Sérülések éjszakája: Marc Gasol megúszta, Russell Westbrook nem

10 meccset rendztek ma az NBA-ben, a legemlékezetesebb a Raptors-Thunder volt, ahol kétszeri hosszabbítás, 50 pont feletti dobóteljesítmény és egy súlyos sérülés is történt. A Pacers kemény meccsen gyűrte le a Bullst, a Miaminak óriási szerencséje volt a Grizzlies ellen, a Spurs viszont sétagaloppban szerezte meg 12. sikerét zsinórban. A Philly sorozata tovább él, bár a Knicks ellen már csak egy labdányira voltak a győzelemtől. 

 

A játéknap legszebb, legérdekesebb jeleneteit állandó rovatunkban (Amiről a Festékben beszélnek) tekinthetitek meg. 

Indiana Pacers - Chicago Bulls 91-79

A harmadik negyedben elszaladt a Pacers. Egy 10-2-es Bulls-roham után fej-fej mellett haladtak a csapatok, de a hazaiak innentől egy 19-0-s etappal állva hagyták a Bikákat. Lance Stephenson tizenöt pontjából kilencet ebben a periódusban szerzett, és bár később tízen belülre ért vissza a Chicago, Scola kosaraival lezárta a meccset az Indiana.

George tripla-duplázott. A Pacers kiscsatára tíz ponttal, tizenkét lepattanóval és tíz gólpasszal segítette csapatát, de gyenge dobóformáját továbbra sem tudta maga mögött hagyni. Az előző két találkozón 8/31-es mezőnymutatót produkált, ezúttal 3/13-mal célzott (1/5 tripla). A hárompontosait az elmúlt tizenegy mérkőzésén mindössze 27%-kal értékesíti.

Gyengén dobott a Bulls. Tom Thibodeau legénysége csupán 36%-kal célzott mezőnyből - az utóbbi négy meccsükből háromszor nem érték el a 40%-ot. A Noah-Boozer-Dunleavy trió sem remekelt, ők együtt 34%-ra voltak képesek.

A Pacers legjobb dobói: Scola 19, Stephenson 15, Hibbert 12
A Bulls legjobb dobói: Butler 17/12, Augustin 17, Noah 12

Philadelphia 76ers - New York Knicks 92-93

23. A Philly tovább nyújtja elképesztő sorozatát, ezúttal azonban közel volt a győzelem: 90-92-nél Anderson nem találta meg az üresen a sarokban álló Youngot az utolsó percben, így bár Anthony megtette azt a szívességet, hogy büntetőt rontson, a majdnem tripla-duplázó Carter-Williamsnek nem maradt reális esélye az egyenlítésre.

Ha nincs Melo, van Stat. A tavalyi pontkirály szenvedett a dobásával (5/16 mezőnyből) és bár büntetőivel eljutott 21 pontig, ezúttal az utóbbi időben szárnyaló Stoudemire volt a vezér - 22 pontja mellé tíz lepattanót is leszedett, ráadásul 10/15-tel célzott mezőnyből.

Triplák haza. A Sixers franchise-rekordnak számító 41 hármast emelt rá - viszont csupán tízet értékesítettek belőle. A Knicks is 29-szer próbálkozott kintről (hét sikeres), de amikor elkezdték támadni a gyűrűt, tizenöt pontos előnyre tettek szert. Aztán újra elkezdték hajigálni a triplákat és feljött a Philly...

A 76ers legjobb dobói: Carter-Williams 22/6, Young 21/9, Sims 16
A Knicks legjobb dobói: Stoudemire 22, Anthony 21/6, Chandler 17

Toronto Raptors - Oklahoma City Thunder 118-119 kétszeri hosszabbítás után

Salmons a vesztő ember, Durant a nyerő. A második hosszabbításban jobban játszott a Raptors, de Fisher triplájával kettőre tudott zárkózni a Thunder. Ekkor John Salmons alapvonali bedobását elcsípte az OKC, és bár visszakerült hozzá a labda, Salmons mindkét büntetőjét kihagyta - így jöhetett a kegyetlen Durant, aki 1,7-del a vége előtt beverte hetedik tripláját és megnyerte a meccset.

Durant dobott mindent, Westbrook térde megsérült. 32 mezőnykísérlete mellé 19 büntetőt is vállalt a liga legjobb pontszerzője, végül 51-ig jutott, ráadásul leszedett 12 lepattanót is. 7/12 triplát termelt be, közte a győztes hármast – de rajta kívül csak a 25-ig jutó Reggie Jackson dicsérhető a Thunderből, mivel Westbrook térde ismét szétment 19 percnyi játék után, de nem magától: Kyle Lowry ütközte le elég keményen. A Torontónál egyébként a 25 pontos, 12 lepattanós, 5 blokkos Amir Johnsonon kívül Vasquez, Lowry és DeRozan is remekelt, de Duranthez nem tudtak felnőni.

A Raptors legjobb dobói: DeRozan 33, Johnson 25, Lowry 25/15
A Thunder legjobb dobói: Durant 51/21, Jackson 25/3, Westbrook 15/3

Atlanta Hawks - New Orleans Pelicans 105-111

Davis és a negyedik negyed. Betegsége miatt egy meccset ki kellett ülnie Anthony Davisnek, a Pelicans tehetséges magasemberének, a Hawks ellen viszont ismét bizonyított: 34 pontja mellé 11 lepattanót is szedett, valamit 15 kiharcolt büntetőjéből 12-t a helyére küldött. Nem csak ez volt azonban a siker záloga: a New Orleans az utolsó játékrészben 42 pontot termelt be, nagyon elkapta a ritmust az egész gárda, a Hawks játékosai pedig rendre lekéstek róluk – így kaphattak 17 büntetőt csak az utolsó 12 percben, amiből 16-ot be is dobtak, illetve mezőnyből fantasztikus, 12/16-os arányt tudtak felmutatni. 

Kyle Korver hiányzott. A triplavágó hátfájdalmak miatt nem tudta vállalni a játékot, ami nem csak a pontokban jelent érvágást. Hiába próbálkozott 28 alkalommal hárompontossal a csapat, mindössze 8 esett be ezekből, a Pelicans pedig nagyobb figyelmet fordíthatott a palánk alatti védekezésére, hiszen kintről jelentősen csökkent a veszély. A túloldalon sem volt triplaeső, azonban Luke Babbitt az utolsó bő negyedben hármat is betermelt, míg az Atlantánál ilyen játékos nem lépett elő. 

A Hawks legjobb dobói: Teague 26/6, Millsap 20/3, Mack 18/12.
A Pelicans legjobb dobói: Davis 34, Evans 21, Roberts 16.

Brooklyn Nets - Boston Celtics 114-98

Lassan fogyott el a Celtics. Bár Avery Bradley tőle szokatlan módon 28 ponttal jelentkezett, és Rajon Rondo is hamar felismerte, hogy ma nem megy a dobás, így inkább az asszisztokra koncentrált (12-ig jutott), a csapat többi része nem tudott kellően felpörögni. Mezőnyből mindössze 42 százalékkal dobtak (a túloldalon ez 56 százalék), a kispadról csak 21 pont érkezett (a túloldalon 45) – ezzel körülbelül el is mondtuk, miért kapott ki a Boston.

Jason Kidd valami ilyesmit képzelhetett el. Sorozatban 11. hazai sikerét aratta a Nets, ráadásul olyan játékkal, amire a liga történetének egyik legjobb irányítója is csettinthetett. 30 gólpasszt osztottak ki a játékosai, kiválóan dobtak (a triplát majdnem 53 százalékkal), ráadásul nem két-három emberről szólt a csapat: a cseresor remekelt, közülük a nemrég igazolt mexikói Jorge Gutierrez egy rontott dobással szerzett 10 pontot. Nagyon együtt van a Nets, és ez lassacskán a tabellán is megmutatkozik: a csoportjukat vezető, keleti harmadik Raptors már csak egyetlen vereséggel számlál kevesebbet, mint ők. 

A Nets legjobb dobói: Johnson 27/18, Plumlee 18, Pierce 14/3.
A Celtics legjobb dobói: Bradley 28/12, Green 16/3, Rondo 12/3, Humphries 12.

Miami Heat - Memphis Grizzlies 91-86

Nagy szerencséje volt a Heatnek. Ma sem kápráztatta el a világot játékával a címvédő, a harmadik negyedig gond nélkül kontrollálta a játékot a Grizzlies – ám ekkor történt valami: Marc Gasol bokája egy kicsit letapadt, és bár a sérülés végül nem volt súlyos, be kellett vonulnia az öltözőbe. A 12 pontos hátrányban lévő Miami megérezte a lehetőséget, és Ray Allen parádés dobásaival előbb utolérte, majd a finisben meg is előzte ellenfelét. A Heat elveszett dominanciájára egyébként jellemző, hogy az utolsó hat meccsből ez volt az ötödik, ahol a végén 5 vagy annál kevesebb pont döntött. 

A Grizzlies bánhatja. Gasol sérülése alaposan megzavarta a gárdát, ami végül a sikerükbe került, így egyelőre le kell mondaniuk a nyugati hatodik Warriors üldözéséről, sőt nagyon figyelniük kell, mert egy meccsnyire kerültek a 9. Sunstól. A csapat formája és Gasol kisebb bokaproblémája miatt azonban nem kell aggódniuk, viszont olyan szarvashibákat nem szabad elkövetniük, mint a végjátékban, amikor nemes egyszerűséggel szabadon hagyták Ray Allent, aki gyakorlatilag akadálytalanul dobott egy sima ziccert 88-86-os állásnál. 

A Nagy Hármas ma kis hármas volt. A James-Wade-Bosh trió mindössze 40 pontot dobott – összesen, ami messze a szezonátlaguk alatti. James játéka némileg javulni látszik, de messze nem az a szint, amit megszokhattunk tőle. Ha nem lép túl ezen a rossz szérián, akkor Kevin Durantet senki nem mentheti meg az MVP-címtől. 

A Heat legjobb dobói: Allen 18/6, James 15, Chalmers 14/9, Wade 14.
A Grizzlies legjobb dobói: Randolph 25, Gasol 14, Lee 12/6, Conley 12.

Dallas Mavericks - Denver Nuggets 122-106

Nem tudtak mit kezdeni a Dallas dobásaival. Brian Shaw, a Nuggets mestere elmondta, hogy látták a Dallast, tudták, hogy a liga talán legjobban dobó csapata, mégsem tudtak semmit tenni ellenük. A védekezésben és a lepattanózásban lehetett volna esélyük, de szerencsétlenségükre utóbbit is nagyon simán hozta a Mavs (48-35). A náluk jelentkező közel 50 százalékos dobásmutató és a kispad 55 szerzett pontja is reménytelenül kevés volt ma.

A rutinrókák elintézték. Monta Ellis (26 pont, 7 gólpassz), Dirk Nowitzki (21 pont, 6 pattanó) és Shawn Marion (14 pont, 7 pattanó) mellett a kisebb sérülést is összeszedő, de visszatérő Vince Carter (13 pont, 4 gólpassz) is előkapta a tudását, számtalanszor tréfálták meg fiatalabb, atletikusabb, de jóval tapasztalatlanabb ellenfeleiket. 

A Mavericks legjobb dobói: Ellis 26/6, Nowitzki 21/3, Marion 14.
A Nuggets legjobb dobói: Hickson 18, Lawson 17/9, Foye 15/15.

Phoenix Suns - Detroit Pistons 98-92

Eric Bledsoe volt a nyerőember. Végig szoros volt az összecsapás, leginkább azért, mert a hazaiaknál Goran Dragic (20 pont, 5 gólpassz) mellé nem igazán tudott felnőni senki – egészen a 4. negyedig. Ekkor a hosszú sérüléséből felépült hátvéd, Bledsoe begyújtotta a rakétákat, 15 pontot szerzett, ebből nyolcat az utolsó 3 és fél percben. A Suns ezzel a sikerrel még mindig 9. nyugaton, de már csak egy vereségnyire áll a 7-8. helyet birtokló Mavs-Grizzlies duótól.

Josh Smith és társai verhetik a fejüket a falba. Azt már megszokhattuk, hogy a Monroe-Drummond palánk alatti duó nem a büntetőszázalékáról híres, a nagyemberek ma is picik voltak a vonalon (7/14) – de még így fényévekre jártak Josh Smith-től. A kiscsatár írd és mondd mind a nyolc (!) szabaddobását kihagyta, nagyban hozzájárulva csapata 38,5 százalékos mutatójához és vereségéhez. 

A Suns legjobb dobói: Bledsoe 23/3, Dragic 20/6, Mark. Morris 16/3.
A Pistons legjobb dobói: Stuckey 23/6, Monroe 16, Smith 15/3.

Sacramento Kings - San Antonio Spurs 79-99

Tucatmeccsen tucatnál a Spurs. Zsinórban 12. sikerét aratta a listavezető, amelynek még csak meg sem kellett erőltetnie magát Sacramentóban. Parkerék olyan szokatlan események ellenére is nagyon simán győztek, mint Manu Ginobili 0/6-os triplamutatója, vagy Tim Duncan 3/12-es mezőnyözése, illetve a csapatszinten bemutatott 38.7 százalékos dobásmutató (azon belül pedig a 20 százalékos triplázás). 

Nagyon gyenge volt ma a Kings. DeMarcus Cousins ugyan hajtott példaképe, Tim Duncan ellen (15 pont, 13 pattanó, 5 blokk), azonban egymaga maradt. Thomas és Gay is rossz dobóformát fogott ki (illetve velük szemben Tony Parker és Kawhi Leonard állt), ilyen napokon pedig esélytelen a Sacramento komolyabb eredmény elérésére. 

A Kings legjobb dobói: Thomas 18, Cousins 15, Gay 14/3.
A Spurs legjobb dobói: Belinelli 17/3, Leonard 15/6, Parker 14/3, Ginobili 14.

Los Angeles Lakers - Washington Wizards 107-117

Szoros meccset játszott a Lakers. Manapság már ennek is örülni kell Los Angeles lila-arany felében, győzelmekben nem is nagyon gondolkodnak már arrafelé. Noha Steve Nash visszatért (és az 1999-2000-es szezon, illetve 995 mérkőzés után a cserepadról szállt be) és kiosztott 11 gólpasszt, valamint Nick Young is 21 ponttal jelentkezett közel egy hónapos kihagyás után, csak megközelíteni tudta ellenfelét a Lakers – ahogy az eredményből is kitűnik, védekezni megint elfelejtettek. 

John Wall remekelt. Komoly ellenállás híján a Wizards irányítója 28 pontot és 14 gólpasszt szorgoskodott össze, jól adta a ritmust a csapatnak. A kezdőötös minden tagja elérte a 10 pontot, a kispadról pedig a veterán trió (Al Harrington, Drew Gooden és Andre Miller) 34 egységet tett a közösbe.

Megvolt a cirkusz a népnek. A hazai nézők a pontzuhatag mellett egy kis verekedést is kaptak: Jordan Hill és Drew Gooden akaszkodott össze, amit a játékvezetők páros kiállítással honoráltak. 

A Lakers legjobb dobói: Young 21/12, Meeks 21/6, Gasol 14.
A Wizards legjobb dobói: Wall 28/3, Beal 18/12, Harrington 15/6.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus