Remek utolsó negyeddel került előnybe a Boston

Hiába remekelt Wade, a Celtics hozta az ötödik meccset - túl sokat hibázott a Hawks, 3-2-re vezet a Washington. 

3-2-es előnyhöz jutott a Washington és a Boston is az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) rájátszásának első körében: a Wizards az Atlanta komoly hibáit kihasználva győzött két vereséget követően, a Celtics pedig remek utolsó negyeddel verte meg zsinórban harmadszor is a Chicagót. 

Visszajátszás c. videós rovatunk itt elérhető!

A mérkőzések rövid videós összefoglalói ide kattintva megtekinthetők!

Washington Wizards - Atlanta Hawks 103-99

Mit csinált az Atlanta? Ezúttal elég sok hibát elkövetett a vendégcsapat, kezdve a hét kihagyott büntetővel, a 40%-os mezőny- és 30% alatti triplamutatóval, valamint a leindításból kapott húsz ponttal - egyáltalán nem érezték, hogy mikor kell faultolni, sokszor elcsúsztak hátul. Ezzel együtt partiban voltak a legvégéig, ami Paul Millsapnek (21 pont, 11 pattanó) és főleg a parádézó Dennis Schrödernek (29 pont, 5/6 tripla, 11 gólpassz) köszönhető - egy perccel a vége előtt a német újabb hármasával zárkóztak vissza két pontra és a negyedik negyedben több extra dobása is volt. Erre azonban válaszolt John Wall és szűk ötven másodperccel a vége előtt kialakult a végeredmény, ugyanis innentől kétszer is érthetetlen dolgot művelt a Hawks: nem faultolták a Washingtont, hanem hagyták, hogy lepörögjön az idő, majd az utolsó támadásnál körbe passzolták a labdát ahelyett, hogy dobtak volna, így minden esélyük elszállt. Hiába volt meg a lehetőségük annak ellenére, hogy jobban játszott a Washington, nem tudtak vele élni, így 3-2-es hátrányban léphetnek pályára a hatodik meccsen hazai pályán.

A negyedik negyedben bekeményített a Washington. Érdekes módon végül nem nyerte meg a záró játékrészt a fővárosi alakulat, pedig nagyon sokat tett érte, különösen védekezésben - igaz, közben a támadásra már jóval kevesebb energia jutott. Ebben a negyedben sorra jöttek a blokkok (végül összesen tízzel zártak) és a labdaszerzések (ebből nyolccal és csak hatot adtak el!), alig-alig engedtek jó dobóhelyzetet az Atlantának, más kérdés, hogy Dennis Schröder sok borzasztóan nehéz szituációt is megoldott. Az itt bemutatott védekezés viszont már playoff-szintű volt, ugyanis az első három negyedben látott nem mindig - mindkét csapat sokszor hagyta dobni az ellenfél legjobbjait, üres középtávolik, üres hármasok, leindítások vagy akár sima ziccerek is akadtak rendszeresen. Éppen ezért meglepő az összességében elég alacsonyra sikerült mezőnymutató, de John Wall (20 pont, 14 gólpassz) és Bradley Beal (27 pont, 3 blokk) vezérletével végül hozta a nagyon fontos hazai meccsét a Wizards, így egy győzelemre van a továbbjutástól.

A Wizards legjobb dobói: Beal 27/3, Wall 20/3, Porter 17/6
A Hawks legjobb dobói: Schröder 29/15, Millsap 21, Hardaway Jr. 15/9

A párharc állása: 3-2 a Wizards javára. 

Boston Celtics - Chicago Bulls 108-97

A végén omlott össze a Bulls. Összekapta magát a Chicago a két hazai vereséget követően, Dwyane Wade is megérkezett a párharcba és az ő parádés játékával (26 pont, 11 lepatanó, 8 gólpassz) vezetett a gárda három negyedet követően. Ugyan Jimmy Butler most nem tudott annyit hozzátenni, de ezt ellensúlyozta Wade, hozta magát Lopez és Canaan, a padról pedig a Zipser-Morrow páros volt használható, így 85-84-ig úgy tűnt, hogy akár meg is nyerheti a derbit a vendégcsapat. Itt azonban fokozatosan szétesett a gépezet, jött öt eladott labda, jöttek a rontott dobások, majd a frusztráció miatt két technikai is, a Celtics pedig öt perc alatt egy 20-5-ös etapot produkált, amivel természetesen eldöntötte a győztes kilétét. Az 50%-kal dobó, jól lepattanózó és egészen addig viszonylag jól is védekező Bulls bánhatja ezt a negyedik negyedet, mert most megvolt az esély, a hatodik meccsen otthon viszont már a kiesés ellen kell küzdenie.

Bradley volt a kulcsember. Isaiah Thomas dobásai ezúttal kevésbé ültek a Boston részéről és bár ezt 11/11 büntetővel ellensúlyozta, ezúttal nem ő volt a Celtics kulcsfigurája. Remekül játszott ugyanis Al Horford (21 pont, 9 pattanó, 7 gólpassz, 7/11 mezőnyből) és különösen Avery Bradley, aki egyrészt 24 pontjával playoff-karriercsúcsot dobott, másrészt hatalmasat védekezett Jimmy Butleren - a Bulls vezére legutóbb 23 büntetőt harcolt ki, most viszont egyetlen egyet, így pedig megállt 14 pontnál. Brad Stevens is Bradley-t emelte ki, mint döntő faktort, de érdemes megemlíteni az eladott labdákat is, hiszen a Bulls 16 alkalommal hagyta el a játékszert, amelyből a Boston bevert 23 pontot, míg a túloldalon csak hatszor hibázott és négy egységet engedett a Celtics. A gárda így 0-2-ről fordított 3-2-re és szombat hajnalban Chicagóban akár le is zárhatja a párharcot. 

A Celtics legjobb dobói: Thomas 24/3, Bradley 24/6, Horford 21/6
A Bulls legjobb dobói: Wade 26/6, Butler 14/6, Lopez 14

A párharc állása: 3-2 a Celtics javára. 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus