Russell Westbrook a Toronto idegeinek is sok volt

Westbrook parádézott, Torontóban nyert az OKC - Minnesotában is győzött a Rockets - 13-nál jár a Portland - legyőzte a Bostont a NOP. 

37 pontos tripla-duplával vezette nagy győzelemre a Thundert Russell Westbrook az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszában - az együttes a Toronto otthonát vette be, DeMar DeRozanéknál pedig hárman is a kiállítás sorsára jutottak. Sorozatban 13. győzelmét húzta be a Portland, amely ezúttal a Clippers pályáján tudott nyerni, Minnesotában sem botlott meg a ligaelső Houston, míg a Pelicans a Celtics ellen tudott javítani. 

Visszajátszás c. videós rovatunk ezen a linken megtekinthető!

Toronto Raptors - Oklahoma City Thunder 125-132

Westbrook félelmetes volt. A regnáló MVP óriási estét produkált és egyszerre volt kontrollált, hatékony, ugyanakkor "szörnyeteg" is - végül 37 ponttal, (15/22 mezőnyből), 13 lepattanóval és 14 gólpasszal hozott egy hatalmas tripla-duplát, ráadásul a negyedik negyedben is sorra megcsinálta a clutch játékokat. Egymaga 15 pontot szerzett ebben a játékrészben, melynek közepén egyedül tartotta a lépést a Torontóval, majd 12 másodperccel a vége előtt bevágta a mindent eldöntő kettest is - ezzel egy labdán kívülre került a Thunder, nem volt visszaút. A leosztásokból nagyszerűen megélt Steven Adams (25 pont, 10/13 mezőnyből, 8 lepattanó, 4 gólpassz), illetve a végére Paul George (22 pont, 10/12 büntető) is felnőtt a feladathoz, így az OKC meg tudta nyerni ezt a rohanós, rengeteg pontot és nagy feszültséget hozó rangadót - furcsa ilyet írni a nyugati negyedikről, de ez tulajdonképpen bravúrgyőzelem, hiszen a sorozatban tizenegy sikerrel érkező Raptors otthon még így is a liga legjobb mérlegével rendelkezik. A Thunder zsinórban hatodszor győzött, Westbrook pedig 0,3 lepattanóval van jelenleg a tripla-dupla átlag alatt - a kilenc márciusi meccsből hetedszer produkált TD-t, most éppen egymás után ötödször. 

Nehezen viselte a Toronto. Nem feltétlenül a hazaiak szájíze szerint alakult a mérkőzés és bár a támadópotenciált tekintve nem kell félteni a gárdát, érezhetően zavarta őket az, hogy a Thunder milyen könnyedén jut el a gyűrűig - frusztráltak voltak Milesék, ami a végjátékban kicsúcsosodott. Három perccel a vége előtt, egálnál kipontozódott a remekül játszó (22 pont, 5/7 tripla, 10 gólpassz) Kyle Lowry, majd az utolsó fél percben már nem bírták cérnával a kanadaiak: előbb DeRozan akadt ki annyira egy elmaradt fújáson, hogy két technikaival kiállították, majd másodpercekkel később Serge Ibaka és a vezetőedző, Dwane Casey is ugyanerre a sorsra jutott. Mindannyian jelentős bírózásba fogtak a meccs után is, de most már érdemesebb a következő meccsre koncentrálniuk, így is simán vezetik Keletet. 

A Raptors legjobb dobói: DeRozan 24/9, Lowry 22/15, Miles 15/9, Wright 15/3
A Thunder legjobb dobói: Westbrook 37/3, Adams 25, George 22

New Orleans Pelicans - Boston Celtics 108-89

A negyedik negyedben került döntő fölénybe a Pelicans. Az első negyedet még megnyerte a Boston, de aztán fokozatosan átvette az irányítást, majd a vezetést is a New Orleans - előbb védekezésben, majd támadásban találtak megoldást a hazaiak és a záró etapot hatpontos előnnyel kezdhették meg. Az igazán döntő ütést azonban a végére tartogatták, eddigre már teljesen felőrölték a Celticset, alig 13 pontot engedtek vendégeiknek az utolsó negyedben, futottak egy 22-6-os rohamot és eldöntötték a találkozót - végül 90 pont alatt tartották a Bostont és két vereség után nagyon fontos győzelmet arattak. Anthony Davis ismét oktatott (34 pont, 11 lepattanó), de most a többiekre sem lehetett panasz, ugyan Rondo és Holiday szinte rá sem nézett a gyűrűre, de a kispadról 33 pontot tett hozzá a Mirotic-Diallo páros, csapatszinten 33 gólpasszal zártak és védekezésben mindenki nagyon fegyelmezett volt végig - még az is belefért, hogy pár percet "elcsaljanak" a kezdők játékidejéből, így frissítve a keretet a Dallas elleni találkozó előtt. 

Támadásban így kevés ez a Boston. Hiába játszik már Al Horford, Kyrie Irving, Jaylen Brown és Marcus Smart nélkül nincs meg a kellő tűzerő, kreativitás, védelembontás ahhoz, hogy igazán eredményes legyen a Celtics elöl, ez pedig most is tökéletesen megmutatkozott. Tatum és Rozier is igyekezett, de nem volt senki, aki összefogta és szervezte volna a játékot, csapatszinten alig 40%-kal dobtak, megálltak 17 gólpassznál, sőt, még tíz büntetőt is elrontottak, ezzel sem tudtak kozmetikázni - nagyon kellene nekik legalább Irving, mert így harmadszor kaptak ki az utóbbi négy meccsükből, igaz, mivel a keleti első helyre minimális esélyük maradt csak, különösebb tétje számukra nincs ennek az időszaknak. 

A Pelicans legjobb dobói: Davis 34, Diallo 17, Mirotic 16/3
A Celtics legjobb dobói: Tatum 23/6, Morris 17/6, Rozier 13/3

Minnesota Timberwolves - Houston Rockets 120-129

Kiütésből szoros végjáték. Az első félidőben ízekre szedte a hazai csapatot a Houston, a ligaelső már az első negyedet tizenöt ponttal nyerte meg, a nagyszünetben huszonegy egység votl a távolság, de nőtt ez tovább is, mielőtt a Wolves elkezdett volna felkapaszkodni. A negyedik játékrészre aztán mégis igazán élessé vált a dolog, mert egészen öt pontig zárkózott a Minnesota és úgy tűnt, hogy nagy bajban van a Rockets, de ahogy azt már megszokhattuk, érkezett James Harden: a 34 ponttal, 12 gólpasszal dupla-duplázó MVP-jelölt tizenegy pontot szórt az utolsó bő hat percben és a végén egy triplával gyakorlatilag bebiztosította csapata győzelmét. Az ismét remeklő Harden mellett Chris Paul (18 pont, 8 lepattanó, 9 gólpassz) és Clint Capela (16 pont, 12 lepattanó, 3 blokk) is kiemelendő, a végén pedig némi playoff-hangulatot is felfedezhettünk: parázs csata lett az utolsó negyed, ahol Gorgui Dieng lenyomta a földre Chris Pault, a segítségére siető Gerald Greent pedig kiállították...

Már csak nyolcadik a Minny. Tom Thibodeau a meccs után nem azzal foglalkozott, hogy csapata milyen nagyot harcolt és hogy felállt a 25 pontos hátrányból, hanem azzal, hogy hogyan kerülhetett egyáltalán ennyire mélyre - szerinte amikor a playoffért hajt valaki, akkor nem játszhat ilyen gyengén egy félidőn keresztül, jobbá kell válniuk. A pontokkal nem volt baj Jimmy Butler nélkül sem, mert Karl-Anthony Towns (20 pont, 18 lepattanó) és Jeff Teague (23 pont, 11 gólpassz) mellett Andrew Wiggins és Jamal Crawford is elérte a húszat, védekezésben viszont maximum csak időszakokra tudták felvenni a kesztyűt, ez pedig így kevésnek bizonyult - már csak nyolcadikak Nyugaton, igaz, alig fél meccs a hátrányuk az ötödik helyhez képest.

A Timberwolves legjobb dobói: Teague 23/9, Wiggins 21/6, Towns 20, Crawford 20/9
A Rockets legjobb dobói: Harden 34/6, Paul 18/3, Capela 16

Los Angeles Clippers - Portland Trail Blazers 109-122

A back-to-back sem számított. Hiába volt fáradtabb a Blazers, ennek nem sok jelét adta a vendégcsapat, amely kiváló védekezéssel került előnybe már az első negyedben. Erre alapozva gyakorlatilag végig előrébb is járt a társaság, voltak ugyan gyengébb periódusaik, de mindig tudtak reagálni, produkáltak 10-0-s és 12-0-s futást is és bár néha közelebb engedték magukhoz a Clipperst, tulajdonképpen az történt a parketten, amit ők akartak - az ezúttal kicsit visszafogottabb Lillard-McCollum páros mellett Harkless is húsz pont fölé jutott, Aminu (16 pont, 4/7 triplva, 8 lepattanó, 6 gólpassz, 3 labdaszerzés) és Nurkic (17 pont, 12 lepattanó, 4 blokk) pedig sokoldalú játékkal segített be. Terry Stotts legénysége zsinórban 13. győzelmét jegyezte és hiába kapaszkodnak nagyon a riválisok, az elsőkörös pályaelőnyre most már nagyon jó esély van (négy meccs az előny az ötödik helyhez képest), szerda hajnalban pedig jön az igazi értékmérő: a Houstont fogadják Lillardék. 

Ez így kevés lehet. Fontos meccseket veszített el mostanában a Clippers és most éppen sorozatban három vereségnél tart, így már csak tizedik Nyugaton, két mérkőzés hátránnyal a nyolcadik helyhez képest - javulniuk kell, de nem lesz egyszerű, most éppen egy négymeccses idegenbeli túrát kezdenek meg rögtön egy kulcsfontosságú minnesotai derbivel. Ezúttal sem támadásban, sem védekezésben nem tudták hozni a Blazers szintjét, a csapatjáték nem igazán működött, nem találták meg Jordant, Harris és Teodoszics sem volt jó, így csak az egyéni villanásokban (a Williams-Harrell páros 54 pontot szerzett együtt) bízhattak - ez kevésnek bizonyult, főleg hogy hátul sem találtak ellenszert. 

A Clippers legjobb dobói: Williams 30/9, Harrell 24, Rivers 15/6
A Trail Blazers legjobb dobói: Lillard 23/6, Harkless 21/9, McCollum 21/6

A tabella ezen a linken megtekinthető!

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus