Rekordmérleggel megy szünetre a Golden State

Az All-Starig megverte a 72-10-es Bullst a GSW - Leonard kosarával nyert a Spurs - villant a Portland, lecsúszott a Houston

A Phoenixet is legyőzte a címvédő Golden State az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszában, így Michael Jordan történelmi Chicagójánál is jobb mérleggel mehet az All-Star szünetre. Nehezen, de a San Antonio is hozta a kötelezőt Orlandóban, a Charlotte szétdobta az Indianát, a Cavs gálahangulatú meccsen verte a Lakerst, a Memphis Marc Gasol nélkül is lelépte a Brooklynt, az Atlanta pedig szintén könnyedén tudott győzni Chicagóban. A Boston ellenben óriási, hosszabbításos thrillert nyert meg a Clippersszel szemben, a Portland pedig Damian Lillard vezérletével lenyomta a Houstont, így a tavalyi nyugati döntős kicsúszott a playoff-helyekről.

Indiana Pacers – Charlotte Hornets 95-117

Nincs védekezés, nincs győzelem. A hazai együttes ékes példáját szolgáltatta annak a tézisnek, hogy szinte semmire sem megy egy csapat a ponterős játékkal, ha nem társul mellé megfelelő védőmunka. A második negyedben hatalmas hátrányt szedett be a Pacers, mely még vezetett az első negyed folyamán. Egyetlen húzóember akadt a hazai együttesben, George (8/18 mezőnyből, 8 lepattanó, 6 gólpassz) személyében, ennél viszont sokkal nagyobb problémaként hatott a vendéglátók számára, hogy védelmük teljes átjáróház volt, s kijátszása nem okozott nagy megerőltetést az ellenfélnek.

Győzelem véráldozattal. Lassan lendült játékba a Hornets, melyben újabb sérülést szedett össze Kidd-Gilchrist és csak alig húsz percet tölthetett a pályán. A második játékrészben 35 pontot termelt a Walker (10/21, 7 lepattanó) által vezetett vendég gárda, mely szezonbeli csúcsot jelentő 51,7%-os mezőnyhatékonysággal és 12/28-as triplamutatóval zárta a mérkőzést. A cserék sem vallottak szégyent, Kaminsky +20-as +/- mutatóig jutott, Lamb pedig 14 játékperc alatt vált a csapat második legeredményesebb emberévé. Könnyed sikert könyvelhetett el a Hornets, mely sorozatban harmadik győzelmét aratta és már 8. keleten.

A Pacers legjobb dobói: George 22/6, G. Hill 12/3, Ellis, Turner 10-10
A Hornets legjobb dobói: Walker 25, Lamb 16/6, Lin 14/6

Orlando Magic – San Antonio Spurs 96-98

Négy negyedből áll egy mérkőzés. Annak ellenére, hogy csak 40%-os mezőnymutatóval dolgozott a Magic, jó ideig úgy tűnt, hogy meglepheti vendégét. Hiába játszott Oladipo visszafogottan (6/14, 4 eladott labda), Fournier (10/20, 3/5 tripla, 5 gólpassz) pótolta az elmaradó pontokat. A koncentráció viszont elfogyott a végére, mert az utolsó negyedben nyolc perc leforgása alatt 10 pontra volt képes a hazai alakulat, s ebből 8-at Vucsevics (9/22, 13 lepattanó, 5 gólpassz) szállított. Fournier ugyan még próbálta menteni a menthetőt és 14 másodperccel a találkozó vége előtt egalizált, Leonard kosarára azonban nem tudott válaszolni Payton, pedig a lehetősége megvolt rá.

Nagy fordítással jött a győzelem. Mondhatni a két középső negyedben altatott és elhitette ellenfelével a San Antonio, hogy győzhet. A bizakodásra Parker és Ginobili hiányában lehetett is ok hazai oldalon, de Mills (7/11 mezőnyből, 3/5 tripla, 6 lepattanó, 7 gólpassz), Aldridge (8/16, 7 lepattanó, 2 blokk) és különösen Leonard (12/19, 3/3 tripla, 7 lepattanó) játékára nem igazán talált megoldást a vendéglátó. Az utolsó negyedben ritmust váltott a vendég együttes, ledolgozta tetemes hátrányát, melyre nem tudott reagálni az Orlando, s a mérkőzés végére - ki más? - Leonard tett pontot, 0,9 másodperccel a lefújás előtt szerezte meg a győztes kosarat. A Spurs ezt a sikert követően már nyolcas győzelmi szériát tudhat magáénak.

A Magic legjobb dobói: Fournier 28/9, Vucsevics 20, Oladipo 14/6
A Spurs legjobb dobói: Leonard 29/9, Aldridge 21, Mills 17/9

Philadelphia 76ers – Sacramento Kings 110-114

Kiszenvedte a Kings. Sorozatban négy vereség után győzött ismét a Sacramento, de nagyon meg kellett küzdeniük érte Rondóéknak. A Sixers tulajdonképpen végig vezetett és még a negyedik negyed elején is tíz pont feletti előnyben volt, ám a vendégek ekkor kezdték el ezt ledolgozni és bő két perccel a vége előtt fordítani tudtak. A Kings faultolta Ish Smith-t az utolsó másodpercekben, hogy ne tudjon triplát dobni, ez pedig elégnek bizonyult – a második félidőben 21 pontot szerző Collison büntetőivel megnyerte a meccset a vendégcsapat.

Ezt nyernie kellett volna a Philly-nek. Nem ez volt az első olyan meccse a Sixersnek az utóbbi napokban-hetekben, ahol komoly előnyt épített ki, jól játszott, de végül mégis vereséget szenvedett – mindenesetre ezt ismét nyerniük kellett volna Smith-éknek. Okafor 26 pontjával beállította karriercsúcsát, Covington 29 egységgel (7/11 tripla) szintén pályafutása legjobbját hozta és a gárda tizenöt triplát süllyesztett el – azonban az utolsó negyedbe kissé belealudtak Stauskasék és 17 pontos előnyt leadva elbukták a találkozót.

A 76ers legjobb dobói: Covington 29/21, Okafor 26, Stauskas 16/12
A Kings legjobb dobói: Cousins 28, Collison 25/6, Gay 22/6

Boston Celtics – Los Angeles Clippers 139-134 – hosszabbítás után

Kétszer is a Clippers kezében volt. A negyedik negyedben a vendégek eltüntették a Boston kisebb előnyét és öt ponttal megléptek, ám három percig nem tudtak a gyűrűbe találni és Isaiah Thomas végül hosszabbításra tudta menteni a derbit – ez idő alatt voltak kulcsfontosságú kihagyott büntetők és engedett támadópattanójuk is. A ráadást JJ Redick 3+1-es játékával kezdte a Clippers és hatpontos előnyre tett szert, úgy festett, hogy eldőlt a meccs – ám Turner egymaga dobott sorozatban hét egységet és innen már behúzta a derbit a Celtics.

Csillogott a két irányító. Chris Paul 35 ponttal és 13 gólpasszal, Isaiah Thomas 36 ponttal és 11 gólpasszal húzta csapatát és vezérletükkel mindkét csapat nagyon pontosan dobott – nem túlzás azt állítani, hogy róluk szólt a meccs. A rendes játékidő végén azonban Thomas bedobta az egyenlítő kosarat, Paul viszont elrontotta a győztesnek szánt dobást és ez döntőnek bizonyult, a ráadásban már mások szerezték a pontokat helyettük. A Celtics a második félidőre elveszítette a vállsérülést szenvedő Kelly Olynyket de a festékből ezzel együtt is több pontot szereztek a hazaiak, viszont meg kell említenünk a büntetőzést – Jordanék hiába harcoltak ki ötven egypontost, ebből tizenhatot elrontottak.

A Celtics legjobb dobói: Thomas 36/3, Sullinger 21/3, Crowder 19/9
A Clippers legjobb dobói: Paul 35/9, Redick 27/6, Jordan 21

Brooklyn Nets – Memphis Grizzlies 90-109

Gasol nélkül is megy. Legjobb játékosa nélkül kell helyt állnia a Memphisnek, az első feladatot azonban különösebb gond nélkül teljesítette az együttes – igaz, a Brooklyn nem okozott túl nagy problémát. Alacsony szerkezetre váltottak Conley-ék (Randolph volt a center, JaMychal Green a négyes) és ez működött is: a második negyedtől kezdve az ő akaratuk érvényesült, a harmadik játékrészben pedig 39 pontot (közte hét triplát) szórtak, amivel eldöntötték a találkozót. A záró etapban már bőven kaptak lehetőséget a cserék is, nem erőltették túl a vendégek, így is könnyed győzelmet arattak.

Joe Johnson pont nélkül. Bár legutóbb klasszikus, dudaszós győztes kosárral jelentkezett a Nets veteránja, ezúttal sem mezőnyből, sem büntetőből nem talált a gyűrűbe – 937 mérkőzés után esett meg vele az, hogy nem szerzett egyetlen pontot sem. Ez gyakorlatilag el is döntötte a meccset, ugyan az első félidőben a 20 pontos Lopez és a 4/5 triplát beszóró Ellington révén tartotta magát a Brooklyn, de a fordulás után már nem volt partiban – sima vereség lett a vége.

A Nets legjobb dobói: Lopez 20, Ellington 18/12, Bogdanovic 11/9
A Grizzlies legjobb dobói: Conley 20/9, Jeff Green 18/9, Randolph 15/3

Detroit Pistons – Denver Nuggets 92-103

A második félidő a Denveré volt. A nagyszünetben még egy ponttal a tartalékos Pistons vezetett, ám a fordulás után sebességet váltottak a vendégek és Drummondék egyre kevésbé tudtak velük mit kezdeni – a záró etapban aztán Will Barton egymaga beszórt 15 pontot, amire nem jött érdemi válasz hazai oldalról. Jól játszott Mudiay és Nurkic, büntetőkből Gallinari is hozta a pontokat, a gárda pedig főleg a festékben volt nagyon hatékony – innen 62 egységet szereztek és az utolsó percekben már kézben tartották a meccset. Érdekesség, hogy Chauncey Billups detroiti mezét ezen a meccsen vonultatták vissza, a kiváló irányító anno Denverben is letette a névjegyét.

Nem volt meg a Detroit játéka. Nem csak a sérült Caldwell-Pope, de a betegséggel küszködő Reggie Jackson és Ilyasova is hiányzott a hazaiaktól, ami nyilvánvalóan rányomta a bélyegét a produkcióra. Brandon Jennings ugyan eljutott 16 pontig, de szervezni nem igazán tudta a játékot, Andre Drummond nagyon szenvedett (7/22 mezőnyből), egyedül Marcus Morris játszott jól – ez egészen addig volt tartható, amíg a védekezésük rendben volt, de a hajrában már ezen az oldalon is sokat hibáztak. A Pistons ezzel a vereséggel kicsúszott a legjobb nyolcból, így nem töltheti az All-Star szünetet playoff-helyen.

A Pistons legjobb dobói: Morris 19/3, Jennings 16/12, Drummond 15
A Nuggets legjobb dobói: Barton 20/3, Nurkic 16, Gallinari 15/3

Cleveland Cavaliers – Los Angeles Lakers 120-111

Ünnepi hangulat. Kobe Bryant bemutatása megalapozta a találkozó atmoszféráját és az egész derbi elég felfokozott hangulatban telt még akkor is, ha a Cavs hamar tíz pont feletti előnybe került. A hazaiak végig vezettek és amikor kicsit közelebb zárkózott a Lakers, mindig jött egy-két tripla és ismét magabiztossá vált a Cleveland előnye. A közönség minden alkalommal tombolt, amikor Bryanthez került a labda (végül 17 pontig jutott 16 dobásból), de végül simán nyerték sorozatban harmadik meccsüket a vendéglátók.

Love megint megsérült. Kobe Bryanttel szemben próbált meg kosarat szerezni az erőcsatár, ám a vállához kapott és berohant az öltözőbe – azóta úgy tűnik, hogy az esetnek nagyobb volt a füstje, mint a lángja és nem kell mérkőzést kihagynia. Nélküle is megoldotta a Cavs, Kyrie Irving 35 pontos estét produkált, LeBron James pedig 29 egysége mellé kiosztott 11 gólpasszt is – ráadásul Tristan Thompson rontott dobás nélkül tett hozzá 15 pontot. A vendégeknél villogtak a hátvédek, Lou Williams 28, Jordan Clarkson 22 egységig jutott, de D’Angelo Russell is jól játszott, a 46%-kal beszórt 13 tripla tartotta végig meccsben a Lakerst.

A Cavaliers legjobb dobói: Irving 35/9, James 29/9, Thompson 15
A Lakers legjobb dobói: Williams 28/12, Clarkson 22/9, Bryant 17/9

Chicago Bulls – Atlanta Hawks 90-113

A harmadik negyedben eldöntötte az Atlanta. Az első félidőben még tartotta magát a tartalékos Bulls, de a fordulás után már nem adott esélyt a Hawks – ugyan a vendégek sem játszottak igazán jól, nyolcan is elérték a tízpontos határt és húsz egység feletti előnyt építettek ki. Horfordék ekkor már uralták a meccset és két szoros vereség után egy fontos győzelemmel mehetnek pihenni, míg a Chicago sorozatban negyedszer kapott ki.

Ebben a formában nagyon gyenge a Bulls. Jimmy Butler, Nikola Mirotic és Joakim Noah nélkül elöl-hátul komoly gondokkal küzdöttek a hazaiak, ráadásul Derrick Rose kritikán aluli (14 pont 18 dobásból, 3 gólpassz) teljesítményt nyújtott – Pau Gasol egyedül nem képes meccseket nyerni. Egy félidőn keresztül tartották magukat, de az első rosszabb periódus után összezuhantak, az alapemberek hiányában nem volt meg bennük az erő a fordításhoz – nekik a legjobbkor jön a szünet.

A Bulls legjobb dobói: Gasol 20, McDermott 17/6, Rose 14/6
A Hawks legjobb dobói: Schröder 18/9, Teague 17/3, Horford 16/6

Minnesota Timberwolves – Toronto Raptors 117-112

Bravúrgyőzelem. Nem sokan vártak sikert a Minnesotától ezen a találkozón és a Raptors már 18 ponttal is vezetett a második negyedben, ám a hazaiak nem törtek meg és a fordulás után ledolgozták a hátrányt. Az újonc Karl-Anthony Towns az utóbbi hetekben a liga legjobbjainak szintjén teljesít és erre most rátett még egy lapáttal: 35 pontig jutott, zseniális dolgokat művelt, emellé pedig leszedett 11 lepattanót és kiosztott három blokkot is. Az utolsó negyedben már fellépett mellé Andrew Wiggins (13 pontot dobott ekkor a 26-ból) és a gárda a büntetővonalról megnyerte a meccset – 43/53 (!) szabaddobást értékesítettek a hazaiak.

Csak DeRozan és más senki. A második félidőben alárendelt szerepet játszott az utóbbi 15 meccséből 14-et megnyerő Toronto, egyedül a 35 pontig jutó DeRozan emelhető ki – ő parádésan teljesített, de Lowry csak szenvedett Rubio ellen, Valanciunas nem tudott mit kezdeni Townsszal és most senki nem tudott igazán fellépni a kispadról sem. A hajrában így is megvolt az esélyük, de Wiggins egymás után süllyesztette el a demoralizáló dobásokat, ellene tehetetlenek voltak ekkor, ez pedig végül eldöntötte a találkozót.

A Timberwolves legjobb dobói: Towns 35, Wiggins 26, Rubio 19/9
A Raptors legjobb dobói: DeRozan 35/9, Lowry 14/3, Valanciunas 12

New Orleans Pelicans – Utah Jazz 100-96

Davis fellépett, amikor kellett. Anthony Davis nem játszott igazán jó meccset, Gobert-ék eléggé elszívták előle a levegőt, de az utolsó percben két nagyon fontos kosárral jelentkezett: előbb 92-92-nél egy horogdobással, majd 94-93-nál egy triplával, ezek pedig tulajdonképpen eldöntötték a találkozó sorsát. A mérkőzés különös hangulatban zajlott, ugyanis nem sokkal a feldobás előtt derült ki, hogy a korábbi tréner, Monty Williams felesége, Ingrid Williams elhunyt – a derbi egyperces gyászszünettel kezdődött és a végső dudaszó után is megemlékeztek róla a játékosok, valamint Alvin Gentry is.

Megszakadt a széria. Sorozatban hét győzelem után kapott ki a Jazz, de így is playoff-helyen töltheti az All-Star szünetet – a kissé kifulladó Haywardéknak alighanem jól jön majd a pihenő. Ezen az estén 17 labdát adtak el és csak 7/21 triplát tudtak értékesíteni, a kispadról senki nem tudott hozzátenni (összesen tíz pont érkezett innen) és védekezésben is lassabbak, pontatlanabbak voltak a megszokottnál. Az utolsó percben Davis két kosarára már nem tudtak válaszolni, de a vereség ellenére nem lehet okuk panaszra az All-Star előtti időszakukat nézve.

A Pelicans legjobb dobói: Holiday 21, Davis 19/3, Cole 11/3
A Jazz legjobb dobói: Favors 29, Hayward 21/6, Hood 15/6

Phoenix Suns – Golden State Warriors 104-112

Úton a 72-10 felé? Steph Curry három negyed után majdnem tripla-duplánál járt (26 pont, 9-9 pattanó és gólpassz), ekkor viszont megkapta jól megérdemelt pihenőjét – 16 ponttal vezetett már a GSW. A címvédő a második negyedben rázta le a Sunst, az is simán belefért, hogy Green nem élete meccsét játszotta: a Splash Brothers és a cserepad elintézte a zsinórban 11. sikert. 48-4-gyel megy az All-Star szünetre a gárda, ami a legjobb a liga történetében, a 95-96-os Bullst (és a 66-67-es Sixerst) egy győzelemmel „verik”.

Balhé a kispadon. Markieff Morris újra tett róla, hogy minél hamarabb elcseréljék valahová, ezúttal Archie Goodwinnal civakodott egy időkérés alatt, majd meglehetősen nagyképűen nyilatkozott az esetről a meccs után. A Sunst meg is zavarta az incidens, az első negyed után a másodikban összeomlott a játékuk. Goodwin egyébként kiválóan játszott (9/15 mezőnyből), a másik fiatal hátvéd, Devin Booker jó teljesítményét (15 pont, 10 gólpassz, 7 pattanó) viszont eléggé lehúzta a 7 eladott labdája. Morris és Chandler sem volt rossz a palánkok alatt, de amikor nagyon kellett, előlépett valamelyik hátvéd a vendégeknél, így a győzelemről (ismét) csak álmodhatott Earl Watson legénysége.

A Suns legjobb dobói: Goodwin 20/3, Morris 19, Booker 15/3.
A Warriors legjobb dobói: Curry 26/15, Thompson 24/15, Barbosa 12.

Portland Trail Blazers – Houston Rockets 116-103

Kettőt előzött a Portland. Nagy összeget nyerhetett az, aki arra fogadott a szezon előtt, hogy az All-Star szünetben a Trail Blazers playoff-helyen fog állni – zsinórban harmadik sikerükkel Lillardék nem csak a Houstont, hanem a vereséget szenvedő Jazzt is megelőzték, így hetedikek Nyugaton. Lillard újra üzent az All-Star keretből kihagyóknak, 31 pontja mellett 9 gólpasszt osztott ki, de az idei Portlandhez méltóan ezúttal is relatíve ismeretlen játékosok villogtak – ezúttal a 19 pontig és 13 pattanóig jutó Mo Harkless csatlakozott a cseresorból előlépő Leonard (14 pont), Henderson (13 pont) és Davis (13 pattanó) mellé.

Houston bajban. Utóbbi nyolc meccséből a hatodik buktát nyelte be a Rockets, amivel kiestek a playoff-helyekről – ezzel is lehetett szakítani a fogadóirodáknál. Hiába járt tripla-dupla közelben Harden (34 pont, 9 pattanó, 11 gólpassz), megint borzasztó sok (8) labdát adott el, így Howard remek estéje (28 pont, 13 pattanó) is mehetett a levesbe. A rutinos kiegészítők is egyszerre mondtak csődöt, nem csoda, hogy már a második negyedben egy kicsit megrogyott a Houston. Innen még visszajöttek, 93-88-nál úgy tűnt, hogy megcsíphetik a Portlandet – Lillard vezetésével ekkor futott egy 19-4-et a Blazers…

A Trail Blazers legjobb dobói: Lillard 31/12, Harkless 19/3, McCollum 14/6, Leonard 14.
A Rockets legjobb dobói: Harden 34/9, Howard 28, Brewer 9/6.

 

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus