San Antoniót is bevette a Pelicans, már 14-nél jár a Houston

A Spurs otthonában is nyert a Pels - a Clippers sem okozott gondot a Houstonnak - szezoncsúcsot döntött a Boston - nem hibázott a GSW.

A San Antonio sem tudta megállítani a száguldó New Orleanst, Anthony Davisék 121 pontot dobtak és Texasban aratták sorozatban hetedik győzelmüket az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszában. A Houston közben már zsinórban 14 sikernél jár, miután a Clippers otthonában is nyerni tudott, Washingtont is bevette a GSW, 134 ponttal döntött szezoncsúcsot a Boston, nem botlott a Toronto, hosszabbításban győzött az OKC - mutatjuk, hogy mi történt hajnalban!

Visszajátszás: óriási dobópárbaj lesz a Rockets-Celticsen

Detroit Pistons - Milwaukee Bucks 110-87

A palánk alatt dominált a Pistons. Most úgy játszott a Detroit, ahogy azt a csapat szurkolói az utóbbi meccseken is várták volna, ennek pedig meg is lett az eredménye: alapvetően a két magasemberre építettek, de kiválóan passzolták ki a labdákat, majd járatták meg és találták meg az üres helyzetet. Ebből az sült ki, hogy ugyan Blake Griffin csak nyolc, Andre Drummond pedig tizenöt pontot szerzett, de összesen hatan érték el a tízpontos határt, a festékben 56-34-re verték meg ellenfelüket és összesen 22 (!) támadópattanót szereztek meg, melyből 15 már az első félidőben megszületett. Ennek a dominanciának nem is lehetett más vége, mint egy sima győzelem, az első negyed után egyértelműen a hazaiak uralták az összecsapást, így nagyon fontos sikert könyvelhettek el - az utóbbi nyolc meccsből mindössze másodszor nyertek, de erre a játékra építve közelíthetnek a rájátszáshoz.

Elfáradt a Bucks. Kemény szériát futott a Milwaukee, de az utóbbi két meccsét elvesztette, most ráadásul egy back-to-back második felén lépett pályára egy olyan csapat ellen, amely borzasztó fizikálisan játszott és ott támadta Middletonékat, ahol ők a leggyengébbek. A 32-32-re végződő első negyed után fejet is hajtottak ellenfelük előtt a vendégek, félidőben kilenc, három negyed után tizenöt pont volt közte, Giannis Antetokounmpo mélyen alulmúlta önmagát és csapatszinten is csak szenvedtek - ismét élesen kirajzolódtak a centergondjaik, így zsinórban harmadszor is kikaptak. Most már javítaniuk kellene, mert visszacsúsztak a keleti hetedik helyre, szombat hajnalban az Indianát fogadják. 

A Pistons legjobb dobói: S. Johnson 19/3, Bullock 16/6, Drummond 15
A Bucks legjobb dobói: Bledsoe 19/6, Middleton 17/3, Antetokounmpo 11/3

Orlando Magic - Toronto Raptors 104-117

Pár perc védekezés elég volt. Ahogy azt az utóbbi időben megszokhattuk (az előző 13 meccsen 116 pontot átlagolt a csapat), ezúttal is elsősorban a támadójátékára épített a Toronto, de mivel hátul nem igazán szakadt meg és a Magicnek is megvoltak a fegyverei, egészen a negyedik negyed közepéig szorosan alakult a találkozó. A játék képét jól jellemezte például a 42-37-es első negyed, amikor kérdés nélkül tüzelt mindkét fél, de aztán a záró etapban, főleg a cserékkel a pályán ritmust váltottak a vendégek és megszigorították a védekezésüket - bő öt perc alatt egy 13-2-es rohamot produkáltak és ezzel döntötték el az összecsapást. Kyle Lowry szerint ez volt az az időszak, amikor az intenzitást tekintve felzárkóztak ellenfelükhöz, ami rögtön meg is látszott az eredményen, így az utóbbi 13 találkozóból a 11.-et húzták be és tartják előnyüket a Bostonnal szemben. 

Mindig ugyanúgy. Frank Vogel, a Magic vezetőedzője azt nyilatkozta, hogy minden este ugyanolyan vereséget szenvednek, megint a védekezésen ment el számukra a meccs - nem védték a festéket és főleg az egyéni munkájukat nem végezték el, így hiába produkáltak pozitív dolgokat támadásban. Ez sorozatban a hetedik bukást jelentette már számukra, amellyel immár ők a sereghajtók Keleten, szombat hajnalban a Detroit elleni hazai találkozón lesz lehetőségük legközelebb javítani. 

A Magic legjobb dobói: Hezonja 17/9, Fournier 17/9, Vucsevics 14
A Raptors legjobb dobói: DeRozan 21, Lowry 17/12, Siakam 14

Atlanta Hawks - Indiana Pacers 107-102

Baj van? Sorozatban második kötelezőnek számító idegenbeli győzelmét dobta el az Indiana, Nate McMillan vezetőedző pedig ki is akadt a találkozó után - szerinte elfogadhatatlan, hogy az ellenfél többet tett a sikerért, miközben ők hajtanak a playoff-helyekért. Pedig ez történt, ismét nagyon lazán, könnyedén álltak a meccshez a vendégek (ezt a 24 eladott labda is mutatja), akik aztán a harmadik negyedben már húszpontos hátrányt szedtek össze és hiába ébredtek fel a záró etapban, ez már csak arra volt jó, hogy izgalmasabbá tegyék a végét, fordítani nem tudtak. Nagyon sokba kerülhetnek az ilyen vereségek az alapszakasz végén, McMillan pedig figyelmeztette csapatát, hogy ilyen találkozók várnak rájuk mostantól, minden este küzdeni és harcolni kell, különben bajba kerülnek.

Kihasználta a lehetőséget a Hawks. Sorozatban négy vereség után aratott egy szép győzelmet az Atlanta, méghozzá kiemelkedő egyéni teljesítmény nélkül - mindenki hozzátette a magáét, a Collins-Dedmon páros 31 ponttal, 16 lepattanóval és 6 blokkal jelentkezett, Muscala és Taylor a kispadról hozta a pontokat, Dennis Schröder pedig a hajrában lépett elő, csapata utolsó nyolc egységéből hetet ő szerzett. Ez kellett ahhoz, hogy a Pacers nagy rohamát visszaverjék a hazaiak, akik minden labdáért ugrottak, vetődtek és sokkal keményebben kosárlabdáztak, mint ellenfelük, ennek köszönhették a győzelmet - ezzel elléptek a keleti utolsó helyről, szombat hajnalban a Warriorst látják vendégül. 

A Hawks legjobb dobói: Collins 16, Prince 15/9, Dedmon 15/9
A Pacers legjobb dobói: Bogdanovic 26/15, Oladipo 22/3, Stephenson 18/3

Boston Celtics - Charlotte Hornets 134-106

Szezoncsúcsot döntött a Boston. Ihletett formában játszott és messze felülmúlta back-to-backet vívó ellenfelét a Celtics, amely minden negyedben legalább harminc pontot pakolt fel a táblára és összesen szezoncsúcsot jelentő 134 egységig jutott - sőt, egészen elképesztő dobóformát mutatott a gárda, 62,1%-kal (!) tüzelt mezőnyből, amelyre hosszú évek óta nem volt már példa a klubnál. A 60%-os triplázás (12/20) és a 30 gólpasszra jutó tíz eladott labda már csak ráadás, de Kyrie Irvinget azért érdemes kiemelni, mert a hazaiak vezére alig 25 játékperc alatt rámolt be 34 pontot (13/18 mezőnyből, 4/6 tripla) - ahogy csapata, úgy ő is elképesztő formában van, Brad Stevens legénysége 4-0-ra áll az All-Star óta és tovább üldözi a Torontót. 

Most nem volt esély. Sorozatban öt győzelem után, de fáradtan, "másnaposan" érkezett meg erre az összecsapásra a Hornets és szembe találta magát egy elképesztő sebességgel, valamint hatékonysággal dolgozó Bostonnal - az egyenlet megoldása a sima hazai siker lett, a vendégeknek sanszuk sem volt ezen az estén. Kemba Walker (25 perc, 23 pont, 9/13 mezőnyből) és Dwight Howard (26 perc, 21 pont, 10/15 mezőnyből) azért szép számokat hozott támadásban, de hátul teljesen reménytelen volt a gárda, így Steve Clifford jobbnak látta, ha inkább pihenteti övéit és figyel a játékpercekre, mert szombat hajnalban Philadelphiába látogatnak és annak a meccsnek sokkal nagyobb lesz a tétje számukra.

A Celtics legjobb dobói: Irving 34/12, Brown 15, Morris 15/3
A Hornets legjobb dobói: Walker 23/12, Howard 21, Kaminsky 16

Washington Wizards - Golden State Warriors 101-109

Megint a harmadik negyed. Egyértelmű fölénnyel nyitotta a találkozót a címvédő, vezetett is már tizenhat ponttal, de a második negyedben gyakorlatilag az egészet leadta a társaság és csak két egységgel járt előrébb a nagyszünetben. Azonban ahogy azt már megszokhattuk, ismét valósággal kirobbantak az öltözőből Greenék, rohantak egy 16-4-et és többet nem is igazán néztek hátra - ugyan a záró etapban megint közelített a Washington és végül csak nyolc pont lett közte, különösebben nem forgott veszélyben a vendégek győzelme. A támadójátékot ezúttal Kevin Durant (32 pont, 12/20 mezőnyből) és Steph Curry (25 pont, 4/9 tripla, 11/12 büntető) intézte Draymond Green (11 pont, 11 gólpassz) segítségével, Klay Thompsonra pedig most elsősorban védekezésben volt szükség: meg is oldotta a feladatot, nyolc ponton tartotta a hazaiak sztárját, Bradley Bealt. A GSW így 4-0-ra áll az All-Star óta és továbbra is tapad a Houstonra, most pedig egy kötelező meccsre utazik Atlantába.

Kihúzták a Wizards méregfogát. Bradley Bealnek gyakorlatilag nem volt befolyása a dolgok alakulására, Klay Thompson szenzációsan védekezett rajta és amikor kellett, jól is váltott a GSW, vagy éppen jókor duplázta be - emellett Marcin Gortatot szinte pályán sem lehetett tartani, alig 14 percet játszott, így eléggé megborult a fővárosiak rendszere. Otto Porter (29 pont, 10 lepattanó, 4/6 tripla) igyekezett húzni övéit és a 18-3-ra megnyert támadópattanózásnak köszönhetően el is kerülték a kiütést, de voltak időszakok, amikor esélytelennek bizonyultak, ezeken pedig elúszott számukra a meccs - egy back-to-back második felén, a Warriors ellen ez persze beleférhet, most viszont a Torontóval találkoznak, az fontosabb mérkőzés lesz. 

A Wizards legjobb dobói: Porter 29/12, Oubre Jr. 17/6, Morris 16/6
A Warriors legjobb dobói: Durant 32/9, Curry 25/12, Iguodala 14

Memphis Grizzlies - Phoenix Suns 102-110

A Suns törte meg a szériát. Mindkét együttes egy tízes vereségsorozattal érkezett meg az összecsapásra, de az már előzetesen is látszott, hogy a Phoenixben több az akarat és a törekvés az iránt, hogy nyerjen - ez meg is látszott a találkozón, az ő fiataljaik jobban kapartak a sikerért. Devin Booker (34 pont, 12/29 mezőnyből) és Josh Jackson (29 pontos karriercsúcs, 7 lepattanó, 4 gólpassz, 2-2 labdaszerzés és blokk) is hozta a kellő tűzerőt, Elfrid Payton is "beszállt" (19 pont, 10 lepattanó, 4 gólpassz), de érdekesség, hogy ezúttal mindössze hét játékos alkotta az érdemi rotációt, Chriss és Dudley még tíz percet sem kapott 8-9. emberként. Ezzel a sikerrel rögtön előrébb is kerültek a tabellán, szombat hajnalban majd az OKC ellen próbálhatnak meg győzelmi sorozatot építeni. 

Nyeretlen február. Sorozatban tizenegyedik vereségét pipálhatta ki a Grizzlies, így győzelem nélkül hozta le az egész hónapot - tökéletesen műveli a tankolást a gárda, már csak a Kings és a Magic "előzi meg" a tabellán. A hat ponttal megnyert első negyed után alulra került az együttes és a két középső játékrészt tizenhat egységgel veszítette el, így nem csak hogy újabb vereséget gyűjtött be, de az előző négy összecsapását átlagosan 17 ponttal bukta el. J.B. Bickerstaff vezetőedző szerint több találkozón is volt esélyük nyerni februárban, Marc Gasol szerint pedig nyerniük is kellett volna néhányat - következőleg a Denverrel csapnak össze szombat hajnalban. 

A Grizzlies legjobb dobói: Gasol 22/6, Harrison 20/9, Martin 16/9
A Suns legjobb dobói: Booker 34/3, Jackson 29/3, Payton 19/3

Dallas Mavericks - Oklahoma City Thunder 110-111 - hosszabbítás után

Végül Westbrook döntött. Legutóbbi 8 pontos meccse után most már az első negyedben eljutott tíz egységig a regnáló MVP és bár innentől eléggé "kihűlt", a hosszabbításban ismét a lovak közé csapott: csapata tizenegy pontjából hetet ő szerzett és bő fél perccel az órán egy kulcsfontosságú 2+1-gyel juttatta előnyhöz a Thundert. Ez bizonyult a döntő játéknak, mert több pont már nem esett, oda-vissza támadóhibák után Dennis Smith kimaradt dobása zárta le a találkozót, így Westbrook (30 pont, 11 lepattanó, 7 gólpassz, 9 eladott labda) és George (23 pont, 11 lepattanó, 6 gólpassz, 6 eladott labda) vezetésével valahogy behúzta a találkozót az OKC, igaz, a vártnál ezúttal is nehezebben - 22 labdát adtak el és bőven 30% alatt tripláztak, Carmelo Anthony megint csak szenvedett, de így is tartják a lépést a riválisaikkal.

Megint a vége hiányzott. Ugyan 19-8-ra elvesztette a támadópattanózást és 56-36-ra az összességében vett lepattanózást a Dallas, így is kiélezett meccset tudott játszani és a rendes játékidő végén, egy dudaszóra érkező Powell-kosárral (stílusosan egy támadópattanót tett vissza) ideiglenesen meg is menekültek Barnesék. A hosszabbításban az újonc Smith lépett elő vezérré és a hazaiak tíz pontjából nyolcat ő szerzett, de az utolsó, borzasztó nehéz helyzetből elengedett dobását nem tudta a gyűrűbe küldeni, így ismét elmondhatják magukról Nowitzkiék, hogy nem játszottak rosszul, csak éppen nem tudtak nyerni - ez a keresztjük idén, ezért előzik meg csak fél meccsel a ligautolsó Kings-Magic párost. 

A Mavericks legjobb dobói: Barnes 26/9, Powell 21, Smith 17/6
A Thunder legjobb dobói: Westbrook 30, George 23/6, Grant 12/3

San Antonio Spurs - New Orleans Pelicans 116-121

Rossz forgatókönyv, de nem a legrosszabb. Jó lendülettel kezdett a Spurs, vezetett is az első negyed után és abszolút irányította a második 12 percet is – ám a félidő előtt nem sokkal LaMarcus Aldridge szenvedett bokasérülést, ami alapvetően meghatározta a továbbiakat. A harmadik negyedben érezhetően felszívta magát a Pelicans, így nagy szükség volt az ezúttal a padról érkező Parker-Green-Ginobili-Gay-Lauvergne ötösre, akik 68 pontot tettek a közösbe. Úgy tűnt, hogy Gregg Popovich kiállítását is elbírja a Leonard, Aldridge és Gasol nélkül küzdő Spurs, a végjátékra azonban teljesen elfogytak, hibát hibára halmoztak – két perccel a vége előtt előnybe került a New Orleans, és onnan már megoldották a vendégek. A Spursnél bosszankodhatnak a vereség miatt, de meg is könnyebbülhetnek, mert Aldridge már a második félidőben vissza akart menni a pályára, valószínűleg nincs komoly baja. 

Nem beszélt a levegőbe Davis? A vendégek klasszisa pár napja azt nyilatkozta, hogy Cousins-szal minimum a nyugati dobogón lennének – nos, a mai győzelemmel nélküle is majdnem ott vannak, a 3-6. helyen négy gárda (Wolves, Spurs, Pelicans, Trail Blazers) is 26 vereséggel áll. A mai meccsen volt egy kis szerencséjük Aldridge sérülésével, de ha van csapat, akinek ez „jár”, az pont a Pelicans. Alvin Gentry félidei beszéde feltüzelte fiait, a második félidőben nagyon keményen dolgoztak, hogy megtörjék a San Antonio ellenállását, és a végjátékban sikerült is felőrölniük Parkeréket – érdekesség, hogy bár mindkét csapat csak 9-9 triplát dobott be, így is pontgazdag volt a mérkőzés. 

A Spurs legjobb dobói: Gay 19/6, Murray 18/3, Ginobili 17/3.
A Pelicans legjobb dobói: Davis 26, Holiday 25/6, Moore 17/3.

Los Angeles Clippers - Houston Rockets 92-105

Listavezetőhöz méltóan. Nem sokat kérdezett a Houston, az első percek tapogatózása után gyorsan üzemi hőfokra melegedett a rendszer, az első negyedet 34-12-re nyerték, innentől kezdve kényelmesen játszhattak. Bár a folytatásban a Clippers rendbe rakta a támadójátékát, a jelenlegi Rockets ellen ekkora hátrány ledolgozása nagyjából lehetetlen, a vendégek úgy is simán győztek, hogy ma kevésbé ültek a tripláik (13/43). A sikerben oroszlánrészt vállalt Clint Capela, aki egyrészt bevert 22 pontot és leszedett 8 támadópattanót, másrészt 4 egységen tartotta DeAndre Jordant, ezzel egy fontos fegyvertől, a kettő-kettőktől fosztotta meg a Clipperst. A Rockets győzelmi sorozata immár 14 meccsre rúg – legközelebb otthon a jó formában lévő Boston ellen nyújthatják tovább. 

Ez a rövidzárlat nem fér bele. Danilo Gallinari és Avery Bradley sérült, így egy jó kinti dobó és egy remek periméter-védő nélkül volt kénytelen kiállni a Los Angeles, ami nagyon hiányzott az ellenfél két erőssége (ponterős játék, periméter-dobások) ellen. Mire összekapták magukat és megtalálták a padról Harrellt, addigra gyakorlatilag vége volt a meccs érdemi részének. Egyszer ugyan feljöttek nyolc pontra, ami dicséretes, de alaposan el kell gondolkodniuk az első negyeden – a vereség azt jelenti, hogy ismét a playoff-vonal alá kerültek, a Denver visszaelőzött a tabellán. 

A Clippers legjobb dobói: Harris 24/9, Harrell 22, Teodoszics 13/9, L. Williams 13/3.
A Rockets legjobb dobói: Harden 25/9, Gordon 22/15, Capela 22.

A tabella ezen a linken megtekinthető!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus