Sok volt a GSW-nek a Paul-Harden páros, 148 pontot szórt a Cavsnek az OKC

Nagyon fontos rangadót nyert a Rockets - továbbra is nagy a baj Clevelandben - lenyomta a Raptorst a Minnesota.

Szétszedte a címvédő és listavezető Golden State-et Chris Paul és James Harden, így a Rockets tartalékosan is behúzta az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) hajnali rangadóját a nyugati első és második helyezett között. A Clevelandnél továbbra is nagy a baj, 148 pontot kaptak LeBron Jamesék az OKC-től, hihetetlen végjátékban nyert a Heat, lenyomta a Torontót a Minnesota, a Clipperst pedig a Jazz állította meg.

Cleveland Cavaliers - Oklahoma City Thunder 124-148

Van ennél lejjebb? Újabb szégyenletes vereségbe futott bele a Cleveland, a nagyon mély gödörben lévő együttes negatív franchise-rekordot állított fel a 148 kapott ponttal, utoljára 1972-ben kaptak ennyit alapszakasz-meccsen - LeBron James szerint ő még soha, videojátékban sem kapott ennyit. Pedig most az első perctől kezdve esélytelen volt a Cavs, már a nyitó tizenkét percet 19 ponttal veszítették el Crowderék, védekezésben egészen vállalhatatlanok voltak, mintha bólyákat kerülgettek volna az OKC játékosai, így pedig nem volt reális esélyük a sikerre. A gondokat tetézte, hogy Kevin Love betegen lépett pályára, de csak három percet bírt és többet nem tért vissza a pályára, mindenesetre ez sem lehet magyarázat arra, hogy nem egészen két hét alatt hogy lehet 28, 34 és 24 ponttal is kikapni - történelmi mélységekben vannak Jamesék, ráadásul most San Antonióba utaznak.

Gálameccs. A Thunder köszönte szépen a lehetőséget és elszórakoztatta magát, látványos dolgokat művelt elöl és a földbe döngölte ellenfelét - az első negyed után nem nagyon volt kérdés, így a védekezéssel a vendégek sem törődtek túl sokat. Russell Westbrook (23 pont, 9 lepattanó, 20 gólpassz), Paul George (36 pont, 12/19 mezőnyből) és Carmelo Anthony (29 pont, 11/19 mezőnyből, 10 lepattanó) is azt csinált, amit akart, akkor és úgy dobott pontot, amikor és ahogy akart, ők pedig nem voltak önzők, kiszolgálták Steven Adamset (25 pont, 12/13 mezőnyből) is - bemutatót tartott (58% mezőnyből, 37 gólpassz) Billy Donovan csapata, gyakorlatilag meg sem kellett izzadniuk. Ezzel sorozatban negyedik győzelmüket húzták be, tartják nyugati ötödik helyüket, szerda hajnalban pedig a Brooklyn ellen folytatják otthon.

A Cavaliers legjobb dobói: Thomas 24/12, James 18, Crowder 17/6
A Thunder legjobb dobói: George 36/15, Anthony 29/9, Adams 25

Atlanta Hawks - Chicago Bulls 97-113

Magabiztos Bulls-győzelem. Ugyan Kris Dunn hiányzott, de így sem adott sok esélyt ellenfelének a vendégcsapat, amely egyrészt kellően pontosan védekezett, másrészt támadásban is talált megoldást az irányító nélkül: kereken 50%-os mezőnymutatóval, 14/32 triplával és 31 gólpasszal zárt az együttes. A kiváló kinti dobóteljesítmény mellett főleg a Lopez-Markkanen páros hozta a pontokat belül, ők voltak a legmegbízhatóbb fegyverek, a Chicago pedig egyszer sem volt hátrányban - már az első negyedben meglépett 11 ponttal Fred Hoiberg alakulata, a nagyszünetben 17 volt közte, végig uralta az összecsapást a gárda. A sima győzelem után New Orleansba utazik tovább a társaság, de a hírek szerint Dunn akkor sem csatlakozik hozzájuk, továbbra is fájdalmai vannak. 

Belül nem tudott mit kezdeni a Hawks. Alaposan meglepte a hazaiakat a Bulls azzal, hogy mennyire agresszív volt a palánk alatt, Markkanen játéka különösen váratlanul érte őket és a Chicago az első 14 pontját a festékből dobta, közte öt zsákolással. Ez aztán annyira összerántotta az atlantai védekezést, hogy a kiosztásokra sem értek oda, teljesen elveszett a ritmus, ezt tetézték egy egészen pocsék dobóformával és már kész is volt a tükörsima vereség - azért a rossz védekezés miatt az Ilyasova-Belinelli párosnak nem lett volna muszáj 0/12-t dobnia kintről, de ezen az estén semmi sem sikerült Schröderéknek. 

A Hawks legjobb dobói: Schröder 18/6, Dedmon 11/3, Ilyasova 9, Bazemore 9/3
A Bulls legjobb dobói: Lopez 20, Markkanen 19, Portis 14/6

Charlotte Hornets - Miami Heat 105-106

Elképesztő végjátékban nyert a Heat. Már-már a kezében érezhette a győzelmet a Hornets, hiszen egyrészt a harmadik negyedben átgázolt a Miamin és tízpontos előnnyel kezdhette a záró etapot, másrészt 35 másodperccel a vége előtt még mindig vezetett öt ponttal. Ekkor azonban James Johnson üresen léphetett be a gyűrű alá és zsákolt egyet, az alapvonali bedobásnál Nic Batum érthetetlen hibát követett el és Josh Richardson kitépte a kezéből a labdát, majd két másodperc múlva már szottyant is Johnson egyenlítő triplája. A hidegzuhany után Kemba Walker elrontotta a dobását, de visszaszerezte a saját lepattanóját, hogy aztán alig öt másodperccel a vége előtt megint hibázzon. A lepattanó Kelly Olynyk kezében landolt, aki jobb híján megindult, végigrohant a pályán, majd a gyűrű alatt elvesztette az egyensúlyát - Dwight Howard meglökte és bár Olynyknek még arra sem volt ideje, hogy ránézzen a gyűrűre, két tizedmásodperccel az órán faultot fújtak Howardra. Olynyk aztán még tovább élezte a helyzetet, mert elrontotta az első büntetőjét, de a másodikat már beverte, így elképesztő hajrában hozott óriási győzelmet a Miami.

Dragic hiánya is belefért. Pedig alighanem még a floridaiak sem kezelték magukat esélyesként azok után, hogy Goran Dragic sem tudta vállalni a játékot, így erősen megfogyatkozott a hátvédsor, hiszen főleg azok a játékosok hiányoztak, akik helyzeteket tudnak kreálni a többiek számára. Ezt azonban átvészelte a társaság, Wayne Ellington így is beszórt 26 pontot és 6/10 triplát, James Johnson (22 pont, 9/12 mezőnyből, 6 lepattanó, 7 gólpassz) is hozta magát és igazi irányító nélkül is kiválóan dobtak, ráadásul a gyengére sikerült harmadik negyed után előkerült Kelly Olynyk: a magasember egymaga 15 pontot szórt a záró etapban és ahogy már írtuk, övé volt a győztes dobás is. A Hornets nagyon elrontotta a találkozót, a 19 ponttal megnyert harmadik negyed után le kellett volna zárnia a még nyitott kérdéseket, de rengeteg hibát követtek el Batumék, így nem tudtak közelebb kapaszkodni a playoff-helyekhez - igaz, a meccset eldöntő fault erősen vitatható, Howard ki is kelt magából, szerinte Olynyk már elvesztette a labdát, mielőtt ő egyáltalán hozzáért volna...

A Hornets legjobb dobói: Batum 26/3, Walker 22/3, Howard 14, Kidd-Glchrist 14
A Heat legjobb dobói: Ellington 26/18, J. Johnson 22/3, Richardson 17/3

New Orleans Pelicans - Memphis Grizzlies 111-104 

Nem elég a két magasra figyelni. A Grizzlies folyamatosan duplázta, esetenként triplázta Anthony Davist és DeMarcus Cousinst, de ez működésképtelen taktikának bizonyult - egyrészt ők ketten így is kiváló számokat hoztak (együtt 45 pont, 22 lepattanó, 14/26 mezőnyből), másrészt Jrue Holiday sokszor bántóan üresen maradt, az irányító pedig ezt 27 ponttal büntette meg. A kiváló kezdés (21 pontos előny) után azért jött egy hullámvölgy a New Orleans számára, de hátrányba sosem kerültek a vendégek, sikerült átvészelniük a dolgot, fontos pillanatban mindig érkezett valaki egy-egy kosárral és az utolsó öt percben már menedzselték a helyzetet, így végül hozni tudták a kötelezőt. 

Selden megszórta volt csapatát. Wayne Selden az előző szezont még New Orleansban kezdte, aztán átkerült Memphisbe, de nem tudott sokat játszani sem akkor, sem idén - most viszont pályára került, kapott 27 percet és ezt 31 pontos karriercsúccsal hálálta meg. Ezzel messze ő volt a Grizzlies legjobbja támadásban és alaposan megszórta volt csapatát, de ez végül nem bizonyult elégnek: Tyreke Evans dobásai nem ültek (3/16 mezőnyből), a festékből 54-26-ra kaptak ki annak ellenére, hogy nagyon figyeltek a Cousins-Davis párosra, így pedig csak megszorítani tudták ellenfelüket, megverni nem. 

A Pelicans legjobb dobói: Holiday 27/3, Cousins 24/6, Davis 21
A Grizzlies legjobb dobói: Selden 31/15, Gasol 16/9, Evans 12/6

Philadelphia 76ers - Milwaukee Bucks 116-94 

A végére elfogyott az erő. Giannis Antetokounmpo és Malcolm Brogdon nélkül nehéz helyzetben várta a találkozót a Bucks és az első félidő nagy részében látszott is, hogy mekkora gondot okoz nekik a két játékos hiánya, de aztán sikerült váltaniuk és felálltak a 16 pontos hátrányból. A harmadik negyed végén csak négy pont volt a távolság, Kris Middleton (23 pont, 14 lepattanó, 10 gólpassz) vezérletével jól tartották magukat a vendégek, de a záró etap elején szigorított és eldöntötte a találkozót a Philly: egy 13-0-s rohamot produkáltak Embiidék, innen pedig nem tudott még egyszer felállni a Milwaukee. Jason Kidd az eladott labdákat emelte ki a meccs végén, de azért tegyük hozzá, hogy 12%-kal dobtak gyengébben ellenfelüknél, azt nagyon nehéz bármivel is ellensúlyozni.

Már hatodik a Sixers. Óriási tempóban zárkózik a tabellán a Philadelphia, az elmúlt tíz meccsből nyolcat megnyert a társaság és már a keleti hatodik helyet foglalja el, éppen a Milwaukee-t előzte meg ezzel a sikerrel. Ugyan nem tudott végig dominálni az együttes, de a jó rajttal megadta az alaphangot, majd a negyedik negyed elején megtörte ellenfelét, az ismét villogó (29 pont, 9 lepattanó, 2 blokk) Embiid mellett érdemes kiemelni a tripla-duplával kacérkodó (16 pont, 8 lepattanó, 9 gólpassz) Ben Simmons, valamint a kezdőbe kerülő és 16 ponttal jelentkező Luwawu-Cabarrot játékát is - következőleg Memphisbe látogat a gárda, ott folytathatja a zárkózást. Előtte viszont még más kerül terítékre Philadelphiában, hiszen az Eagles ma este NFC-döntőt játszik, amely miatt a Sixers is előbb utazik, hogy a csapat együtt tudja nézni a mérkőzést.

A 76ers legjobb dobói: Embiid 29/6, Simmons 16, Luwawu-Cavarrot 16/9
A Bucks legjobb dobói: Middleton 23/3, Snell 15/9, Bledsoe 14/3, Brown 14/12

Houston Rockets - Golden State Warriors 116-108

Gyengén játszott a Warriors. A nehéz idegenbeli túra ötödik állomásához érkezett meg a GSW és talán emiatt hibázott ennyire sokat a gárda, mindenesetre saját bevallásuk szerint is meglehetősen gyenge teljesítményt nyújtottak ezen az estén. A teljesen eltűnő Klay Thompson mellett Steph Curry is csak szenvedett, a teljes Splash Brothers betlijét pedig nem bírhatta el a társaság Houstonban még akkor sem, ha Kevin Durant és Draymond Green tette a dolgát becsülettel - az első félidő jelentős részében tíz pont körüli hátrányban voltak és bár a negyedik negyedben már vezettek is, a végjátékban alulmaradtak. Így zsinórban 14 idegenbeli győzelem után kaptak ki ismét, vendégként utoljára november 22-én szenvedtek vereséget, de így is 3,5 meccses előnnyel utazhatnak haza és fogadhatják a New Yorkot.

A Paul-Harden páros intézte. A sérülése után legutóbb visszatérő James Harden ezúttal már hasonlított korábbi önmagára (22 pont, 8/16 mezőnyből, 8 gólpassz), jól mozgott támadásban és becsülettel hajtott védekezésben is, igaz, a vezérszerepet egyelőre meghagyta a parádézó (33 pont, 6/11 tripla, 11 lepattanó, 7 gólpassz) Chris Paulnak - ez a kettős elöl-hátul lejátszotta a GSW hátvédpárját és szállította a győzelmet. Ami már csak azért is számít nagy dolognak, mert Trevor Ariza és Gerald Green nem léphetett pályára, Eric Gordon pedig megállt hat pontnál és 0/9 triplánál, de a Paul-Harden páros ezúttal olyan szinten dominált, hogy ez is belefért. A döntő jeleneteket aztán végül Szakáll mutatta be, 111-108-nál, 1:10-zel a vége előtt bevert egy visszalépős hármast Curryről, majd egy időkéréssel később blokkolta a kétszeres MVP dobását, ez jelentette az utolsó szót - ezzel a sikerrel 2-1-re megnyerte a két csapat alapszakasz-szériáját a Houston, így megszerezte a tiebrakert a Golden State-tel szemben.

A Rockets legjobb dobói: Paul 33/18, Harden 22/15, Capela 18
A Warriors legjobb dobói: Durant 26/12, Green 21/6, Curry 19/15

Minnesota Timberwolves - Toronto Raptors 115-109 

Itt látszik, hogy ez már egy másik Minnesota. Két fájó vereség után, a vezér (Jimmy Butler) és a hatodik ember (Jamal Crawford) nélkül lépett pályára a keleti második helyezett ellen a Wolves, ráadásul az első félidőben pontosan nulla pontot szerzett Karl-Anthony Towns, míg a Raptorsnál parádézott Kyle Lowry és a vendégek 54%-kal tüzeltek csapatszinten. Az ilyen meccseket az elmúlt években tükörsimán elvesztette volna a Minnesota, most viszont nem így történt, Butler nélkül is volt tartása a gárdának, Towns a nulla pontos első félidő után 22-t (!) dobott a másodikban, a kispadról előkerültek olyanok, mint Georges-Hunt (12 pont), Shabazz Muhammad (12 perc, 8 kiharcolt büntető), vagy éppen Tyus Jones (15 perc, 9 pont, 4-4 lepattanó és gólpassz), a társaság pedig felállt a kétszámjegyű hátrányból és megfordította az összecsapást. A végjátékban Towns mellett a csapatot az első félidőben egyedül meccsben tartó Andrew Wiggins is bevert egy clutch hármast, az említett Georges-Hunt nagyon fontos büntetőket süllyesztett el és összességében impresszív győzelmet aratott Tom Thibodeau legénysége, amellyel ismét fél meccsre megközelítette a San Antoniót.

Hiába Kyle Lowry negyven pontja. "Nem tudtuk hozni azt az intenzitást, amit ők hoztak a második félidőben. Tudtuk, hogy nekünk jönnek majd, de nem mozogtunk támadásban, csak álltunk és néztük a labdát" - mondta a meccs után a Toronto vezetőedzője, Dwane Casey arról, hogy miért nem sikerült megtartani az első félidei jó játékot és a biztos vezetést. Ezúttal az sem ért semmit, hogy Kyle Lowry parádés teljesítményt nyújtott és a hátán vitte csapatát (40 pontos szezoncsúcs, 16/25 mezőnyből, 6/10 tripla), a második félidőben annyira megállt a játékuk, hogy átgázolt rajtuk a Minnesota. Nyilván nem ártott volna egy center, mert a lepattanózást elég simán elbukták, a második félidőben Towns szétszedte őket, Valanciunas pedig csak 11 percet játszott, de az alatt sem dobott pontot - nem tudtak back-to-back két rangadót behúzni, most az Atlanta ellen kötelező lesz számukra a győzelem.

A Timberwolves legjobb dobói: Wiggins 29/3, Towns 22/6, Gibson 14 
A Raptors legjobb dobói: Lowry 40/18, DeRozan 20/6, Ibaka 13/3 

Utah Jazz - Los Angeles Clippers 125-113

Meglepően jó volt a Jazz. Váratlanul ponterős és látványos támadójátékot mutattak be a hazaiak, akik egyrészt nélkülözték Rodney Hoodot, másrészt back-to-backet játszottak, ez mégsem látszott meg rajtuk - szezoncsúcsot döntöttek az első negyedben (39) és a félidőben (76) szerzett pontok tekintetében és gyakorlatilag végig vezettek is. A nyitó tizenkét perc után tíz, a nagyszünetben 17 ponttal jártak előrébb, folyamatosan eljutottak a gyűrűig és rengeteg kosarat dobtak betörésből, jól járatták a labdák, Gobert zárásai pedig könnyebbé tették a periméter-játékosok életét - Donovan Mitchell ismét megszórta magát, de összesen hatan jutottak el legalább 12 pontig. Meglepő formában aratott győzelmet Quin Snyder legénysége, de a sikert természetesen sosem kell megmagyarázni, azt már inkább, hogy ha ilyen támadójátékra is képesek, akkor miért csak ritkán mutatják ezt meg...

Megtört a sorozat. Zsinórban hat győzelem után kapott ki a Clippers, pedig Lou Williams ismét szenzációs estét produkált: 31 pontja és 7 gólpassza mellett franchise-rekordot döntött tíz (!) labdaszerzésével és ilyen számsort még senki sem produkált az NBA történetében, mióta jegyzik utóbbi statisztikát is. Sem ez, sem Blake Griffin (25 pont, 8 lepattanó) teljesítménye nem volt azonban elég a győzelemhez, a Jazz ihletett napot fogott ki, a vendégek beragadtak a rajtnál és hiába rohantak az eredmény után, Mitchellék olyan formában dobtak, hogy nem lehetett őket utolérni. A Clippersnél nagyon érződött DeAndre Jordan hiánya, a festékben, főleg védekezésben nem volt senki, aki pótolni tudta volna, így csak remélhetik, hogy a Minnesota ellen már bevethető lesz.

A Jazz legjobb dobói: Mitchell 23/3, Ingles 21/15, Gobert 16 
A Clippers legjobb dobói: Williams 31/6, Griffin 25/9, Johnson 17/9

Portland Trail Blazers - Dallas Mavericks 117-108

Lillard nagyon pörgött. A Portland irányítója talán bizonyítani akarta, hogy igenis All-Star szintet hoz és ezen az estén mindenképpen megütötte a mércét: félelmetesen kezdett, az első kilenc dobását elsüllyesztette, közte 7/7 triplával, képtelen volt hibázni. Először a harmadik negyed hajrájában rontott dobást, végül 31 ponttal és 9 gólpasszal zárt, kiváló teljesítményével pedig győzelemre vezette csapatát - hamar meglépett 15-17 ponttal a Blazers, igaz, lezárni aztán nem tudta a meccset, a végjáték már szorosabban alakult. Lillard remeklése mellett a 26 pontos McCollum is hozta, amit kellett, csapatszinten pedig beállították a szezoncsúcsukat 18 bedobott hármassal - sorozatban hatodszor nyertek otthon és továbbra is egyetlen meccsel követik a Thundert.

Nem adta fel a Dallas. Nem tört meg Lillard és a Blazers első félidei teljesítményétől a vendégcsapat, náluk is megvoltak a potens támadófegyverek és az újonc Smith (21 pont, 6-6 lepattanó és gólpassz, 8/15 mezőnyből), valamint Matthews vezetésével látótávolságon belül maradtak, sőt, közelíteni is tudtak. Dirk Nowitzki (21 pont, 3/4 tripla) is nagyon hatékonyan dolgozott, a végjátékban egészen öt pontig kapaszkodott vissza a Mavs, de itt megálljt parancsolt a Blazers, így a texasiaknak maradt a tisztes vereség - következőleg otthon fogadják a Washingtont, ott javíthatnak.

A Trail Blazers legjobb dobói: Lillard 31/21, McCollum 26/6, Turner 17/6 
A Mavericks legjobb dobói: Matthews 23/9, Smith 21/3, Nowitzki 21/9

A tabella ezen a linken megtekinthető!

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus