Sima 12 a Heatnél, 137-et dobott a Cavs Indianában

Waiters nélkül is nyert a Heat - szétdobta a Pacerst a Cavs - győzött a GSW, a Clippers és a Spurs - kikapott a Boston.

Milwaukee-ban is győzött, így sorozatban 12. sikerét könyvelhette el a Miami az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszában – továbbra is megállíthatatlan a floridai meglepetéscsapat. Ha már meglepetés, a Sacramento DeMarcus Cousins nélkül is lejátszotta a keleti második Bostont, a Wizards megizzadt Brooklynban, a Toronto pedig Minnesotában bukott el a keleti élcsapatok közül, egyedül az Atlanta tudott nyerni ebből a sorból. Nem hibázott a Spurs Philadelphiában, a GSW hozta a kötelezőt az erősen tartalékos Bulls ellen, a Clippers is győzött New Yorkban, a Jazz a New Orleanst is szétdobta, három kiállítás született Memphisben, a címvédő Cleveland viszont parádés dobóformával 137 pontig jutott Indianapolisban és megtörte a Pacers komoly győzelmi sorozatát is.

Visszajátszás c. videós rovatunk itt elérhető!

A mérkőzések rövid videós összefoglalói ide kattintva megtekinthetők!

Philadelphia 76ers – San Antonio Spurs 103-111

Végig a Spurs vezetett. LaMarcus Aldridge kosarával indult a találkozó és a vendégek innentől egészen a végső dudaszóig vezettek – igaz, nem sokkal, de folyamatosan előrébb jártak, mint a Sixers. Az első negyedet hat ponttal nyerték meg, majd tíz egység fölé növelték előnyüket többször is, de a hazaiak mindig visszatáncoltak és látótávolságon belül maradtak – három és fél perccel a vége előtt is csak közte öt volt még, de egy perccel később, Danny Green hármasa lezárta a még nyitott kérdéseket. A memphisi vereség után így most hozták a kötelezőt a texasiak, egyénileg a 32 pontos Kawhi Leonard emelhető ki leginkább (Ginobili szerint miatta nyernek akkor is, ha nem megy a játék), de a teljes kezdőötös jól játszott – a kispad gyengébb estéje ezúttal belefért, most Detroitba látogat a társaság.

Embiid nélkül nem megy. Ezúttal is hiányzott az átütőerő, egy kis plusz, amivel kihasználhatták volna a hazaiak a Spurs gyengébb időszakait és fordíthattak volna az összecsapáson – ilyen esetekben szokott előlépni Joel Embiid, aki továbbra is hiányzik. A klasszis center legalább egy mérkőzést még biztosan kihagy, pedig vele 13-18, nélküle pedig 5-16 a gárda mérlege, tehát nagyon számít a jelenléte – ráadásul Ben Simmonsnál még mindig nem tudni, hogy mikor kezdheti meg az idényt. Ezen az estén főleg Dario Saric (21 perc, 20 pont, 4/5 tripla) játszott jól a Philly-nél, de a cserepletykáknál sokszor szóba kerülő Jahlil Okafor is beszórt húsz pontot nyolc lepattanóval 25 perc alatt, ez azonban végül kevésnek bizonyult – zsinórban ötödször kaptak ki, most Orlandóban játszanak ki-ki meccset.

A 76ers legjobb dobói: Okafor 20, Saric 20/12, Covington 18/6
A Spurs legjobb dobói: Leonard 32/9, Parker 18/3, Aldridge 15

Indiana Pacers – Cleveland Cavaliers 117-132

Egy őrült negyed és Kyle Korver. A meccs elején nehezen került jó dobóhelyzetbe a címvédő, de ahogy haladtunk előre, úgy találták meg egyre inkább a ritmust Irvingék – igaz, az első félidő nagy részében így is a remekül játszó Pacers vezetett, a nagyszünetben hat pont volt a különbség. A fordulás után azonban változott a helyzet, egy 14-2-es rohammal átvette a vezetést a Cleveland, az Indiana gépezete lelassult, miközben LeBron Jamesék sorra süllyesztették el a demoralizáló hármasokat – ezt a negyedet végül 40-18-ra nyerték meg és innentől nem férhetett kétség a győzelmükhöz. Ebben az említett Irving és James mellett nagy szerepet vállalt Kyle Korver, aki a padról beszállva 29 pontos szezoncsúccsal, közte 8/9 triplával húzta a bajnokot – mondhatni, hogy ezért igazolták le, ráadásul parádés estéjével megelőzte Jason Kiddet és már hetedik a liga örökranglistáján a bedobott hármasokat tekintve. A gárda egyébként most már tényleg túl van a hullámvölgyön, sorozatban két bombaformában lévő csapat otthonában nyert, zsinórban három győzelemmel kezdte négymeccses idegenbeli túráját és az előző hét összecsapásból hatot megnyert – most jön még egy nagyon nehéz feladat, Oklahoma City-be látogat a társaság.

Nem lehet kihagyni a bajnok ellen. A parádésra sikerült első negyedet egy szintén jó második követte az Indiana szempontjából, a harmadikban azonban bőven 40% alatt dobtak mezőnyből, miközben elfelejtettek védekezni – rendre lekéstek a dobógépekről, ami egyre frusztráltabbá tette őket. A záró etapban legalább támadásban újra magukra találtak, de ez a jó tízpercnyi kihagyás nem fért bele, így sorozatban hét győzelem után ismét kikapott az együttes. Egyénileg ki lehet emelni Paul George-ot (22 pont, 8 pattanó, 6 gólpassz), CJ Milest (23 pont, 6/9 tripla) és Jeff Teague-et (22 pont, 14 gólpassz) is, de a túloldalon még jobb teljesítményeket találunk – Nate McMillan szerint nem figyeltek eléggé a harmadik negyedben, főleg Korverre, ez okozta a vesztüket.

A Pacers legjobb dobói: Miles 23/18, George 22/6, Teague 22/9
A Cavaliers legjobb dobói: Korver 29/24, Irving 29, James 25/3

Brooklyn Nets – Washington Wizards 110-114 – hosszabbítás után

Hosszabbítás döntött. Az első negyed hajrájától kezdve végig tíz pont körüli előnyben volt a Wizards, egy-egy kosárral tudott ezen belülre kerülni a Nets – egészen a negyedik játékrészig, ahol felszívták magukat a hazaiak és bő hat perccel a vége előtt kiegyenlítettek. A rendes játékidő utolsó 41 másodpercében már nem született pont, hibát hibára halmoztak a felek, majd a hosszabbítás sem a magas színvonalról szólt, de a végén 6/6 büntetővel sikerült behúznia a meccset a vendégcsapatnak. A Nets így a vártnál jobban megizzasztotta ellenfelét és talán még nagyobb esélye lett volna, ha a 20 pontos Brook Lopez nem pontozódik ki bő egy perccel a rendes játékidő vége előtt – így továbbra is várniuk kell idei 10. győzelmükre, sorozatban 11. alkalommal kaptak ki.

Nem játszott jól a Washington. Tompán, pontatlanul kosárlabdáztak a vendégek, John Wall nagyon gyengén dobott (7/24 mezőnyből, 23 pont, 12 gólpassz), a Morris hiánya miatt a kezdőbe kerülő Oubre pont nélkül zárt, ráadásul így a cserepad is megrövidült – Wall például 46 percet töltött parketten. Lepattanózásban sem figyeltek eléggé Gortaték, engedtek 15 támadót és bár nagyrészt ők vezettek, nem tudták lezárni a meccset, nem tudták megtörni a Brooklynt – erre a végén majdnem ráfaragtak, de ha nehezen is, azért hozni tudták a kötelezőt. Ezzel ismét harmadikak Keleten, de óriási harc dúl a harmadik-ötödik helyen, ráadásul a Boston és az Indiana sincs túl messze.

A Nets legjobb dobói: Bogdanovic 21/6, Lopez 20, Booker 14
A Wizards legjobb dobói: Beal 31/9, Wall 23/3, Porter 20/9

Atlanta Hawks – Denver Nuggets 117-106

Javított az Atlanta. Az utóbbi tizenegy meccsből négyszer szenvedett kiütéses, minimum 23 pontos vereséget a Hawks, ezért fontos volt, hogy az All-Star előtti utolsó hazai találkozóján javítson a társaság. Ennek megfelelően is kezdtek Howardék és az első félidőben parádéztak: 72 pontot dobtak a nagyszünetig, ami szezoncsúcsnak számít. Schröder és Millsap is remekelt, de a többiek is hozzátették, amit kellett, így két negyed alatt 17 pontos előnyt építettek fel, amit viszont leadtak a meccs végéig – a hajrában egy labdányira közelített a Denver, de végül megőrizte a vezetést Mike Budenholzer csapata. Ezzel a győzelemmel fél meccsre vannak a keleti harmadik helytől, most pedig egy három találkozóból álló idegenbeli túrára indulnak, melyet Sacramentóban kezdenek meg.

Rossz stratégia. Az első félidei gyenge játékért a Denver vezetőedzője, Michael Malone vállalta a felelősséget, aki a nagyszünetben azt mondta az öltözőben, hogy ő adott rossz stratégiát csapata számára. Ekkor sikerült változtatnia és feltüzelnie együttesét, amely össze is kapta magát, Jokics és Chandler vezetésével visszajött a meccsbe, ám az utolsó percekre elfáradt – ebben szerepet játszhatott az is, hogy Gallinari és Mudiay hiányzott, Faried pedig komolynak tűnő bokasérülést szenvedett a találkozó közben. Érdekesség, hogy a gyenge triplázás és a gyenge büntetőzés ellenére a 21 támadópattanóval tartották életben magukat, melyből Jokics egymaga kilencet jegyzett.

A Hawks legjobb dobói: Schröder 24, Millsap 23/6, Bazemore 14/9, Hardaway 14/6
A Nuggets legjobb dobói: Chandler 24/12, Jokics 18/6, Barton 17

Detroit Pistons – Los Angeles Lakers 121-102

A harmadik negyedben eldőlt. Az első félidőben a sok eladott labda ellenére tartotta magát a Lakers, de a fordulás után egy 11-0-s rohammal megléptek a hazaiak és közel húszpontosra növelték előnyüket – innentől nem volt miről beszélni, az utolsó tizenkét perc formalitássá silányult. A Detroitnál parádézott (24 pont, 17 lepattanó, 3 labdaszerzés, 4 blokk) Andre Drummond, vezérletével óriási fölényben volt a palánk alatt a gárda és 70-46-ra nyert a festékből – mellette Leuer és Harris is villogott, a hátvédsorra nem is volt szükség a pontokat tekintve. A gyenge triplázás ellenére 50% felett tüzelt a Pistons és 32 gólpasszal zárt, a jó formában lévő alakulat legközelebb a Spurs ellen bizonyíthat.

Ingramnek örülhetnek a Lakersnél. Sorozatban harmadik jó meccsét játszotta az arany-lilák újonca, zsinórban másodszor kezdett is, most pedig gyakorlatilag csapata legjobbja volt – ezen a három találkozón 14,3 pontot és szűk hat lepattanót átlagolt, most kiosztott öt gólpasszt is, ráadásul a három meccs során bevert 7/12 triplát. Rajta kívül viszont sok örömük nem lehetett ezen az estén, Russell értékelhetetlen meccset hozott, Ingramen felül maximum Randle és Williams játszott elfogadhatóan, védekezésben viszont ők sem tudtak segíteni. Most már ideje lesz hazatérnie az együttesnek, szombat hajnalban Milwaukee-ban zárja ötmeccses idegenbeli túráját.

A Pistons legjobb dobói: Drummond 24, Leuer 20, Harris 19/6
A Lakers legjobb dobói: Randle 17, Williams 17, Ingram 15/9

Milwaukee Bucks – Miami Heat 88-106

Kényelmes 12. Sorozatban 12. sikerét könyvelhette el a Miami, amivel beállította a Golden State erre vonatkozó szezoncsúcsát – ráadásul különösebben meg sem izzadtak ezért a floridaiak. Dion Waiters egy bokasérülés miatt hiányzott, de a helyén kezdő Ellington 17 ponttal, közte 5/8 triplával jelentkezett, a padról James Johnson és Tyler Johnson is remekül szállt be, Hassan Whiteside pedig dominált a palánk alatt – 23 pontja és 16 lepattanója mellett a védekezése is kulcsfontosságú volt, óriási szerepet vállalt a sikerből. A vendégek már az első negyedben 13 pontos előnyt építettek ki, ezt pedig gyakorlatilag végig meg is tartották, sőt, a harmadik játékrészben még rátettek egy lapáttal – idegenbeli túrájuk következő állomása Brooklynban lesz, ahol tovább folytathatják szenzációs szériájukat.

Middleton visszatért, Parker megsérült. Idén először léphetett pályára a Bucks egyik meghatározónak szánt játékosa, Khris Middleton, aki egyelőre 15 percet kapott a padról beszállva, mely alatt öt pontot tett hozzá. A jó hír mellé azonban nagyon rosszul érinti az együttest, hogy megsérült Jabari Parker térde, méghozzá az, amely miatt ki kellett hagynia újonc szezonja felét – le kellett támogatni a pályáról, elsőre nem nézett ki jól az eset. Az ő kiválása után már abszolút nem volt esélyük a hazaiaknak, akkor is 11 ponttal vezetett a Heat, de onnantól el is engedték a meccset Antetokounmpóék – az újabb vereséggel éppen a Miami előzte meg őket a tabellán.

A Bucks legjobb dobói: Antetokounmpo 22/6, Parker 14, Beasley 11
A Heat legjobb dobói: Whiteside 23, J. Johnson 20/6, Ellington 17/15

Memphis Grizzlies – Phoenix Suns 110-91

Simán nyert a Memphis. Nem férhetett kétség a hazaiak sikeréhez, a Suns annyira gyengén dobott végig, hogy különösebb erőfeszítés nélkül kontrollálták az összecsapást Gasolék. Ezt ráadásul extra triplamutatóval is megspékelte a Grizzlies, Conley és Daniels vezetésével 14 hármast rámoltak be 58,3%-kal, amivel ellensúlyozták a 22 eladott labdájukat és könnyedén őrizték, illetve növelték az előnyüket. A vendégek mindössze 33,3%-kal dolgoztak mezőnyből, 21,7%-kal tripláztak és csak 13 gólpasszt osztottak ki, nagyon gyenge támadójátékot mutattak be – ezzel az utóbbi kilenc meccsből nyolcadszor kaptak ki, míg a Memphis hétből hat győzelemnél jár.

Balhé volt. Már csak bő egy perc volt hátra a meccsből, amikor Troy Daniels bevágott egy nagy triplát úgy, hogy közben Devin Booker faultolta – ekkor kissé elszabadultak az indulatok. Az esetből össznépi „tanácskozás” lett, kis híján tettlegességig fajult a dolog, mindkét csapatból jó páran lökdösődni kezdtek – ebből végül hat technikai és három kiállítás (Daniels, Ulis és Chriss) született. Egy eldőlt meccsen ennek túl sok értelme már nem volt, a Memphis mindenesetre hozta a kötelezőt és készülhet a Golden State elleni rangadóra – idén már kétszer is megverték a ligaelsőt, most a harmadikat tervezik…

A Grizzlies legjobb dobói: Conley 23/12, Gasol 19/3, Daniels 14/12
A Suns legjobb dobói: Booker 20, Bledsoe 16/3, Knight 16/6

New Orleans Pelicans – Utah Jazz 94-127

Tarthatatlan volt a Jazz. Már az előző találkozón is szenzációsan működött a Utah támadójátéka, de ezúttal is hasonló formát mutattak – most Joe Johnson volt az X-faktor, a veterán dobógép 27 ponttal, közte 6/8 triplával szállt be a kispadról. A vendégek nagyszerűen járatták a labdát, gyorsabbak voltak, mint a Pelicans védői, rendre kialakították a jó helyzeteket és könyörtelenül be is dobálták őket – ezt nagyjából a nagyszünetig bírták a hazaiak, a harmadik negyedben húsz, a záró etapban pedig harminc pont fölé kúszott a különbség. A parádés dobóforma mellett a ligaelit védelem is jól zárt, Rudy Gobert elvette Anthony Davis dobásait, valamint a hazai triplákra is rendre odaértek, így sorozatban negyedik győzelmüket aratták.

Nem volt esélye a New Orleansnak. Jól kezdtek a hazaiak, az első öt triplájukból hármat bevertek, de innentől 2/19-et dobtak a folytatásban és Anthony Davis sem tudott segíteni – ugyan leszedett tíz lepattanót és kiosztott hat blokkot, de a harmadik negyed közepén még csak négy pontnál járt 2/6-os mezőnymutatóval. Ugyan egy kicsit kozmetikázott ezen akkor, amikor már eldőlt a mérkőzés, de nem tudott segíteni csapatán, amely az utóbbi tíz meccséből a hetediket veszítette el – ráadásul a következő négyet idegenben játssza, ahol 6-18-ra áll ebben a szezonban.

A Pelicans legjobb dobói: Jones 21, Holiday 15/3, Moore 13/3
A Jazz legjobb dobói: J. Johnson 27/18, Hill 19/6, Hayward 17/3

Minnesota Timberwolves – Toronto Raptors 112-109

Ez kellene a Minnesotától. Az első félidőben még csak kereste a fogást Tom Thibodeau csapata, különösen védekezésben, a fordulás után azonban egyre inkább megtalálta – Karl-Anthony Towns mellett Andrew Wiggins és Shabazz Muhammad is belendült, a harmadik negyed közepén pedig meg is fordították a meccset a hazaiak. A hajrá izgalmasan alakult, de ezúttal nem olvadt le a Wolves, Wiggins nagyot védekezett DeRozan ellen, dobott egy nagyon fontos kosarat, majd 19 másodperccel a vége előtt kiosztott egy gólpasszt Tyus Jonesnak – a hátvéd 107-107-nél bevágta a clutch triplát, Wiggins pedig nem hibázott a vonalról a Raptors kosara és faultja után. Ez az a játék, amire lehetne alapozni Minnesotában, megvolt az akarat, a tűz, a második félidőben a védekezés is, ráadásul a hajrában sem olvadtak le – érdekesség egyébként, hogy az órákkal a meccs előtt szerződtetett Lance Stephenson annyira bevált, hogy a teljes negyedik negyedet a parketten töltötte.

Ismét a védekezés. Az előző meccseken úgy tűnt, hogy összekapta magát hátul a Raptors, ezúttal azonban megint csak a támadójátékra figyelt a gárda – ugyan 50% felett dobtak mezőnyből, de az első félidőben kiharcolt 13 pontos előnyüket képtelenek voltak megőrizni. Hátul rengeteget hibáztak, az utolsó percekben is rendre elcsúsztak, miközben ráadásul elöl is megtorpantak – Lowry 2/8-at dobott az utolsó negyedben Stephenson szorításában, DeRozan pedig Wiggins ellen szenvedett. Hiába szórt be 5/5 triplát Carroll, Casey ismét a védekezés miatt őrjönghetett, most viszont lesz idejük átbeszélni a dolgokat, hiszen három napot pihenhetnek.

A Timberwolves legjobb dobói: Wiggins 31/3, Towns 29, Muhammad 22/6
A Raptors legjobb dobói: DeRozan 30/3, Lowry 20/12, Carroll 19/15

New York Knicks – Los Angeles Clippers 115-119

Charles Oakley kellett volna a pályára. A Knicks egykori kőkemény erőcsatára botrányt kavart a csapat tulajdonosa körül és ki kellett vezetni pálya széli ülőhelyéről, a meccset látva viszont pont egy ilyen stílusú játékos kellene most is a Knicksbe. Hiába játszott három negyeden keresztül nagyszerű támadójátékot a csapat, a negyedikben simán ledolgozta hátrányát a Clippers. A három húzóember, Anthony, Porzingis és Rose addig kiválóan teljesített támadásban, védekezésben pedig igyekeztek, mellettük a 18 pontig jutó Kyle O'Quinn és cseréje, Willie Hernangomez dicsérhető - bár utóbbi két játékos nem nagyon tudta lefékezni DeAndre Jordant. A végjátékban aztán becsődölt a támadójáték, kiütköztek a sztárok védekezésbeli hiányosságai, a Knicks pedig zsinórban harmadszor zakózott - csak a megszokott...

Jamal Crawford még mindig tud. Háromszor választották meg a legjobb hatodik embernek a Clippers veterán dobóhátvédjét, és ma kellett is a tudománya. Noha Griffin (32 pont, 8 pattanó, 5 gólpassz) és DeAndre Jordan (28 pont, 12/14 mezőnyből,15 pattanó) végig nagyszerűen játszott, a Redick-Rivers duóban nem igazán volt pont - az egysíkú támadójátékot pedig a New York le tudta védekezni. A negyedik negyed elején nagyon kellett Crawford néhány kosara, hogy elinduljon a Clippers, a végjátékban pedig a 111-109-es állást fordította át 111-114-re egy duplával és egy triplával. Három vereség után győzött a Los Angeles, szükségük is volt rá, mert nagyon jön fel rájuk a Grizzlies.

A Knicks legjobb dobói: Anthony 28/9, Porzingis 27/12, Rose 20.
A Clippers legjobb dobói: Griffin 32/6, Jordan 28, Crawford 20/9.

Golden State Warriors – Chicago Bulls 123-92

Butler és Wade nélkül ennyi volt a Bullsban. Két húzóembere nélkül volt kénytelen felállni a vendégcsapat, már az első negyedben 13 pont volt közte, utána is a Warriors irányította a játékot, a negyedik negyedben pedig kiütötték a Chicagót. Becsülettel hajtott minden chicagói, aki pályára került, de a triplákat (4/24) borzasztó gyengén dobták, innentől kezdve mindenki esélytelen a GSW ellen.

Ünneplés és edzőmeccs. 27. születésnapját 28 ponttal ünnepelte Klay Thompson, mellette Kevin Durant 31 perc alatt majdnem tripla-duplázott (22 pont, 10 pattanó, 7 gólpassz, 3 szerzett labda), Draymond Green pedig sokoldalú játékát (19 pont, 8 pattanó, 6 gólpassz) ezúttal 5 triplával színezte tovább. Erre a trióra nem volt válasza a Bullsnak, a hazaiak szétosztottak 37 gólpasszt és úgy dobtak be 15 hármast, hogy Curry mindössze egyszer talált be. Meg kell említeni a kezdőként remeklő JaVale McGee-t (16 perc alatt 13 pont, 6 pattanó, 2 blokk) és Kevon Looney-t, aki egy rontott dobással jutott 10 pontig. A listavezető újabb laza győzelemmel erősítette tovább a pozícióját, 138. alapszakasz-meccsüket játszották le két egymást követő vereség nélkül.

A Warriors legjobb dobói: Thompson 28/18, Durant 22/3, Green 19/15.
A Bulls legjobb dobói: Lopez 17, Gibson 15, Grant 12/3, Rondo 12.

Sacramento Kings – Boston Celtics 108-92

Ki az a Cousins? Egymeccses eltiltását töltötte le a Kings centere, de az első negyedet leszámítva nem igazán tűnt fel a hiánya. A jóval esélyesebb Celtics ekkor még parádézott, utána viszont jött a hazai úthenger. Collison (26 pont, 5 gólpassz, 4 szerzett labda) mellett főleg három cserejátékos villogott: Matt Barnes elöl-hátul (11 lepattanó) extra volt, McLemore jól célzott, a center Cauley-Stein pedig egyrészt demoralizáló kosarakat szerzett (8 pont a negyedik negyedben), másrészt remekül passzolt (4 gólpassz). A záró játékrészben 10 pontot vert ellenfelére a hazai gárda, a végén örömjátékba fulladt a meccs.

Most nem hatott a mágia. Isaiah Thomas 26 pontig jutott ugyan, de most nem tudott a Celtics élére állni a negyedik negyedben egykori csapata ellen – mellette pedig nincsenek shooterek, így tükörsimán bukták el a meccset. Támadásban meglepte őket a Kings, akik kiválóan járatták a labdát és kintről-bentről veszélyesek voltak, ráadásul Cousins hiányát nem tudták kihasználni, a rendszeresen gyengén pattanózó Boston képtelen volt dominálni a palánkok környékén, Horford pedig szinte láthatatlan volt. Zsinórban hét győzelem után kapitulált a Boston, és most még három idegenbeli meccs következik…

A Kings legjobb dobói: Collison 26/6, McLemore 17/9, Barnes 14/9, Cauley-Stein 14.
A Celtics legjobb dobói: Thomas 26/12, Johnson 14/6, Smart 10/6, Horford 10/3.

Az aktuális tabella itt található!

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus