Rose clutch volt, Harden 44-et szórt, Holiday villant

Az ex-szolnoki Holiday 18-at dobott a Kingsnek, Harden 44-ig jutott, Rose vezette győzelemre a Bullst, nyert a Spurs, bukott a Memphis

Az ex-szolnoki Justin Holiday 18 pontot rámolt be a ligaelső Warriors csapatában az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság (NBA) hétfői játéknapján. James Harden 44-et szórt a Portlandnek, Derrick Rose és a Bulls nagy utolsó negyeddel győzte le a Torontót, a Hawks pedig tovább szányal, Dallasban is nyerni tudtak Millsapék. Tony Parker visszatért és a Spurs le is győzte a Clipperst, a Memphis viszont otthon kapott ki a Jazztől - íme a részletek!

A játéknap legszebb, legfontosabb jelentei állandó videós rovatunkban megtekinthetők!

Charlotte Hornets – Denver Nuggets 110-82

Egy pillanatig sem volt kérdés. Nem szoktunk eddig hozzá, hogy ennyire koncentráltan és jól kosarazik a Charlotte, de ma már az első negyedet tíz ponttal hozták, félidőben 58-40-re vezettek (57%-kal dobtak a nagyszünetig), a negyedik negyedben pedig már elérte a különbség a harmincat – innentől Steve Clifford kiürítette a padot és lehozta a kezdőit, a Hornets idén először nyert három meccset zsinórban.

Az elzárás-leválás elég volt. Kemba Walker ebben a legjobb edzője szerint, ma gyakorlatilag Al Jeffersonnal tökéletesen csinálták ezt és használták ki a denveri védekezésen tátongó lyukakat – az irányító minden támadásnál eljutott a festékig és végül 18 ponttal, valamint 9 gólpasszal zárt egyetlen eladott labda mellett, a center pedig 22 egységet rámolt be 10/13-as mezőnymutatóval.

Nem volt erő a Denverben. Már az első percektől kezdve demoralizáló volt számukra, hogy mennyire könnyedén szerzik a pontokat a hazaiak, ráadásul Lawsonon kívül  a dobás sem ment a Nuggetsnek. A tripláik nem ültek (2/18), de a gyűrű alatt sem volt könnyű dolguk Afflalóéknak, leginkább középtávolikat dobálhattak, ennek 37,5%-os mezőnymutató és 82 pont lett a vége – Lawsont leszámítva mindenki egyszerre csődölt be, ráadásul a Hornets egyetlen fegyverével sem tudtak mit kezdeni az egész meccsen.

A Hornets legjobb dobói: Jefferson 22, Walker 18/6, Neal 13/3
A Nuggets legjobb dobói: Lawson 18/6, Gee 15, Afflalo 9

Chicago Bulls – Toronto Raptors 129-120

Félelmetes utolsó negyedet játszott a Bulls. Már tízzel is vezetett a Raptors, de a harmadik negyed végén egy 16-6-os etappal kiegyenlítettek a hazaiak, majd jött a brutális ponttermést hozó utolsó játékrész és Derrick Rose. A betegség után visszatérő egykori MVP 15 egységet rámolt be (végül 29-cel zárt) ebben a negyedben, ebből tízet az utolsó öt percben, a Bikák 49 pontot szórtak tizenkét perc alatt, ami franchise-rekord – így hiába Lowry (34 pont, 12/22 mezőnyből, 4/8 tripla) extrája és a 37 torontói pont az utolsó etapban.

A festékben nem tudott érvényesülni a Raptors. A vendégek képtelenek voltak mit kezdeni a Chicago támadójátékával, főleg az utolsó negyedben – Rose-ra és Butlerre sem volt ellenszerük, de a belső négyes ellen is tehetetlenek voltak, bárki volt fent a hazaiaknál négyes-ötösben, az hozta a pontokat. A különbség a büntetőkben rejlett, hiszen 47 (!) alkalommal állhatott a vonalra a Bulls (Gasol és Mirotics például együtt 9 dobással, de 18 büntetővel zárt), amit 91,5%-kal értékesítettek is. Hiába dobott rá mezőnyből 26-tal többet a Toronto, ők csupán 44%-kal, a Chicago 54%-kal célzott, így még a labdaszerzésekkel sem tudták ezt a hátrányt kompenzálni.

A Bulls legjobb dobói: Rose 29, Butler 27/6, Brooks 17/3
A Raptors legjobb dobói: Lowry 34/12, Valanciunas 20, Ross 17/15

Houston Rockets – Portland Trail Blazers 110-95

James Harden szezoncsúcsa. A dobóhátvéd ma extázisban kosarazott, 19-et rámolt be már az első negyedben, 31-gyel állt a nagyszünetben, végül 44-gyel zárt – ez volt idei harmadik 40+-os meccse, amivel vezeti a ligát, ahogy pontátlagban is ő az első. 26 dobásából 14 célt ért, 4/9-cel triplázott, 12/13 büntetőt értékesített, kiosztott hét gólpasszt és megszerzett öt labdát is, ellenállhatatlan volt – ráadásul, ahogy társai, ő sem igazán lépett pályára az utolsó negyedben, ezeket a számokat 31 (!) perc alatt hozta össze.

Aldridge és az eladott labdák. Az erőcsatár kihagyta ezt a találkozót, pontjai és főleg a játékra való hatása nagyon hiányzott a vendégeknek, nélküle Lillard is megállt 18-nál (6/16 mezőnyből, 0/5 tripla) és senki nem tudott előlépni a helyére. A Portland ráadásul eladott 22 labdát, amiből rendre kosarakat szerzett Harden, a tomboló houstoni aréna mellett egyszerűen átrohant ellenfelén a Rockets és kérdés nélkül húzta be a találkozót.

Terry illusztris társaságban, bemutatkoztak az új fiúk. A veterán hátvéd a negyedik negyed elején jó kilenc méterről beemelt egy hármast, ami a 2000. triplája volt karrierje során – ezzel mindössze a harmadik játékos lett az NBA történetében, aki elérte ezt a számot, előtte erre csak Reggie Miller és Ray Allen volt képes. Lejátszotta első houstoni meccsét Brewer és Shved is, előbbi 12 ponttal, négy-négy pattanóval és gólpasszal, ill. 5 szerzett labdával debütált.

A Rockets legjobb dobói: Harden 44/12, Howard 16, Brewer 12/6
A Trail Blazers legjobb dobói: Lillard 18, McCollum 17/6, Matthews 14/9

Memphis Grizzlies – Utah Jazz 91-97

Fáradt a Memphis. A hét nap alatt lejátszott öt meccset nem bírta el a sérülésekkel is sújtott csapat, ma fásultan és pontatlanul kosárlabdáztak az első negyedet leszámítva és sem elöl, sem hátul nem emlékeztettek saját magukra – a Warriors és a Spurs legyőzése után hármas vereségszériával mehetnek karácsonyozni.

Gasol és Conley is félkarú volt. Zach Randolph és Tony Allen nagyon fontos láncszemei ennek a csapatnak, így az irányító és a center hiába hozta a számait, senki nem tudott melléjük fellépni. Ők ketten 52 pontot vállaltak a 91-ből, de nem tudták megállítani Burks-öt és Haywardot, alulmaradtak a festékben és a triplák levédésével is hadilábon álltak – egyszerűen nem értek oda.

A Jazz dominált a gyűrű alatt. Randolph hiányát kihasználva 49-34-re hozták a lepattanózást a vendégek, a Kanter-Favors páros mellett Rudy Gobert 16 lecsorgóba kapaszkodott bele a padról beszállva – ráadásul a Memphis mindössze 9 büntetőt tudott kiharcolni, a Utah játékosai viszont rendre megverték őket lábbal és 28 egypontost dobhattak, ezeket nem tudta kompenzálni a Grizzlies.

A Grizzlies legjobb dobói: Conley 28/12, Gasol 24, Lee 13
A Jazz legjobb dobói: Burks 23/6, Hayward 21/6, Favors 15

Dallas Mavericks – Atlanta Hawks 102-105

Nagy formában a Hawks. Zsinórban negyedik győzelmével az Atlanta utolérte a Keletet vezető, Chicagóban vesztő Raptorst – összességében az elmúlt 14 összecsapásukból mindössze egyet vesztettek el Jeff Teague-ék. Az irányító egyébként újra hiányzott, de a német felmenőkkel is bíró Dennis Schroder kiválóan helyettesítette (22 pont, 6 gólpassz). Schroder elmondta a meccs után: Rajon Rondo a kedvenc játékosa, Nowitzki pedig a német kosárlabdázás legnagyobb alakja, számára ő is egy példakép. A Hawks minden kezdője elérte egyébként a 10 pontos határt, és bár Kyle Korver szezonbeli harmadik büntetőjét is kihagyta (így már „csak” 59/62-vel áll), a végjátékban nagyon higgadt volt a vonalról. 

Még lehet tanulni ezt-azt. Hiába vezetett 14 ponttal a félidőben, 19-cel a harmadik negyed végén a fantasztikusan védekező Atlanta, a frissen igazolt Rajon Rondo alaposan felpörgette a Dallast a negyedik játékrészre. Az utolsó percre fordulva még 12 pontos hátrányban volt a Mavs, ekkor azonban Rondo háromszor egymás után találta meg a kinti dobókat (egyszer Ellist, kétszer pedig Villanuevát) – sőt, ha Ellis nem hagy ki még egy hármast 14 másodperccel a vége előtt, esélyük lehetett volna a hosszabbítás kiharcolására.

Rick Carlisle előre tudta. A liga egyik legjobb edzőjének számító dallasi mester a meccs előtt csak annyit mondott: a Hawks a liga legalulértékeltebb csapata, Mike Budenholzer szakvezető pedig a legalulértékeltebb tréner. 

A Mavericks legjobb dobói: Ellis 18/3, Nowitzki 16, Villanueva 14/12.
A Hawks legjobb dobói: Schroder 22, Korver 18/9, Horford 17.

San Antonio Spurs – Los Angeles Clippers 125-118

Zuhanás megállítva, erődemonstráció teljesítve. Emberemlékezet óta nem fordult elő, hogy a Spurs zsinórban négy meccset veszítsen, az elmúlt napokban viszont megtörtént – igaz, kétszer is háromszori hosszabbításban. Ma viszont Tony Parker végre játékra jelentkezett, és ez egy csapásra rendbe tette a Spurs támadásait. 26 pontot szerzett 11/18-as mezőnymutatóval, és a másik három rutinróka is kiválóan teljesített: Duncan (21 pont, 12 pattanó) és Manu Ginobili (19 pont, 10 gólpassz) dupla-duplával, Boris Diaw pedig 23 ponttal (9/11 mezőnyből) tolta meg a San Antoniót. Védőoldalon Kawhi Leonard elfért volna, de ma a támadásokra helyezte a hangsúlyt a Spurs, amiből egy egészen hihetetlen, 63.6%-os mezőnymutató kerekedett ki – 49 mezőnykosarukra 37 assziszt jutott, a 37 gólpasszra pedig mindössze 11 eladott labda.

Győztes számok. A Clippers mindent megtett a sikerért, 50 százalékkal dobtak mezőnyből, majdnem 42-vel tripláztak, jól pattanóztak, kevés labdát adtak el, Griffin, Paul és Redick is 20 pont felett termelt, a kispadról Jamal Crawford 18 egységgel jelentkezett. Ma ez is kevés volt, Chris Paul jól fogalmazta meg a lényeget: „egy darabig megpróbálod növelni az akaratodat a védekezésben, de néha eljutsz egy pontig, amikor már nem elég, hogy bízol abban, hogy kihagyják – neked kellene valamit tenni, hogy kihagyják.” Utóbbi kulcsot nem találta a Clippers. 

A Spurs legjobb dobói: Parker 26/3, Diaw 23/6, Duncan 21.
A Clippers legjobb dobói: Paul 25/9, Griffin 22, Redick 21/15.

Golden State Warriors – Sacramento Kings 128-108

Listavezetőhöz méltóan. 36-20-ra hozta az első negyedet a ligát vezető Warriors, Curry már ekkor 10 pontot szerzett (végül 12 pontnál és 11 gólpassznál állt meg).Klay Thompson szokásos pontesője mellett a kezdőcenterként szerepet kapó Festus Ezeli villogott, alig 18 perc alatt 15 pontot (karriercsúcs), 6 pattanót és 2 blokkot tett fel a táblára – mindezt DeMarcus Cousins mellett. Így lehetősége nyílt Steve Kerr vezetőedzőnek arra, hogy sokat játszassa a cseréket: Iguodala és Speights tucatnyi ponttal segített. Legjobban a tavaly még a Olajt erősítő Justin Holiday használta ki a megnövekedett játékidőt, 20 perc alatt 18 pontot termelt be, és volt mellette 3-3 gólpassza és lepattanója is. A cseréktől összesen 62 (!) egység érkezett.

Szegény ember GSW-je. A Kings megpróbálta tartani a lépést a Golden State-tel, de hiába támadtak nagyon jól (47% feletti mutató mezőnyből és a triplavonal mögül, 31 gólpassz), védekezésben irtózatos nagy lyukak tátongtak. Az utóbbi 14 meccséből 11. alkalommal veszítő Sacramento mindenesetre ma láthatta, hogy hová kellene eljutni játékban – ehhez viszont nem lesz elég a jelenlegi keret, nem véletlen, hogy Deron Williams érkezését suttogják.

Még mindig van tartalék. Holiday és Ezeli játéka is megmutatta, hogy milyen mélységű a Warriors kerete – például gond nélkül elbírták a kezdőcenter Andrew Bogut hiányát. Rossz hír az ellenfeleknek, hogy a csapat tavalyi kezdő erőcsatára, az idén eddig egyetlen meccsen pályára lépő David Lee végre egészséges, ma újra játszott (6 pont, 7 pattanó került a neve mellé)…

A Warriors legjobb dobói: Thompson 25/6, Holiday 18/9, Ezeli 15.
A Kings legjobb dobói: Cousins 22, Collison 17/6, Casspi 16.

 

 

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus