Rondo visszatért, a Bulls gálázott

A második játéknapon láthattunk meccsmentő dobást, hosszabbítást, extra egyéni teljesítményt, karriercsúcsot és újabb balhét is

 

A játéknap legfontosabb jeleneteiről szóló videós cikkünket itt érhetitek el!

Az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság második játéknapján már bemutatkozott a csapatok túlnyomó része, a Chicago rögtön lemosta a New Yorkot, Westbrook 38 pontja is kevés volt a Portland ellen, Rajon Rondo viszont visszatértével győzelemre vezette a Celticset. Nyert az új Miami és Indiana, Memphisben Marc Gasol karriercsúcsot dobott, Kobe Bryant ismét balhézott, Charlotte-ban pedig hosszabbítás döntött.

Charlotte Hornets – Milwaukee Bucks 108-106 – hosszabbítás után

Drámai hajrában nyert a Charlotte. Ez a meccs gyakorlatilag a vendégeké volt, 74-50-re is vezettek, a hazai közönség hangos boo-zással vette tudomásul. Innen csinált egy hihetetlen rohanást a Hornets és Middleton kimaradt büntetője után Walker futtából eleresztett triplájával hosszabbításra mentettek két mp-cel a vége előtt – a ráadásban ismét övé volt az utolsó szó, így óriási meccset húzott be a Hornets.

Mérsékeltek voltak az új arcok. Jabari Parker nyolc pontig jutott kilenc dobásból első NBA-meccsén, Lance Stephenson csupán 7 egységig jutott 12 próbálkozásból – igaz, ő 13 lepattanót és 8 gólpasszt jegyezve bizonyított. Remekelt viszont Marvin Williams, aki 19 pontot rámolt be, közte egy nagyon fontos triplával a végén.

A palánk alatt uralkodott a Hornets. 50-35-re hozták a lepattanózást a hazaiak, így nem volt lényeges, hogy csak 40%-kal dobtak – bő hússzal több dobást vállalhattak a Bucksnál.

A Hornets legjobb dobói: Walker 26/9, Williams 19/9, Kidd-Gilchrist 17
A Bucks legjobb dobói: Knight 22/6, Middleton 17, Mayo 17/9

Indiana Pacers – Philadelphia 76ers 103-91

Hibbert megkezdte. Ahogy arra számítani lehetett, a center sok labdát kapott a festékbe, ezúttal élni is tudott vele – 22 pontjával vezette elöl a csapatát, hátul a nyolc lepattanója mellé hét (!) blokkot is kiosztott, igazi szörnyeteg volt a gyűrű alatt.

Remekül működött a Pacers. Bár a kezdőből gyakorlatilag csak Hibbert maradt, az ő remek játéka utat nyitott a többieknek is – így a két új fiú, Stuckey (16 pont, 5 gólpassz) és CJ Miles (15 pont) is hozta a pontokat, ráadásul a Hillt egyesben helyettesítő Sloan 16 pontos, 10 lepattanós dupla-duplát hozott és kiosztott hat gólpasszt is.

Wroten és Shved is remekelt. Carter-Williams hiányában kettejüknek kellett megoldani a szervezést, együtt 40 ponttal, 11 lepattanóval, 12 gólpasszal és csupán egyetlen eladott labdával zártak, jól mozgatták a csapatot, volt játéka a Sixersnek.

A Pacers legjobb dobói: Hibbert 22, Sloan 16/3, Stuckey 16/6
A 76ers legjobb dobói: Wroten 22/3, Johnson 12/3, Davies 12

Boston Celtics – Brooklyn Nets 121-105

Pontatlan húzóemberek. Hiába vitt el a Nets pontösszegéből egyenlő elosztásban 38 pontot a Williams-Johnson páros, alig 30%-os hatékonysággal dobtak, melyet a jól teljesítő Teletovic (20 pont, 8/11 mezőnyből) és Jack sem tudtak kompenzálni.

Rondo visszatért. Hosszú kihagyás után tért vissza, de rögtön tripla-duplához közeli (13 pont, 12 gólpassz, 7 lepattanó) teljesítménnyel nyitott, alig 30 perc alatt. A társaknak lendületet adott, hiszen rajta kívül még heten jutottak tíz pont fölé a csapatból. 

Brutális fölény. A negyedik negyed kivételével minden játékrészben 30 pont fölé jutottak a Kelták, így nem csoda, hogy a harmadik tizenkét perc után már 29 egységgel vezettek. Ponttermésük felét a festékből érték el, 62-40-re múlták felül ellenfelüket ebben a kategóriában. Extra, 55%-os dobóformát mutattak, ezért bőven belefért a gyengébb (65%) büntetőzés is.

A Celtics legjobb dobói: Olynyk 19/3, Green 17/6, Bradley 15/3
A Nets legjobb dobói: Teletovic 20/12, Johnson 19/6, Williams 19

Miami Heat – Washington Wizards 107-95

Wade megsérült, majd megszórta magát. A Heat ikonja egy Pierce-szel történő harc folyamán megsérült, be is kellett mennie az öltözőbe, majd visszatért és dobott tizenkét pontot az utolsó negyedben, amivel győzelemre vezette csapatát – közte két triplával, amiket már az előszezonban is jól dobott.

Jól nézett ki a Heat. Bosh-nak jól állt a vezérszerep, 26 pontos, 15 lepattanós dupla-duplával állt a csapata élére, kintről-bentről veszélyes volt. Mellette Norris Cole szórt 21-et kezdőként, John Wallt megakadályozta a nagy estében – bár Dengnek még nem igazán voltak meg a helyzetei, összességében a Miami elöl-hátul szervezettnek tűnt.

Pierce igyekezett a Wizards élére állni. A veterán kiscsatár mindenhol ott volt, 17 pontja mellé 6 lepattanó, 5 gólpassz és 2 labdaszerzés is társult, de a többiektől most kevesebb érkezett a vártnál – Wall dupla-duplája mellett Gortaték is hozták a pontokat, de nem olyan volumenben, amire Beal hiánya miatt szüksége van a fővárosiaknak, védekezésben pedig nagyon hiányzott a távozó Ariza is.

A Heat legjobb dobói: Bosh 26/6, Cole 23/9, Wade 21/6
A Wizards legjobb dobói: Gortat 18, Gooden 18/3, Pierce 17/3

Toronto Raptors – Atlanta Hawks 109-102

Korver is megkezdte a szezont. A félelmetes tripladobó tavaly 47%-kal szórta a hármasokat, rögtön az idény első meccsén megmutatta, hogy ugyanerre kell számítani: 6/7 hárompontost süllyesztett el és húsz ponttal zárt – de védőoldalon is jelezte, hogy a pályán van, három sapkát osztott ki.

Nem szokványosan nyert a Raptors. Általában a Lowry-DeRozan páros húzza a csapatot, most mindkettejüket borzalmas mezőnymutatóba kergette a Hawks (még ha ezt büntetőkkel és más téren kompenzálták is), eközben viszont a roppant hatékonyan dolgozó Valanciunas-Johnson páros remekelt. Egyrészt hozták a pontokat, másrészt sok dobást elvettek a Millsap-Horford duótól, akik így gyenge százalékkal erőlködtek támadóoldalon.

A Raptors legjobb dobói: Valanciunas 17, Johnson 16, DeRozan 15
A Hawks legjobb dobói: Teague 20/3, Korver 20/18, Millsap 13

Memphis Grizzlies – Minnesota Timberwolves 105-101

Kezdésként karriercsúcs. Sokat várnak a Randolph-Gasol párostól, a két játékos már a nyitómeccsen igazolta, hogy miért. Ketten együtt 24/33 mezőnymutatót hoztak össze, leszedtek 22 lepattanót és megnyerték a meccset a hazaiaknak. Gasol hihetetlen elánnal és precizitással játszott, s magasra tette a lécet saját maga számára, ugyanis karriercsúcsot jelentő 32 ponttal (9 lepattanó, 12/17 mezőny, 8/10 büntető) fejezte be a találkozót.

Küzdésből jeles. Sok hátráltató tényező ellenére nem lehet panasz a T'wolves szezonkezdetére. Wiggins visszafogott kezdése ellenére Young és a negyedik negyedben előlépő Muhammad révén végig ott loholtak a hazaiak nyomában, de a hosszabbítást már nem tudták kiharcolni.

Ellenállhatatlan kezdők. A hazaiak kezdőötöse 95 pontot szerzett, könnyen kiszámolható, hogy a kispad csak tíz egységet tett a közösbe. 60%-os precizitással váltották kosárra dobásaikat, így nyugodtan bukhatták 33-47-re a lepattanópárharcot. 

A Grizzlies legjobb dobói: M. Gasol 32, Randolph 25, Conley 16/3
A Timberwolves legjobb dobói: Young 26/6, Williams 18/6, Muhammad 13/3

New York Knicks – Chicago Bulls 80-104

Nem volt válasza a Knicksnek. Erőcsatár-poszton megsemmisítette ellenfelét a Chicago, Gasol és Gibson együtt és külön-külön is remekül nézett ki, megcsinálták az extrapasszokat, ketten 43 pontig jutottak végül úgy, hogy gyakorlatilag alig hibáztak dobást. Mirotic és McDermott is jól szállt be, belül nem volt egy súlycsoportban a két csapat. Kívül sem, Rose a második félidő nagy részét a padon nevetgélve töltötte, Brooks kapta meg a lehetőséget – élt is vele.

Teljes romhalmaz a New York. Támadásban 36,5% mezőnyből, 17,6% triplából, még Anthony helyzeteit sem sikerült megteremteni, totális tanácstalanság és fejetlenség uralkodott. Hátul úgy cicázott velük a Bulls, ahogy akart, pedig az üres triplákat még be sem dobálták Dunleavy-ék – Derek Fishernek rengeteg munkája lesz ezzel a kerettel. Ami pozitívum, hogy 31 kosarukból 19 gólpassz után született, kevesebb volt az egy-egyezés, igyekeztek maradni a rendszernél. Ez most erre volt elég…

A Knicks legjobb dobói: Anthony 14/3, Stoudemire 12, Smith 8
A Bulls legjobb dobói:  Gibson 22, Gasol 21, Rose 13, Brooks 13/3

Denver Nuggets – Detroit Pistons 89-79

Jenningset leültette Van Gundy. A Detroit egyese mindössze négy pontot dobott négy dobásból és bár Lawsont jól megfogta, a teljes negyedik negyedet a padon töltötte – meg is lepődött rendesen. Nélküle egyetlen kosarat szerzett a csapat az utolsó három percben, itt nyerte meg a meccset a Denver. Érdekes, hogy a 3/19-et (!) dobó Caldwell-Pope viszont 35 percet tölthetett parketten…

Faried és Smith vitték a prímet. Mindkét oldalon az erőcsatárok húzták a csapatot, Kenneth Faried 22 pontos, 17 lepattanós dupla-duplát szállított, Josh Smith 25 pontjához viszont 22 dobás kellett – nem dolgozott hatékonyan és csúnyán elbukta a pattanózást ellenfelével szemben.

Butler besül? Caron Butlert nagy reményekkel igazolt a Detroit, de az előszezonban nem tudott hozzátenni a játékhoz, ma konkrétan pont nélkül zárt – a másik dobógépnek igazolt Augustin 15 egységet rámolt be a padról beszállva.

A Nuggets legjobb dobói: Faried 22, Afflalo 15/6, Mozgov 13
A Pistons legjobb dobói: Smith 25, Augustin 15/6, Drummond 11

Utah Jazz - Houston Rockets 93-104

Nem végzett rossz munkát a Jazz. Meg tudták szorongatni a back-to-back játszó Rocketsot, a kezdőből négyen értek el legalább 10 pontot (egyedül a gyengén játszó Hayward nem), Booker a kispadról hozott 14 egységet – a fiatal csapat és az újonc vezetőedző, Quin Snyder számára a tanulság: folytatni kell a megkezdett munkát.

A Rockets elkapta a szezon elejét. Két nap alatt két győzelem, jó formában lévő kulcsemberek, javuló cserék – így év elejére nem is kell több. Dwight Howard 22 pontját 10/16-os mezőnnyel szerezte és lekapott mellé 10 pattanót, Harden pedig megint nem dobott jól, de kiosztott 10 gólpasszt. Amire figyelniük kell, azok az eladott labdák: mindkét sztár hatot szórt el. A kinti dobások most nagyon rendben voltak, Ariza és Papanikolaou négy, Jason Terry két hármast vágott be, összesen 14-ig jutott a Houston.

A Jazz legjobb dobói: Burks 18/3, Favors 16, Burke 15.
A Rockets legjobb dobói: Howard 22, Ariza 20/12, Harden 18/3.

Phoenix Suns  Los Angeles Lakers 119-99

Kobe Bryant megint balhéban. A ma is teljesen esélytelen, Randle sérülése miatt még mindig kisebb sokkban lévő Lakersben a hátvéd hiába termelt be 31 pontot alig 28 perc alatt, a harmadik negyedben lemészárolta őket a villámlábú Suns. Ekkor nyolc pontos hátrányból bőven 20 fölé ment a differencia, és csak azért nem lett nagyobb, mert Eric Bledsoe-t kiállították. Egy lepattanóért ugrott fel Bryanttel, akinek a könyöke eltalálta a Suns játékosának arcát. A vérző fejű Bledsoe kicsit hevesen reagált erre, ezért megkapta második technikaiját is.

Egyelőre Gerald Green a vesztes. Alaposan feltöltötték a Suns hátvédsorát a nyáron, hiszen a Bledsoe-Goran Dragic páros mellett érkezett Isaiah Thomas és Zoran Dragic is. A fiatalabb szlovén még nem léphetett pályára, Thomas viszont 23 ponttal, közte 5 triplával kezdte phoenixi pályafutását. A tavaly a padról végig extrát hozó Green viszont hiába játszott 22 percet, nem nagyon tudott játékba lendülni. Persze így is sokan cserélnének Jeff Hornacekkel, akinek csapata 16 triplát termelt be, és nemsokára kiegészül Zoran Dragic-csal, illetve az eltiltását töltő, tavaly végig kezdő kiscsatárral, PJ Tuckerrel.

A Suns legjobb dobói: Thomas 23/15, Mc. Morris 21/15, G. Dragic 18.
A Lakers legjobb dobói: Bryant 31/6, Davis 14, Ellington 13/3.

Sacramento Kings – Golden State Warriors 77-95

Steve Kerr győztes debütálása. Nagyon kiegyensúlyozottan játszott a Warriors az új mester első meccsén, mind a négy negyedben 22 és 26 pont között dobtak – a második félidőben pedig védekezésben is mutattak szép dolgokat, és 28 ponton tartották a Kingst. A Curry-Thompson páros most nem triplákkal operált (17 kísérletükből négyet dobtak be), hanem ipari mennyiségben harcolták ki és dobták be a büntetőket (17/19). Curry ráadásul 10 lepattanót is megkaparintott.

Cousinst kivették a játékból. Hiába dobott 20 pontot és szedett 11 pattanót, a Kings centerét nem hagyták kibontakozni. 18-szor állhatott ugyan a büntetővonalra (12-t bedobott), mezőnyből viszont 4/14-et hozott össze, és eladott 6 labdát. Védőoldalon légüres térben mozgott (a Warriors centereinek négy mezőnykísérlete volt összesen, és mindet be is dobták).

Andre Iguodala elsőzött. Eddigi 807 alapszakasz-meccsén kezdőként lépett pályára a Warriors kiváló kiscsatára, ma viszont Harrison Barnes kezdett a helyén. A csere nem igazán jött be, a két játékos közösen 4/16-os mezőnymutatót hozott össze, és mindketten inkább védekezésben jeleskedtek.

A Kings legjobb dobói: Cousins 20, Gay 14, Collison 13/3.
A Warriors legjobb dobói: Curry 24/6, Thompson 19/6, Speights 16.

Portland Trail-Blazers – Oklahoma City Thunder 106-89

Három negyedet bírt a Thunder. Mindössze kilenc egészséges játékossal állt fel az OKC, ennek ellenére meglepően jól tartották magukat, a negyedik negyedre fordulva még két ponttal vezettek. Westbrook az első félidőben 26 pontot termelt be, és szépen fogta le Damian Lillardot, aki egész meccsen csak szenvedett. A záró játékrészben azonban Terry Stotts vezetőedző a francia piócát, Nicolas Batumot küldte rá a Thunder irányítójára, aki teljesen levette őt a pályáról.

Nem sok minden változott a Portlandnél. A kezdőötös hozta a szokásost, Lillard rossz meccsét is simán kompenzálták – még Aldridge is dobott egy triplát. A kispadról most sem tolongtak a jól teljesítők, de Chris Kaman szépen lefaraghat Aldridge és Robin Lopez terheléséből (21 perc alatt 12 pont, 6 pattanó), Steve Blake pedig ha dobásban nem is, de irányításban, védekezésben (5-5 gólpassz és lepattanó) bármikor bevethető Lillard helyén.

A Trail Blazers legjobb dobói: Aldridge 27/3, Matthews 22/15, Batum 16/6.
A Thunder legjobb dobói: Westbrook 38/3, Thomas 14, Ibaka 10.

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus