Sérülés, páros kiállítás: 21 pontos hátrányból nyert a GSW

Curry kidőlt, Durantet és Cousinst is kiszórták - 69 pontot dobott, 47-tel kapott ki a Wizards - Booker 46-ot szórt Philadelphiában.

Nagy meccset nyert New Orleansban a címvédő Golden State az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszában, de a hajrában megsérült Steph Curry, Kevin Durantet pedig ismét kiállították. A játéknap legnagyobb győzelmét a Washingtont 69 ponton tartó Utah jegyezte, az egyéni teljesítményeket tekintve a 46 egységet szóró és csapatát Philadelphiában bravúrgyőzelemre vezető Devin Bookert emelhetjük ki, miközben a Wolves ellen megtörte negatív szériáját a Memphis - a Cavs ugyanakkor nem hibázott, zsinórban tizenkettedik sikerét is behúzta.

Visszajátszás c. videós rovatunk ezen a linken megtekinthető!

Charlotte Hornets - Orlando Magic 104-94

Kemba Walker visszatért. Újra pályára léphetett vállsérülését követően a Hornets irányítója és rögtön csapata élére állt, 29 ponttal (7/16 mezőnyből, 14/14 büntető) és hét gólpasszal a motorja volt a támadójátéknak - nagy kedvvel száguldozott fel-le, egészen merész vállalásai is voltak. Az ő agresszivitására építve a büntetővonalról nyerte meg a harcot a Charlotte, 21 ponttal dobtak innen többet, mint a Magic, így az is belefért, hogy gyakorlatilag ne létezzen a kinti dobásuk (3/17) - a második félidőben már végig vezetett a társaság kisebb-nagyobb fórral és a hajrában már nem kellett izgulnia. Walker egyébként 200. alkalommal érte el karrierje során a húsz pontot, amivel első a franchise örökranglistáján, míg Dwight Howard az egész ligát tekintve lepattanózásban megelőzte Paul Silast és Dikembe Mutombót, ezzel fellépett a 19. helyre.

Speights hibája sokba került. A harmadik negyedben nagyot küzdve jött vissza tíz pontos hátrányából egyetlen egységre a Magic és a záró etap elején megpróbált fordítani, de a padról beszálló magasember ezúttal többet ártott, mint használt. Az, hogy kihagyott egymás után két jónak tűnő dobóhelyzetet, még nem lett volna nagy gond, de elvesztette a hidegvérét, kapott egy flagrantet, amelyet négy pontra váltott a Hornets, majd kapott egy blokkot és beütött egy újabb faultot - itt ismét megléptek a hazaiak tíz ponttal, Speights pedig mehetett is a kispadra. Összességében persze a nagyon kevés büntetőt, a simán elvesztett lepattanózást és a húsz eladott említhetjük a vendégek vereségének fő okaiként, de tagadhatatlan, hogy kulcspillanatban adott ajándékot ellenfelének a Magic.

A Hornets legjobb dobói: Walker 29/3, Kaminsky 14/3, Howard 12, Lamb 12
A Magic legjobb dobói: Fournier 18/9, Simmons 15/3, Gordon 14/6

Indiana Pacers - New York Knicks 115-97

Így kell hozni egy kötelezőt. Nem adott esélyt ellenfelének a hazai alakulat, már az első negyedben meglógott és tíz pont feletti előnyt épített ki, a nagyszünetig pedig 26 egységre növelte ezt a fórt - innentől nem volt miről beszélni, nem szórakozta el a megnyert meccset a társaság. Türelmesen kihasználták a Knicks hibáit és leindításból dobtak 31 pontot (szezoncsúcs), kiosztottak 28 gólpasszt, jól tripláztak és végig uralták az összecsapást, így könnyedén kipipálhatták a kötelező győzelmet - 13-11-gyel folytatják és december 15-éig még sorozatban öt hazai mérkőzés vár rájuk.

Ez már sok volt a Knicksnek. Előző este még jól tartotta magát a New York Kristaps Porzingis és Tim Hardaway Jr. nélkül is, most viszont ezt már a back-to-back is súlyosbította, ráadásul idegenben kellett helytállni - egyszerűen nem volt elég energiájuk, a Pacers gyorsabban, pontosabban, agresszívebben és koncentráltabban kosárlabdázott. Mivel hamar eldőlt a győztes kiléte, a vendégek kezdői közül csak Damyean Dotson játszott húsz percnél többet, pályára lépett viszont nyolc perc erejéig Joakim Noah (3 pont, 4 lepattanó, 3 gólpassz), aki az idei szezonban még csak másodszor kapott szerepet. 

A Pacers legjobb dobói: Young 20/6, Bogdanovic 19/9, Oladipo 16/9
A Knicks legjobb dobói: Hernangomez 14, Beasley 13, McDermott 12/3

Philadelphia 76ers - Phoenix Suns 101-115

Ha egyszer Booker beindul... Nem kezdett jól Devin Booker, az első negyedben 2/11-et hajított mezőnyből, de a Sixers túl hamar érezte úgy, hogy ez nem az ő napja, a folytatásban pedig ezt nagyon megbüntette a Suns vezére. A második negyedben kevesebbet vállalt, de a fordulás után leszegte a fejét és átgázolt a hazai csapaton, nem tudtak vele mit kezdeni Simmonsék, így végül 46 pontos (17/32 mezőnyből) estét produkált - a negyedik negyedben is sorra jöttek tőle a kosarak, csak rajta múlt, hogy hol áll meg. Közben a teljes repertoárját megmutatta, dobott pontokat leindításból, távolról, középtávolról, betörésből, belépésből, támadópattanóból, pozícióból, azt csinált, amit csak akart. Mellette azért említsük meg a 25 pontos TJ Warrent és a dupla-duplázó Tyler Ulist is, de ez az este Bookerről szólt, aki elképesztő teljesítménnyel idegenbeli bravúrgyőzelemre vezette csapatát Philadelphiában.

Ebből tanulni kell. Régóta nem játszott ilyen gyengén a Philly, mint ezen az estén, pedig ez hazai pályán abszolút kötelező győzelem lett volna a csapat számára. Védekezésben túl puhák voltak, Bookeren nem nagyon tudtak/akartak érdemi munkát végezni, támadásban pocsékul dobták a triplát és a második félidőben már végig csak kapaszkodtak, de nem tudtak fordítani a dolgok menetén. Hiába játszott remekül Redick (25 pont, 9/16 mezőnyből), Embiid (25 pont, 12 lepattanó, 4 blokk) és a betegséggel küzdő, reggel még szinte csak szédelgő Ben Simmons (20 pont, 8 lepattanó, 7 gólpassz, 6 labdaszerzés), Booker gyakorlatilag egymaga túldobott hármójukból kettőt, így fájó hazai vereséget szenvedtek - most a Lakerst fogadják, ott már nem hibázhatnak. 

A 76ers legjobb dobói: Redick 25/9, Embiid 22, Simmons 20. 
A Suns legjobb dobói: Booker 46/15, Warren 25/3, Ulis 12/3

Atlanta Hawks - Brooklyn Nets 90-110

Egyszer így, egyszer úgy. Két napja otthon kapott ki az Atlantától a Brooklyn, ezúttal viszont idegenben győzte le húsz ponttal, finoman szólva is ingadozó a két csapat teljesítménye. A sikert a harmadik negyedben bemutatott 17-0-s roham hozta meg a Nets számára, amikor majdnem hat perc telt el a játékrészből, mire pontot tudott szerezni a Hawks, innentől már nem rontották el a vendégek - a padról 17 pontos szezoncsúccsal és 7 gólpasszal szállt be Caris LeVert, összesen hatan jutottak tíz pont fölé, uralták a lepattanózást, ültek a triplák és a 29 gólpassz is jól mutat. Kellett ez a győzelem a társaságnak, mert most Mexikóba utazik két meccs erejéig, ott találkozik az Oklahoma Cityvel és a Heattel.

Nem működött az Atlanta. Az első félidőben még Dennis Schröder vezetésével partiban voltak a hazaiak, de csak azért, mert az irányító sorra értékesítette azokat a nehéz dobásokat, amiket a fordulás után már nem tudott - 7/7-tel kezdett mezőnyből, majd 2/10-zel folytatta, ő sem tudott megoldani minden helyzetet. A többiekben márpedig nem volt pont, dobóhelyzeteket főleg nem tudtak kialakítani másoknak, a harmadik negyedben bekövetkezett lefagyás (1/18 mezőnyből) után pedig el is dőlt a találkozó, innentől meg sem tudta szorítani ellenfelét a hazai alakulat. Mike Budenholzer együttese most Orlandóba utazik.

A Hawks legjobb dobói: Schröder 19/3, Bazemore 13/3, Bembry 13/3
A Nets legjobb dobói: LeVert 17/3, Hollis-Jefferson 16/3, Carroll 13/9, Dinwiddie 13/9

Boston Celtics - Milwaukee Bucks 111-100

Olajozott gépezet. Ismét remekül működött a Boston játéka, védekezésben végig meg tudták nehezíteni a Milwaukee dolgát, támadásban pedig gyönyörű dolgokat mutattak be - Al Horford (20 pont, 8/10 mezőnyből, 9 lepattanó, 8 gólpassz) egészen zseniálisan játszott, Kyrie Irving előlépett pontszerzésben, amikor kellett (32 pont, 19 a második félidőben), Jayson Tatum pedig 4/5 triplával szólt hozzá. Az együttes 55,1%-kal dobott mezőnyből, a festékből 60-34-re nyomta le ellenfelét és gyakorlatilag végig kontrollálta az összecsapást, volt ugyan egy hullámvölgyük a második félidőben, de a győzelmük így sem forgott veszélyben. A ligaelső sorozatban ötödször dobott legalább 50%-kal, amire 2010 óta nem volt náluk példa, most pedig jön még egy Dallas elleni hazai találkozó, mielőtt elutaznak két nehéz idegenbeli rangadóra.

Nem volt elég jó a Bucks. A vendégek csapatvédekezése továbbra sem elég meggyőző ahhoz, hogy ilyen derbiket nyerjenek meg, főleg idegenben, ez ezúttal is megmutatkozott - végig futottak az eredmény után, a harmadik negyedben volt már húsz pont is a hátrányuk, amikor Antetokounmpo vezetésével elkezdtek visszakapaszkodni. A görög szupersztár ugyan beszórt negyven egységet (14/24 mezőnyből, 9 lepattanó), de az ő extrája is csak arra volt elég, hogy szorosabbá tegyék a végeredményt, érdemi esélyük ezúttal nem volt a sikerre - most egy hárommeccses hazai szériába vágnak bele 12-10-es mérleggel.

A Celtics legjobb dobói: Irving 32/6, Horford 20/3, Tatum 17/12
A Bucks legjobb dobói: Antetokounmpo 40, Middleton 19/3, Bledsoe 18/9

Chicago Bulls - Cleveland Cavaliers 91-113

Semmi meglepő. Kérdés nélkül hozta sorozatban tizenkettedik sikerét a Cleveland, az elejétől kezdve kézben tartotta a meccset és csak annyit adott ki magából, amennyit kellett - egy negyed után hét, a nagyszünetben 16 pont volt közte, nem igazán kellett megizzadnia a társaságnak. A három sztár ezúttal is kiválóan működött együtt, LeBron James (23 pont, 9/15 mezőnyből, 7 lepattanó, 6 gólpassz) mellett Kevin Love (24 pont, 13 lepattanó, 8/13 mezőnyből) és Dwyane Wade (24 pont, 8/13 mezőnyből) is remekelt, Jamest leszámítva pedig mindenki tudott pihenni, 27 percnél csak a vezér játszott többet - az ismét 50% felett dobó keleti címvédő csütörtök hajnalban a Sacramentót fogadja, ott is egyértelmű favoritnak számít.

Haladjunk. A meccsel kapcsolatban nincs értelme túl sokat beszélni a Bullsról, a hazai alakulat a papírformának megfelelően alárendelt szerepet játszott - érdekesség viszont, hogy Justin Holiday újabb három triplát vert be, így már húsz olyan meccse van idén, amikor legalább kétszer betalált kintről, míg csapatszinten csak 16 alkalommal érték el eddig a száz pontot, hatodszor maradtak ez alatt. A fő sztori velük kapcsolatban az lehet, hogy mikor tér vissza Nikola Mirotic, erről a tervek szerint ma születik döntés a csapatnál és ha zöld jelzést kap a spanyol, akkor a következő, Pacers elleni találkozón megkezdheti a szezont. 

A Bulls legjobb dobói: Dunn 15/6, Lopez 14, Holiday 14/9
A Cavaliers legjobb dobói: Wade 24/3, Love 24/9, James 23/6

Memphis Grizzlies - Minnesota Timberwolves 95-92

Közel egy hónap után nyert a Memphis. Legutóbb november 7-én győzött a Grizzlies, azóta sorozatban tizenegy vereséget szedett össze a társaság, most viszont megtörte ezt a negatív szériát és kiváló védekezéssel nyomta le a Wolvest. Alaposan lebontották a vendégek játékát, elvették a fő fegyvereiket és bár támadásban ők sem voltak extrák, stabilak tudtak maradni a szoros végjátékban - az utolsó négy percet 6-4-re nyerték meg, nem a pontzáporról szólt a hajrá. Tyreke Evans büntetői 12 másodperccel a vége előtt azonban meghozták a várva várt sikert, Jimmy Butler triplája kimaradt a legvégén, így az említett Evans (16 pont, 5 lepattanó, 9 gólpassz, 3 blokk) és Marc Gasol (21 pont, 7 lepattanó, 5 gólpassz) vezetésével meglepetést okozott és J. B. Bickerstaff irányításával megnyerte első meccsét a gárda.

Butler egyedül kevés. Az utóbbi időben egyre többször idézi tavalyi önmagát a Minnesota azzal a különbséggel, hogy ilyen helyzetekben Jimmy Butler rendszeresen fel tud lépni és tartást adni a társaságnak. Most sem rajta múlt, egyedül ő dicsérhető a vendégcsapatból, beszórt 30 pontot 50% feletti hatékonysággal, ellopott négy labdát, de a többiek gyengeségét ezúttal nem tudta ellensúlyozni - Townst (7 pont, 2/6 mezőnyből) leszedte a pályáról Gasol, nem volt faktor Wiggins és igazából Jeff Teague sem, valamint a védekezéssel is gondjaik voltak ismét. Tom Thibodeau szerint a hajrában egy kis tűz és akarat hiányzott, nem tudták megszerezni az 50-50-es labdákat, így ismét kikaptak és gyakorlatilag ugyanaz a problémájuk, mint korábban - ha nem megy a támadás, akkor szenvednek, így pedig később komoly bajba kerülhetnek.

A Grizzlies legjobb dobói: Gasol 21/3, Evans 16/6, Green 14
A Timberwolves legjobb dobói: Butler 30/6, Gibson 14, Wiggins 12, Teague 12

New Orleans Pelicans - Golden State Warriors 115-125

Őrült meccset nyert meg a bajnok. Finoman szólva sem kezdett jól a Zaza Pachuliát nélkülöző Golden State, védekezésben mintha pályán sem lettek volna a vendégek, akik még a nagyszünet előtt 21 pontos hátrányt szedtek össze. A fordulás után aztán őrült rohanásba kezdtek, futottak egy 15-0-t és visszajöttek a meccsbe, majd ismét elment a Pelicans tizenegy ponttal, hogy aztán a záró etap megint a Warriorsról szóljon - felkapaszkodtak és bő nyolc perccel a vége előtt vették át a vezetést Iguodaláék. A mérkőzés legjobbja Steph Curry volt, aki 31 ponttal és 11 gólpasszal húzta övéit, majd a végén Draymond Green és Nick Young is bevert két-két triplát, eddigre már fölénybe került a GSW, itt pedig (két perccel a vége előtt) el is dőlt a meccs. Az izgalmaknak viszont még nem volt vége, előbb Durant és Cousins akaszkodott össze, ami után mindketten megkapták második technikaijukat és a kiállítás sorsára jutottak, majd az utolsó percben bokasérülést szenvedett Curry - a röntgen negatív lett, de ettől függetlenül nem volt jó állapotban a kétszeres MVP.

Pedig fantasztikusan kezdett a Pelicans. Anthony Davis nélkül is kiválóan játszott a hazai alakulat, Rajon Rondo irányított (10 pont, 11 gólpassz, 1 eladott labda), a Holiday-Moore páros tüzelt (61 pont, 9/17 tripla), DeMarcus Cousins (19 pont, 11 lepattanó, 7 gólpassz, 5 szerzett és 7 eladott labda, 3 blokk) pedig mindenben benne volt, amiben csak lehetett - támadásban parádézott a társaság és magabiztos előnyt épített fel. A fordulás után azonban jött egy hullámvölgy és a Curry által húzott Warriors végül erőből lenyomta Rondóékat, akik kereken harminc ponttal kaptak ki a második félidőben - a fájó vereség után a Denver elleni hazai rangadó következik számukra. 

A Pelicans legjobb dobói: Holiday 34/12, Moore 27/15, Cousins 19/9
A Warriors legjobb dobói: Curry 31/15, Thompson 22/12, Green 19/9, Durant 19/3

Dallas Mavericks - Denver Nuggets 122-105

Feltámadóban a Dallas. A két nappal ezelőtti LAC-meccshez hasonlóan a Denver ellen sem volt hátrányban a hazai gárda, sőt az első negyedben 16 pontot tettek közé, és bár volt egy kisebb megingásuk a második félidőben, tulajdonképpen simán nyertek. A kezdőben Dirk Nowitzki elöl nem volt hatékony, de elég jól lefogta Mason Plumlee-t, a kisemberek pedig támadásban remekeltek: Barnes, Smith Jr. és a 15 pontig jutó Wes Matthews is legalább 50 százalékos pontossággal célzott, Barnes lekapott 10 pattanót is. A cseresor sem akart lemaradni, Ferrell, Harris és Powell is 10 pont fölé jutott, Mejri mindhárom dobását behintette, JJ Barea pedig kilenc gólpasszt szortírozott – összességében 54 egységet tettek hozzá. A Dallas szezoncsúcsot szórt, utóbbi nyolc meccséből az ötödiket nyerte meg, vagyis Rick Carlisle-ék megkezdték a kapaszkodást mind játékban, mind eredményekben. 

Idegenben nem megy. 3-8-ra rontotta idegenbeli mérlegét a Denver, ami elég kontrasztos a hazai eredményeiket (10-2) tekintve – ma hiába próbálkozott becsülettel a hátvédsor, egyszerűen képtelenek voltak megállítani a hazaiak gyors kisembereit. A Murray-Harris-Barton trió 66 pontot tett a táblára, utóbbi 8 pattanóval és 6 gólpasszal is segített, de mellettük egyedül Kenneth Faried tudta végig tartani a ritmust (13 pont, 11 pattanó), a többiek csak időszakosan tudtak előlépni, így túldobni sem sikerült az ellenfelet. Annak örülhetnek, hogy a kezdő kiscsatáruk, Wilson Chandler kicsit rozsdásan ugyan, de már ott volt a parketten, az viszont baljós, hogy még öt meccset játszanak vendégként…

A Mavericks legjobb dobói: Barnes 22/3, Smith Jr. 20/6, Ferrell 16/3.
A Nuggets legjobb dobói: Barton 23/12, Murray 22/12, Harris 21/9.

San Antonio Spurs - Detroit Pistons 96-93

A vége hibádzott. Borzasztó kemény, hajtós meccset játszottak a felek, ez pedig inkább a Pistons terepe, három negyeden keresztül nagyjából az is történt a pályán, amit ők akartak: nehéz dobásokba kergették a hátvédeket, megnehezítették a labda eljutását az Aldridge-Gasol pároshoz, a túloldalon pedig Reggie Jackson révén volt egy stabil opciójuk. Drummond (11 pont, 15 pattanó, 3 szerzett labda) és Stanley Johnson (14 pont, 10 pattanó) dupla-duplázott, sokáig úgy tűnt, hogy Bradley rettenetes estéjét (1/9 mezőnyből) is megoldják. A negyedik negyedben pillanatok alatt hátrányba kerültek, onnan még egyszer visszaszerezték az előnyt, a végjátékban viszont már nekik kellett kapaszkodniuk, és nem tudtak fordítani. 

Kibrusztolta a Spurs. Bár a pihenő Aldridge-Gasol-Parker-Ginobili négyes visszatért, ma nem volt olajozott a San Antonio, nagyon érződött, hogy Kawhi Leonard mellett helyettese, Kyle Anderson is sérült. Különösen Aldridge szenvedett a dobásaival (5/17), lepattanózásban viszont Aldridge, Gay és Gasol is 10-ig jutott, emiatt végig szoros volt a meccs, ráadásul a cseresorból a mostanában ihletett formában dobó Bertrans, Mills és Ginobili is három hárompontost pörkölt be, a 4. negyed elején ők tolták meg a Spurst. A végén Rudy Gay lett a hős, a veterán kiscsatár blokkolta Tobias Harris egyenlítőnek szánt triplakísérletét, így jó szájízzel várhatják Leonard közelgő debütálását: a Spurs vezére elmondása szerint már teljesen egészséges. 

A Spurs legjobb dobói: Aldridge 17, Gasol 15/3, Ginobili 12/9, Gay 12/3.
A Pistons legjobb dobói: Jackson 27/6, Harris 15/9, S. Johnson 14/3.

Utah Jazz - Washington Wizards 116-69

Rudy Gobert visszatérése csak javított a Jazzen. A liga egyik legjobb palánk alatti védője térdsérülésből épült fel, és ameddig hiányzott, identitást és sebességet váltott csapata: a támadásra helyezték a hangsúlyt, Derrick Favors small-ball centerként sziporkázott, és öt meccset nyertek zsinórban. Gobert visszatérése a lehető legjobban sült el, a francia magasember jelenléte teljesen összezavarta a Wizards betörés-kiosztás játékát, a nagyszünetben 30 pontnál álltak a vendégek, miközben a hazaiak a túloldalon újabb elképesztő dobófesztivált rendeztek Donovan Mitchell vezetésével. A kezdőből egyedül ő játszott 26 percet, a második félidőben jöttek a cserék, akik Alec Burks és az újonc Royce O’Neale (11 pont, 7 pattanó, 6 gólpassz) vezetésével kivégezték a megroggyant ellenfelet – egyúttal hatra hizlalták a sikersorozatot. A Jazz már hetedik Nyugaton, mindössze egy győzelemre a 4-5. Portland-Denver duótól.

Ezt gyorsan el kell felejteni. Alapvetően jól menedzseli John Wall hiányát a Washington, voltak már meglepő győzelmeik, ma viszont a Jazz nagyon komolyan vette ellenük a meccset, ami meg is látszott az eredményen. Bradley Bealt teljesen eltüntették, a cseresor egészen reménytelenül dobott, az egyszem Otto Portert pedig nem arra "tervezték", hogy első opció legyen támadásban – ezek együttesen eredményezték a 28.8 százalékos mezőnymutatót. Ilyenkor nincs mit tenni, gyorsan el kell kezdeni készülni a következő, portlandi meccsre, a mait pedig kitörölni a csapat kollektív emlékezetéből… 

A Jazz legjobb dobói: Burks 27/9, Mitchell 21/9, Ingles, O’Neale 11/9-11/9.
A Wizards legjobb dobói: Porter 14/6, Morris 11/3, Beal, Oubre 11-11.

A tabella ide kattintva megtekinthető!

 

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus