Rangadót nyert a Spurs és a Celtics, Steph Curry ismét megsérült

Curry visszatért, majd ismét kidőlt - Aldridge a Jazznek is sok volt - Westbrook vezetésével nyert az OKC - Portlandban győzött a Boston.

Hat kihagyott mérkőzés után visszatért Steph Curry az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszában, ám alig egy félidő játék után ismét kidőlt, ezúttal a térde sérült meg - nélküle is nyert a Warriors, de nyugodtak nem lehetnek Steve Kerrék. Hosszabbításban, LaMarcus Aldridge karriercsúcsával hozta a Jazz elleni rangadót a Spurs, Portlandben aratott nagy győzelmet a Boston, szenvedett a Toronto, gálázott a Cleveland - mutatjuk, hogy mi történt hajnalban!

Visszajátszás c. videós rovatunk ezen a linken megtekinthető!

Indiana Pacers - Los Angeles Clippers 109-104

A végén a Pacers volt "felül". Hullámzó második félidőt vívtak a csapatok, a harmadik negyedben már 18 ponttal is vezetett az ismét remekül védekező Indiana, aztán jött egy komoly gödör a hazaiak számára és a záró etap közepén már a Clippers járt előrébb. Az utolsó szűk két percnek egállal feszültek neki a felek, ám itt ismét a Pacers akarata érvényesült: Bogdanovic elsüllyesztett egy középtávolit, a LAC eladott három labdát és Oladipóék egy 9-0-s rohammal eldöntötték az összecsapást - a legjobbkor szedték össze magukat megint, míg a Los Angeles a legrosszabbkor csúszott szét. A Pacersnél a 28 pontos Bogdanovic és a dupla-duplázó Teague teljesítménye is kiemelendő, összesen öten jutottak tíz pont fölé, 41-33-ra megnyerték a lepattanózást és az eladott labdáikra is figyeltek, tíz alatt tudtak maradni - ezzel a fontos sikerrel továbbra is harcban vannak az elsőkörös pályaelőnyért. 

Egyre nagyobb gondban a Clippers. DeAndre Jordan arról beszélt a mérkőzés után, hogy ilyen vereségekre egyszerűen nincs idő, ha már a Pacers a 18 pontos különbség után megadta a lehetőséget arra, hogy nyerjenek, akkor azzal élni kellett volna. A vendégeknél hiába voltak meg a jó egyéni teljesítmények, illetve hiába dobtak 55,3%-kal, a hattal több eladott labda és a 14 engedett támadópattanó miatt jóval több labdabirtoklása volt az Indianának, ezt pedig nem sikerült ellensúlyozni - az utóbbi hat meccsből ez volt a társaság ötödik veresége, így távolodik a rájátszástól. Van még ugyan tíz mérkőzés hátra az alapszakaszból, de az idő fogy...

A Pacers legjobb dobói: Bogdanovic  28/9, Oladipo 18/9, Young 16/6
A Clippers legjobb dobói: Williams 27/12, Harris 18/6, Harrell 16

Washington Wizards - Denver Nuggets 100-108

A Nuggets átérezte a helyzetet. Az életéért küzd a vendégcsapat, egyszerűen muszáj volt nyernie, ha ott akar maradni a playoff-harcban és ennek megfelelően játszotta le a találkozót - agresszíven, szenvedélyesen, kőkeményen. Az első negyedben még a védekezés is egyben volt, a nagyszünetben 12 ponttal vezetett a társaság, aztán a harmadik játékrészben jött a washingtoni triplaeső és ismét kiegyenlítetté vált a küzdelem. A záró etapban ment az adok-kapok, de a végét az élesebb Nuggets hozta le jobban, Will Barton egymaga 14 pontot szórt ebben a periódusban, de Jamal Murray és Nikola Jokics is clutch játékokkal jelentkezett - ennek köszönhetően a legjobbkor futott egy 10-2-es rohamot Michael Malone legénysége, így az utolsó perchez érkezve eldöntötte a meccset. Ez a Barton-Murray-Jokics trió egyébként beszórt 73 pontot, közte 13 triplával, leszedett 21 lepattanót, kiosztott 11 gólpasszt és még öt blokkot is, ellensúlyozni tudták Gary Harris hiányát.

A Wizards nem érezte át a helyzetet. A Washington azért nem az életéért küzd, de a minél jobb playoff-helyért mindenképpen harcban van és Scott Brooks szerint nem látta a játékosain azt a tüzet, amire szükségük lenne - át kell érezniük, hogy ezek már playoff-szintű meccsek, sokkal keményebben kell játszaniuk. Ezúttal ez nem volt meg, Bradley Bealék eladtak 17 labdát és bár a harmadik negyedben beszórtak hét hármast, ez az összecsapás nagyrészt a Denver szájíze szerint alakult, a végjátékban pedig a vendégek felé is billent a mérleg nyelve - 93-92-es vezetés után hatból csak egyetlen dobásukat tudták értékesíteni a fővárosiak, kaptak két blokkot, ez idő alatt pedig elment számukra a meccs. A gárda így jelenleg másfél mérkőzésre van a negyedik-ötödik helytől, holnap este kötelező lesz nyernie a New York ellen. 

A Wizards legjobb dobói: Beal 24/18, Morris 17/3, Oubre Jr. 15/9
A Nuggets legjobb dobói: Murray 25/15, Jokics 25/9, Barton 23/15

Cleveland Cavaliers - Phoenix Suns 120-95

A playoff előtt lendületbe jön a Cleveland? Kevin Love visszatérésével egyértelműen jobb csapat lett a Cavs, most pedig ráadásul már közel 100%-os volt a keret: Tristan Thompson, Larry Nance Jr. és Rodney Hood is pályára léphetett, már csak Cedi Osman és a személyes okokból hiányzó Kyle Korver nem volt ott a parketten. Nem is adott esélyt ellenfelének a társaság, az első negyed után a lovak közé csaptak Hillék és a nagyszünetben már 17 ponttal vezettek, a fordulás után hamar húsz egység fölé nőtt a különbség, innentől pedig nem volt miről beszélni, sima, könnyed győzelmet aratott a Cavaliers. LeBron James (27 pont, 6 lepattanó, 9 gólpassz) mellett többen is hozták, amit kell, Kevin Love 20 ponttal és aktív mezőnymunkával jelentkezett, a kispadról hárman is tíz egység fölé jutottak, közülük Nance dupla-duplázott, Thompson pedig támadásban ugyan nem sokat tett hozzá, de rögtön leszedett tíz lepattanót. A sorozatban negyedik győzelem után magabiztosan utazhatnak el Brooklynba is holnap este.

Edzőpartnernek volt jó a Suns. Nem fejtett ki túl nagy ellenállást a vendégcsapat, a többek között Devin Bookert és TJ Warrent is hiányoló együttes egyetlen negyedig volt partiban ellenfelével - a nyitó játékrészt még négy ponttal megnyerték Danielsék, de innentől bedobták a törölközőt. Nagy csodák nincsenek, ebben a formában nem hasonlítható össze a két csapat, ez pedig meg is látszott a pályán, a sima vereség után most ismét a Phoenix a ligautolsó. 

A Cavaliers legjobb dobói: James 27/3, Love 20/6, Nance 15
A Suns legjobb dobói: Daniels 20/18, Chriss 19/3, Jackson 17

New York Knicks - Minnesota Timberwolves 104-108

50% felett. Ez volt a Wolves idei 42. győzelme, amellyel bebiztosította, hogy pozitív mérleggel fogja befejezni az alapszakaszt, méghozzá 2005 óta először - igaz, ennél komolyabb céljaik vannak most, de a Jazz újabb vereségével egy kis lélegzethez jutottak a nyugati hetedik helyen is. Nem jött azért könnyen, hiába volt papíron kötelező a mérkőzés, meg kellett szenvedni a sikerért, Tom Thibodeau terhelte is bőven a kezdőötösét (Towns 40 perc felett játszott, 38 alatt pedig csak Teague), ez pedig végül győzelmet eredményezett - ugyan a kiváló kezdés (hamar tíz pont feletti előnybe kerültek) után voltak gondjaik, hátrányba is kerültek, de a záró etap nagy részét sikerült kontrollálniuk és igazán közel csak a legvégén került a Knicks. Egyénileg szinte minden pályára lépő dicsérhető, az öt kezdő mellett csak Jamal Crawford kapott komolyabb játékidőt, Dieng és Jones pedig epizódszerepet, de mindannyian hozzátették, amit hozzá kellett. A kötelező megvan, most back-to-backre utaznak Philadelphiába, ami jóval nehezebb feladatnak tűnik.

Volt tartása a New Yorknak. Nem omlott össze a hazai csapat a gyenge rajt után, hiszen bár már az első negyedben tíz pont feletti hátrányban voltak, sőt, 16 egység is volt a különbség, még a nagyszünet előtt összeszedték magukat: egy 9-0-s rohammal felkapaszkodtak, a fordulás után pedig még agresszívebben jöttek ki a pályára. A "kezdő" hátvédpár itt már a Burke-Ntilikina kettős volt, mindketten harcos védekezéssel, illetve komoly támadópotenciállal (ketten együtt 28 pontot szórtak) jelentkeztek, remekül kiegészítették a támadójátékot nagyrészt egymaga intéző, 39 pontig jutó Tim Hardawayt, így a vezetést is át tudták venni. A negyedik negyedben aztán ismét a Minny került fölénybe és még egyszer nem tudtak már megújulni Kanterék, így végül vereséget szenvedtek, de becsülettel helytálltak és alaposan megnehezítették a Wolves dolgát.

A Knicks legjobb dobói: Hardaway Jr. 39/18, Burke 15/3, Ntilikina 13/6
A Timberwolves legjobb dobói: Towns 24/6, Gibson 18, Bjelica 17/9, Wiggins 17/6

Toronto Raptors - Brooklyn Nets 116-112

Nem érdemelte meg a Raptors. Legalábbis a hazaiak trénere, Dwane Casey ezt mondta a mérkőzés után, ugyan örült a hajrában kiharcolt győzelemnek, de szerinte annyira tompák voltak, hogy nem érdemelték meg - csatlakozott hozzá DeMar DeRozan is, aki úgy fogalmazott, hogy szörnyű játékot mutattak be. Valóban messze voltak a jótól, főleg védekezésben, támadásban azért az alig hibázó és tripla-duplát hozó (25 pont, 5/6 tripla, 10 lepattanó, 12 gólpassz, 1 eladott labda) Kyle Lowry vezetésével megcsinálták, amit muszáj volt, de így is nagyon égett a ház a negyedik negyedben. Ezt a játékrészt még hétpontos hátrányban kezdte meg a társaság, aztán a végig szenvedő DeRozan talált be egy-két támadásban és vezetésével futottak egy 9-2-t, szűk öt perccel a vége előtt átvették a vezetést (a második félidőben először) és ez átszakított náluk egy gátat: VanVleet és Valanciunas is fontos játékokkal jelentkezett, így innen végül már kiizzadták a győzelmet. Az utóbbi mérkőzéseiken azért kevésbé voltak meggyőzőek, de így is simán vezetik Keletet, holnap este pedig a Clippers elleni hazai találkozón bizonyíthatnak. 

Közel volt a Brooklyn-bravúr. Kiegyensúlyozottan, igazi csapatként dolgoztak a vendégek, hatan érték el a tízpontos határt és Caris LeVert, illetve D'Angelo Russell kivételével jól is dobtak - utóbbi viszont egy tripla-duplával ellensúlyozta, hogy gyengébben célzott. Rá is erőltették akaratukat ellenfelükre, de a negyedik negyedben annyit hibáztak, hogy még a nem túl koncentrált Raptors is meg tudta ezeket büntetni - ráadásul hiába volt labdájuk az egyenlítéshez fél perccel a vége előtt, nem tudták bedobni öt másodperc alatt, ez volt az utolsó szög. Hiába játszottak alapvetően jól, hiába osztottak ki például kilenc blokkot is, ezek a hibák nem fértek bele, így elmaradt a bravúr.

A Raptors legjobb dobói: Lowry 25/15, Valanciunas 23/3, DeRozan 21
A Nets legjobb dobói: Hollis-Jefferson 18, Russell 18, Crabbe 18/15

Chicago Bulls - Milwaukee Bucks 105-118

Antetokounmpo nélkül is megvan. A Bucks vezére nem tudta vállalni a játékot, a helyén Jabari Parker kezdett, de a társaság összességében nem nyitotta jól a mérkőzést és az első negyedet tíz ponttal elveszítette. A második játékrésztől azonban már nem volt pardon, az extrát játszó cserepadnak köszönhetően előbb egyenlítettek, majd fordítottak, végül meg is léptek ellenfelük elől - Shabazz Muhammad 21 ponttal, Tony Snell 4/4 triplával, Brandon Jennings és Jason Terry pedig jó irányítómunkával és együtt 26 ponttal jelentkezett a második sorból érkezve, ők ellensúlyozták a kezdők gondjait. A záró etapban már kézben volt számukra a meccs és ezzel a fontos (egyben kötelező) idegenbeli győzelemmel fél mérkőzésre megközelítették a Miamit, holnap este a San Antonio ellen bizonyíthatnak. 

Hoiberg dicsérte a Bullst. A hazaiak trénere szerint csapata remek mentalitással ment neki ennek a mérkőzésnek, ennek köszönhetően produkáltak egy kiváló első negyedet és bár utána érvényesítette a papírformát a Milwaukee, ő így sem volt elégedetlen - Dunn és LaVine nélkül is volt tartásuk, nem adták fel, nincs miért szégyenkezniük. Lauri Markkanen egyébként visszatért és 22 perc alatt 9 ponttal, valamint 6 lepattanóval segített be, de nem az ő játékát, hanem a 12/26 triplát és a 17 megszerzett támadópattanót érdemes kiemelni a Bulls részéről - ők is pontosan ott tudtak hatékonyak lenni, ahol a Bucks összes ellenfele...

A Bulls legjobb dobói: Valentine 20/12, Payne 17/6, Portis 16/9
A Bucks legjobb dobói: Muhammad 21/6, Snell 18/12, Jennings 16/6, Middleton 16/6

Oklahoma City Thunder - Miami Heat 105-99

Westbrook döntött a negyedik negyedben. A záró etapot még kétpontos hátránnyal kezdte meg a meglehetősen gyengén játszó OKC, de ez volt az a pont, amikor már nem várt tovább Russell Westbrook és a saját kezébe vette az ügyet: végül egymaga 17 pontot szórt az utolsó játékrészben, 6/7 mezőnykísérletét és 3/4 büntetőjét értékesítette, ezzel pedig győzelemre vezette csapatát. 92-91-nél még szoros volt az állás, de ekkor is a regnáló MVP villant, bevert egy clutch triplát, a túloldalon leszedte a védőpattanót, majad végigrohant a pályán és dobott egy kettest, innentől pedig már lehozta a meccset a hazai alakulat - belefért Paul George 3/16-os és Carmelo Anthony 2/8-as mezőnymutatója is, mert Westbrook (29 pont, 13 lepattanó, 8 gólpassz) mellett Steven Adams (24 pont, 12 lepattanó) is parádézott. Az újabb fontos sikerrel továbbra is negyedikek Nyugaton és egyetlen meccs a hátrányuk a harmadik Portlandhez képest. 

Wade visszatérése sem segített. Két hét pihenő után lépett ismét pályára a Heat legendája, húsz percet tölthetett a parketten, de nem nagyon tudott hozzátenni - hét pontig jutott és nem volt túl nagy hatása a dolgok alakulására. A floridai csapatvédekezés viszont alaposan megnehezítette az OKC dolgát, azt remekül csinálták a vendégek, egyedül centerposzton voltak gondban az első három negyed során. A záró etapban aztán már tehetetlennek bizonyultak Westbrookkal szemben és nem tudtak érdemben reagálni, támadásban ugyan megtették, amit lehetett (James Johnson, Goran Dragic és Wayne Ellington is nagyon igyekezett), de 41 pontot kaptak a mindent eldöntő játékrészben, ez nem fért bele - Erik Spoelstra csapata továbbra is a Milwaukee-val csatázik a keleti 7-8. helyen, holnap este Indianában kell helytállni. 

A Thunder legjobb dobói: Westbrook 29/6, Adams 24, George 12
A Heat legjobb dobói: J. Johnson 23/6, Dragic 20/6, Winslow 14/6, Ellington 14/12

San Antonio Spurs - Utah Jazz 124-120 - hosszabbítás után

Aldridge elképesztő. Sorozatban hatodik győzelmét jegyezte a San Antonio és ez a széria az összeálló védekezés mellett azért elsősorban LaMarcus Aldridge hihetetlen formájának köszönhető - az erőcsatár ezúttal is tarthatatlan volt, olyannyira, hogy végül 45 pontos karriercsúccsal zárt, melyből 28-at már az első félidőben elsüllyesztett. Csapattársai is csak szuperlatívuszokban tudtak róla beszélni a találkozó után és bár a hosszabbításban már nem az övé volt a főszerep, így is volt egy kulcsfontosságú blokkja, illetve egy duplája - mellette Patty Mills (25 pont, 8/12 mezőnyből) villogott leginkább, a San Antonio pedig újabb közvetlen riválisát gyűrte le. Gregg Popovich csapata ezzel már csak másfél meccsre van a nyugati harmadik helytől, Aldridge elképesztő formájával (32,3 pont, 9 lepattanó a sikerszéria alatt) pedig jogosan remélhetik, hogy lépnek ők még feljebb is...

Mitchell egyszer még mentette a Jazzt. Kissé túlvállalta magát a Utah újonca, mert 14/36-os mezőnymutatóval jutott el 35 pontig, de a negyedik negyedben éppen egy jó periódust fogott ki és ezzel mentette hosszabbításra a találkozót a vendégek számára: 14 pontot szórt ebben az időszakban, az utolsó két percben három triplát rámolt be és három másodperccel a vége előtt az utolsó távolijával egyenlíteni tudott. A ráadásban azonban már nem volt megoldása a Jazznek, ebben az öt percben már csak hat pontot tudtak szerezni és a San Antonio föléjük nőtt a végére, így sorozatban 12 idegenbeli győzelem után kaptak ki ismét, ezzel egyetlen meccsre csökkent az előnyük a Denverrel szemben a nyugati nyolcadik-kilencedik helyen. 

A Spurs legjobb dobói: Aldridge 45/3, Mills 25/6, Ginobili 18/3
A Jazz legjobb dobói: Mitchell 35/12, Favors 22/3, Rubio 20/9

Portland Trail Blazers - Boston Celtics 100-105

Újabb nagy hajrá és nagy győzelem a Bostontól. Legutóbb az OKC ellen az utolsó pillanatban tudott fordítani a Celtics és ezúttal is szinte vert helyzetből állt fel a gárda: az utolsó negyedet még tízpontos hátrányból kezdte és a várakozásoknak megfelelően erősen akadozott a támadójáték. A negyedik játékrészben azonban rátaláltak valamire Horfordék, 38 pontot szórtak ebben a 12 percben és a negyed közepén egy 20-7-es rohammal már át is vették a vezetést, majd az utolsó másfél percben a maguk javára döntötték el a küzdelmet: 96-96 után előbb Tatum talált be, majd a 30 pontos extrát hozó Marcus Morris süllyesztett el egy triplát, fél perccel a vége előtt ismét Tatumnak volt egy clutch kosara, a pontot az i-re pedig két Rozier-büntető tette fel. Brad Stevens alakulatának mentálisan szüksége van az ilyen sikerekre a rengeteg sérülése miatt, de a keleti első hely megszerzésére már csak matematikai esélye van, mint ahogy hátrébb is csak elméletben csúszhat már. 

Most nem a Blazers volt a szerencsésebb. Damian Lillard szerint nincs náluk különösebb gond azért, mert egy 13 meccses sikerszéria után sorozatban két rangadót elveszítettek (legutóbb a Houstontól kaptak ki), egyszerűen arról van szó, hogy egy ilyen sorozatban mindennek klappolnia kell, az elmúlt két találkozón pedig nem minden alakult számukra jól. Nagyon közel álltak a sikerhez, de a hajrában szétcsúszott a védekezésük, így hiába zárt 52 ponttal és 12 gólpasszal a Lillard-McCollum páros, ez most kevésnek bizonyult - alapvetően nem brillíroztak azért elöl, mert 30% alatt tripláztak és csak 16 gólpasszt osztottak szét, de a negyedik negyedes leolvadás okait elsősorban hátul kell keresniük. Ezzel élesedett a helyzet számukra Nyugaton, holnap este pedig kulcsmeccset vívnak a Thunder otthonában. 

A Trail Blazers legjobb dobói: Lillard 26/12, McCollum 26/3, Aminu 16/6
A Celtics legjobb dobói: Morris 30/15, Rozier 16/6, Tatum 13

Golden State Warriors - Atlanta Hawks 106-94

Curry visszatért, parádézott, majd ismét megsérült. Hat kihagyott mérkőzés után léphetett ismét pályára a Warriors irányítója és nem is sokáig vesztegette az idejét: 25 játékperc alatt 29 pontot szerzett, leszedett hét lepattanót és 10/18-as mezőnymutatót szállított. Aztán a második félidőben megint megsérült, most nem a bokája, hanem a térde, miután ütközött Javale McGee-vel és ezt követően nem térhetett vissza a parkettre, de ennél többet egyelőre nem tudni róla - bár egyes hírek szerint ezzel akár véget is érhetett Curry alapszakasza. Érdekesség, hogy a Durantet, Thompsont és Greent is nélkülöző címvédő éppen ezt követően javult fel és a gyenge játékkal, nyolc pontos hátrányban zárt első félidő után fordítani tudott, a harmadik negyed végén már a hazaiak vezettek, a záró etapban pedig magabiztosabbá tették a különbséget - Nick Young (24 pont, 6/11 tripla) és Quinn Cook (13 pont, 8 lepattanó, 6 gólpassz) teljesítménye kiemelendő, de a csapatnál most ennél sokkal fontosabb, hogy mi lesz Curryvel...

Ennyi volt az Atlantában. Nem játszott igazán jól a Hawks, de az első negyedben még kihasználta a GSW pocsék dobóformáját, majd a másodikban ők maguk fogtak ki egy extra periódust, így előrébb jártak a nagyszünetben. A fordulás után azonban fokozatosan átlépte őket a Warriors és bár Taurean Prince 20 pontig jutott (plusz 2-2 labdaszerzés és blokk), igazából nem volt válaszuk, nem volt bennük kellő tűzerő - meglepődni mondjuk nincs min, hiszen 2011 óta nem nyertek az Oracle-ben és egyébként is ők a keleti sereghajtók. 

A Warriors legjobb dobói: Curry 29/9, Young 24/18, Cook 13/3
A Hawks legjobb dobói: Prince 20/12, Schröder 16, Dorsey 13/9

A tabella ezen a linken megtekinthető!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus