőben a későbbi bajnok simán lejátszotta Lillardot, Aldridge-et és a Portlandet – ebben az alapszakaszban viszont a Blazers eddig kettőből kettőt nyert Parkerék ellen. Most viszont komoly idegenbeli túrára megy a csapat, a következő tíz meccsükből hétre kell utazni – ma San Antonióban kell rangadót nyerni. A Spursnél úgy tűnik, hogy Parker és Ginobili is nagyjából egészséges, de a Portland periméter-védekezése ellen azért szenvedhetnek – főleg úgy, hogy Lillard egyébként komoly nyomás alatt tarthatja őket a másik oldalon is. Aldridge és Duncan párharca mindig érdekes, előbbi általában remekel a Spurs ellen. Kissé meglepő módon kapott ki a Portland legutóbb a Clipperstől, de számukra mégsem ez a meccs a „must win”, a San Antoniónak viszont mindenképpen, hiszen ideje már komoly rangadót nyerni – ráadásul közelít számukra is egy komoly idegenbeli túra. Jó hír, hogy Leonard visszatérhet ma, az ő játéka kulcsfontosságú lehet, elsősorban védekezésben.

Phoenix Suns – Minnesota Timberwolves 03:00

A Wolves 15 vesztes meccs után aratott legutóbb győzelmet, méghozzá Mo Williams idei NBA-csúcsával – a veterán irányító 52 pontig jutott a Pacers ellen. Ugyan a Suns védekezése nincs olyan, mint Vogel csapatáé, tűzerőben fel tudják venni a versenyt bárkivel – arra pedig azért kevés az esély, hogy az amúgy 11 pontot átlagoló Williamsnek még egyszer ilyen napja legyen. A betörések elleni védekezés továbbra is az egyik legnagyobb gyenge pont a vendégeknél, a Dragic-Bledsoe-Thomas trió ellen pedig ez nem a legjobb ómen – még akkor sem, ha Williams, a jól játszó Wiggins, vagy éppen Young pontjaival támadásban nekik sem kell szégyenkezniük. Minden győzelemre szüksége van a Phoenixnek, hazai pályán pedig nem hibázhatnak „könnyű préda” ellen, hiszen csak másfél meccsre vannak a Spurstől, mögöttük viszont nagyon igyekszik a Thunder és a Pelicans is.

Utah Jazz – Los Angeles Lakers 03:00

Tegnap Kobe Bryant karriercsúcsot állított fel gólpasszból, a Lakers támadójátéka pedig kifejezetten jól nézett ki – a védekezésük viszont továbbra is a liga legalján található. Ez nem fog beleférni ma, bár a Jazz nem egy pontgyáros csapat, Haywarddal és főleg a magas embereikkel amit kell, azt megdobják, miközben lepattanózásban és a festék védésében remekelnek – bármennyire jól mozgatja a csapatát Bryant, tempókkal és triplákkal nem fognak nyerni. Ami esélyük lehet, az egy csapdázós védekezés, a Jazz 22,7 labdát ad el átlagban az utóbbi három meccsen – ugyan a GSW szétkapta a védekezésüket, az azt megelőző tíz meccsen 92 pont körül kaptak átlagban 42%-kal. Egyik csapat sem küzd a playoffért, de otthon azért a jó formában lévő (az eladott labdákat leszámítva) Utah mindenképpen esélyesebbnek számít.

Sacramento Kings – Miami Heat 04:00

Mindkét csapatnál hiányozhat egy kulcsember, a Heatnél Wade állapota day-to-day, de valószínűbb, hogy az ötmeccses nyugati túra végét kiüli már. A centerként parádézó és már a kezdőbe is bekerülő Hassan Whiteside óriási hatással van a védekezésükre, ugyan a Warriorstól simán kikaptak, az azt megelőző négy meccsen 90 pontot sem kaptak átlagban, ez pedig óriási ugrás a korábbiakhoz képest. Whiteside-ra ma is fontos szerep vár, a sérült Gay hiányában Cousinst kell majd lassítania – ehhez csak sok szerencsét lehet kívánni. Gay kiválása érzékenyen érinti a Sacramentót, hiszen ők is inkább a támadójátékukra alapozhattak, a védekezésük nincs igazán egyben. Cousinsnak dominálnia kell belül, de ma érdekes módon a festékben lehet a döntés, hiszen Wade nélkül a periméteren nincs igazán fegyvere a vendégcsapatnak – a Kings parádézó centere ellen a Bosh-Whiteside duó játéka lesz a kulcs.

Los Angeles Clippers – Cleveland Cavaliers 04:30

LeBron James óriási formában tért vissza kihagyása után, az elmúlt két meccsen mindent magára vállalt és mindkétszer 30 pont fölé is jutott – ennek egy vereség és egy győzelem lett a vége. Mellette Irving és Love azonban nem igazán hozzák, amit kell, ráadásul tegnap a Lakers ellen mindössze nyolc emberrel meccselt Blatt, eléggé erőlködés-szaga volt a Lakers elleni derbinek. A Clippers más tészta, Paulék korrekt csapatjátékot játszanak és bár Jamesre nincs igazán védőjük, a többi posztot meg tudják oldani – ráadásul 18-1-re állnak akkor, amikor 46,5%-nál jobban dobnak. A Cavs védekezése az ő barátjuk lehet, hiszen Love-ék az utóbbi öt meccsen átlagban 106 pontot kapnak 50%-kal – amíg ezen nem tudnak változtatni, komoly csapat ellen nagyon kevés lesz LeBron dominanciája.

A meccsekhez élőképes streameket ezen a linken találtok!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus