Sikerrel tért vissza a Chicagóba Jimmy Butler

Remekelt a Bulls a Rockets ellen - a Cavs lelépte a Bostont - nagy hátrányból fordított a  Hawks a Clippers otthonában

Jimmy Butler visszatért, a Chicago pedig jó játékkal megverte a Houstont az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszában - James Harden hiába dobott 36 pontot. A Cleveland lelépte a Bostont, a San Antonio három kezdőjátékosa nélkül is nyerni tudott, az Atlanta viszont 17 pontos hátrányból győzött a Clippers otthonában a játéknap rangadóján. Franchise-rekordot döntött a Minnesota, Paul George klasszisa győzelmet ért a Pacers számára, a Knicks pedig nagyot küzdve lenyomta a Pistonst - íme a részletek!

Visszajátszás c. napi videós rovatunk ide kattintva elérhető!

Cleveland Cavaliers – Boston Celtics 120-103

Egy negyedet engedélyezett a Cavs. Az első játékrészben az történt a pályán, amit a Boston akart, a vendégek rohantak, dobtak és vezettek is 18 (!) ponttal – ezt követően azonban megálljt parancsolt a Cleveland és megfordította a meccset. A 28 pontos LeBron James vezérletével már a második negyedben átvette a vezetést a gárda, a fordulás után egyértelműen uralta a meccset és a hajrában sem remegett meg – parádés támadójátékkal törte meg a Celtics szériáját. James egyébként megelőzte Tim Duncant az NBA örök pontlistáján, a Spurs ikonja nem lépett pályára a Sacramento ellen.

Megtört a sorozat. Ugyan jól kezdett a Boston, ezt követően végig alárendelt szerepet játszott és képtelen volt megállítani a Clevelandet – a hazaiak 50% felett dobtak mezőnyből és nagyon kiegyensúlyozott támadójátékot mutattak. A Celticsnél Isaiah Thomas hozta magát (27 pont, 4/6 tripla), de ez most kevésnek bizonyult: nem tudták saját játékukat hozni, védekezésben pedig súlytalannak bizonyultak, így zsinórban öt győzelem után vereséget szenvedtek.

A Cavaliers legjobb dobói: James 28/3, Irving 20/9, Smith 14/12
A Celtics legjobb dobói: Thomas 27/12, Sullinger 17, Bradley 12/6, Crowder 12/6

New York Knicks – Detroit Pistons 102-89

Nagyon akarta a Knicks. A hazaiak játékosok minden megmozdulásán érezhető volt, hogy rettentően bizonyítani akarnak és a második negyedben egy nagy rohammal sikerült is meglépniük – félidőben tizenöt ponttal vezetett a New York. A folytatásban aztán a Pistons cseresora rájuk ijesztett, de a negyedik negyedben ismét stabilizálták magukat és az Anthony-Afflalo-Lopez trióra építve megszerezték a hőn áhított győzelmet – ugyan ez a hármas hozta a pontokat, de ki kell emelnünk a csapatvédekezésüket is.

Hiányzott a periméter. Bár Andre Drummond és Tobias Harris jó estét zárt, a periméterről gyakorlatilag veszélytelen volt a Pistons, ez pedig ma nem fért bele. Reggie Jackson 3/17-es mezőnymutatót szenvedett össze, ráadásul Caldwell-Pope és Morris is nagyon gyenge volt – csak akkor nézett ki jól az együttes, amikor a cserék csipkedték magukat. Elsősorban akaratban maradt alul a gárda, így ismét lecsúsztak a keleti playoff-helyekről, miután a Bulls megverte a Houstont.

A Knicks legjobb dobói: Anthony 24/3, Lopez 21, Afflalo 20/3
A Pistons legjobb dobói: Drummond 21, Harris 18, Blake 13/9

Washington Wizards – Indiana Pacers 99-100

Paul George megnyerte. Az Indiana klasszisa nagy formába lendült az utóbbi meccseken, ezúttal pedig ez győzelmet ért csapata számára. George már az első negyedben 16 pontot szórt, végül 38-cal zárta a derbit (13/22 mezőnyből) és három másodperccel a vége előtt övé volt az utolsó szó – két büntetővel juttatta előnyhöz csapatát, amely végül a sikert jelentette számukra. A Pacers a második félidőben 14 pontos hátrányt dolgozott le és az utolsó percek adok-kapokjából győztesen jött ki, így nagyon fontos idegenbeli meccset nyert meg.

Bradley Beal megsérült. A Wizards dobóhátvédje korábban hosszabb időt hagyott ki sérülése miatt, azóta a kispad vezére volt, most viszont visszatért a kezdőbe – ám a harmadik negyedben egy kemény landolás után medencesérülést szenvedett. Így duplán fáj ez a vereség a hazaiaknak, főleg úgy, hogy Nené 11 mp-cel a vége előtt büntetőt hibázott, majd George-ot faultolták és a végén Wall dobása is lejött – a 62,5%-os büntetőzés, valamint ezek a hibát most vereséget eredményeztek.

A Wizards legjobb dobói: Wall 25/3, Morris 14/3, Beal 12/6
A Pacers legjobb dobói: George 38/12, Ellis 17/3, G. Hill 12/6

New Orleans Pelicans – Utah Jazz 94-106

Megtört a jég. Sorozatban öt vereség után tudott győzni a Jazz, méghozzá többé-kevésbé jó játékkal. A hamar megszerzett tíz pont feletti előnyt leadta a gárda a harmadik negyedben, de Derrick Favors remeklésével (28 pont, 11 pattanó, 6 blokk) ezúttal sebességet tudtak váltani – az erőcsatár ziccerrel, zsákolással, középtávolival és büntetőkkel is jelentkezett a kritikus időszakban. Nem túlzás azt állítani, hogy ő jelentette a különbséget a Jazz korábbi meccsei és a mostani között, mellette csak a 24 egységig jutó Gordon Hayward volt veszélyes a gyűrűre – a gárda ismét csak egyetlen találkozóra van a nyugati nyolcadik helytől.

Csak szenvedett a Pelicans. A harmadik negyedet leszámítva rossz volt nézni a New Orleans előadását, az első félidőben egészen botrányosan játszott Anthony Davis is és nem volt sok esélyük a hazaiaknak. A fordulás után ez változott, de egy jó negyed kevés volt az üdvösséghez, Davis végül 11/31-es mezőnymutatóval szenvedett össze 29 pontot, ráadásul Jrue Holiday is csak erőlködött – emellett további komoly gond, hogy Eric Gordont valószínűleg elvesztették a szezon hátralévő részére ujjtörés miatt.

A Pelicans legjobb dobói: Davis 29/3, Holiday 22/9, Anderson 9/3, Douglas 9/9
A Jazz legjobb dobói: Favors 28, Hayward 24/6, Hood 11/3, Mack 11/3, Booker 11

Minnesota Timberwolves – Brooklyn Nets 132-118

Franchise-rekordot döntött a Minny. Most nem számított, hogy hogyan védekeztek a hazaiak, minden hibájukat ellensúlyozták támadásban: 68,4%-kal dobtak mezőnyből (ez klubrekord), 55,6%-kal tripláztak és kiosztottak 36 gólpasszt. A tökéletesen működő gépezetből a Towns-Wiggins-LaVine párost, valamint Rubiót érdemes kiemelni, ezúttal nem volt rájuk ellenszer – félidőben már 17 ponttal vezettek és ugyan ebből faragott a Nets a fordulás után, nem forgott veszélyben a hazai siker.

Pihenősre vette a Brooklyn. Brook Lopez és Thaddeus Young is „kimenőt” kapott erre a találkozóra, így Thomas Robinson (18 pont, 17 pattanó, 5 gólpassz, 4 labdaszerzés) és Willie Reed (14 pont, 8 pattanó, 4 blokk) volt a kezdő magasember-sor. Mindketten nagyot játszottak, ráadásul a kispadról beszálló Kilpatrick, Brown és Larkin is remekelt, de védekezésben csak asszisztáltak a Minny-gálához, így nem volt reális esélyük az érdemi felzárkózásra – minden szép jelenetükre legalább egy hasonlóval válaszoltak a hazaiak…

A Timberwolves legjobb dobói: Towns 28, Wiggins 26/6, LaVine 21/9
A Nets legjobb dobói: Brown 23/9, Kilpatrick 19/9, Larkin 18/3, Robinson 18

Chicago Bulls – Houston Rockets 108-100

Jimmy Butler visszatért, győzött a Bulls. A Chicago nehéz időszakot élt át az utóbbi hetekben, de ezen az estén visszatérhetett vezére, Jimmy Butler és azonnal remek játékkal segítette győzelemhez csapatát. A dobóhátvéd rögtön 24 ponttal, 11 lepattanóval és hat gólpasszal jelentkezett, mellette Pau Gasol (28 pont, 17 lepattanó, 6 gólpassz) és Derrick Rose (17 pont, 9 gólpassz) is villogott, a gárda pedig a negyedik negyed elején már 17 ponttal is vezetett – ebből jelentősen nem tudott lefaragni a Houston. A Bulls sokkal stabilabbnak tűnt, mint az utóbbi meccseken, a sikerrel pedig azonnal vissza is került a keleti playoff-képbe.

Harden 36 pontja nem volt elég. A Rockets dobógépe ismét megpróbálta egyedül megnyerni a találkozót, ám csapata gyakorlatilag végig hátrányban játszott és a hajrában sem volt reális esélye a sikerre. Harden 36 pontját 10/26-os mezőnymutatóval és 12/14 büntetővel szerezte, de a gárda összességében mindössze 40%-kal dobott mezőnyből és 9/35 triplája (25,7%) akadt be – így nem tudta kihasználni a Chicago 26 eladott labdáját, főleg úgy, hogy Harden egymaga elszórt kilencet. A gyenge játékkal begyűjtött vereség után csökkent a csapat előnye a Jazz előtt, ellenben a Portlandtől egyre inkább leszakad.

A Bulls legjobb dobói: Gasol 28, Butler 24/3, Rose 17/6
A Rockets legjobb dobói: Harden 36/12, Brewer 12/3, Ariza 11/3

San Antonio Spurs – Sacramento Kings 104-94

Tartalékosan is megvan a 30. Tim Duncan, LaMarcus Aldridge és Danny Green sem játszott a San Antonióban, helyettük Diaw, West és Simmons került be a kezdőbe – ez sem akadályozta meg azonban a csapatot abban, hogy idei 30. hazai meccsét is megnyerje. Az első félidő még viszonylag szorosan alakult, de a fordulás után meglépett a Spurs és Kawhi Leonard (25 pont, 13 lepattanó, 6 gólpassz), valamint Manu Ginobili (22 pont 15 perc alatt) vezérletével eldöntötte a találkozót – jellemző, hogy a tartalékos gárdából is csak Leonard, Parker, illetve Diaw érte el a harminc perces játékidőt…

Egy jó Cousins nem elég. Leonard szorításában nem tudott érdemben hozzátenni a meccshez Rudy Gay, Rajon Rondót „testületileg” limitálták a hazaiak, így csak a hibátlanul dobó Acy, valamint a labdával folyamatosan tömött Cousins termelte a pontokat a Kingsnél. A center el is jutott 31 egységig 50%-kal, de a kispadról csak Collison adott lendületet, így tulajdonképpen végig hátrányban játszva szenvedtek vereséget a vendégek.

A Spurs legjobb dobói: Leonard 25/3, Ginobili 22/3, West 12
A Kings legjobb dobói: Cousins 31/3, Acy 16/6, Collison 12

Los Angeles Clippers – Atlanta Hawks 97-107

17 pontos hátrányból állt fel a Hawks. A Clippers már az első negyedet 12 ponttal nyerte meg és a folytatásban is Paulék akarata érvényesült, ám a fordulás után átvette az irányítást az Atlanta és megkezdte a felzárkózást. A jó védekezésnek köszönhetően kapaszkodtak Bazemore-ék, majd egy 19-5-ös etappal át is vették a vezetést és három perccel a meccs vége előtt már nyolc ponttal ők vezettek – innen nem volt visszaút, a Hawks remek játékkal aratott győzelmet idegenben. Ez sokat jelent az utóbbi időben gyenge formában lévő gárdának, hiszen egy komoly csapat otthonában tudtak nyerni Teague-ék, ezzel pedig őrzik keleti ötödik helyüket.

Most már jöjjön Griffin. Az utóbbi tíz meccsből a negyedik vereségét szenvedte el a Clippers, ami nem rossz arány, de mindenképpen lassul a gárda az elmúlt hetekben – ahelyett, hogy megelőzték volna a gödörben lévő OKC-t, ismét másfél meccs a hátrányuk velük szemben. Ezúttal senki nem hozott extrát, elvesztették a lepattanózást és a védekezésük is csődöt mondott, ráadásul a hajrában úgy tűnt, hogy el is fáradtak – most már örülnének, ha visszatérne a 31 mérkőzést kihagyó, de a hírek szerint közel 100%-os állapotban lévő Blake Griffin.

A Clippers legjobb dobói: Jordan 17, Paul 17/6, Green 14/6
A Hawks legjobb dobói: Teague 22/9, Millsap 20/3, Bazemore 17/6

 

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus