Rose kosarával nyert a Bulls a Golden State otthonában!

Hosszabbítást nyert az Oracle-ben a Chicago, újra gálázott a Cleveland, simán nyert Dallasban a Memphis

Elszenvedte második hazai vereségét a ligaelső Warriors, Derrick Rose duplájával hosszabbításban kaptak ki a Chicagótól az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) keddi játéknapján. Az Irving-James páros hetven pontot szórt és győzelemre vezette a Clevelandet, a Mempis simán nyert Dallasban, Dwyane Wade megsérült. Íme a részletek!

A játéknap legfontosabb jelenetei videós rovatunkban megtekinthetők!

Indiana Pacers – Toronto Raptors 91-104

Lowry és DeRozan elintézte. Utoljára a dobóhátvéd sérülése előtt működtek ennyire jól együtt, az irányító kintről (19 pont, 7 pattanó,  8 gólpassz, 3/7 tripla), DeRozan pedig a festékből (24 pont, 6 pattanó, 10/13 büntető) volt eredményes - előbbi két hármast pörkölt be a harmadik negyedben, amikor egy 15-4-es etappal meglógtak a hazaiak elől. A Raptors idén először nyert zsinórban hármat, úgy tűnik, talán kilábaltak a gödörből, a mai sikerrel pedig franchise-rekordot állítottak fel az All-Star szünet előtti győzelmek számát illetően.

Hiába kezdett jól a Pacers. A hazaiak agresszív védekezésüknek köszönhetően 9-0-val nyitottak, de innen fokozatosan zárkózott a Raptors – bár az első negyedet még megnyerték Hibberték, félidőre már hat ponttal előrébb jártak a vendégek. A fordulás után még felzárkózott az Indiana, aztán egy újabb futással eldöntötte a meccset a Toronto – a 22-t szóró Stuckey és a 15-ig jutó Solomon Hill mellé senki nem tudott fellépni, alig 41,5%-kal dobtak, ami a 91 pont mellett általában vereséget jelent.

A Pacers legjobb dobói: Stuckey 22, S. Hill 15/9, G. Hill 13/6
A Raptors legjobb dobói: DeRozan 24, Lowry 19/9, Williams 14/6

Detroit Pistons – Cleveland Cavaliers 95-103

James és Irving megállíthatatlan volt. A két sztár egyikére sem tudott megoldást találni a Detroit, Irving 38 pontos szezoncsúcsot szállított, de James is beszórt 32-t – 50% felett tüzeltek és mivel ketten eljutottak 70 egységig, a többiekre szükség sem volt. A második félidőben végig tíz pont körüli előnyben játszottak a vendégek, az is belefért, hogy a Love-Smith páros 5/22-vel dobjon mezőnyből (2/14 tripla) és az is, hogy csapatszinten is csak 41%-kal tüzeljenek – amikor kellett, villant Irving (6/10 tripla, 6/6 büntető, 6 gólpassz) vagy LeBron (10/11 büntető, 6 pattanó, 7 gólpassz).

Majdnem mindent jól csinált a Detroit. A Drummond-Monroe páros 29 pattanót húzott le és nyerték is ezt a szegmenst, Augustin 19 ponttal és 9 gólpasszal állt csapata élére, a padról Tolliver és Meeks jelentette a plusz tűzerőt. Emellett 41%-on tartották a Cavst, viszont egyrészt 18 labdát adtak el (a Cleveland 9-et), másrészt a két sztárra nem volt válaszuk – LeBronék ezzel zsinórban hetedik győzelmüket aratták.

A Pistons legjobb dobói: Augustin 19/9, Monroe 17, Tolliver 16/9
A Cavaliers legjobb dobói: Irving 38/18, James 32, Marion 8

Miami Heat – Milwaukee Bucks 102-109

Hosszú a kispad. A Milwaukee-nál ezúttal is heten érték el a tíz pontot, ráadásul ebből négyen csereként szálltak be – a hajrában is ők voltak fent. Bayless két kulcsfontosságú kosarat is szerzett az utolsó percekben, a cserepad 58%-kal dobott és ebben a 0/3-at hozó Kenyon Martin is benne van – csapatszinten is 54%-kal tüzelt a Bucks, 56%-kal tripláztak, ennek köszönhetően rájuk nem jellemző módon száz pont fölé jutottak.

Wade megsérült. A Heat ikonja 12 pontot szórt az első félidőben, a harmadik negyedtől azonban nem lépett pályára, újra a combhajlítójával van gond. A Miami ennek ellenére a 26 egységig jutó Bosh és a 16 pontos-16 lepattanós dupla-duplát szállító Whiteside vezérletével meccsben volt egészen a végéig, ám hiába játszott jól Chalmers (21 pont, 8 gólpassz) és Granger (14 pont, 6 pattanó) is, a cserepadról semmi érdemleges nem jött – Deng és Andersen is kihagyta ezt a derbit. Ennek ellenére meglepően jól játszottak a hazaiak, de a Bucks parádés támadójátékával nem tudtak mit kezdeni – ezzel a győzelemmel Jason Kidd edzőként 7-0-ra áll Spoelstra ellen.

A Heat legjobb dobói: Bosh 26/6, Chalmers 21/3, Whiteside 16
A Bucks legjobb dobói: Middleton 17/9, Knight 17/9, Bayless 15/3

Dallas Mavericks – Memphis Grizzlies 90-109

Régi fényében tündököl a Memphis. Randolph visszatérése óta újra a megszokott Grizzliest láthatjuk, védekezésben kőkemények, az erőcsatár pedig kiizmozza a kosarakat – ma 22-ig jutott tíz pattanó mellett, közte egy 7/7-es sorozattal a második félidőben. Ugyan Conley és Allen sem lépett pályára, mégis működött a védekezés, megfogták Rondót és Ellist is emberi számokon tartották, mindössze tíz büntetőt engedtek a hazaiaknak, eközben náluk öten lépték túl a tízet. Gasol irányító centerként működött belül és ki is osztott hat gólpasszt, a Memphis 53%-kal dobott mezőnyből és kérdés nélkül nyerték meg a rangadót.

Harmadjára sem. Ez már a harmadik alkalom volt, hogy egy győzelemmel Carlisle edzőként elérje a 600. sikerét – úgy néz ki, hogy csapata ezt nem szeretné. Lassan és körülményesen játszott ma a Dallas, sem Rondo, sem Nowitzki, sem Chandler nem volt faktor, utóbbi ráadásul védekezésben sem tudta megállítani Gasolékat. Az első félidőben 14 labdát adtak el a texasiak és bár ebben nagyot javultak a szünet után, folyamatosan nőtt a hátrányuk, így egyrészt leszakadtak a Houstontól, másrészt már csak egy meccsel vezetnek a bajnok Spurs előtt.

A Mavericks legjobb dobói: Parsons 19/9, Ellis 19/3, Nowitzki 11
A Grizzlies legjobb dobói: Randolph 22, Gasol 15, Lee 13/9, Calathes 13/6

Golden State Warriors – Chicago Bulls 111-113 - h. u.

Menekülés a győzelembe. Alig fél perccel a lefújás előtt elkeseredett küzdelem folyt a Warriors palánkja alatt az egyenlítésért, pedig a találkozó döntő részében a vendéglátónak állt zászló. A labdát a hazaiak szerezték meg, de a Bulls letámadása, Hinrich (1/6 hárompontos) labdaszerzése és triplája előnyhöz juttatta a vendégeket, majd Green melós duplával küldte hosszabbításra a csapatokat. Rose (13/33, 4/12 tripla, 7 lepattanó, 11 eladott labda) gyengén kezdett, de nyerő emberré vált, hiszen ő szerezte a mérkőzést eldöntő középtávoli kosarat. Tripla-dupla közelben járt a két magasember, Gasol (7/12, 16 lepattanó, 8 gólpassz, 4 blokk) és Noah (7/12, 15 lepattanó, 6 gólpassz), akik a lepattanózási fölényből (61-48) és a győzelem megszerzéséből alaposan kivették részüket.

Elszalasztott siker. Nagyon bekezdett a találkozó elején Thompson (13/27 mezőnyből, 10 lepattanó), akinek később átvették a helyét pontszerzésben a társak, mert leromlott dobáshatékonysága. Curry 9 gólpassz mellé csak 3 eladott labdát jegyzett, de a rendes játékidő végén pont akkor ajándékozta a játékszert a vendégeknek, amikor legjobban kellett volna óvnia. A hosszabbításban több lehetőség is kínálkozott a hazaiak számára, hogy saját javukra döntsék el a találkozót, de rendre elhibázták ezeket a helyzeteket. A Warriors játékosai csak 12 alkalommal állhattak büntetővonalra és mindössze 6 lehetőséget váltottak pontokra, ezzel szemben impozánsnak mondható a Bulls 21/23-as mutatója. November 30-a után először, összességében másodszor kapott ki a Golden State hazai pályán.

A Warriors legjobb dobói: Thompson 30/12, Lee 24, Curry 21/6
A Bulls legjobb dobói: Rose 30/12, Noah – Gasol 18-18

Los Angeles Lakers – Washington Wizards 92-98

A felbőszített oroszlán. Az első félidőben védekezésben és támadásban egyaránt sok hibával játszott a Wizards. Még a fordulás után is úgy festett, hogy a több mint tíz pontos előnyben játszó hazaiak megtréfálják a fővárosi gárdát, de aztán sszerántotta a védekezését a Washington és egy 16-0-s roham után már Walléknál volt az előny. Az utolsó negyedben három percen át pontképtelen együttes számára nagyon jól jött Wall (8/12 mezőnyből, 9 lepattanó, 13 gólpassz) klasszisa, aki végjátékbeli kosaraival és tripla-dupla közeli teljesítményével meghozta a sikert a Washingtonnak.

Egy félidőn át tartó lendület. Döbbenetesen jól indította a mérkőzést a Lakers, mely a második negyedben már 19 pontot számolt ellenfelére. A harmadik játékrészbeli leolvadás ellenére az utolsó percekig ott loholtak Ellingtonék a vendégek nyakán, de a kulcsszituációkban elkövetett hibáik megbosszulták magukat. A találkozó utolsó húsz percében a két húzóember, a 8/10-es mezőnymutatóval kezdő Ellington (12/20) csupán 4, míg Clarkson (8/18) 2 pontot tudott hozzátenni a csapat teljesítményéhez. Megszorongatta ellenfelét a Lakers, de győzni nem tudott, sorozatban kilencedik vereségét könyvelte el.

A Lakers legjobb dobói: Ellington 28/9, Clarkson 18/3, Davis 14
A Wizards legjobb dobói: Wall 21, Beal 19/3, Porter 12/3

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus