Rondo győzelemmel debütált, a Hawks Houstonban is nyert

A Dallas Ellis extrájával verte a tartalékos Spurst Rondo első Mavs-meccsén, Korverék Houstonban is nyertek, gálázott a Portland

Rajon Rondo győzelemmel mutatkozott be Dallas-mezben, a Mavericks Monta Ellis 38 pontjával győzte le a tartalékosan kiálló Spurst az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság (NBA) szombati játéknapján. Emellett az Atlanta Houstonban is nyerni tudott, a Portland ízekre szedte Anthony Davist és a New Orleanst, a Clippers majdnem megégett a Bucks ellen, a Knicks most a Sunstól kapott ki, simán nyert a Charlotte – a Denver-Indiana viszont borzalmas meccs volt. Lássuk a részleteket!

A játéknap legszebb, legfontosabb  jelenetei állandó videós rovatunkban megtekintetők!

New York Knicks – Phoenix Suns 90-99

A Suns bírta jobban a végét. Három negyeden keresztül szoros volt a mérkőzés, a festékben jobban védekezett a New York, az Anthony-Calderon páros vezetésével tartották a lépést. Aztán a záró játékrész elején egy 8-0-s rohammal meglógott a Phoenix, itt már nem volt ellenszer a Bledsoe-Thomas párosra, akik együtt 47 pontot szórtak és megnyerték a meccset a vendégek számára – 32-22-re hozták az utolsó negyedet.

Calderon kintről, Anthony mindenhonnan, más sehonnan. A meglepően jó periméter-védekezés ellenére a támadójáték azért akadozott hazai oldalon, de Calderon újabb nagy estéje (21 pont, 5/6 tripla) és Carmelo Anthony jó játéka (25 pont, 11 pattanó) elég volt ahhoz, hogy meccsben legyenek – a hajrában kellett volna még valaki, de kifulladt a csapat. Összességében 40% alatt maradtak mezőnyből, ami otthon gyatra teljesítmény, ráadásul a végén nem tudtak mit kezdeni a Suns dobógépeivel, akik mellé Markieff Morris is csatlakozott 19 ponttal – a New York 0-5-re áll a back-to-backek első napján.

A Knicks legjobb dobói: Anthony 25/3, Calderon 21/15, Hardaway Jr 16/3
A Suns legjobb dobói: Bledsoe 25/3, Thomas 22/9, Mark. Morris 19/3

 New Orleans Pelicans – Portland Trail Blazers 88-114

Szó sem volt fáradtságról. A Portland tripla túlórából érkezett a találkozóra, de ez kicsit sem zavarta meg őket, már az első negyedben ízekre szedték a New Orleanst, akik 30% alatt dobtak ebben a játékrészben. Ezt csak növelték a folytatásban, majd a negyedik negyedre már 32 pontos fórral fordulhattak – Aldridge és Lillard ezt már a padon ülte végig, teret adtak a dobást alig rontó Kaman-Robinson-Batum triónak is.

Aldridge ihletett formában, Davis nem. Amellett, hogy Anthony Davis szinte végig jól védekezett a Portland erőcsatárán, képtelen volt megállítani, Aldridge 13 pontot szerzett az első negyedben, 19-et félidőre, végül 27-tel zárt (három negyed alatt) 12 pattanó mellett, a 17 pontos, 7 gólpasszos Lillard mellett ő volt a kulcs a győzelemhez. Főleg úgy, hogy riválisa, a Pelicans MVP-jelöltje idei leggyengébb meccsét hozta elöl, mindössze hét pontot és hat lepattanót tett hozzá, 3/14-gyel dolgozott mezőnyből, ezt pedig érthetően nem bírta el csapata. Főleg úgy, hogy az Evans-Holiday páros is csak 12 pontot szerzett (együtt!) 5/23-as mutatóval – nagyon nagyot melózott a Portland hátul, esélye nem volt a New Orleansnak.

A Pelicans legjobb dobói: Rivers 21, Anderson 16/3, Ajinca 10
A Trail Blazers legjobb dobói: Aldridge 27, Lillard 17/9, Kaman 16

Charlotte Hornets – Utah Jazz 104-86

Jeffersonra nem volt szükség a végén. A center 19 ponttal és tíz lepattanóval zárta a találkozót, de a negyedik negyedben ágyéksérülése miatt le kellett jönnie és nem tért vissza a parkettre – állítása szerint, ha kellett volna, vissza tudott volna jönni. Nem kellett, hiszen a Charlotte 13-mal vezetett már félidőben, húsz felett a negyedik negyed elején és gond nélkül húzta be a találkozót.

Hendersonnal jobban megy. A nyáron igazolt Lance Stephenson csak szenved egész szezonban, most zsinórban második találkozóját ülte ki és mindkettőt meg is nyerte a Charlotte. A helyén kezdő Henderson ma 17 pontig jutott 8/12-es mutatóval, mellette Walker is berámolt húszat, a Burke-Burks párost pedig 7/26-os mezőnymutatón tartották.

Hol az az egy? A Jazz legutóbbi két győzelme alkalmával minimum Hayward, de Favors is hozta a húsz pont feletti meccset, mindenki hozzátette, amit kellett – ma viszont Gobert dupla-dupláján kívül ez nagyjából senkiről nem mondható el. A hátvédek tragikusak voltak, Haywardnak sem ment, bukták a lepattanózást, 40% alatt dobtak és teljesen sansztalanul szenvedtek vereséget az egyébként nem túl acélos Charlotte-tól.

A Hornets legjobb dobói: Walker 20/6, Jefferson 19, Henderson 17/3
A Jazz legjobb dobói: Hayward 14/6, Favors 13, Ingles 13/9

Houston Rockets – Atlanta Hawks 97-104

Korver nyerte meg a végén. Az utolsó két percnek 90-90-ről vághattak neki a felek, ekkor egy Millsap-kettes után jött a dobógép és berámolt egy triplát, majd a fennmaradó időben négy büntetőt – ezzel egyébként zsinórban 49 szabaddobást értékesített hiba nélkül, ami franchise-rekord. Végül 22 ponttal zárt (7/12 mezőnyből, 4/8 hármas) és ő lett csapata legeredményesebb játékosa – egyébként mind a tíz pályára lépő atlantai elért legalább négy pontot, minden extra passzt megcsináltak és nem erőltettek semmit.

Nem működött a Houston. Bár Dwight Howard 19 ponttal és 11 pattanóval dupla-duplázott, hátul nem volt nagy hatása a játékra, védekezésben folyamatosan elmozgatták és nyerte is az Atlanta a festékbeli csatát. Harden dobásait is megnehezítette a Hawks, bár kiosztott 14 gólpasszt, a 15 bepörkölt triplának köszönhették, hogy meccsben voltak a végéig – egyébként gyengén (40% alatt) dobtak, szenvedősen játszottak, az eddig remek védekezésükön lyukak tátongtak és szinte végig úgy alakult a meccs, ahogy a vendégek tervezték.

A Rockets legjobb dobói: Howard 19, Harden 18/6, Beverley 14/12, Terry 14/12
A Hawks legjobb dobói: Korver 22/12, Millsap 14, Horford 14

Dallas Mavericks – San Antonio Spurs 99-93

Három percre a csodától. Popovich mester a két egymást követő háromszori hosszabbításos mérkőzés után úgy döntött, hogy a teljes kezdőcsapatot pihenőre küldi, nyolcemberes rotációval meccselte le a találkozót. Egészen a végjátékig úgy tűnt, hogy hiába a 23 indításból kapott pont, a Spurs, mely a mérkőzés korai szakaszában már 12 pontos előnyben is játszott, révbe érhet Belinelli (7/16 mezőnyből, 7/7 büntető) és a dupla-dupla mellett karriercsúcsot dobó Baynes (6/11 mezőnyből, 10 lepattanó) irányításával. Az utolsó percekben azonban a vendégek nem találtak megoldást Ellis semlegesítésére, mely a mérkőzésbe került nekik. A Spurs a 2012-es rájátszás konferencia-döntője óta először vesztett el sorozatban négy mérkőzést. 

Győztes bemutatkozás. Jól sikerült Rajon Rondo debütálása, kezdőként kapott helyet és bár a dobásokkal szenvedett (3/11 mezőnyből), 7 lepattanó, 9 gólpassz került a statisztikai lapjára és ő hozta a legjobb +/- mutatót is (+17). A mezőnyszázalék (48,1%) tekintetében ligaelső Mavericks gyengén kezdett - főleg Nowitzki (1/8) - az első félidőben 38%-os pontossággal dobtak a hazai játékosok. A végig kiegyenlített mérkőzésen Ellis extra teljesítménye jelentette a különbséget, aki azon felül, hogy beállította szezoncsúcsát (15/23 mezőnyből, 5/6 hárompontos) az utolsó percekben, döntetlen állásnál magára vállalta a momentum átvételét jelentő dobást, melyből 2+1-es játékot hozott össze, s megnyerte a mérkőzést csapatának.

A Mavericks legjobb dobói: Ellis 38/15, Parsons 16/3, Harris 13/9, Nowitzki 13
A Spurs legjobb dobói: Belinelli 21, Baynes 16, Joseph - Bonner 14-14

Denver Nuggets – Indiana Pacers 76-73

Bedeszkázott gyűrűk mérkőzése. Mindkét együttes szezonbeli negatív pontterméssel zárta a találkozót, a hazaiak 36%-os, míg a vendégek alig 30%-os "pontossággal" értékesítették mezőnykísérleteiket. A második negyedben valóságos szenvedés lehetett a nézőknek a játékot nézni, szinte mindent mellédobtak a felek, pedig nem láthattak a szurkolók elit védekezéseket. A félidőben 33-32-re vezetett a Pacers, melynek kispadjáról a sokat vállaló, de keveset találó C.J. Miles több pontot hozott (6/19 mezőnyből), mint a Stuckey - Sloan - Hibbert trió (összesen 5/25 mezőnyből). A center faultproblémái miatt 23 percet játszott és pont nélkül, 5 lepattanóval, 5 faulttal, 4 eladott labdával zárt.

Gallinari győzni akart. Ritkán tapasztalható hozzáállásról tett tanúbizonyságot az olasz játékos, aki a második félidőben nyomatékosította, hogy van akarata és kellő keménysége a játékhoz, sikerhez. A harmadik negyedbeli melós kosarain felül meg kell említeni, hogy ő szerezte csapata első hárompontosát a negyedik negyed elején. Mellette a védekezésben kimagasló Mozgov (15 lepattanó, 5 blokk), és a dupla-duplát hozó Lawson (6/16 mezőnyből, 10 gólpassz) dolgozott a legtöbbet a Nuggets sikeréért.

A Nuggets legjobb dobói: Gallinari 19/3, Lawson 15, Hickson 10
A Pacers legjobb dobói: West 19/3, Miles 16/6, Hill 11/6

Los Angeles Clippers – Milwaukee Bucks 106-102

Jó játék után csőd a záró percekben. Az első negyedben nem tudta leszakítani a Clippers a vendégeket, ami viszont utána következett, alaposan meglepte a hazaiakat, a Bucks nem csak egyenlített, hanem fordított is. Jó és egyben hatékony csapatjátékot játszott az Antetokounmpo által húzott gárda (8/12 mezőnyből, 9 lepattanó, 6 gólpassz), mely tíz pont körüli előnyben játszott egészen a harmadik negyed végéig. Az utolsó négy percben viszont egyetlen alkalommal szereztek pontot – Knight-tripla -, ami teljességgel lehetetlenné tette, hogy nyerjenek a Clippers otthonában.

Paul a megmentő. A hatékony külső dobóformával zárkózott fel a Clippers, mely meglepő módon alárendelt szerepet játszott a festékben (36-46 szerzett pont), de Redick (9/15 mezőnyből 5/8 tripla) és Paul (4/6 tripla, 12-ből 11 büntető) tartották a lelket a csapatban. Különösen Paul érezte át a szorongatott helyzet súlyát, aki négy perccel a lefújás előtt, négypontos hátránynál kezébe vette a labdát és sorozatban 9 pontot írt az eredményjelzőre, melyekkel megfordította a találkozó állását. Az irányító magára vállalta a középtávolit, mely eldönthette volna a mérkőzést, hibázott, viszont érkezett Griffin, aki visszapöcizte a játékszert, mely áthaladt a gyűrű síkján, meghozva ezzel a győzelmet a hazaiaknak.

A Clippers legjobb dobói: Paul 27/12, Griffin 24, Redick 23/15
A Bucks legjobb dobói: Antetokounmpo 18, Dudley - Bayless 16/6-16/6, Middleton 12/3

 

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus