Sixers-meglepetés Detroitban, a végén robbantott a GSW

Lefagyott a Pistons a Philly ellen - a hajrában menekült meg a Warriors - a Bostont verte az OKC - megint nyert a Knicks. 

Joel Embiid nélkül, de Nerlens Noellel megerősödve aratott meglepetés-győzelmet Detroitban a Philadelphia az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszában, így zsinórban másodszor nyert idegenben a hosszú vereségszériáját nemrég lezáró gárda. Az utolsó negyedben robbantott Minnesotában a GSW, ugyan megszakadt Russell Westbrook sorozata, de így is megverte a Bostont a Victor Oladipót elveszítő OKC, hosszabbításban nyert a New Orleans, a Knicks pedig Los Angelesből is győztesen távozott.

Visszajátszás c. videós rovatunk ide kattintva elérhető!

A mérkőzések rövid videós összefoglalói ide kattintva elérhetőek!

Detroit Pistons – Philadelphia 76ers 79-97

Meglepetés. Három nappal azután, hogy lezárta 23 meccses idegenbeli vereségszériáját a Philadelphia, ismét győzni tudott saját pályájától távol, méghozzá az otthon parádézó Pistons ellen, Joel Embiid nélkül. A gárda nagyon kiegyensúlyozott támadójátékkal rukkolt elő és már az első negyedben átrohant ellenfelén, védekezésben rendkívül koncentráltak voltak Covingtonék és egy fokkal gyorsabbak voltak, mint a hazaiak – tizenkét perc után húsz pont volt a különbség. A szenzációs rajt aztán végül győzelmet ért, amely egy pillanatig sem forgott veszélyben, meglepetésre hatalmas fölényben volt a Sixers. Külön öröm számukra, hogy bár Embiid hiányzott, végre megkezdhette a szezont Nerlens Noel, aki a padról beszállva tíz perc alatt nyolc pontot szerzett.

Meglepődés. A hóvihar miatt közel sem teltházas aréna elhűlve nézte, ahogy a Sixers 72%-kal dob az első negyedben és feltörli a padlót Drummondékkal – a Pistons később is maximum azért hajthatott, hogy bejöjjön húsz pont alá, közelebb zárkózni nem tudott. A lassú, enervált játék elöl-hátul megtette a hatását, Van Gundy szerint nem voltak felkészülve a Philly tempójára – a váratlan és sima vereség után 13-13-mal utaznak Dallasba.

A Pistons legjobb dobói: Morris 28/12, Drummond 14, Jackson 10
A 76ers legjobb dobói: Covington 16/6, Ilyasova 15/6, Okafor 14

Oklahoma City Thunder – Boston Celtics 99-96

Lehajrázta ellenfelét az OKC. A találkozó nagy részében a Boston járt előrébb, még hat perccel a vége előtt is nyolc ponttal vezettek a vendégek, ám a Thunder visszakapaszkodott és az utolsó percnek már 94-94-ről mentek neki a felek. A felzárkózás vezetője természetesen a 37 pontig jutó, végre hatékonyan dolgozó, bár tripla-dupla szériáját megszakító (37 pont, 12 pattanó, 6 gólpassz, 14/26 mezőnyből) Russell Westbrook volt, aki több fontos kosarat is elsüllyesztett, a legvégén volt egy támadópattanója, egy megnyert feldobása, majd egy büntetője is – igaz, a másodikat elrontotta, de Smart ezt nem tudta már megbüntetni a dudaszó pillanatában. A hazaiak ezzel javítottak a Houston elleni vereség után és 15-9-e állnak, ráadásul úgy nyertek, hogy 3/21 (!) triplát sikerült értékesíteniük és úgy, hogy elveszítették Victor Oladipót – a hátvéd már az első negyedben kivált csuklósérülés miatt, egyelőre nem tudni, hogy mennyire komoly.

Sajnálhatja a Celtics. Kemény, brusztolós meccs volt, de Isaiah Thomas nélkül is remekül állta a sarat a vendégcsapat, a harmadik negyedben például tizenhárom ponttal vezettek Horfordék. Az utolsó percekre azonban valami megváltozott, Bradley szerint már nem járt a labda és sorra jöttek az elrontott támadások, amikből termelte a pontokat az OKC és a legvégén a maga javára döntötte el a találkozót. A festékben nem igazán tudtak mihez kezdeni a Westbrook-Adams-Kanter trióval a vendégek, ráadásul amíg ők nyolc, addig a hazaiak 27 büntetőt dobhattak, ez is jelentősen befolyásolta az összecsapást. Sajnálhatja a Boston, hogy elrontotta ezt a meccset, hiszen következőleg San Antonióba látogat.

A Thunder legjobb dobói: Westbrook 37/6, Adams 16, Kanter 14
A Celtics legjobb dobói: Horford 19/9, Crowder 18/9, Bradley 18/6

Minnesota Timberwolves – Golden State Warriors 108-116

Az utolsó negyedben mentette meg a Warriors. Tízpontos hátrányból vágott neki a negyedik játékrésznek a listavezető, ám Klay Thompson (30 pont, 12 ebben az etapban) vezetésével egy 25-4-es (!) futással kezdte ezt a negyedet és megfordította a találkozót, ezzel már 111 meccs óta nem kapott ki zsinórban kétszer. Curry homály triplájánál és Durant elrontott üres ziccerénél azért érződött, hogy a GSW továbbra sincs a helyzet magaslatán, de a cseresor, elsősorban Livingston, Iguodala és West vezetésével kihúzta a gödörből Steve Kerr együttesét és kiharcolta a győzelmet. A Pachuliát továbbra is nélkülöző (Looney-val és small-ballal kezdő) Warriors a New Orleans ellen zárja ötmeccses idegenbeli túráját.

Leolvadás, leolvadás mindenhol. Ugyan nem játszott tökéletesen a Minnesota, de megkapta az esélyt, a harmadik negyedet egy 14-1-es futással zárta le és mindhárom fiatal tehetség egyszerre játszott jól – a Wiggins-Towns-LaVine trió 75 pontig jutott. Towns ráadásul 25 egysége mellé 18 lepattanót is begyűjtött és vezérletével uralta ezt a területet (51-37, 16-6 támadó) a Wolves, ám szokás szerint ismét nem bírták végig: most nem a harmadik negyedben, hanem a negyedik elején jött egy komolyabb áramszünet, ami a meccsbe került. Talán majd Thibodeau volt csapata, a Chicago ellen…

A Timberwolves legjobb dobói: Wiggins 25/6, Towns 25/3, LaVine 25/15
A Warriors legjobb dobói: Thompson 30/12, Curry 22/6, Durant 22/3

Phoenix Suns – New Orleans Pelicans 119-120 – hosszabbítás után

Értékes győzelem. Fáradtan, borzalmas formában és mentálisan sem éppen top állapotban érkezett meg a meccsre a New Orleans, amelynél ráadásul finoman szólva nem találta magát Anthony Davis – a magasember 14 pontot szenvedett össze 17 dobásból ezen az estén. A gárda Jrue Holiday és a karrierje elsőt tripla-dupláját jegyző Tim Frazier vezetésével ledolgozta tizenöt pontos hátrányát és hosszabbításra mentett, ahol már felülkerekedett – a végén Holiday 4/4 büntetővel, Davis clutch blokkal, Frazier pedig a döntő egypontossal járult hozzá a sikerhez. Az utóbbi meccsek vereségei után nagyon kellett már ez a győzelem a New Orleansnak és úgy fest, hogy valóban Jrue Holiday jelenléte lehet ehhez a kulcs.

Elrontotta a Suns. Képtelen volt érdemi védekezést bemutatni, így leadta magabiztos előnyét a hazai alakulat, hiába játszott remekül Eric Bledsoe – egy korai 14-1-es futás után végig vezetett a gárda, egészen a rendes játékidő utolsó öt percéig. Itt aztán Bledsoe is csak hosszabbításra tudott menteni fél perccel a vége előtt, a túlórában viszont már ő sem segíthetett, így elveszítették a rengeteg hibát és alacsony színvonalat hozó találkozót. Ezzel a vereséggel lecsúsztak a Pelicans mögé, szerda hajnalban a New Yorkot fogadják.

A Suns legjobb dobói: Bledsoe 32/9, Barbosa 18/6, Booker 16/6
A Pelicans legjobb dobói: Holiday 23/6, Williams 17/12, Frazier 14, Davis 14

Los Angeles Lakers – New York Knicks 112-118

Tovább menetel a New York. Nem adta könnyen magát a Lakers, de a visszatérő Derrick Rose-zal megerősödve végül hozta a találkozót Jeff Hornacek csapata, így 14-10-zel folytathatja idegenbeli túráját. Rose remekelt (12/16 mezőnyből) ezen az estén, de Kristaps Porzingis (26 pont, 12 pattanó, 7 blokk) is parádésan játszott, a negyedik negyedben azonban Brandon Jennings extrájára volt szükségük: az irányító 15 pontot szórt ebben a játékrészben, az ő back-to-back tripláival vették vissza a vezetést és több fontos kosarat is elsüllyesztett. Az utolsó szó Rose-é volt 19,4 másodperccel a vége előtt, erre már nem tudott válaszolni a Lakers, így Phil Jackson győztesen távozhatott korábbi sikerei színhelyéről.

Russell és Young is visszatért. Az irányító az előző 13 meccsből 12-t kihagyott térdsérülése miatt és most is nagyon rozsdásan mozgott még, Young pedig az elmúlt kilenc alkalomból hétszer hiányzott – ő 15 pontig jutott, rögtön hozzá tudott tenni. A negyedik negyed második felében azonban alulmaradtak ezúttal is, így még nem nyertek decemberben, sorozatban hatodszor kaptak ki és egy hétmeccses idegenbeli túrára indulnak – a remek rajtjukat valószínűleg végleg lenullázzák a következő találkozókon.

A Lakers legjobb dobói: Williams 24/6, Deng 22/15, Randle 17
A Knicks legjobb dobói: Porzingis 26/9, Rose 25, Jennings 19/9

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus